kurczak po tajsku - 482 przepisów (strona:25/33)

Tajska pomidorowa z ananasem 131

powiedział, że pomidorówka zawsze musi być następstwem niedzielnego rosołu? Jakiś czas temu jadłam w knajpce tajską zupkę, która zniewoliła mnie smakiem. Nazwy nie pamiętam, ale pokusiłam się o jej odtworzenie. Śmiało mogę powiedzieć, że to na pewno ich wersja pomidorowej. Składniki jakich użyłam podaję orientacyjnie. Z założenia ma być to zupa łagodna w smaku lecz jeśli lubimy ostre doznania(...)Składniki: duża puszka mleka kokosowego liście limonki Kaffir garam masala trawa cytrynowa przecier pomidorowy Łowicz mała puszka ananasa w kawałkach (200 g) zielona fasolka szparagowa pojedynczy filet z piersi kurczaka kilka świeżych pomidorków cherry wywar warzywny lub bulion drobiowy (opcjonalnie) łyżeczka cukru Przygotowanie: Na dno garna wsypuję przyprawy, które mam sproszkowane i dorzucam liście limonki. Daję im chwilę na podgrzanie

Karczma Honorietty
Polędwiczka wieprzowa z sosem ostrygowym - azjatycki fast food 191

Kurczak czy polędwiczka wieprzowa z sosem ostrygowym ze świeżymi warzywami i ryżem to nasz ulubiony sposób na azjatycki fast food! Pyszne w smaku i pożywne danie! Spróbujcie koniecznie! Składniki: (2-4 porcje) ok. 300 g polędwiczki wieprzowej, garść jarmużu, 1 awokado, 2-3 marchewki, 1 mała czerwona cebulka, 1/2 ogórka lub 2-3 małe, czarny sezam, 1 łyżka sosu rybnego(...)łyżki sosu sojowego, sos sriracha - dla ostrości, kilka łyżek sosu ostrygowego, 2-3 ząbki czosnku, kiełki brokuła dodatkowo: ryż jaśminowy, tajska bazylia, świeże chili Mięso umyć, oczyścić i osuszyć, a następnie pokroić na cieniutkie kawałki. Na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć drobno posiekany czosnek, a po chwili dodać polędwiczkę. Kiedy polędwiczka delikatnie zacznie się rumienić dodajemy sos rybny i sojowy, następnie

Plate of Joy
Kokosowa zupa z kurczakiem, mango i fasolką szparagową 191

Zupy tego typu uwielbiam. Wystarczy mieć w domu dobry bulion by w kilkanaście minut wyczarować obłędny obiad. Warto ugotować w dużym garnku kilka litrów bulionu i

Mango Papaja
Krem z kukurydzy z tajskimi klopsikami 202

Dość nietypowe połączenie słodkiej kukurydzy i pikantnych klopsików, które w towarzystwie mleka kokosowego i kolendry smakuje rewelacyjnie! Polecam zrobić od razu z podwójnej porcji :D SKŁADNIKI

DefinicjaSmaku
Kokosowa zupa z kurczakiem, batatem i fasolką szparagową 377

    Zupy tego typu uwielbiam. Wystarczy mieć w domu dobry bulion by w kilkanaście minut wyczarować obłędny obiad. Warto ugotować w dużym garnku kilka litrów

Mango Papaja
Zupa Tajska z kapustą Pak Choi i śmietaną kokosowa 246

 ViolaPassion Następna odsłona zupy idealnej. Zupa jest pikantna ale możecie ją kontrolować i zmniejszyć ilość chilli Składniki: 300g mieszanki owoców morza 1 korzeń  wasabi

Viola cooks with passion
TAJSKA UCZTA NA GRILLU TOMYANG BBQ ( tuńczyk, krewetki, dorsz, zupa Tom Yum ) 269

pojadę! Kierunek Tajlandia . Na razie będzie to tylko kulinarna podróż po tajskich smakach przeniesiona do mojej krakowskiej kuchni, ale wiem, że już niedługo uda mi się tych tajskich smaków spróbować w tym pięknym kraju. W tej kulinarnej podróży od niedawna towarzyszy mi się Grill TomYang BBQ ( http://tomyang-bbq.pl/ ) , który w pierwotnej wersji w Tajlandii pojawił się już(...)obtaczamy w roztrzepanym białku i ziarnach sezamu , doprawiamy białym pieprzem i grillujemy po kilkanaście sekund z każdej strony na TomYang BBQ. ZUPA TOM YUM Z KREWETKAMI SKŁADNIKI: * bulion z kurczaka – 500 ml * pomidory koktajlowe – 6 szt * trawa cytrynowa – 2 szt * liście kaffiru – 6 szt * imbir – 6 plasterki * chili – 1 szt * pieczarki

Ostra na Słodko
Curry warzywne z kurczakiem na parze i cytrynowym ryżem 217

Konkurs z marką Hortex zainspirował mnie do wielu dań, w tym też do szybkiego i prostego curry na bazie gotowej mieszanki warzyw na patelnię, soku pomidorowego

Mango Papaja
Tajskie curry ze słodkim ziemniakiem 126

Lubię wszelkiego rodzaju curry, choć wiem, że na blogu pojawiają się one dość rzadko. Postanowiłam to zmienić i myślę że w najbliższym czasie dodam kilka takich

