Thai to klasyka kuchni tajskiej. Pewnie ile kucharek, tyle odmian tego aromatycznego i smacznego dania. Niektórych może zdziwić, że przepis publikuję w maju, ale mamy taką pogodę, że człowiek z przyjemnością rozgrzewa się jedzonkiem, herbatą z imbirem i siedzeniem przy włączonym kaloryferze. Korzystam z urlopu i doprowadzam do ładu swój ogródek, a potem dożywiam się szybkim, choć trochę pracochłonnym, gorącym(...)następnie gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Ewentualnie zagęścić sos mąką z tapioki lub ryżową. Pad Thai 50 g makaronu ryżowego 10 krewetek mała pojedyncza pierś z kurczaka 2 jajka dymka 2 łyżki słonecznika sos do Pad Thai kolendra garść świeżych kiełków fasoli mung (pominęłam tym razem, bo użyłam makaronu z tej fasoli) olej do smażenia sól pieprz Krewetki
Weekendy w domu i ogrodzieTajemnicą nie jest, że uwielbiam kuchnię orientalną , ani to, że chili najchętniej dawałabym do wszystkiego ;) To właśnie podczas przygotowywania potraw kuchni indyjskiej, tajskiej i chińskiej czuję
Ostra na Słodkoskórkę z limonki o gotujemy około 5 minut. Dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę, papryczkę chilli i podgotowujemy chwilę. Wrzucamy pokrojone mięso z piersi kurczaka i gotujemy do momentu, aż kawałki kurczaka zrobią się białe. Doprawiamy sosem rybnym i brązowym cukrem. Na końcu wrzucamy świeżą bazylię. Podajemy z ugotowanym według przepisu na opakowaniu ryżem jaśminowym. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia(...)Wartości odżywcze 1 porcji: Energia: 608,3 kcal Białko: 29,6 g Tłuszcze: 24,2 g Węglowodany: 68,1 g Sprawdź również ten przepis – tajska zupa . Artykuł Żółte curry z kurczakiem i papryką pochodzi z serwisu Blog kulinarny | Ale Pysznie
ale PysznieSłodka, ostra, słona i kwaśna jednocześnie. Kuchnia tajska pełna jest sprzecznych smaków, które potrafi – jak żadna inna – niesamowicie połączyć. I taka jest ta zupa. Jednocześnie pikantna, świeża, niesamowicie kremowa i… wciągająca! Gotową pastę służącą za bazę smakową do tej zupy kupicie w paczce, idealnej na jedną porcję dania. Polecam tą, z której sama korzystam – marki Kanokwan. Kupicie ją w Piotrze(...)Będzie tak samo dobra. Liście limonki kaffir można kupić suszone, ale o wiele więcej aromatu mają te zamrożone. W Piotrze i Pawle szukajcie ich koło mrożonych grzybów i owoców. Kurczaka oczyszczamy z błonek, tłuszczyków i chrząstek, ścięgien. Jeśli używacie piersi z kurczaka będziecie mieli zdecydowanie mniej roboty. Przy zakupie podudzi – będzie się trzeba wysilić z wycięciem kości z mięsa
Karo in the Kitchenlitra bulionu duża cebula 300 ml mleka kokosowego sól, pieprz, papryka słodka i ostra pestki dyni, kolendra do przystrojenia Wykonanie: Na dwóch łyżkach oleju roślinnego przesmażamy skrzydełka kurczaka. Ja obtoczyłam je w paście z chilli i czosnku, którą przywiozłam z wakacji. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię, marchew, papryczkę chilli i ząbek czosnku w całości. Zalewamy bulionem(...)imbir. Ja użyłam cebulę, którą wcześniej przez chwilę gotowałam w wywarze na zupę Tom Kha Kai oraz imbir odcedzony z tego samego wywaru. (Przepis pod linkiem: Tajska zupa Tom Kha Kai z kurczakiem i mlekiem kokosowym ). Całość gotujemy jeszcze przez minimum 30 minut na wolnym ogniu, gdyż najważniejsza zasadą gotowania zup, jest jej długie gotowanie na małym płomieniu, dzięki czemu
Taste Of My Daycurry, w której można się zakochać od pierwszego kęsa" - przynajmniej tak zapewnia w swojej książce "Łatwa kuchnia tajska" Ken Hom. I rzeczywiście, kupując w wielu miejscach czerwone curry, nigdy nie dostałam go z ziemniakami czy innym mięsem niż pierś kurczaka. Dlatego warto spróbować tej potrawy, bo ziemniaki i smak orzeszków ziemnych nadają mu niezwykłej głębi, dzięki czemu staje się(...)moją...) pamiętaj o tym! :) Składniki (nieco zmodyfikowane i na 2 osoby): 250 g mięsa kurczaka z udek i podudzi bez skóry i kości, pokrojonego na kawałki 2-3cm 200 g małych ziemniaków 1 łodyga trawy cytrynowej 1 łyżka oleju roślinnego 2 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry 2 szalotki pokrojone na cienkie plasterki 2 duże ząbki czosnku grubo posiekane
