makaron z mojego pysznego przepisu na domowy makaron . Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony – makaron z kurczakiem – makaron z pieczarkami – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo(...)posiekaj. Na oliwie podsmaż cebulę z czosnkiem, a następnie dodaj drobno posiekane chilli. Jego ilość zależy od ostrości papryczki jaką posiadasz oraz Twoich preferencji. ja zwykle daję 1 średnio-ostre chilli do tej ilości sosu. Na patelnię dodaj pokrojoną w paseczki szynkę i krótko podsmaż. Dodaj na patelnię passatę pomidorową oraz białe wino, dopraw solą i pieprzem i całość podduś
nietylkopasta.plStanowi sprawdzony składnik wypieków z orzechami i pierników. Dodajemy ją do ciast, puddingów, kremów i pikantnych ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem i warzywami np. kapusty, szpinaku, cebulki, czy brokuła. Ponadto wchodzi w skład marokańskiej przyprawy "radel hamout". Dodawana jest także(...)cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kapusty kiszonej. Źródło: internet Imbir - pochodzi z Indii i Chin. Dostępny jest w postaci proszku lub w postaci świeżych kawałków kłącza. Ma wyrazisty ostry, ale przy tym bardzo przyjemny cytrynowy i orzeźwiający smak. Suszony imbir używany jest głównie jako dodatek do ciast i ciasteczek np. pienika. Zaostrza smak budyniów, dżemów, konfitur i niektórych napojów
Ciastka - domowe słodkościtego nie spaliszd) ten problem Cię nie dotyczy - swojego jedzenia bronisz jak diamentów i nigdy z nikim się nie dzieliszRaz miałam taką sytuację jak użyłam jednej z marynat do kurczaka znanej firmy. Mężowi nie smakowało i mnie też nie. Marynata poszła do kosza i tyle.11. Czy w jakiś sposób promujesz swojego bloga w sieci? Jak?Co do promocji bloga(...)dawna kuchnia i gotowanei jest Twoją pasją a nie koniecznością ?3. Co bardziej sprawia Ci przyjemność : gotowanie czy pieczenie ?4. Jeśli smaki w kuchni to ostre czy raczej lagodne ?5. Jeśli takowe były to wymień swoje kuchenne porażki.6. Kto jest dla Ciebie wzorem do naśladowania ( chodzi mi o kuchenne kręgi ) ?7. Gdybyś miała określić się jednym z owoców
Ewa w kuchnilubicie) – 100 g chudego boczku wędzonego – sól, pieprz – 2-3 łyżeczek papryki słodkiej wędzonej – 5-6 łyżeczek papryki słodkiej mielonej – 3-4 łyżeczki papryki ostrej mielonej – 1 łyżka oleju Wykonanie: Boczek pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzany w głębokiej patelni (jeśli nie macie głębokiej patelni, użyjcie garnka). Dodać cebulę pokrojoną w piórka i poszatkowany(...)dodać odsączoną kukurydzę, zamieszać, podusić 2-3 minuty. Leczo gotowe. Podobne przepisy Tarta z wędzonym łososiem i cukinią Glazurowana czerwona papryka słodko-kwaśna Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów Kurczak po czerkiesku .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post .relatedthumb:hover{background:#fcfcf4
Pociąg Do Kuchnizimną wodą, tak aby skrzydełka i warzywa były całkowicie przykryte. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy temperaturę, tak aby wywar tylko "mrugał" i gotujemy sześćdziesiąt minut ( jeżeli włożyliśmy kawałki kurczaka, zamiast kaczki, gotowanie skracamy do 40 minut). Po tym czasie przelewamy wywar do drugiego naczynia, (najlepiej użyć do tego durszlaka), odrzucając wygotowane mięso i warzywa. Teraz w garnku(...)kawałki warzyw a nie papka). Teraz całość układamy na blachę piekarnika ( wyłożoną pergaminem) i suszymy w temperaturze 85-90 stopni w piekarniku przez około dwie godziny. W połowie suszenia, ostrym nożem kroimy masę na niewielkie kwadraty. Wysuszoną kostkę przekładamy do pojemnika ze szczelnym zamknięciem
Miód i pieprzpowinno być oczyszczone ze ścięgien i błon , które na skutek pieczenia stają się twarde. Dobrze sprawdzają się mięsa z przerostami lub otoczką tłuszczu (np. karkówka, żeberka, boczek, uda z kurczaka, skrzydełka), który nadaje potrawie soczystości. Nie musimy się w tym wypadku martwić o nadmiar spożywanych kalorii. Mięso z grilla jest mniej kaloryczne , niż smażone tradycyjnie, ponieważ jego przygotowanie nie wymaga(...)propozycję dla grillomaniaków zaprezentowała niedawno firma ZT Kruszwica S.A. - producent chyba najpopularniejszego w Polsce oleju "Kujawski". Trzy nowe produkty to dedykowane na grilla marynaty: Kujawski marynata grillowa papryka ostra Kujawski marynata grillowa miód musztarda Kujawski marynata grillowa słodka papryka. Marynaty Kujawski są gotowe do użycia bezpośrednio po otwarciu opakowania. Nie wymagają żadnych dodatkowych składników, i co nie mniej ważne
