kurczakiem, mlekiem kokosowym, świeżym imbirem i bazylią. Foodporn jednym słowem Danie podawaj z ryżem, kuskusem lub makaronem. Składniki (2 porcje): 2 piersi z kurczaka ryż 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia 4 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 3 ząbki czosnku – drobno posiekanego kawałek imbiru (wielkości kciuka) 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1,5 łyżeczki cukru
Moja pasja smakuoknem chłodnawo, czyli na stole powinna sie pojawić rozgrzewająca i pożywna zupa. Moja ulubiona to zupa tajska. Uwielbiam ją w każdej wersji, a wariacji na jej temat jest ich sporo. Dzisiejsza ma w swoim składzie fasolkę szparagową, marchewkę i kurczaka. Ilość paparyczki chili podaję w przybliżeniu, ponieważ ostatnio kupiłam bardzo ostrą papryczkę i w zupełności wysatarczyła jej połowa na taką(...)ilość zupy, Zupa tajska z mleczkiem kokosowym Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 litr bulionu (na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) 1 pierś z kurczaka 1 duża marchewka 100 g fasoli szparagowej 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka zielonej pasty curry
Kulinarne przygody Gatityjuż miękkie, ale nadał lekko chrupiące. Dodajemy sezam, posiekaną dymkę i odcedzony na sicie makaron. Całość mieszamy. Dodatkowo możesz dodać jeszcze łyżkę marynaty w stylu tajskim. Jeśli tylko masz ochotę możesz dodać kawałki kurczaka i usmażyć z warzywami, bądź też pokrojone w kostkę tofu. Pyszny obiad w zaledwie kilka chwil! Smacznego! Wpis powstał we współpracy z marką TaoTao
SMYKWKUCHNIŚrodek zimy – zachciało mi się curry. Koloru, smaku, lekkości, pełni smaku i aromatu. O kolorowe świeże warzywa trudno, ale z mrożonymi nie ma żadnego problemu. Pasta
Karo in the KitchenPyszny szybki obiadek, zrobiłam go w 30 minut. W osobnym garnku ugotować ziemniaki i fasolkę do miękkości. Woda musi być osolona. Jak już warzywa będą miękkie
Kuchnia PokoleńStęskniłam się już za kuchnia tajską, tak dawno już nie robiłam nic azjatyckiego. W końcu na moim talerzu wylądowało bardzo słoneczne curry z kurczaka i żółtych warzyw. Przepis prosty, na podstawie tych, które zamieszczałam wcześniej, ale danie jest w tak optymistycznym kolorze, że szarą zimą aż żal nie zrobić ponownie. ŻÓŁTE CURRY (Golden curry) Składniki: 1 filet
Bon appetit mon amieNie ma nic lepszego, jak pomidorówka na rosole, wieprzowina duszona z jego dodatkiem, czy sos na bulionie. W potrawach azjatyckich jest dokładnie tak samo. Możemy oczywiście
Tajskie smakiuwielbiam. Najlepszy pad thai zjecie oczywiście w Tajlandii. W Polsce w tajskich knajpkach traficie raz lepiej, raz gorzej – ale pyszną wersję można przygotować po prostu w domu. Idealny jest, gdy mieszają się w nim kwaśno-słono-słodkie smaki. Najczęściej danie to podawane jest z tofu, kurczakiem i krewetkami – można zdecydować się na jeden z tych dodatków lub użyć
Poezja smakuzaprzyjaźnioną grupą blogerek. Składniki: 25 g cienkiego makaronu sojowego Vermicelli lub makaronu ryżowego (waga przed namoczeniem) 2 łyżeczki oleju kokosowego lub innego roślinnego 2 łyżeczki tajskiej pasty curry (zielonej lub czerwonej)* 1 pojedyncza pierś kurczaka 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki 1,5 litra bulionu drobiowego 150 g pieczarek 5 łyżek kukurydzy z puszki 250 ml mleka kokosowego 2 łyżeczki sosu
Czerwień i błękitSkładniki na marynatę: 1/2 słoiczka musztardy francuskiej 100 g zielonej pasty curry 3 łyżki sosu tajskiego słodko-pikantnego Składniki: 1 kg piersi z kurczaka płatki owsiane ser żółty Przygotowanie: Piersi dzielimy na pół tak aby otrzymać dwa cienkie filety. Filety zalewamy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki. następnego dnia smażymy je na patelni wyłożonej papierem do pieczenia
ClauditteMissCookingSzybki sposób na niby to ,,tajską ,, potrawkę. Ostatnio eksperymentuję z aromatyzowaniem potraw herbatami smakowymi. Okazuje się, że fantastycznie sprawdzają się jako przyprawa. Z reguły wszystkie składniki
Buniabaje w kuchnibiała i kandyzowana skórka pomarańczowa w syropie. Plus pierś z kurczaka :) Wyszło pysznie :) Składniki : 1 filet z piersi kurczaka 1 ziemniak truflowy 1/3 białej rzodkwi mix pomidorków koktajlowych 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej listki bazylii, bazylii tajskiej i bazylii czerwonej 1 łyżka oliwy z oliwek Przyprawy : pieprz cytrynowy imbir oregano bazylia
Parowar FacetaZupy tajskiej koniecznie trzeba spróbować i zakochać się w tym delikatno - pikantnym smaku. Delikatny kurczak, pyszne krewetki i cytrusowy posmak trawy cytrynowej i mleko kokosowe dopełnia całości. Ja pierwszy raz sceptycznie się do niej zabierałam a teraz robię ją bardzo często, smak zaskoczy niejednego niejadka kuchni tajskiej. Zupa tajska. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejednak decyzja że warto. Nowe smaki jakie udało się nam wydobyć z naszej potrawy warte są opisania. Będzie dzisiaj na ostro. Fanów brazylijsko - tajskiej kuchnii zapraszamy dzisiaj serdecznie. Składniki dla 4 osób: 0,5 kg piersi kurczaka (podwójnej) 0,4 litra mleczka kokosowego 1 papryka czerwona 2 duże pomidory 1 cebula czerwona 2 lub 3 ząbki czosnku 1 cytryna
Smaki Brazylii