końcu prawdziwy obiad;) jak rzekła moja rodzina. Zapraszam Was na kurczaka po tajsku , do mojej ulubionej kuchni azjatyckiej. Dzisiejszy obiad będzie dla Was zaskoczeniem, nuta ostrości czerwonej pasty curry -zostanie przełamana masłem orzechowym. Po prostu pychota. Oczywiście, dania kuchni azjatyckiej są dietetyczne I lekki , I co najważniejsze obiad mamy w 30 min. Polecam. Zaczynamy:) Składniki: 4 piersi
Smaki EdytyCoraz częściej pogoda zachęca do tego, aby rozpalić grilla;) My już mamy za sobą pierwszego grilla w tym roku! Przygotowałam kurczaka w bardzo smacznej, pikantno - kwaśnej
Z miłości do słodkościblogu kolejna odsłona zupy tajskiej. W domu bardzo lubimy tę zupę, można ją urozmaicać dodając różne składniki, nigdy się nie nudzi. Raz możemy ją zrobić ostrzejszą, innym razem łagodniejszą. A poza tym jest gotowa do zjedzenia w miarę szybko. Do jej przygotowania, czyli do smażenia kurczaka i warzyw użyłam oleju(...)spożycie 2 łyżek tego oleju dziennie. W domu używam do smażenia tylko oleju rzepakowego, nie przenosi zapachów, co jest bardzo istotne. Zupa tajska z kurczakiem z dodatkiem oleju rzepakowego Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 2 piersi z kurczaka 2 szalotki 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego 200 g mrożonego zielonego groszku 5 -6 pieczarek 1 puszka
Kulinarne przygody GatityTajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym... Aromatyczna i pikantna. Wyjątkowa w smaku. Z dodatkiem kurczaka, imbiru, chili i trawy cytrynowej Przyprawiona kurkumą, czosnkiem, kolendrą i kuminem. Obsypana płatkami chili. Zabielona mleczkiem kokosowym. Smacznego! Składniki: 800 ml bulionu drobiowego (u mnie 800 ml wrzątku + 1 łyżka vegety); 400 ml mleczka kokosowego; 1 filet z piersi kurczaka (o wadze około
Gospodyni Miejskaprzesiąknięta rożnymi wschodnimi aromatami. Jeśli wolicie bardziej zdecydowany smak trzeba dodać do niej więcej chili. Zdecydowanie polecam zamiast sztucznych zup chińskich w proszku. Inspiracja Filozofia smaku Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym Składniki: 800 ml bulionu warzywnego 400 ml mleka kokosowego 1 szalotka 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili 3 cm kawałek imbiru
Kulinarne przygody GatitySkładniki: filet z piersi kurczaka ok.200g marchewka cebula skórka cytrynowa kawałek imbiru kawałek kapusty pekińskiej szklanka mleka kokosowego olej przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma, kolendra makaron
prawdziwe jedzenieSłodkie ziemniaki zawsze mnie kuszą. Kolorem i kształtem. Czasem tak bardzo, że kupuję jednego lub dwa, przynoszę do domu i.... mam kłopot. Nie ma u
Stare GaryJestem zwolennikiem łączenia owoców morza z mięsem. Dlatego też zrobiłam zupę tajską z kurczakiem i krewetkami oraz mleczkiem kokosowym. Doprawiłam imbirem, curry i wyszła ostra i pożywna zupa, która pięknie prezentuje się na talerzu dzięki salatom :) Skład: 2 piersi z kurczaka około 10 krewetek ( u mnie mrożone) 250 g mix sałaty (albo pekińska sałata) 200 g włoszczyzny pokrojonej(...)Gotujemy wywar z piersi kurczaka i włoszczyzny. Gdy piersi są ugotowane kroimy je w kostkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem curry, czosnku i soli. Do wywaru dodajemy podsmażonego kurczaka, bambusy, kiełki, oraz pokrojony por. Wszystko gotujemy do miękkości składników około 15 minut. Krewetki podsmażamy z dodatkiem czosnku oraz sosu chili i dodajemy do zupy na 3 minuty
