kurczak na ostro - 4112 przepisów (strona:208/275)

Ziemniaki po grecku – dodatek do obiadu 2949

tego zestawu mojego gęstego, przepysznego i niesamowicie świeżego tzatziki . Idealne będą do wszystkich smażonych, gotowanych lub pieczonych białych ryb (pstrąg, dorsz, dorada, labraks), do lekkiego jasnego mięsa – jak kurczak i cielęcina, ale i do mięsa z grilla – np. karkówki. Śmiało po upieczeniu posypcie je porwanymi w dłoniach listkami świeżej mięty, pietruszki czy bazylii, dla kontrastu – pokruszoną fetą, a dla dodatkowej(...)łyżek oliwy z oliwek 7 łyżek rozpuszczonego masła klarowanego 2 płaskie łyżeczki soli 2 pełne łyżeczki oregano 2 pełne łyżeczki tymianku 4 ząbki czosnku ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu ½ łyżeczki ostrej papryki 200ml bulionu wołowego lub drobiowego 2 pełne łyżeczki drobnych kaparów z zalewy DO PODANIA: natka pietruszki, świeża mięta, listki bazylii, pokruszona feta

Karo in the Kitchen
Tajskie zielone curry z kurczakiem. Thai green curry with chicken. 245

Asia, podgrzewać mieszając do momentu zgęstnienia ( ma to wyglądać tak jakby olej oddzielił się od mleka ) i dodać pastę curry. Połączyć na jednolitą masę. Dodać pokrojoną pierś z kurczaka. Chwilę podsmażyć. Wlać resztę mleka. Dodać połowę sosu rybnego, łyżeczkę cukru, liście limonki kafir i doprowadzić do wrzenia. Dodać warzywa kolejno wg ich twardości pamiętając, że mają one pozostać chrupkie(...)brokuł i cebulę. Spróbować czy smak się zgadza, jeśli nie dodać jeszcze łyżkę, dwie sosu rybnego uważając aby z nim nie przesadzić. Danie powinno być lekko słodkawe, słone i ostre. Na sam koniec, już po wyłączeniu palnika dodać połowę liści bazylii tajskiej i pokrojone pomidorki koktajlowe. Curry podać z ryżem( ten gotować po przepłukaniu ok 15-20 min), najlepiej

Jemy Pijemy
Pieprz 183

occie, stew wołowiny steki, pasztety, farsze mięso mielone Drób i dziczyzna dania z drobiu w jasnych sosach pieczone kurczaki, potrawka z kury, pieczeń z dzika pieczone kurczaki, gęsi, indyki, podroby z gęsi, dania z dziczyzny, marynaty do dziczyzny pieczona dziczyzna Warzywa zielona fasolka szparagowa, białe fasole, fasola „Jaś”, grzyby  kalafior, duszone ogórki wszystkie(...)biały ser Desery, wypieki     pierniczki pieprzowe   Uwagi Kupować zawsze całe ziarna pieprzu. W razie potrzeby zmielić w młynku do pieprzu. Używać bardzo oszczędnie ponieważ jest bardzo ostry. Pieprz cayenne to suszona zmielona papryka chili. Pieprz czarny jest ostrzejszy, ale mniej aromatyczny niż biały. Konserwowane ziarna pieprzu zielonego grubo pokroić, mrożone rozgnieść lub zmielić.   Ziarna pieprzu zawierają

Pomysłowa kuchnia
Roladki z kurczaka faszerowane fasolką szparagową 166

Opis: Roladki drobiowe to znakomity sposób na przygotowanie pysznego dania mięsnego z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Składniki: 4 plasterki mięsa z piersi kurczaka 8 dużych plasterków gotowanej szynki 200 g zielonej fasolki szparagowej Kawałek świeżej papryczki chilli 2 ząbki czosnku 2 łyżki startego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek Olej rzepakowy do smażenia Sól, pieprz Sposób przygotowania: Na początku fasolkę szparagową(...)wodą, odcedzamy całość i kroimy na większe kawałki lub zostawiamy je w całości. Na patelni musimy rozgrzać oliwę. Wrzucamy ugotowaną fasolkę i dodajemy do tego pokrojony czosnek oraz kawałek ostrej papryki. Smażymy przez chwilę i odstawiamy. Plastry mięsa musimy delikatnie rozbić i każdy oprószamy solą i pieprzem. Każdy płat mięsa układamy na dwóch skrzyżowanych plastrach szynki. Do fasolki dodajemy starty

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Roladki z kurczaka faszerowane fasolką szparagową 302

