Pośród wszystkich tłustych i ciężkich potraw, które goszczą na naszych świątecznych stołach, warto także przygotować coś lżejszego, aby dać odpocząć naszej wątrobie :) SKŁADNIKI (dla 4 osób) : 2 piersi z kurczaka 1 seler naciowy 1 mała sałata lodowa 4 mandarynki 1 l bulionu lub rosołu SOS 200 g jogurtu greckiego 1 ugotowane żółtko 2 łyżki bulionu z gotowania 2 łyżki przyprawy(...)najdokładniej obieramy, czyli staramy się ściągnąć łykowate nitki. Kroimy w drobne plasterki i przekładamy do miski. Mandarynki obieramy, dzielimy na ćwiartki i kroimy wzdłuż nerkowatych cząstek. Ważne, aby mieć ostry nóż, dzięki temu uleje się jak najmniej soku. Dodajemy do selera. Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki lub kroimy w bardzo grubą kostkę. Dodajemy do pozostałych pokrojonych składników
Kuchnia od dwojgaświątecznie, dużo czekolady, sałatek, nie zabrakło ulubionego ciasta na pierogi! Smacznego grudnia! Babka czekoladowa Babeczki czekoladowo - bananowe z kruszonką Barszcz czerwony Bułeczki z ciasta na pizzę, z czarnuszką i ostrą papryką Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Domowe kakao Drożdżowe pierożki(...)manny Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczone kasztany Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pomarańczowa babka z czekoladą Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Sałatka jarzynowa Suszone plastry pomarańczy Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Koktajl ananasowy z płatkami owsianymi Lepimy pierogi
Moja smaczna kuchnianiedzielny obiad polecam pyszne udka z kurczaka. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Doskonale smakują z surówką i pieczonymi ziemniaczkami. SKŁADNIKI: 3 udka z kurczaka, 2 łyżki miodu płynnego, 3 łyżki Musztardy Kieleckiej Grillowej SPOŁEM , 4 łyżki oleju, 1 łyżka papryki słodkiej mielonej, 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej, 2 łyżeczki pieprzu , 1/2 łyżeczki soli(...)Musztardy Kieleckiej Grillowej, którą otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM . Musztarda to idealny dodatek do różnego rodzaju marynat, mięs, sosów czy potraw z grilla. Ma idealny, lekko ostry smak. Musztarda nadała mojej potrawie wspaniałego smaku. Będę po nią często sięgać, ponieważ jest przepyszna. Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy WSP SPOŁEM, niezbędnych w każdej kuchni
Tradycyjna kuchnia Kasisłodki. Składniki: 1 kg czerwonej papryki 1 kg cebuli 3 kg cukinii 1,5 szkl. octu 1/2 kg cukru 4 słoiczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka curry sól, pieprz 2 łyżki przyprawy do spaghetti 1 łyżka suszonej bazylii Dodatkowo: ok. 9 słoików o pojemności 1l Wykonanie: Z papryk i cukinii usuwamy gniazda nasienne(...)pomidorowy i przyprawy i gotujemy 30 min. Gorący sos nakładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy. Ps. Taki sos nadaje się do makaronu, kurczaka lub jako dodatek do spaghetti Smacznego
IMPRESJA SMAKUkostkę 600 g (1.5 puszki) cieciorki - odsączana i przepłukana 400 g (1 puszka) krojonych pomidorów 1 cukinia pokrojona w dużą kostkę 750 ml bulionu z kurczaka ok 100 g świeżego szpinaku sól, pieprz do podania jogurt typu greckiego świeża kolendra Przygotowanie: Baraninę pokroić w kostkę i zmielić. W głębokiej dużej patelni rozgrzać(...)bulion. Wymieszać, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przykrytą zupę przez ok 30 minut. Dodać opłukany szpinak, gotować jeszcze chwilę, do czasu aż szpinak zwiędnie. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie ostrą papryką. Zupę rozlać do talerzy, do każdego dodać łyżkę gęstego jogurtu , posypać świeżą kolendrą. Smacznego
Stare GaryDzisiaj obiad, który prawie sam się robi. Kawałki kurczaka wystarczy zamarynować w pysznej marynacie a kiedy po kilku godzinach przejdą jej smakiem upiec i zjeść. Przygotowanie marynaty do mięsa nie jest trudne, ale często wymaga nieco wyobraźni. Staram się nie stosować gotowych mieszanej tylko skomponować je sama. Mieszam i wypróbowuję różne połączenia ziół, sosów i innych dodatków. Jedne są bardziej(...)soli i sosu sojowego a także pachnąca od zmielonych przypraw. Pałki bardzo smakowały wszystkim biesiadnikom więc wstawiam przepis na życzenie. Zobacz przepis na Skrzydełka po diabelsku - słodkie i ostre jednocześnie ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzanieco oliwy i włączyć pal nik (na mały ogień). Paprykę umyć, wyci ąć biały miąższ i wyciągną ć nasiona, następnie pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Piersi z kurczaka umyć , pokroić w kostkę , przełożyć na talerz i dobrze przyprawić solą, pieprzem, papryką i kurkumą. Wrzucić na patelnię i smażyć jakiś czas na wolnym ogniu razem z papryką. Dodać mieszankę(...)Całość zblendować na jednolitą masę, przelać do garnuszka, dodać mąkę i dobrze wymieszać żeby nie było grudek, następnie zagotować. Po zagotowaniu skosztować czy sos jest dobrze doprawiony (powinien być ostry, bo w połączeniu z e słodką potrawą stanie się łagodniejszy). Jeżeli sos jest zbyt rzadki , to można jeszcze dodać mą ki. Gotowe danie podawać z ryż em , a do tego
