Udziec duszony był w pomidorowym sosie z papryką, cebulą, czosnkiem i podany z kaszą kus-kus na gorącej patelni. Smakował mu bardzo. Ja podjadłam mu troszeczkę - danie było dość ostre, ale moje kubki smakowe nie lubią nadmiaru ostrości, co zresztą bywało problematyczne, jak zamieszkaliśmy ze sobą ;) Restauracja Kuchnia i Wino, Kazimierz Dolny, Pensjonat Vincent, ul. Krakowska 11 http://www.restauracjakuchniaiwino.pl/pl/ (...)podjadałam ;) Schabowy, który jest przez niego bardzo rzadko jadany, również zyskał dobrą opinię, to samo ziemniaki. Wiem, że chwalony był też mielony z mizerią i sałatka z kurczakiem. Jednego jestem pewna - jedzenie było dobre, ale jego walory dodatkowo podbiło otoczenie... Cóż, jesteśmy tylko ludźmi, aż wzrokowcami ;) Restauracja Villa Bohema, Villa Bohema, Kazimierz Dolny, ul. Małachowskiego 12 http://villabohema.pl/restauracja/
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!naleśniki!Tak, tak – naleśniki są u mnie właśnie tym przysmakiem, który nigdy, przenigdy mi się nie nudzi!W wersji na słodko … np. z owocami …Na ostro – z farszem z makreli …Albo takie jak dziś!Fantastyczne ciasto wypełnione po brzegi nieziemskim farszem – z anchois , gotowanych jajek , świeżych ziół i ciągnącej mozzarelli.Całość dodatkowo zgrillowana(...)Patelnia grillowa, tak jak i inne produkty marki Ballarini ( o , których możecie poczytać np.tutaj! ) spisała się na medal!Przyrządzałam na niej nie tylko naleśniki , ale też mięso ( filet z kurczaka ) , ryby i warzywa!Zero jakichkolwiek rys i zero trudnych do usunięcia zanieczyszczeń.Potrawy przyrządza się błyskawicznie i nie nasiąkają tłuszczem, gdyż nie jest konieczne jego używanie!Patelnia jest lekka
Ostra na Słodkooddawali niewolnikom. To wygotowane i wymieszane z czarną fasolą, tak popularną w Brazylii jak ziemniaki w Polsce stworzyło słynną feijoadę.Brasileiro lubi powtarzać, że jedzenie samych piersi i skrzydełek kurczaka na zdrowie właścicielom plantacji nie wyszło. A niewolnicy wprost przeciwnie pochłaniając codziennie miskę feijoady uniknęli wszelkich chorób.Jak na wstępie wspomniałam feijoada do pięknych nie należy. Wielu zanim spróbuje patrzy(...)miękkie. Feijoadę możemy podawać samą lub z ugotowanym ryżem białym i farinhą. Wskazówka Brasileiro zanim dosypiemy farinhy do feijoady odczekajmy, aż potrawa ostygnie lekko. Jeśli mamy ostrą przyprawę (tu odsyłamy do naszego przepisu) również dodajmy kilka kropel. Feijoada nie jest potrawę lekkostrawną dlatego sok z pomarańczy czy też coca cola wskazane:-)Smacznego
Smaki Brazyliidoskonałą ekspozycją słoneczną. Spory 14,5% alkohol. Aromatyczne - dominują zapachy kwiatowe bzu oraz akacji. W ustach dominują nuty owocowe oraz kwiatowe. Dobrze zrównoważone. Można polecić do serów, potraw z kurczaka i ryb, makaronów z lekkimi sosami oraz owoców morza. Tenuta J.Hofstätter -Joseph Gewürztraminer Alto Adige 2013. Wino pochodzi z winnicy w Tramin/Termeno uważanej kiedyś za kolebkę gewürztraminera. Jest(...)dojrzewa rok w dębowych beczkach a następnie w butelce. Dominują aromaty wiśni, kakao, wanilii, eukaliptusa. W ustach wino jest dobrze zrównoważone z dużą koncentracją owoców. Garbniki są jeszcze dość ostre i agresywne ale wino jest jeszcze młode z czasem powinny się wygładzać (potencjał starzenia to około 10 lat). Podawać do dań z czerwonego mięsa, dziczyzny i serów, Kupując wina
królestwo garówSłońce jeszcze świeci, ale da się odczuć, że jesień nadchodzi wielkimi krokami. Dla mnie jesień to czas dyni! I dziś zdradzę Wam 2 przepisy na zupy
Cooking MonsterSłońce jeszcze świeci, ale da się odczuć, że jesień nadchodzi wielkimi krokami. Dla mnie jesień to czas dyni! I dziś zdradzę Wam 2 przepisy na zupy
