kurczak na ostro - 4112 przepisów (strona:220/275)

ŚLEDŹ W SMAŻONYCH JABŁKACH 193

dag.matiasów 1 szkl.mleka 30 dag.winnych jabłek 2 łyżki oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego po łyżce suszonego majeranku , cukru , soku z cytryny 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny mielona ostra papryka sól pieprz kilka plastrów cytryny natka pietruszki ******************************************* Śledzie zalać mlekiem,zostawić na 2 godziny.W rondelku rozgrzać olej,wrzucić obrane i pokrojone w ósemki lub plastry jabłka.Chwilę smażyć, dodac(...)KOTLETY PANI GAJOWEJ KOTLET SZARPANY GOŁĄBKI MYŚLIWEGO BABKA KORZENNA DOMOWY CUKIER WANILIOWY DROŻDŻOWE CHRUSTY PRZYPRAWA DO PIERNIKA PRZEPYSZNY SCHAB W SOSIE ŚIWKOWYM PIERNIKI NA MIODZIE MAKOWIEC DWUWARSTWOWY MIELONE DEVOLAJE KURCZAK FASZEROWANY WAFLE PRZEKŁADANE GALARETKĄ RODZINNY PRZEPIS NA PASZTET GALARETA Z ŻOŁĄDKÓW KURZYCH ZALEWAJKA DOMKI Z PIERNIKA CIASTO Z PIERNIKAMI KREMOWE RAFAELLO BEZ PIECZENIA CIASTO DROŻDŻOWE KROKIETY Z KISZONĄ KAPUSTĄ

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sakiewki z makaronem w sosie pomidorowym 203

sera żółtego 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku 1 łyżeczka bazylii świeżej lub suszonej 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju smakowego (pomidor, papryka ostra, bazylia) 1 pęczek pietruszki sól, pieprz do smaku 12 nitek szczypiorku Sposób przygotowania: 1. Tortille dzielimy na ćwiartki, zwijamy jak na zdjęciu. 2. Pomidory zalewamy wrzątkiem, ściągamy skórkę i dzielimy na małe(...)Posypujemy drobno startym żółtym serem i zapiekamy w nagrzanym do 170st C piekarniku ok 10 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego!  Do nadzienia makaronowego można także dodać drobno pokrojonego kurczaka usmażonego w przyprawach

Kuchnia w czekoladzie
Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej na dwa sposoby 158

Grillowych smakołyków ciąg dalszy :) Tym razem w roli głównej polędwiczka wieprzowa, która nie jest tak  bardzo popularna, jak karkówka czy kurczak. A szkoda, bo dobrze przyrządzona jest bardzo krucha i delikatna, a do tego ma małą zawartość tłuszczu, co ucieszy tych dbających o linię :) Polędwiczka jest bardzo uniwersalnym mięsem i można przygotować ją na wiele sposóbów. Ja wybrałam formę(...)listki świeżej szałwi (opcjonalnie) 1 łyżeczka soli świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Polędwiczkę umyc i osuszyć. Pokroić w dużą kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, klorowy pieprz rozetrzeć. Połączyć wszystkie składniki ostrej marynaty. Czosnek przecisnąć przez praskę, zioła posiekać. Połączyć wszystkie składniki ziołowej marynaty. Mięso podzielić na dwie części i każdą z nich wymieszać z marynatą. Szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki

DefinicjaSmaku
Drobiowy Strogonow 302

Dziś propozycja na obiad jednogarnkowy. Podaję z moimi zmianami.Składniki:1/2 kg mięsa z kurczaka (u mnie piersi, ale mogą być też udka czy też ćwiartki)1/2 kg pieczarek1 duża czerwona papryka (u mnie była kolorowa z zamrażarki)3 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowegoolej2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrejziele angielskieliść laurowysól, pieprz do smaku2 łyżki mąki2 litry(...)pieczarki. Dusimy, aż woda z pieczarek odparuje. Na koniec dodajemy paprykę i chwilkę całość dusimy. Przekładamy do rondla.5. Do warzyw dodajemy pokrojone mięso, zalewamy bulionem i dodajemy mielone papryki (ostrą i słodką). Gotujemy na małym ogniu przez 20-30 minut. Na koniec zagęszczamy mąką i doprawiamy solą i pieprzem.Smacznego!!!Źródło: Marta w kuchni

Kuchnia domowa Ani
Risotto prowansalskie z kurczakiem, cukinią i porem 167

saszetki ryżu (2 x 100g) 1 kostka rosołowa (z kurczaka) oliwa przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie WYKONANIE Obraną cebulę pokroić w kostkę, wrzucić do głębokiej patelni/garnka/brytfanny. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Całość polać oliwą i przyprawić lekko solą, zaś mocno pieprzem (u mnie pieprz biały i nieco świeżo mielonego kolorowego) i ziołami prowansalskimi (ziół(...)musi całość też odparować by potrawa nam nie pływała). Potrawę gotujemy do momentu odparowania nadmiaru wody, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby doprawić. Potrawa powinna być lekko ostra z dużą ilością ziół prowansalskich