Codzienne Gotowanie
Sezamowa rzodkiewka-sałatka 156

razy ,, odczarowywałam ją " wyprawiając w świat. Robiłam pikle z marynowanych rzodkiewek, smażyłam w sosie sojowym. Robię jarzynkę   i chłodnik z liści rzodkiewki. Teraz przyszła pora na rzodkieweczkę w tajskim stylu. Czas: 10 minut Składniki: 1 pęczek rzodkiewki kilka gałązek dymki lub szczypioru sól 1/3 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej cukier sok z cytryny do smaku 1 łyżeczka czarnego sezamu(...)posiekanymi kilkoma listkami mięty. Polać dresingiem rzodkiewki. Wymieszać. Na suchej patelni uprażyć sezam. Posypać sałatkę uprażonym   czarnym sezamem. Udekorować listkami mięty. Podawać na świeżo np. do grillowanego kurczaka. * jeśli nie mamy pasty z trawy cytrynowej można dodać szczyptę otartej skórki cytrynowej- ważne by dresing miał wyraźnie cytrynowy posmak

Buniabaje w kuchni
Shoyu ramen drobiowo-wieprzowy – bulion na kurczaku i żeberkach 279

tłuszczu, która długo zachowuje ekstremalnie wysoką temperaturę zupy pod nią – uważajcie, żeby się przy jedzeniu dotkliwie nie poparzyć. SKŁADNIKI 8 porcji, z dolewkami 2,5 litra wody źródlanej 900g kurczaka z wolnego wybiegu – podudzia, pałki, udka – z kośćmi i ze skórą 600g mięsnych żeberek wieprzowych (8 sztuk) 10g suszonych grzybów shiitake 1 średnia czerwona cebula, 130-150g 4 łyżki(...)sól mielony pieprz DO PODANIA po 1 jajku na osobę makaron cienki ‘ramen noodles’ kiełki rzodkiewki grubo cięty szczypior prażony sezam jasny i czarny liście świeżej bazylii, włoskiej lub tajskiej płatki chili

Karo in the Kitchen
Tajska zupa z pastą Tom Yum 183

Asia zabiera nas w podłóż po kuchni tajskiej. Ja nie wiem jak Wy, ale kuchnie świata są tak pyszne i tak rożne, że ja nie potrafię wybrać ulubionej. Tajska kuchnia jest w pierwszej trójce kuchni, które uwielbiam. Nieprawdopodobny zapach, smak. Orzeźwiający, rozgrzewający. Działa mocno na wyobraźnię. Już po pierwszej łyżce na języku pojawia się cudowny smak. Dostarcza mnóstwo wrażeń smakowych(...)pastę Tom Yum suszone listki kaffiru mleczko kokosowe olej kokosowy Dodatkowo: 500 ml wody sól do smaku 3 łyżeczki sosu rybnego 3 plasterki świeżego imbiru ząbek czosnku pierś z kurczaka 6 sztuk krewetek 4 jaja natka kolendry czerwona papryczka chili cytryna a najlepiej limonka kilka pieczarek Czosnek i imbir utarłam w moździerzu.  Rozgrzałam łyżeczkę oleju kokosowego. Wrzuciłam pastę

AZgotuj!
Pierś z indyka z puree z żółtej marchewki 159

Często robię pierś z kurczaka, z indyka dużo rzadziej, a na blogu zauważyłem ostatnio, że nie ma jej w ogóle :) Trzeba to naprawić i dziś przepis właśnie ze sznyclem z piersi tego dużego ptaka plus puree z żółtej marchwi i pomidorki cherry. Ten obiad robiłem dosyć późno. O 24 mój blender brzmi jak wiertarka, więc go bardzo krótko używałem(...)żółte marchewki  kilka pomidorków cherry  1 łyżka oliwy z oliwek  1/2 cebuli żółtej  1 łyżeczka masła  3 łyżki mleka listki bazylii, bazylii czerwonej i tajskiej  kiełki amarantusa  Przyprawy :    pieprz biały  papryka wędzona kmin rzymski mielony  pieprz cytrynowy  pieprz czarny kardamon Pierś z indyka myjemy, oczyszczamy i kroimy

Parowar Faceta
CIELĘCINA W SŁODKIM SOSIE PIEPRZOWYM Z CHOW MEIN 167

I kolejne pyszności prosto z Tajlandii. Tym razem zapraszam Was na cielęcinę – niezwykle delikatne i przepyszne mięso. W połączeniu z fantastycznym słodkim sosem pieprzowym i

Ostra na Słodko
Wi-Taj czyli wietnamsko – tajska podróż przez smaki 179

papierem ryżowym, przypominające sajgonki, jak i rollsy z warzywami. Do obu podany był pyszny, słodko- kwaśny sos, który dobrze komponował się z przystawkami. Z zup wybraliśmy Tom Kha z kurczakiem oraz pierwszą z listy Tom Yum Kung. I tutaj jak dla mnie największe odkrycie – zupa Tom Kha, w której nie przeważał ani słodki smak mleka kokosowego, ani nieznośna ostrość(...)czyli makaronu podanego ze słodko – kwaśnym bulionem i sałatą z ziołami. Kaczka z ryżem jaśminowym i zielone curry z wołowiną Wi-Taj jest idealnym połączeniem kuchni wietnamskiej oraz tajskiej, co zdecydowanie wyróżnia ten lokal na mapie tajskich restauracji, z których wiele trzyma naprawdę wysoki poziom. Wi-Taj znalazł swoje miejsce na gastronomicznej mapie Warszawy dzięki połączeniu smaków dwóch kuchni

Taste and Cook