lata bez grillowania, to kiedy siedzi się w ogródku ciepłym wieczorem, to nie ma lepszego jedzenia. Podobnie mocno przyrumieniony jest kurczak w pysznym gęstym sosie cytrynowym. Co ciekawe takiego kurczaka można było zjeść tu także 20 lat temu i jest tak dobry (zwłaszcza sos), że chyba jeszcze trochę zostanie. Specjalnością zakładu jeśli chodzi o desery jest tarta z dużą ilością(...)mnie są też sezonowe pozycje w menu. Dania mają dobry stosunek ceny do wielkości. Jest też sporo potraw, które możemy zamówić, jeśli chcemy zaszaleć np. ogromna margarita czy piekielnie ostre panierowane papryczki. Raczej nie dałabym rady stołować się tu codziennie, ale to dobry adres na cheat meal. Blue Cactus www.bluecactus.pl Zajączkowska 11 (Mokotów blisko Spacerowej) otwarte od 12:00 Artykuł
Ugotowane pozamiatanePoliczki wieprzowe to wydaje mi się nadal rzadko spotykany na polskich stołach widok. Ja postanowiłam to zmienić! Już jakiś czas temu zakochałam się w policzkach wieprzowych
Ostra na Słodkopastę. Lobio przygotowuje się inaczej w zależności od kucharza i regionu – tutaj też warto popróbować w różnych miejscach. Możemy natrafić na lobio z pomidorami, z orzechami, czy nawet ostrą papryką.Lobio smakuje w każdym miejscu inaczej. Podawane jest w glinianym naczyniu lub w miseczkachPhali – jednowarzywna sałatkaPhali to pasta warzywna (można w zasadzie zrobić ją z każdego warzywa(...)gdzie mięcho? Tylko w chinkali? Sama byłam zaskoczona jak wiele wegetariańskich przysmaków oferuje Gruzja. Wybór mięs jest równie szeroki. Dostaniemy potrawy z cielęciny, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, baraniny i kurczaka. Część z nich to po prostu szaszłyki – grube kawałki mięsa nadziewane na szpikulec, polewane winem i grillowane. Ale nie tylko.Szaszłyki robione są z każdego mięsa. Zazwyczaj podaje je się
Poezja smakukliknięcie baneru w prawej szpalcie bloga) . Inne warianty leczo, jakie do tej pory praktykowałam to: Leczo po węgiersku z kiełbasą jałowcową Leczo z kiełbasą, szynką i cukinią Leczo z kurczakiem i ananasem Jakich składników by tu nie użyć, leczo wybitnie wpisuje się w ideę akcji Błyskawiczny Piątek :) Jej podsumowanie można znaleźć na blogu ... - link wkrótce :) Składniki(...)lubimy leczo z dużą ilością sosu 1-2 ł yż ki Sosu madziarów od Folwark - można dodać więcej jeśli lubimy leczo mocno pikantne 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2/3 łyżeczki soli Przygotować warzywa do krojenia: umyć, wytrzeć do sucha, obrać/oskrobać / wyciąć gniazda nasienne. Kolejno kroić warzywa
Grunt to przepis!sól do smaku dodatkowo: 250 g kiełków soi biała część pora pokrojona w cienkie długie pasemka 6 łyżek mixu do Soto garstka posiekanej kolendry 3 jajka na twardo Wykonanie: Kurczaka pokroić na mniejsze części a cełe udka na pół,oczyścić z ewentualnych resztek piórek i włosków a nastepnie dokładnie upłukać pod bierzącą wodą. Do dużego garnka na zupę wlać(...)każdej strony czarnych plamek dzięki czemu cebula nabierze aromat pieczenia. Całą podpieczoną cebulę wrzucić do garnka z mięsem. Trawę cytrynową rozkroić wzdłuż i w kilku miejsca uderzyć moco górną nieostrą stroną noża po przeciętej stronie by puściła olejki eteryczne.Wrzucić ją w całości do garnka. Dodać też pokrojony w plasterki imbir,pokrojony w plasterki laos,papryczki chili w całości,zmiażdżone
Sztuka gotowania w/g Samirykupić mięsa podane poniżej w przepisie i zrobić najbardziej tradycyjną wersję pasztetu. Polecam Ci także inne przepisy: – pate z wątróbki – pasta z kurczaka – pasta z wędzonego kurczaka – pasta z wędzonych szprotek – pasta z łososia wędzonego Zapraszam Was także na przepisy na Wielkanoc: – jajka faszerowane w 3 kolorach – babka majonezowa – babka piaskowa(...)drobiowej – 2 marchewki – 1 pietruszka – 1 duża cebula – 2 liście laurowe – kilka ziaren pieprzu – 2 czerstwe kajzerki – 3 jajka – sól, pieprz, ostra papryka, świeżo tarta gałka muszkatołowa – smalec lub masło do wysmarowania brytfanny oraz bułka tarta do posypania Przygotowanie : Zacznij od ugotowania mięsa. Do garnka włóż obrane marchewki, pietruszkę i cebulę