Passions hobbies life
Spaghetti z mascarpone, pomidorami i zielonym groszkiem 177

obiadu, zapiekanek, dań jednogarnkowych, nie tylko zup. Uwielbiam makaron! Smaczne danie z makaronem z ulubionymi dodatkami, najczęściej podaję z pomidorami, sosem serowym, sosem śmietanowym, mięsno-pomidorowym, szpinakiem, warzywami i kurczakiem, z boczkiem i jajkiem. Do tego zioła, przyprawy. Aromat w kuchni gwarantowany, smak taki jaki lubię. Dziś padło na ser (nie z mleka) a ze śmietanki mleka krowiego - mascarpone(...)cebula 1 suszony pomidor kilka łyżek zielonego groszku - pasuje równie mrożony jak ten z puszki - dziś Jamar opakowanie serka mascarpone 250 g zioła: lubczyk, zioła prowansalskie, oregano, majeranek papryka ostra i słodka, sól, pieprz natka i ser do podania oliwa z oliwek Przygotowanie: Pomidory kroję w niedużą kostkę, suszony pomidor, czosnek i cebulę siekam w drobną kostkę

Zasmakuj Kuchni
Pasztet drobiowy 186

przyprawami w całym domu :) nie wymaga smarowania masłem bo nie jest suchy :) Polecam spróbować :) najlepiej smakuje z bułeczkami własnej roboty ....np tymi z przedziałkiem Składniki : - 800 g mięsa z kurczaka ,najlepiej nóżki bo mają lepszy smak od piersi ( waga już po ugotowaniu i obraniu ) - 250 g wątróbki drobiowej - 1pietruszka - 1/4 średniego selera - 2 marchewki - 2 jajka - 1/2 bułki - 2 duże(...)wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, masę włożyć do blaszki ,kilka razy "uderzyć" blaszką o blat żeby w pasztecie nie było "dziur" ,Jeśli mięso jest za mało słone lub ostre dodać sól i pieprz. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 175 stopni ,piec godzinę. Po upieczeniu wyjąć z blaszki na deskę i schłodzić w lodówce. Smacznego

Wypieki Rene
LIDL - kolejny przystanek w podróży po świecie francuskich win 127

super. Alsace Riesling 2013 (19,99 zł) – wino po nalaniu do kieliszka uwalnia intensywne słodkie aromaty. Czujemy suszone morele, miód oraz róże. Później następuje duże zaskoczenie. W ustach jest ostro kwasowe, mineralne, mocno cytrusowe i wspaniale orzeźwiające. Finisz dość długi z lekką goryczką. Pyszne samo lub do ryb z grilla. Oczywiście dobrze schłodzone. Michał Jancik, poleca go do sałatek(...)taniny i troszkę goryczki. Lekka pieprzność i sporo ciała sprawiają, że wino pije się bardzo przyjemnie. To wino, w odróżnieniu od poprzednich nadaje się już do poważniejszych dań - grilowanych kurczaków a nawet karkówki. Idealne również do przekąsek. W ten sposób łagodnie przechodzimy do win czerwonych. Côtes du Ventoux Vieilles Vignes 2012 (17,99 zł). W butelce znajdziemy dużo intensywnych aromatów

królestwo garów
Diabelska zupa krem z czerwonej papryki- Paliwo Rakietowe 165

Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) czubata łyżka ususzonych papryczek chilli 8 czerwonych papryk 3 duże cebule 1 łyżeczka masła Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny(...)Paprykę doprawiłam szczyptą soli himalajskiej i pieprzem. Dusiła się około 30-40 minut.  Całość zmiksowałam blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo  doprawiłam kefirem. Dzięki niemu zupa jest nieco mniej ostra :) "Bulionetka do duszonych mięs Knorr jest doskonałym sposobem na wydobycie prawdziwie głębokiego, mięsnego smaku dania. Stanowi niezawodną bazę do gulaszów. Polecam wypróbowanie działania Bulionetki w moich przepisach na Duszoną wołowinę

ClauditteMissCooking
Indycze podudzia (wyluzowane) podwójnie faszerowane 101

żeby urozmaicić menu. A że święta za pasem więc okazji nie brakuje. Pamiętacie moje faszerowane udka z kurczaka ? Ten przepis do dziś cieszy się ogromnym powodzeniem. Albo przepis na kurczaka faszerowanego (wyluzowanego) ....? To też był Wasz ulubiony przepis. Dzisiaj mam dla Was podobny przepis na danie z drobiu. Tym razem bardziej urozmaiciłam moje danie. Zrobiłam podudzia z indyka, które najpierw(...)talarki a następnie pokroiłam na cząsteczki.             Podudzia umyłam i delikatnie odsunęłam skórkę od mięsa nie naruszając jej i żeby nie przeciąć.   Ostrym nożem delikatnie odcięłam mięso od kości usuwając jednocześnie wszystkie ścięgna. Na koniec odrąbałam kosteczki i wyjęłam je. W ten sposób uzyskałam wyluzowane z kości dwa podudzia z mięsem i skórką

