Zrobiłam to danie na urodziny mojego wnuczka. Danie super, łatwo się je serwuje i odgrzewa. Było bardzo dobre. Tutaj potrzebne nam będą pałki kurze bez kości
Kuchnia Pokoleńznalazło się kilka gatunków mięsa, w tym byłą domowa szynka gotowana, ale nie mogło zabraknąć pieczonego mięsa, tym razem była to łopatka pieczona z oregano i rolada z piersi kurczaka faszerowana serem rokpol, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Takie domowe wyroby chyba każdy woli. Tak upieczone, aromatyczne, do tego soczyste mięso jest u nas często, nie tylko od święta(...)pieczoną z oregano Ok. 1 kg kawałek łopatki wieprzowej zamarynowałam dzień przed pieczeniem, wykorzystałam mieszankę przypraw z których przygotowywałam schab dojrzewający (1 łyżkę oregano, po 1 łyżeczce wędzonej papryki, ostrej papryki, czosnku granulowanego, pieprzu młotkowanego z kolendrą, oraz po łyżce sosu sojowego, miodu, octu balsamicznego i oleju). Przygotowanie : Umyte i osuszone mięso łopatki trochę obrobiłam nożem wyrównują boki, łopatka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieprz jajko (roztrzepane do posmarowania brzegów oraz wierzchu ciasta) Wykonanie: Składniki na ciasto zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny (lub dłużej). Filet z piersi kurczaka ugotować w bulionie, a następnie wystudzić nie wyciągając z bulionu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażać przez kilka minut na maśle. Dodać posiekany drobno czosnek oraz marchew z groszkiem(...)średnicy nieco większej niż naczynie do zapiekania. Brzeg ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Każdy krążek nałożyć na wierzch kokilki, brzegi dociskając do zewnętrznych ścianek naczynia. Wierzch ciasta posmarować jajkiem i ostrym nożem zrobić na środku otwór. Piec w temperaturze 200°C przez ok. 20-25 minut (do zrumienienia ciasta
zadanie-gotowanieKurczak i indyk to mięsa, które bardzo często lądują na naszych stołach. Powód jest prosty, są niedrogie, szybkie w przygotowaniu i można z nich przygotować dosłownie wszystko. Dzisiaj postanowiłam zająć się indykiem. Chodź sama fanką indyka nie jestem to ta zapiekanka podbiła moje podniebienie. Ma wszystko to co powinno być w każdej zapiekance: dobrze doprawione mięso, kolorowe warzywa i chrupiące(...)czerwonej papryki połowa żółtej papryki pół szklanki mrożonego groszku zielonego 4 średnie pieczarki 150 ml śmietanki 30% ciasto francuskie 2 łyżki oleju ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona, czosnek granulowany, majeranek, kumin i mielone ziele angielskie) pieprz sól Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę. Doprawiamy je łyżką oleju, przyprawami, pieprzem i solą. Bakłażana
PatiGotujeMięso z pałek kurzych jest bardzo dobre, ja je bardzo lubię. Jest bardziej soczyste. Z pałek zdjąć skórę i wyciąć kość. Rozbić, doprawić solą i pieprzem
Kuchnia PokoleńJakiś czas temu otrzymałam od wydawnictwa PUBLICAT S.A. książkę Doroty Dardzińskiej pt. ” Synowa kontra teściowa” ( koleżanka na pierwszy rzut oka zobaczyła ” Sylwia konta
Ostra na SłodkoPo raz kolejny zaproszono mnie do udziału w akcji skierowanej do blogerów kulinarnych a mającej na celu promocję produktów firmy AB Foods. Ponieważ poprzednio bardzo dobrze
Smaczna Pyzaorganizujemy go całkiem spontanicznie. Poza tym podpowiada, że jeśli lubimy ostre potrawy, użyjmy do marynowania mięsa keczupu pikantnego zamiast łagodnego. Żeby zaostrzyć smak potrawy, dodajmy do marynaty ostrej papryki. Jeśli zależy nam na czasie i nie chcemy zbyt długo czekać na danie z grilla, to pomyślmy o podpieczeniu podudzi w piekarniku i dopiero w takiej postaci dopieczmy je na grillu(...)prezentowana już wcześniej surówka coleslaw . Naprawdę nie trzeba nic więcej, żeby podać wspaniały obiad w ogrodzie na przykład z okazji urodzin czy w czasie majowej rozpusty kulinarnej. Podudzia z kurczaka w marynacie keczupowo-cebulowej Składniki na 2 porcje: 5 podudzi z kurczaka (ok. 650 g) ½ cebuli (73 g) 2 łyżki keczupu łagodnego (30 g) 1 łyżeczka miodu