Cooking Monsterzawartość głowy i oczy. Sprawdzić czy na mackach nie ma pozostałości kamieni, żwiru. Świeża ośmiornica wymaga kruszenia – w krajach, gdzie to mięso jest tak dostępne jak u nas mięso kurczaka, polega to na tłuczeniu nią o skały. Spotkać można sznury nad brzegiem morza, na których w pełnym słońcu suszą się takie obtłuczone ośmiornice. Można też mięso skruszyć poprzez kilkukrotne zamaczanie(...)łyżki octu winnego sól do smaku DODATKOWO DO PODANIA 4-5 średnich ziemniaków 2 łyżki kaparów z zalewy 1 mały bakłażan 1 cebula szalotka 1 średni pomidor papryka wędzona ostra sól
Karo in the Kitchentażinów, jagnięciny czy sałatek. Mają niepowtarzalny smak, którego nie da się niczym zastąpić. Są składnikiem wielu smakowitych przepisów znajdujących się w moich książkach kulinarnych (np. sławnego tajine z kurczakiem, oliwkami i kiszonymi cytrynami), które dotąd pozostawały dla mnie nieosiągalne. Kiszone cytryny można kupić w niektórych sklepach z orientalną żywnością, ale po co, skoro tak łatwo można je zrobić w domu(...)minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Nakrętki i gumowe obręcze wysterylizuj poprzez zalanie wrzątkiem. Po sterylizacji nie dotykaj wnętrza słoika! Cytryny odsącz z wody i przy pomocy ostrego noża natnij na krzyż od góry na 3/4 głębokości cytryny - czyli nie rozcinamy ich do końca (mają wyglądać trochę jak tulipany ;) - wystarczy zerknąć na zdjęcia, aby zorientować się
Chilli Czosnek i Oliwajest produkowana przemysłowo, ale wydobywana ręcznie, płukana górską wodą i suszona na słońcu. Sól czarna, Kala Namak , jest wydobywana i używana głownie w Indiach. Słona w smaku i ostra w zapachu (porównywanym do zapachu zepsutych jajek), jest naturalnym ciemnym halitem z domieszką związków siarki (siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru). Występuje w kolorze od brązowo-różowego do ciemno fioletowego(...)smażeniem lub posypania po usmażeniu. Sól mieszamy z dobrej jakości liofilizowaną kawą. Mieszanka nie wymaga suszenia. Grubość soli i kawy dowolna. • SÓL Z LIŚĆMI LIMONKI KAFFIR – do wykończenia curry, kurczaka, potraw z ziemniaków i ryżu. Do mleka kokosowego, białych ryb. Z jogurtem i serem labneh. Świeże lub mrożone liście limonki kaffir ucieramy z solą w moździerzu lub w blenderze. Mieszankę
Karo in the Kitchenzdrowe i mają wiele zbawiennych dla organizmu właściwości, o tyle uwodornienie ich zmienia wszystkie właściwości. Takie tłuszcze występują w naturze – obecne są w mięsie zwierząt tzw. przeżuwających – w mięsie kurczaka i w wieprzowinie jest ich najmniej, zdecydowanie więcej znajdziemy ich w wołowinie i baraninie. Nie są szkodliwe dla organizmu, mają inną wielkość i budowę niż przemysłowe tłuszcze utwardzane. Produkcja m.in(...)bardziej wartościowa. Cudnie pastelowa w kolorze. Smarowna zaraz po wyjęciu z lodówki, nie potrzebuje ogrzewania jak masło. Nabiera smaku i koloru takiej oliwy, jakiej użyjecie. Jeśli macie tylko bardzo ostrą oliwę – wymieszajcie ją z inną, delikatniejszą, żeby mieszanka finalnie nie okazała się zbyt gorzka. Do miksu użyłam Monini Delicato pół na pół z Classico, smak jest maślany z odczuwalną oliwkową
Karo in the KitchenTen tydzień stał pod znakiem ziemniaka, makaronu (również chińskiego) oraz sosu pomidorowego w różnych odmianach i konfiguracjach. W menu znalazło się sześć pysznych potraw – od burgerów
Niedzielny kucharzTen tydzień stał pod znakiem ziemniaka, makaronu (również chińskiego) oraz sosu pomidorowego w różnych odmianach i konfiguracjach. W menu na cały tydzień znalazło się sześć pysznych
Niedzielny kucharz