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataminut dorzuć warzywa i nastaw budzik na kolejne 30 minut. P zakończeniu tego czasu marchewka powinna dać się przekroić grubą drewnianą łopatką. Możesz skręcić ogień do minimum. Najpierw wyjmij kurczaka – nie będzie Ci potrzebny. Potem dodaj koncentrat pomidorowy. Uwaga: zupa ma być zajebiście pomidorowa . Aż gęsta. Znam osoby, które dodają mało koncentratu i robią delikatną pomidorówkę(...)dodawaj go stopniowo. Jeśli przesolisz, pamiętaj o triku z ziemniakiem . Jak ten etap będzie za Tobą, dorzuć curry, pastę paprykową (jeśli nie masz, wrzuć szczyptę papryki słodkiej, wędzonej i ostrej) i pieprz cayenne. Dorzuć też liście bazylii i trochę bazylii suszonej, żeby podkręcić smak. Delikatnie pogotuj chwilę całość. Zupa powinna być skończona. Powinna być cholernie pomidorowa, z wyraźnym posmakiem curry
manslogblogpara - królik z marchewką Kotlety marchewkowo-selerowe Bułki marchewkowe na kanapki Wegańskie aromatyczne prawie-puree z marchwi i kalafiora Chleb marchewkowy na zakwasie Marchewka w pomarańczowym sosie Marchewka na ostro Sernik marchewkowo - pomarańczowy Rolada marchewkowa z nadzieniem kremowym Kasza jaglana z karmelizowaną w miodzie marchewką Chleb z marchewką i jabłkiem Gotowana młoda marchewka z sosem z tahiny Bulion z marchewką(...)pęczak z marchewką i groszkiem (245 kcal) Tort marchewkowy Kremowa zupa marchewkowa Ciasto marchewkowo - jabłkowe z kremem Marchewka z groszkiem autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Kotleciki z kurczaka z marchewką i cukinią autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Marchew, pietruszka, seler, ziemniak. Ziołowe puree warzywne. autorka: Nashelly | blog: Ginger Breath Krem z marchwi i soczewicy. autorka: aannggeellaa89
Weekendy w domu i ogrodziePodobno to najczęściej jedzone danie w Chinach, czy to możliwe? Nie wiem, bo w Chinach nie byłam ale mogę sobie wyobrazić, ze tak jest ponieważ
Dzieje kuchennej Wiewióryjeśli się nie lubi, to hmm... No to się nie lubi. A bułki są podwójnie czosnkowe, bo z czosnkiem zwykłym i niedźwiedzim. Własnie parę chwil temu skończyłem pochłaniać pieczonego kurczaka zagryzanego tymi właśnie bułkami. Bardzo dobre połączenie. Właściwie to tak dobre, że zjadłem nieco za dużo i kiepsko się teraz czuję. Serio... A sponsorem tego przepisu po raz kolejny jest(...)części i z każdej z nich lepimy niewielkie bułki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Na 1 godzinę. Nacinamy ostrym nożem wierzch bułek i wkładamy na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 10-15 minut. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje
Marder&Marder Manufactureczosnek. Jako że, są to jedne z moich ulubionych przypraw z wielką ciekawością zabrałam się za smakowanie :) Oczywiście, mieszanka mnie zachwyciła, jak dla mnie to ideał! Jestem ogromną miłośniczką ostrych potraw, tak więc piekące smaki wydobywające się z przegryzania ziarenek kompletnie mi nie przeszkadzają :) Tak samo jest z pietruszką, uwielbiam posypywać przeróżne dania świeżą natką pietruszki, ta suszona jest równie(...)wyczuwalny :) To duży plus! Mieszanka Piekło-Niebo to świetny dodatek do potraw wytrawnych, sałatek, kanapek, obiadów, dań z grilla, zup, panierek. Idąc w tą myśl, przygotowałam aromatyczną pierś z kurczaka w słonecznikowej panierce. I wiecie co jest w tym genialnego? Z przypraw użyłam wyłącznie soli, aby uzyskać pyszny smak wystarczy dodać tylko mieszankę Piekło-Niebo :) Koniecznie spróbujcie :) Nie podam dokładnie