Kuchnia PrezydentowejPyszne, aromatyczne i lekko słodkie curry z kurczakiem, czerwoną soczewicą, pomidorami, melonem i chipsami z marchewki. Gotowe curry podałam w wydrążonym melonie, którego część użyłam do
Oryginalny smaktylko podniebienia, ale i oczy! Smakują genialnie! Są świetnym pomysłem na imprezę albo kolację we dwoje. Konieczni spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 6 szt ) * papier ryżowy – 6 szt * filet z kurczaka – ok. 250 g * papryka czerwona – 1 szt * pędy bambusa – ok. 100 g * kiełki fasoli mung – ok. 100 g * pasta Tom Yum – 1 łyżka * szalotka(...)kolendra * cukier kokosowy – 1 łyżeczka * biały sezam * olej kokosowy * sól, pieprz, suszona tajska bazylia – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W woku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy posiekaną szalotkę, chili oraz czosnek – przesmażamy. Dodajmy łyżkę pasty Tom Yum oraz oczyszczonego i pokrojonego w drobną kostkę kurczaka. Podlewamy bulionem i wrzucamy warzywa – drobno pokrojoną paprykę, pędy bambusa i kiełki fasoli
Ostra na SłodkoW deszczowy i wietrzny dzień przyda się rozgrzewające danie. Niedawno dostałam zapasik różnych ryżów. Wśród nich znalazła się odmiana czerwona. Postanowiłam wypróbować jako dodatek do curry
Weekendy w domu i ogrodzietysiące razy, choć raz muszą nie wyjść, by równowaga została zachowana ;) Nie wyszedł mi stir-fry z rybą, a następnie z kurczakiem - ten z rybą był niezjadliwy, ten z kurczakiem był ok, ale żadna rewelacja - widać to nie moje smaki :D W czerwcu udało mi się opublikować 14 przepisów: Dania obiadowe: Polędwiczki wieprzowe z purée z batatów i glazurowanymi(...)słodko Gulasz z boczkiem i soczewicą na piwie Prażona ciecierzyca - na wytrawnie i na słodko Bolognese z pieczarkami, którego nie udało mi się zrobić w czerwcu Tajskie curry na mleczku kokosowym z kurczakiem Zupy krem - z pieczarek, z groszku, z pomidorów Mięsko wieprzowe w sosie cebulowym Domowe nice cream - czyli lody na bazie mrożonego banana Focaccia z pysznymi dodatkami Puddingi
Cooking MonsterTajskie dania dają poczucie wolności, a to dlatego, że robi się je błyskawicznie i pozostaje dużo wolnego czasu, który niekoniecznie chcemy spędzać w kuchni. Składniki: – 2 piersi z kurczaka – 1 łyżka gotowej pasty curry zielone – 1 mała puszka mleka kokosowego – sól, pieprz do smaku – 2 średnie cukinie
To co kochamCategory: Product #: Regular price:$ (Sale ends ! ) Available from: Condition: Good ! Order now!
Eksplozja smakumozzarellą Pieczone piersi kurczaka nadziewane mozzarellą i bazylią Makaron z kurczakiem w sosie teriyaki Chrupiące frytki z cukinii z piekarnika Pyszna sałatka jajeczna Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami Pikantna zupa tajska z makaronem Szybkie kakaowo-kawowe ciastko z mikrofalówki (bez jajek) Ciasto jogurtowe mojej mamy z owocami Miodowe udka z kaczki Skrzydełka w coca coli Przepyszne gofry pełnoziarniste Życzę
karmelowyZazwyczaj, gdy gotowałam zupę tajską dodawałam do niej piersi z kurczaka. Tym razem postanowiłam, że bazą zupy będą krewetki koktajlowe. Do jej przygotowania tej pikantno-słodkiej zupy potrzebne będą: Składniki: 250 g krewetek koktajlowych około 6 szklanek wody 2 czerwona cebula 1 nieduża żółta papryka 2 pory sałatkowe szklanka marchewek typu baby szczypiorek oliwa aromatyzowana czosnkiem i papryką chili
Taste Therapytrakcie spróbowaliśmy: krewetki z awokado i mango w papierze ryżowym, bruschettę z wędzonym serem, oliwkami i pomidorami koktajlowymi oraz rukolą, quesadillę z indykiem, tajską zupę Tom Kha Kai - z kurczakiem, mlekiem kokosowym i ryżem jaśminowym, może trochę za delikatna ale bardzo smaczna zupa, burgera vegańskiego z cieciorki i z bakłażanem– to niestety nie był nasz faworyt..., zielone curry
królestwo garów