Passions hobbies lifeTo danie najlepiej podawać z ryżem. Ja użyłam dzikiego ciemnego ryżu. On jest pół na pól z białym. Jeśli nie lubicie z winem to można zamienić
Kuchnia PokoleńSzybka zupa o słodkim smaku i ostrym posmaku. Dobra w szczególności na dzień bez pomysłu na obiad. Oryginalny przepis pochodzi stąd . 1 marchewka 2 małe pietruszki 1 cebula 280 gram kukurydzy 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 papryczki chilli 1/2 łyżeczki soli 2 ząbki czosnku 5 szklanek wody 40 gram masła Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić. Cebulę(...)masłem. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do wywaru razem z przyprawami. Całość wymieszać i przetrzeć blenderem na jednolitą zupę. Przed podaniem podgrzać. Podawać ze słonecznikiem i pestki dyni, kawałkami kurczaka lub grzankami. marcelina
Czerwony Gupikzastanawiałam się jak przygotowuje się j, po prostu brałam z półki sklepowej i tyle. Jednak wczoraj w szafie znalazłam paczkę otwartego sezamu (używałam go jako panierki do piersi z kurczaka) i doszłam do wniosku, że czas go wykorzystać. I tak powstały moje domowe sezamki. Czy są trudne do zrobienia? NIE :) Jedyne co trzeba pamiętać, to to że trzeba je robić(...)Garnek zdjąć z palnika, dodać miód i sezam. Szybko wymieszać. Masę sezamową przełożyć na jeden arkusz papieru do pieczenia, przykryć drugim i rozwałkować (im cieńsze tym lepsze). Ostrym nożem pokroić. Ja to robiłam przez papier. Gdy są już pocięte ściągnąć papier. I domowe sezamki gotowe
Amatorka kuchennaposiadałam jedynie duże naczynie żaroodporne oraz małe naczynka do zapiekania. Garnek jest idealny do zapiekania różnych rzeczy, upiekłam w nim m.in. ziemniaki oraz przygotowałam zapiekankę ryżową z warzywami i kurczakiem. Świetny będzie też do przygotowania śniadania dla dwóch osób. Poza tym jest estetyczny i ładny dzięki kontrastowi pomarańczowej pokrywki i czarnego naczynia. Jego zaletą jest to, że długo utrzymuje ciepło(...)lekko uciążliwe. Drugim wybranym przeze mnie produktem jest ostrzałka do noży i nożyczek. Jest to produkt, którego mi brakowało, dlatego postanowiłam zmienić to i od tej pory mieć zawsze ostre noże, które są podstawą w kuchni. Ciekawostką wg mnie jest opcja ostrzenia nożyczek, gdyż nigdy z czymś takim się nie spotkałam. Wg mnie ostrzałka spełniła swoje zadanie i naostrzyła mój
Fabryka pomysłówtylko wpada mi do głowy jakiś pomysł, to od razu biorę się za gotowanie. Tak właśnie powstało to cudo! :) Dominik najbardziej lubi mój krem z dyni, na ostro, rozgrzewający - idealny na jesień... latem też warto jeść zupy krem, ale z wykorzystaniem innych warzyw. Ta pyszna zupka z batatów i marchwi świetnie sprawdzi się nie tylko jako obiad dla dorosłych(...)szybko się przypalić. Po prażeniu wyjmujemy ją na półmisek lub do miseczki. Gotowa do chrupania! :) Zupę przygotowuję na bulionie, ja preferuję drobiowy, ale możecie nie dodawać kurczaka i wyjdzie pyszny bulion warzywny. Bulion drobiowy: 2 tylne części z kurczaka - ok. 600 g 1 cebula 1 marchewka 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 opakowanie włoszczyzny mrożonej
Cooking MonsterDzisiaj kolejne z bardzo szybkich, a zarazem aromatycznych dań. Przepisy tego typu pozwalają w bardzo szybki i prosty sposób wyczarować coś naprawdę niepowtarzalnego. Wystarczy szybki przegląd
Zakręcony WidelecDziś przedstawię jedno z moich popisowych dań. Wymyśliłam je przypadkowo szukając przepis na utylizację kokosowego mleka i oglądając przepisy na kurczaka. Jako że nie lubię gotowanej ryby a duszonej nigdy nie próbowałam danie te w sumie zrobiłam przypadkiem (w lodówce była akurat ryba) i ku mojemu zaskoczeniu wyszło pysznie. Odtąd robię je co najmniej raz na dwa tygodnie... Najbardziej lubię(...)Składniki Porcja ulubionej ryby (ja daję około pól kilo) 2 papryki czerwone mały por mała cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki curry 3 łyżki słodkiej czerwonej papryki 1 ostrej (jak robię dla dziecka to nie daję bo mała nie przepada) kawałeczek imbiru (pól łyżeczki) pietruszka - pęczek sól pieprz do smaku pól szklanki pulpy kokosowej odsączonej (opcja - jak robię mleko
Lubczyk i WaniliaOstatnio trudno mi jest zabrać się do pisania. Do tego świętojańskie cuda-wianki też jakoś wybiły mnie z rytmu. Dlatego dzisiaj w klimacie "afrodyzjakowym" czyli z
Pełny talerz