Bon Appetit MałgorzatyMocno aromatyczna, pikantna i rozgrzewająca zupa z mleka kokosowego. Dodatek pasty Tom Kha nadaje jej orientalnego charakteru. Idealna na mroźne dni i nie tylko ;) Składniki: 400
wyzwania kuchenneZwijanie drobiu w roladki daje wiele możliwości. Ja postanowiłam wykorzystać wczoraj kupione liście kaffiru, znane w Polsce jako liście limonki. Cytrusy jadam zazwyczaj latem, ale przypraw
Weekendy w domu i ogrodzieJak już kiedyś wspominałam obydwoje z Najukochańszym gustujemy w kuchni orientalnej. Poniżej przepis na zupę z mlekiem kokosowym i kurczakiem, której niepowtarzalny smak nadaje świeża trawa
Taste Of My Dayminut (aż mięso kurczaka zacznie się ścinać w środku), wrzucamy makaron i gotujemy do miękkości makaronu, aż sos zgęstnieje, a makaron mocno nim nasiąknie. Podajemy od razu, posypując kurczaka po tajsku z makaronem ryżowym przygotowanym wcześniej szczypiorem (należy go oczywiście odsączyć), posiekanymi orzechami ziemnymi i kiełkami. przygotowanie „na wolno”: w ten sposób sprawiamy, że wszystkie składniki idealnie łączą(...)sosem i stanowił całość z resztą składników. Zamykamy piekarnik (naczynie powinno nadal być przykryte) i gotujemy jeszcze przez ok. 30-40 minut, aż makaron zmięknie i nasiąknie sosem. Kurczak po tajsku z makaronem ryżowym przygotowany w ten sposób jest niesamowicie wilgotny, soczysty, a sos nieziemsko wręcz kremowy. Post Kurczak po tajsku z makaronem ryżowym i curry pojawił się poraz
Pociąg Do KuchniTajska zupa kokosowa z kurczaka Tom Kha Gai to kolejny klasyk kuchni tajskiej. Esencjonalna, rozgrzewająca, lekko pikantna, delikatnie słodkokwaśna. Tajska zupa kokosowa z kurczaka Tom Kha Gai jest bardzo prosto w przyrządzeniu i szybka, jest świetną alternatywą dla zwykłego rosołu(...)tajskiej zupie kokosowej z kurczaka Tom Kha Gai czuć kokos, imbir, limonkę, chili – to wszystko doprawione delikatną słonością sosu rybnego (można zamienić na sos sojowy), z mięciutkim kurczakiem. Tajska zupa kokosowa z kurczaka Tom Kha Gai jest dodatkowo orzeźwiona imbirem (jeśli macie możliwość, użyjcie zamiast niego galangal) i sokiem z limonki, możecie także dodać nieco trawy cytrynowej. Azja
Pociąg Do KuchniTajska zupa z kurczakiem i zoodle to pyszna domowa wersja tajskiej zupy z pszennymi noodles. Lubię zastępować makaron jego warzywnymi odmianami. Aby zrobić warzywne noodle potrzebne jest specjalne narzędzie czy veggie spiralizer. Ja akurat mam mały podręczny veggie spiralizer, który wędruje ze mną wszędzie ale mam zamiar kupić krajalnicę obrotową, która pozwoli mi kroić większe warzywa. Wracając do tajskiej zupy(...)bardzo… Zupa zawiera kolendrę. Wiem, że nie wszyscy lubią kolendrę jak na przykład mój małżonek. Robię dla niego wyjątek i zamiast kolendry dodaję pietruszkę. Dzisiejsza tajska zupa z kurczakiem jest z kolendrą, bo ja i dzieci za nią przepadamy. Co prawda dzieci wolą makaron pszenny. Tajska zupa jest syta, bo gotuję ją na prawdziwym wywarze z kurczaka. Zalewam całego
codojedzeniaKwaśno-pikantna, mocno orzechowa tajska potrawa. Jedna z teorii głosi, że recepturę na to danie do Tajlandii przywiózł perski kupiec w XVII wieku i początkowo jego nazwa brzmiała "Mussulman Curry". Inna teoria natomiast mówi, że danie pochodzi z Malezji, a jego nazwa pochodzi od malezyjskiego słowa masam, czyli kwaśny. Zamiast kurczaka, Massaman Curry można przygotować z jagnięciną, kaczką, wołowiną
Tajskie smaki