Opis: Roladki drobiowe to znakomity sposób na przygotowanie pysznego dania mięsnego z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Składniki: 4 plasterki mięsa z piersi kurczaka 8 dużych plasterków gotowanej szynki 200 g zielonej fasolki szparagowej Kawałek świeżej papryczki chilli 2 ząbki czosnku 2 łyżki startego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek Olej rzepakowy do smażenia Sól, pieprz Sposób przygotowania: Na początku fasolkę szparagową(...)wodą, odcedzamy całość i kroimy na większe kawałki lub zostawiamy je w całości. Na patelni musimy rozgrzać oliwę. Wrzucamy ugotowaną fasolkę i dodajemy do tego pokrojony czosnek oraz kawałek ostrej papryki. Smażymy przez chwilę i odstawiamy. Plastry mięsa musimy delikatnie rozbić i każdy oprószamy solą i pieprzem. Każdy płat mięsa układamy na dwóch skrzyżowanych plastrach szynki. Do fasolki dodajemy starty

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Bigos z kapusty mieszanej z papryką i natką (odchudzony) 151

dodatkowo miałam pół główki białej kapusty. Połączyłam, przyprawiłam i wyszedł mi bardzo smaczny, odchudzony bigosik. Oczywiście nie ma to jak bigos z mięsem (najlepiej lubię z wołowiną lub kurczakiem), więc mięso czy podsmażoną kiełbasę można dodać :) jednak mi po Świętach chciało się czegoś mniej kalorycznego :) ale i z podsmażoną kiełbaską zjadłam trochę, bo Mąż tak przygotował i podał :) Taki bigos(...)papryki czerwone 1 duża marchewka 2 duże cebule 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego około 10 ziaren pieprzu 1 łyżka masła 2 łyżki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano szczypta kminku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki pieprz i sól

Kolorowy Przepisownik
SHORBA ADS – ZUPA Z SOCZEWICĄ – kuchnia egipska 134

Podróże mnie niesamowicie inspirują. Zawsze wracam z głową pełna pomysłów. Nie tylko kulinarnych, ale i takich życiowych ( choć te kulinarne oczywiście zdecydowanie przeważają! ). Z Egiptu również

Ostra na Słodko
Karkówka z grilla w pysznej marynacie 137

suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka zmielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżka ostrej musztardy 2 łyżki pikantnego ketchupu   *** Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w około 1 cm plastry. W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty (czosnek przeciskamy) *** *** Każdy plaster karkówki smarujemy(...)sałatką *** *** Do mojej karkówki podałam sałatkę ziemniaczaną na którą przepis znajdziecie TUTAJ *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: SAŁATKA ZIEMNIACZANA DO GRILLA PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE POLĘDWICZKI PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE ŚLIMACZKI Z KURCZAKA PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE POLĘDWICZKI W MUSZTARDOWEJ MARYNACIE PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE

Blog z Apetytem
Sos pieczarkowy z cukinią i papryką (do makaronów, ryżu i dań z mięsa) 163

różnych dań z makaronami, także zapiekanek. Bardzo smakuje także do klasycznego mielonego z ziemniakami lub innego mięsa. Jeśli chcecie możecie do takiego sosu dodać paski / kostkę piersi z kurczaka i podać z kaszą lub ryżem. Polać burgery? :) A gdy wystygnie można dodać go do .... śledzi. Eksperyment? Ale smaczny:) Taki śledzik z warzywami w smacznym i aromatycznym sosie. Po prostu ekspresowe(...)papryka pokrojona w kostkę 1 większa cebula ząbek czosnku drobno posiekany serek naturalny 200 g - użyłam firmy Mlekopol, Rolmlecz 1 łyżeczka musztardy 1/3 szklanki wody sól, pieprz, papryka ostra, lubczyk do smaku świeży mały pęczek koperku masło klarowane Co robimy? na maśle przesmażamy cebulkę, gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek; po chwili dodajemy cukinię, pieczarki i paprykę, przyprawiamy, dusimy

Zasmakuj Kuchni
Pierogi drożdżowe z czterema farszami 134

pszennej u mnie  typ 550 - 100 g świeżych drożdży - 550 ml letniego mleka - 2 jajka - 100 ml oleju - 2 łyżki soli - 1 łyżka cukru - pół łyżeczki pieprzu i ostrej papryki Składniki na farsze sa w dowolnych proporcjach ponieważ każdy lubi inne smaki i może chcieć farsz szpinakowy na kilka sztuk, dlatego podaję z czego są poszczególne farsze bez konkretnej(...)jest nadmiar wody to odlać ,roztopić masło na patelni ,wrzucić szpinak i czosnek ,krótko dusić ,zdjąć z ognia i dodać sery i przyprawy do smaku,wymieszać Na farsz z kurczaka : - surowa pierś z kurczaka - pół surowej papryki - łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki - sól i pieprz do smaku ,chili - tarty ser żółty - kilka łyżek serka typu framage - suszony tymianek Kurczaka zmielić ,podsmażyć

