garnku, w którym zrobicie zupę i przekładacie do niego usmażone mięso. Cebulę obieracie, siekacie i dodajecie do mięsa. Podsmażacie jeszcze chwilę, aż ta się zeszkli. Dodajecie kumin, cynamon, imbir, ostrą i słodką paprykę oraz mielone nasiona kolendry. Jeśli używacie tej samej łyżeczki, przecierajcie ją po każdej przyprawie choćby palcami (byle suchymi), żeby nie pomieszać sobie wszystkiego ze wszystkim w pojemnikach(...)daktyle, którymi ją przegryzacie. To będzie pyszne, przygotujcie się! Niektórzy dodają jeszcze kolendrę. Też możecie. Możecie też zamiast soczewicy dać groch lub bób, a zamiast wołowiny baraninę, ewentualnie kurczaka lub indyka. Możecie też dosypać do gotowania kuskus, drobny makaron albo ryż, ale maksymalnie garść. Możecie ją podać z jajkami na twardo i suszonymi figami zamiast daktyli. Jeśli jednak nie jesteście
GRUBY WAŁEKmarchewki 2 ziemniaki 1/2 główki kapusty 1 papryka czerwona 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka majeranku 1 łyżka kminku 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub chili 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki soli 150 - 200 ml bulionu warzywnego lub wody 2 - 3 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie łopatki z warzywami(...)pierwszej pary przez wentyl bezpieczeństwa. Danie można ugotować również w sposób tradycyjny, wtedy zwiększyć ilość płynu i składniki dodawać stopniowo rozpoczynając od najdłużej gotujących się produktów. Zobacz również: pierś kurczaka z warzywami z szybkowaru
Kuchcik gotujeszklanki wody ( mineralna gazowana daje puszystość) 1/3 łyżeczki soli szczypta cukru (w dwa palce) 1 łyżka oliwy farsz 1 duża cebula 1 duża papryka 10 pieczarek 1 filet z kurczaka 1 pomidor lub koncentrat sól,pieprz 1/2 łyzeczki bazylii 1 jajko 10 dkg sera żółtego ( może być inny rozpuszczalny) oliwa do smażenia Wykonanie Do miski wsypuję(...)naleśniki . wkladam do rozgrzanego do 250 stopni piekarnika na 15 minut ( ser musi sie rozpuścić .) Przekąska gotowa ,jednakowo smaczna na zimno i na cieplo . Trochę keczupu lub innego sosu ostrego podniesie smak potrawie
Eli Gotowanieprogi mieszkania. I tak całkiem mimochodem, zupełnie niechcący, całkiem przypadkiem i w ogóle bez głębszego znaczenia [sarkazmem ociekam] , ostrzę sobie akurat podręczny tasak kuchenny na osełce. Wystarczająco ostry? Nieeee, jeszcze mu brakuje... Nagle zgrzyt klucza w zamku i Pan Mąż z impetem i pieśnią na ustach wkracza w domowe pielesze. Jakoś jednak go tak nagle wryło w drzwiach(...)cannelloni 1 łyżka oleju - do gotowania makaronu masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania FARSZ: 250g mielonego mięsa wieprzowego - choć tak naprawdę rodzaj mięsa zależy wyłącznie od fantazji kucharza: z kurczaka, z indyka, wieprzowe - do wyboru do koloru :) 1 puszka groszku tradycyjnego Bonduelle porcja na raz [212ml] 2 marchewki - małe 2 jaja - całe 1 brokuł - mały; korzeń do farszu, różyczki
Grunt to przepis!patelnię lub do woka pod koniec przygotowywania potrawy. Mięso (opcjonalnie) - ponieważ mój mąż nie uznaje wegetariańskich fast-foodów, do noodli dodaję zazwyczaj jakieś mięso. Może to być kurczak, wołowina, wieprzowina lub owoce morza. Warto zainwestować w dobry kawałek mięsa, np. polędwicę. Kroimy ją potem w cieniutkie plasterki na jeden kęs i wcale nie zużywamy jej dużo. Jeden 250g stek wystarczy(...)osób. Sos podstawowy 4 łyżki wody 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku Sos słodko-ostry 4 łyżki wody 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 1/2 czerwonej papryczki chilli drobno posiekanej, bez pestek Sos pomidorowy Goka 3 łyżki wody 4 łyżki ketchupu 2 łyżki sosu