Zdrowie na języku :Pzamiennik masła, ale też idealna baza na kremowy sos, pasujący chociażby do makaronu. Do takiego dania obiadowego dorzućcie np. cukinię (na którą obecnie mamy sezon) lub kawałek filetu z kurczaka (sprawi że obiad będzie bardziej sycący). Polecam Wam awokado jako jego wielka fanka. Choć awokado to owoc, nie ma słodkiego smaku (ani w sumie żadnego innego), nie nadaje się więc(...)Oceń Zapisz przepis Drukuj sos z awokado 1/2 dojrzałego, miękkiego awokado 1-2 łyżeczki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oleju/oliwy garść świeżej bazylii sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, Do podania 300 g żółtej cukinii + łyżeczka suszonej pietruszki, sól, pieprz, papryka słodka i ostra 1 łyżka oleju do podsmażenia 1 łyżka nasion słonecznika - podprażone
Powiedz dietom nieJestem zmęczona, skonana, wyczerpana, wypluta, wypompowana, zmordowana, padnięta... Krótko mówiąc dostałam w tym tygodniu w dupę ;p aleee jutro PIĄTEK ! dodaję przepis
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćaromatyczne ryby … mięsa … sałatki … warzywa … owoce … sorbety … ciasta i desery zachwycały nie tylko wyglądem , ale i smakiem!!!Ja jak to ja : wybrałam na ostro i na słodko ;) Fantastyczne gnocchi … ryby , chrupiące warzywa …. a do tego obłędny ( naprawdę obłędny!!! ) sernik … tarta z truskawkami … i delikatna pana cotta( Mama dodatkowo delektowała się(...)luzie jak wcześniej , a na twarzach finalistów widać było zdenerwowanie i powagę.O 10 przystąpiliśmy do działania!Na stanowisku 14 razem z mamą przyrządzałam ” Glazurowane polędwiczki z kurczaka z sosem szampańskim i ziemniaczanymi ptysiami „O ile przygotowanie poszło nam rewelacyjnie , tak zawiódł niestety sprzęt – na początku piekarnik odmówił posłuszeństwa … a potem jeszcze palnik do glazurowania też
Ostra na Słodkostrogonowa spotkać w wersji nieco rzadszej, podobnej bardziej do zupy. Danie to jest popularne nawet w Japonii czy Brazylii. Spotkacie również naprawdę różne warianty tego dania jak choćby z kurczaka czy nawet krewetek. Dlaczego je lubię? Bo średnim nakładem pracy i czasu, mamy sycące danie, które łatwo odgrzać i zjeść z dodatkiem choćby chleba. Poświęcając w kuchni kilkanaście minut(...)u0142y s\u0142oiczek koncentratu pomidorowego\r","1 \u0142y\u017cka musztardy\r","1\/2 l bulionu\r","2 li\u015bcie laurowe\r","2 ziela angielskie\r","s\u00f3l, pieprz, papryka ostra, papryka s\u0142odka do smaku"],"name":"Strogonow - Boeuf Stroganow","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Pol\u0119dwic\u0119 oczyszczamy i kroimy w plastry, kt\u00f3re kroimy na paski
Mieszam w Garnkuugrillowałam. Bardzo lubię smak grillowanych pomidorów w zupie. Orientalna pomidorowa jest wtedy o wiele smaczniejsza. Bardzo dużą rolę dla mnie odgrywają dodatki do zupy . Postanowiłam dlatego uprażyć na ostro ciecierzycę. Właśnie kilka dni temu małżonek kupił kolejną paczkę suchej ciecierzycy. Wolę ją ugotować po swojemu i tyle ile mi akurat potrzeba. Prażona ciecierzyca to wspaniały dodatek do orientalnej zupy(...)się zupą na obiad. Ale lekka zupa na kolację zadowoli go całkowicie. Orientalna pomidorowa Składniki: 1kg pomidorów, kiściowe i koktajlowe 2 ząbki czosnku 1 cebula 1.5 l buljong z kurczaka 90 g czerwonej soczewicy 100 g ciecierzycy 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 1 łyżeczka suszonego oregano 1½ łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka curry w proszku sól do smaku
codojedzeniaklopsiki naprawdę smakują każdemu, a dzieci za nimi szaleją :) Dodam jeszcze, że klopsiki są nieduże - trochę większe od orzecha włoskiego. A oto co jeszcze przygotowałam: tarta bakewell Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym Placek czeski Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym źródło - Nigella gryzie (z moim zmianami) Klopsiki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko(...)zimną wodą formować z mięsa kulki wielkości trochę większej od orzecha włoskiego. Układać na deseczce/talerzu. Sos: Cebulę obrać i blenderem zmiksować na papkę. Można również zetrzeć ją na ostrej tarce, z oczkami średniej wielkości. Do garnka wlać olej i od razu wrzucić cebulę. Dusić 4 minuty mieszając od czasu do czasu. Gdy garnek się rozgrzeje, zmniejszyć trochę moc palnika. Dołożyć
Posadzone i zjedzone