Wypieki Rene
Zapiekanka ziemniaczana pachnąca czosnkiem 172

Kiedy dopada mnie przeziębienie, nic nie smakuje mi bardziej niż rosół z kurczaka. Dlatego w niedzielę nagotowałam pysznego, esencjonalnego, pachnącego rosołu. Nie rumieniłam warzyw do rosołu, bo planowałam zużyć je do sałatki jarzynowej. Nawet w tym celu dogotowałam ziemniaki i jajka. Niestety, kiedy okazało się, że mąż wyjadł mi całą marchew, machnęłam ręką na sałatkę, a z ziemniaków i resztek(...)sosu odrobiny musztardy, bo zapiekanka była w smaku dość łagodna. Zapiekanka ziemniaczana Składniki: 3 spore ziemniaki ugotowane w mundurkach 10 dag wędzonej ogonówki w plastrach sól rozmaryn suszony ostra papryka w proszku 3-4 łyżki śmietany 18% 10 dag sera gouda w drobnych wiórkach duży ząbek czosnku masło do wysmarowania formy Zapiekanka ziemniaczana Wykonanie: Ziemniaki obrałam ze skórki, pokroiłam

Kuchenne zapiski Edyty
Pulpety w sosie pomidorowym 156

Propozycja na dzisiejszy obiad ;) Takie pulpety będą pasować do makaronu, pieczonych ziemniaków lub tak jak w moim przypadku do pieczonej marchewki ;) Życzę udanej słonecznej

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Warkocz drożdżowy z nadzieniem mięsnym i jarmużem 143

odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić ciasto na dwie równe części i rozwałkować na kształt prostokąta. Przygotowanie nadzienia – Mięso pokroić w poprzek na cienkie plasterki, doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, przyprawą kebab. Wymieszać mięso dokładnie w przyprawach. Na patelnię wlać oliwę, rozgrzać. Czosnek obrać i posiekać drobno, pieczarki pokroić w plasterki, suszone pomidory pokroić w paseczki. Na rozgrzany(...)rozwałkowane ciasta na kształt prostokąta ponacinać boki formując ukośne pasy. Tak jak na zdjęciu wyżej. Na środku rozsmarować dowolnym sosem pomidorowym, rozłożyć masę z jarmużem. Następnie ułożyć kawałki kurczaka i plasterki mozzarelli. Zawinąć ciasto formując warkocz. Delikatnie przenieść roladę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roladki wodą i obsypać czarnuszką lub makiem. Pieczenie – rozgrzać piekarnik

Kuchnia Pokoleń
Pałki w keczupowej marynacie 191

papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka rozmarynu, 2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki soli, 1,5 łyżki masła. PRZYGOTOWANIE: 1. Olej mieszam z keczupem i przyprawami. Do marynaty wkładam podudzia z kurczaka. Mięso nacieram marynatą i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce. 2. Mięso razem z keczupową marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu mięsa rozkładam kawałki masła. Naczynie przykrywam. Pałki piekę(...)otrzymałam do testowania od firmy WOM PARCZEW . Ketchup PARCZEW to idealny dodatek do wielu potraw. Ja wykorzystałam go do przygotowania marynaty i się nie zawiodłam. Ketchup ma doskonały, lekko ostry smak i idealną konsystencję. Jeszcze niejednokrotnie wykorzystam go w kuchni. Zachęcam do zakupu produktów firmy WOM PARCZEW , niezbędnych do przygotowania pysznych potraw

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zapiekanka z makaronu / Casserole with pasta 141

Składniki / Ingredients: makaron / pasta 3 jajka / 3 eggs starty parmezan / grated parmesan cheese szczypta soli / pinch of salt szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper szczypta ostrej paparyki / pinch of hot papprika Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 50 min, smażenie: ok. 10 min., ilość porcji: 1   Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu i studzimy. Potem makaron podsmażamy na patelni(...)rozpuszczenia się sera i przewracamy zapiekankę na drugą stronę. Podsmażamy do zarumienia się. Do smaku polewamy zapiekankę ketchupem, smacznego! Możemy zrobić zapiekankę w wersji mięsnej na przykład z: boczkiem, kurczakiem lub kiełbasą . ***** We cook the pasta according to instructions on the package and cool it. Then, we fry pasta in the pan, when the pasta will start to blush

Projekty ze smakiem

Proponowane wyszukiwania