W kuchni wieczoremWygrałeś/-aś tygodniową wycieczkę na Karaiby. Patrz pkt. 1 - nie będę się przecież powtarzać. 4. Nagle stałaś się miłośniczką zwierząt? Pf. Nie o to chodzi. Ty jesz świnki, krówki, kurczaki i króliki, a czy to oznacza, że ich nienawidzisz? Nie. Błagam choć o odrobinę logicznego myślenia. 5. I znowu chcemy iść do knajpy, ale nie ma nic w niej(...)miłością i świeżym powietrzem! A tak na poważnie - jem to, co lubię. Choć na tej liście mięsa nie ma. 9. Wegetarianie to sekta. Ohoho, po co od raz tak ostro? Sekta... Taka sama jak AA, palacze czy kółko różańcowe. Rozumiem, że wszyscy odżywiający się bezglutenowo, bezlaktozowo, diabetycy, itd też uważasz za dziwnych ludzi, naznaczających się krwią i śpiewających o północy
W kuchni Karmel-itkiniczym plastry bakłażana w zapiekance :) Podobno Sycylijczycy mają problem z wymawianiem litery "l", stąd otrzymaliśmy parmigianę. Kolejną ciekawostką są nowoczesne odmiany parmigiany, zawierające zamiast bakłażana panierowane kotlety z kurczaka (chicken parmigiana) lub cielęciny (veal parmigiana), spopularyzowane przez włoską emigrację w USA i Kanadzie. Zapiekankę z kotletami cielęcymi, pod nazwą cotolette alla bolognese przygotowują również rodzimi Włosi, jednak klasyczna parmigiana(...)dużo delikatniejsze. Mają cienką skórkę, łagodny miąższ, są subtelne w smaku. Dlatego bardzo przypominają mi cukinie. Z kolei wygląd mają bardziej "dyniowaty". Są takie fantazyjne i dramatyczne, ze swoimi ostrymi kolorami i nieregularnymi kształtami. Mają niewątpliwie duże walory dekoracyjne. Koszyk z patisonami to bardzo fajna jesienna ozdoba stołu. Parmigiana z patisonów - przepis na 4-6 porcjiprzepis własnySkładniki: 4 patisony mąka
Chilli Czosnek i Oliwakoncentratu pomidorowego powstał aromatyczny sos. Podałam z jogurtem naturalnym i sałatą z winegretem. Brązowy ryż możecie zastąpić białym ryżem np. jaśminowym, a do farszu dodać pokrojonego w drobną kostkę kurczaka. Papryki będą idealne na szybki obiad lub ciepłą kolację po pracy. Dzięki możliwości wcześniejszego przygotowania, świetnie sprawdzą się też na wszelkiego rodzaju przyjęciach czy imprezach. Mogą być też dobrym(...)minut. Zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy do wystygnięcia. Ostudzony ryż lekko solimy i spulchniamy widelcem. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek ścieramy na tarce, kukurydzę obieramy z liści i ostrym nożem ścinamy ziarna z kolby. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Skórkę pomidorów nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2 minuty. zdejmujemy skórkę, pomidory kroimy w kostkę. Na patelni
cool and mintytakże kisiele– przez to, że żurawiny mają same w sobie wiele pektyn, do ich żelowania nie jest potrzebne nic więcej poza cukrem. Konfitura z żurawin pasuje zarówno do drobiu – kurczaka, indyka, perliczki czy kaczki, jak i do serów pleśniowych. Na Kresach Wschodnich owoce żurawiny dodawano podczas kiszenia kapusty aby wzbogacić jej smak. Udało mi się kupić kilogram, przebrałam, podzieliłam, część(...)najpierw w zimniej, potem w ciepłej wodzie żeby pozbyć się całego konserwującego wosku z owocu. Wyciskamy sok po przekrojeniu jej na pół, a skórkę ścieramy na tarce lub ścinamy ostrym nożem, bez albedo czyli bez białej części. Odważoną żurawinę wkładamy do rondelka, wsypujemy cukier, wlewamy sok wyciśnięty z pomarańczy i startą skórkę. Wrzucamy przepołowioną laskę wanilii. Stawiamy garnek na mały
Karo in the Kitchencebula pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku posiekany po 1/2 łyżeczki: ziaren kolendry, nasion kuminu, mielonego cynamonu, mielonej kurkumy duża szczypta słodkiej papryki sól do smaku opcjonalnie: 1/2 łyżeczki ostrej papryki w płatkach 250 g ryżu basmati 600 g miąższu dyni pokrojonego w dużą kostkę, u mnie dyni piżmowej 100 g suszonych śliwek, pokrojonych na kawałki 2 szklanki bulionu warzywnego(...)Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam Wam również: Pilaw z bakłażanem i pistacjami Pilaw z bobem i szparagami Pilaw z kurczakiem i granatem Korzenny pilaw z bobem
Chilli Czosnek i OliwaGrube albo cienkie. Proste albo karbowane. Z frytkownicy albo piekarnika Z ketchupem albo majonezem. Kto z nas nie lubi frytek?! Moje ulubione to te grube ( a