KulinarneImpresje.plgotowane ćwiartki jajek czy oliwki. Przygotowałam 6 porcji, gdy chcemy przygotować więcej porcji odpowiednio zwiększamy ilość składników. Polecam również: Kurczak w galarecie z papryką (galat) Kurczak w galarecie (galat) Kurczak w galarecie (galat) Jak przygotować Szynkę w galarecie? Składniki: 7 dużych plastrów szynki gotowanej mieszanka warzywna:ugotowana marchewka, groszek, kukurydza, natka pietruszki, 1 kostka bulionu warzywnego Winiary 4-5 łyżeczek(...)zimnej wody a następnie rozpuszczamy we wrzącym bulionie. Ostrożnie bulionem zalewamy zawartość silikonowych foremek..Odstawiamy do lodówki aby szynka w galarecie zastygła. Na drugi dzień wyciągamy galaretę z foremek, ostry nóż wkładamy ostrożnie między galaretkę a foremkę, wpuszczamy powietrze i galaretka odkleja się od foremki i opada na talerz, dekorujemy szynkę w galarecie w zależności od okazji. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest łatwo zrobić. Fakt, kurczaka zrobimy szybciej i bez większego zachodu. Jednak, aby smacznie upiec gęś lub kaczkę wystarczy dobrze przyprawić i odpowiednio upiec. O ile pierś z kurczaka upiecze się wręcz błyskawicznie, to mięso z kaczki czy gęsi wymaga już więcej czasu i drobnych sztuczek. Nie jest to jednak wiedza tajemna, naprawdę :) Moja dzisiejsza pierś z kaczki piekła się(...)młotkowany) majeranek 2 średnie cebule 2 średnie jabłka o kwaskowatym lub winnym smaku Pierś z kaczki opłukać w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę w poprzek ponacinać ostrym nożem na całej długości. Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Cebulę obrać, pokroić w grubsze plastry. Ułożyć na dnie naczynia do zapiekania. Jabłko opłukać, przekroić, wyciąć gniazda nasienne i pokroić
Codzienna kuchnia niecodziennasię curry, kolendry, trawy cytrynowej, imbiru czy innych mniej znanych składników, bo to właśnie one tworzą ten intensywny smak. No i oczywiście papryczka chilli. Bo zupa tajska musi być ostra i kropka. :)Składniki (na 3 porcje):pół średniej cebuli1 ząbek czosnku3-4 cm korzenia imbirupół czerwonej papryki3 małe papryczki chilli lub 1 duża (ewentualnie 1 łyżeczka chilli w proszku(...)przygotować sobie wszystkie składniki: czosnek i papryczkę chilli siekamy, cebulę kroimy w piórka, a paprykę w 2 cm cienkie paski, imbir ścieramy na tarce o małych oczkach. Pieczarki i kurczaka kroimy na niewielkie kawałki, a obranego wcześniej ze skóry pomidora w kosteczkę.Wszystkie sypkie przyprawy (curry, imbir, paprykę, kurkumę, kolendrę, trawę cytrynową i cynamon) wsypujemy do moździerza i ucieramy. Jeśli
Zakręcony WidelecJuż od dawna chodził mi pogłowie pomysł na jakąś kiełbaskę ;) wczoraj kupiłam mięso mielone z indyka więc dziś zaraz po zajęciach zabrałam się do roboty, którą
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmiodu. U mnie świetnie sprawdza się w infekcjach gardła, bo od razu czuję jakby wszystko było wypalone Uwaga: imbiru nie mogą spożywać kobiety w ciąży CZOSNEK. Za jego ostry smak i zapach odpowiada allicyna, która jest jednym z mechanizmów ochrony przed szkodnikami. Allicyna łączy w sobie właściwości antygrzybiczne i przeciwbakteryjne. Kocham i uwielbiam! Na dodatek mam to szczęście, że mąż(...)sobie pozwolić na nic nierobienie i chodzenie cały dzień w piżamie : ) JEDZENIE. Zazwyczaj jeżeli jestem chora (gorączka, kaszel itp) to preferuję lekkostrawne potrawy. Kiedy byłam dzieckiem był rosół i kurczak w potrawce i to danie kojarzy mi się z chorobą. Kiedy czuję, że dopada mnie jakaś infekcja gotuję zupę, najczęściej gęsty krem albo coś solidnego i klasycznego jak pizza, makaron
Szybko Tanio SmacznieOstatnio wpadłam w kaszowo jaglaną manię ;) Trochę się naczytałam o jej zbawiennych właściwościach ;) Istotną cechą jest to że ODKWASZA organizm ;) W tym tygodniu łączyłam ją
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCzęsto zastanawiam się co można jeszcze wynaleźć w kwestii urozmaicenia jedzenia... Przy okazji przypomniało mi się, dlaczego ludzie zaczęli jeść kotleta z ziemniakami, ryż z kurczakiem lub rybami... Przypomniała mi się jakaś informacja, którą kiedyś, gdzieś przeczytałem...❗ Ta informacja daje odpowiedź na pytanie, dlaczego ludzie się trują mieszając białka z węglowodanami , chociaż organizm ludzki nie jest(...)Ładniej wygląda to na talerzu... ❗ Składniki: 250g kaszy gryczanej 200g pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 cebule 1 ząbek czosnku 3 duże łyżki mąki gryczanej papryka ostra sól pieprz oregano 4 łyżki oleju lub oliwy plus dodatkowy tłuszcz do podsmażenia pieczarek Przygotowanie: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchew, pietruszkę, seler obieramy, myjemy
Dieta Rozdzielna i Zdrowie