Kuchnia u Krysi
Złoty rosół – król wszystkich zup. Jak ugotować idealny rosół z kurczaka 48145

gotowania. Osuszoną część mięsa rozkładamy na nieprzywierającej blaszce do pieczenia i przez sitko posypujemy mięso mlekiem w proszku. Już kilka łyżek mocno podniesie i wydobędzie smak kurczaka. Kiedy pieczemy kurczaka, białko i cukry wchodzą ze sobą w reakcję i stąd tworzy się chrupiąca, brązowa skórka na mięsie. Reakcja Maillarda (bo tak nazywa się ten proces) odpowiada zarówno za smak(...)bardzo długo, poszukajcie. I niech Was nie kusi wrzucanie więcej niż jednej sztuki. Papryczka może jest mała i niepozorna, ale podczas gotowania rosół robi się coraz bardziej i bardziej ostry. Dwie sztuki sprawiłyby, że byłby niejadalny. Do garnka wrzucam też ziele angielskie i liście laurowe. Obraną cebulkę opalam nad płomieniem aż jej zewnętrzna warstwa przypali się i lekko zwęgli. Dodajemy

Karo in the Kitchen
Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" 157

łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/3-1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/3 łyżeczki suszonego czosnku Warzywa obrać i podzielić na mniejsze kawałki. Cebulę przekroić na połówki. Golonkę ponacinać bardzo ostrym nożem, a następnie posypać i natrzeć przyprawami. Włożyć golonkę do garnka i obłożyć warzywami.  Do garnka wlać piwo. Golonka powinna być zanurzona przynajmniej do 3/4. Dodać łyżkę miodu. Całość(...)kości, a skóra powinna mieć ładny brązowo-czerwony kolor. Podawać z surówką lu sałatką o zdecydowanym smaku. ----- Podobne: Leszcz w pomarańczach Królik pieczony w winie Czosnkowo-miodowe pałki kurczaka Za oknem tak zimowo, że wzięło mnie na książkę Magdaleny Kordel pt. "Sezon na cuda". To ciąg dalszy historii bohaterów "Uroczyska". Tym razem akcja rozgrywa się w grudniu i ma swoją

Weekendy w domu i ogrodzie
Mielone inaczej ;) 163

Kolejny tydzień czas zacząć, kolejny poniedziałek już prawie za nam, ufff! to dobrze, bo jak zwykle z rana miałam ochotę pozabijać ludzi stających mi na drodze

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Słodko ostra posypka na grilla 137

kurczaka, dość cienko pokrojonej i lekko rozbitej tłuczkiem. Przepis pochodzi od Melissy Clark . Czas grillowania : 10 minut Liczba porcji : Posypki z podanych składników starczy na podwójną pierś z kurczaka Składniki: 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki ziaren kolendry 2 łyżeczki ziaren gorczycy 1,5 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego Przygotowanie: Utrzyj wszystkie składniki w moździerzu. Natrzyj(...)koniecznie sprawdź również: Glazura z wina i cynamonu Zaprawa na grilla z espresso i papryki Marynata na grilla z sokiem jabłkowym Tymiankowo cytrynowa glazura do skrzydełek Artykuł Słodko ostra posypka na grilla pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Chili con carne 164

papryka czerwona (pokrojona w kostkę drobną) – 1 puszka czerwonej fasoli (odsączona) – 2-3 papryczki chili (drobno posiekane, bez nasion, chyba, że lubicie naprawdę na baaaardzo ostro ;) ) – 1 łyżeczka kuminu – 1 łyżeczka oregano – 1 łyżeczka sosu sojowego – 1 łyżeczka cukru – 1/2 łyżeczki jalapeno – 1 łyżeczka mielonej kolendry – 2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej(...)żółtego sera lub kleksem kwaśnej śmietany, który lekko łagodzi smak. Podobne przepisy Pizza prosciutto – pizza z szynką parmeńską... Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów Zupa pomidorowa z prawdziwych pomidorów Kurczak w kilku smakach z sałatką yuzu .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post

Pociąg Do Kuchni
Pyszna zapiekanka, spaghetti z kurczakiem i warzywami 177

Jedno danie a zawiera tak wiele, makaron, mięso i warzywa. Bardzo dobra zapiekanka, pyszny pomysł na obiadek. Można również zabrać sobie do pracy na lunch.  

Kuchnia Pokoleń
ZAPIEKANKA BOLOŃSKA 156

Ostatnio dużo się dzieje u mnie, dlatego czasami muszę postawić na dania expresowe, które nie wymagają godzinnego stania w kuchni a i zabrać w jedno pudełko

Zdrowie i pysznie na talerzu

Proponowane wyszukiwania