Ostra na Słodkomozzarellą Czwartek: Łatwa zupa z groszku Nigeli Lawson z miętową nutą Piątek: Sałatka fattoush z krewetkami Pęczotto z groszkiem, fasolką, boczniakami i kurczakiem Składniki: Szklanka pęczaku 4 udka kurczaka bez kości Szklanka groszku Szklanka zielonej fasolki 250 g boczniaków lub pieczarek Szklanka białego wina (najlepiej kwiatowego, np. Rieslinga) 1 szalotka lub mała, drobno posiekana cebula 1 drobno posiekany ząbek czosnku(...)Żeby go rozgotować musisz dusić kaszę dobrą godzinę. Krok 4 W międzyczasie rozgrzej na patelni łyżkę masła, pokrój grzyby i wrzuć na tłuszcz. Posól, popierz i smaż na dość ostrym ogniu aż grzyby się ładnie zrumienią. Ściągnij z ognia i odstaw. Krok 5 Kiedy pęczak będzie już ugotowany, dodaj do niego zielony groszek i fasolkę. Jeśli używasz mrożonych warzyw
Niedzielny kucharzswój smak i aromat, które idealnej odnajdują się w pęczaku. Wykorzystaliśmy przepis Davida Travisa . Szukasz więcej przepisów – sprawdź całe menu na tydzień! Składniki: Szklanka pęczaku 4 udka kurczaka bez kości Szklanka groszku Szklanka zielonej fasolki 250 g boczniaków lub pieczarek Szklanka białego wina (najlepiej kwiatowego, np. Rieslinga) 1 szalotka lub mała, drobno posiekana cebula 1 drobno posiekany ząbek czosnku(...)Żeby go rozgotować musisz dusić kaszę dobrą godzinę. Krok 4 W międzyczasie rozgrzej na patelni łyżkę masła, pokrój grzyby i wrzuć na tłuszcz. Posól, popierz i smaż na dość ostrym ogniu aż grzyby się ładnie zrumienią. Ściągnij z ognia i odstaw. Krok 5 Kiedy pęczak będzie już ugotowany, dodaj do niego zielony groszek i fasolkę. Jeśli używasz mrożonych warzyw
Niedzielny kucharzplasterki. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozpuszczamy i podgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy czosnek z imbirem, smażymy mieszając około 1,5-2 minut, aż czosnek straci surowy ostry zapach. Dorzucamy pociętą cebulę i jasne części szczypioru, smażymy razem jeszcze minutę, mieszając, do zeszklenia. Wrzucamy pokrojoną cykorię/sałatę/kapustę, podlewamy gorącym rosołem prawie równo z jej poziomem(...)łyżka pasty miso, jasnej lub średniej 350-400g cykorii, kapusty bok choy, sałaty rzymskiej albo od biedy kapusty pekińskiej 1,2l rosołu warzywnego (w wersji wegańskiej) albo z kurczaka DO PODANIA makaron ramen prażony sezam jasny i ciemny pasta chili/płatki chili olej sezamowy nierafinowany sok z cytryny Zapisz
Karo in the Kitchenplasterki. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozpuszczamy i podgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy czosnek z imbirem, smażymy mieszając około 1,5-2 minut, aż czosnek straci surowy ostry zapach. Dorzucamy pociętą cebulę i jasne części szczypioru, smażymy razem jeszcze minutę, mieszając, do zeszklenia. Wrzucamy pokrojoną cykorię/sałatę/kapustę, podlewamy gorącym rosołem prawie równo z jej poziomem(...)łyżka pasty miso, jasnej lub średniej 350-400g cykorii, kapusty bok choy, sałaty rzymskiej albo od biedy kapusty pekińskiej 1,2l rosołu warzywnego (w wersji wegańskiej) albo z kurczaka DO PODANIA makaron ramen prażony sezam jasny i ciemny pasta chili/płatki chili olej sezamowy nierafinowany sok z cytryny Zapisz
Karo in the Kitchenciągu kilku kolejnych dni sukcesywnie zużywam do przygotowywania zup oraz sosów. Pozostałe po ugotowaniu mięsko oddzielam od kości i przygotowuję z niego paszteciki, potrawkę z kurczaka lub tymbaliki drobiowe. Świetnym sposobem jest także usmażenie chrupiących pierożków z nadzieniem mięsno-warzywnym czyli empanadas. Pierożki przygotowałam z cieniutkiego ciasta na bazie mąki, wody i oliwy, które w zasadzie(...)proszku 3 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki 3 pomidory (obrane ze skórki i drobno pokrojone) lub 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 łyżeczki płatków chili lub ostrej papryki 1/2 szklanki bulionu 1/2 łyżeczki kuminu roztartego w moździerzu 1/2 łyżeczki roztartych w moździerzu ziaren kolendry 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu sól morska DODATKOWO : 1 żółtko do posmarowani pierożków
cool and minty