nietylkopasta.plOczywiście nikt z tego powodu nie narzeka. Tym razem jednak mam przyjemność opisać cóś bardziej konkretnego: oto kolejna na łamach tego bloga odsłona domowego chińczyka: Składniki: 1 pierś z kurczaka 1/2 opakowania warzyw chińskich 2 torebki ryżu sok z 1/2 cytryny łyżka kiełków fasoli Mung 1 łyżka pędów bambusa ok 50 ml mleka kokosowego słoiczek czerwonej pasty curry dobrego(...)mieszając - do zagotowania. Podajemy z ryżem. Taki obiadek otrzymałam po powrocie z pracy w miniony czwartek. Pyszny. Może troszkę zbyt pikantny jak na moje delikatne podniebienie ;) ale fani ostrej kuchni powinni być zachwyceni. Następnym razem - przy odrobinie większej ilości czasu i wspólnym pichceniu, pokusimy się o samodzielne przygotowanie pasty curry. Z pewnością będzie jeszcze pyszniej
Kuchnia po mojemumarynatą nacieramy filety z kurczaka, następnie zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godz., a najlepiej na całą noc. Następnego dnia: Filety z kurczaka wyciągamy z lodówki, aby się ogrzały. Cebulę obieramy i kroimy na pół. Jedną połówkę cebuli umieszczamy w środku obręczy i wbijamy w nią patyczek do szaszłyków (jak na zdjęciu poniżej(...)stopni na około 60 min. Po tym czasie, ściągamy folię aluminiową i pieczemy jeszcze przez około 30 min., aby mięso się zarumieniło. Po wyciągnięciu z piekarnika mięso ścinamy ostrym nożem z góry do dołu. Podajemy z frytkami lub ziemniaczkami opiekanymi i surówką
Kuchnia MagdaLenySkładniki : filet z kurczaka , na jedna osobę (niezbyt głodną ) wystarczy pojedynczy filet musztarda francuska śmietana, olej sól , pieprz ,ewentualnie kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie : Fileta lekko rozbić (ale niekoniecznie) , pokroić w drobną kostkę i obsmażyć krótko na oleju Podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką i gotować do miękkości (uważać , by nie przypalić, podlewać wodą !), wtedy mięso posolić(...)niego śmietanę połączoną z musztardą - wymieszać Wszytko pogotować chwilę , dodać jeśli trzeba soli , szczyptę pieprzu mielonego, sok z cytryny Sos powinien być dość gęstej konsystencji o lekko ostrym smaku Jeśli wyszedł nam zbyt rzadki to można zrobić "zatrzepkę" z mąki w małej ilości wody i wszystko jeszcze raz zagotować- mieszając Danie na tyle proste i szybkie
Proste Potrawyszklanki mąki 3-4 łyżki wody 2 jajka sól Przygotuj również : kilka gałązek świeżej pietruszki lub suszoną natkę pietruszki Sposób wykonania : R osół : Mięso z kurczaka opłucz, włóż do garnka, zalej zimną wodą , Postaw na ogniu, zagotuj. Gdy woda się zagotuje zmniejsz ogień, aby tylko mrugał. Gotuj tak około 1 godziny. Następnie dodaj obrane, opłukane i pokrojone(...)dołek, wbij do niego jajka, wlej wodę , dodaj sól. Wyrób elastyczne ciasto. Następnie rozwałkuj je dość cienko, lekko oprószyć mąką , trochę przesuszyć, zwinąć w rulony, pokroić w cienkie paseczki ostrym nożem. Makaron wrzuć na wrzącą osoloną wodę ( do wody możesz dodać trochę oleju lub masła, aby makaron się nie sklejał ), wymieszaj drewnianą łyżką. Gotuj pod przykryciem przez około
Przepisy i porady kulinarnepiekłam tarty, postanowiłam więc nadrobić zaległości. Lubicie tartę brokułową? Ja bardzo! Tarta brokułowa z pieczarkami i szwedzkim serem västerbotten spełniła moje wszelkie oczekiwania. Västerbotten przypomina nieco cheddar. Jest ostry, mocno dojrzały…Lubię sery ze smakiem. Dlatego kupuję je wyłącznie w butikach z serami. Tam mogę spróbować ser, a przede wszystkim uzyskać jakąś rekomendację. Wchodząc do butiku z serami(...)łagodniejszych. Świetnie smakuje w tarcie ale i roztopiony na gorącej pizzie. Szwedzi uwielbiają sery i tarty. Moją pierwszą tartę jadłam w Szwecji. Była to tarta z brokułami i kurczakiem . Lubicie wytrawne tarty? My bardzo, na obiad lub na kolację. Jest to danie, które można przygotować z resztek np. tarta z ziemniakami lub tarta hamburgerowa . Piekę tarty sezonowo. Przychodzi pora
codojedzeniaBardzo sycące danie meksykańskie. W moim wydaniu niezbyt pikantne, ponieważ nie przepadam za ostrym smakiem. Samodzielnie wykonana tortilla z mielonym mięsem, serem i warzywami. Podaję z pomidorową salsą i śmietaną. Tortilla (około 6 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić(...)sekund z każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek). Po kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki. Farsz: mięso mielone (użyłam mięsa z jednej piersi kurczaka) pół papryki pół puszki kukurydzy pół puszki czerwonej fasoli pół czerwonej cebuli 3 pomidory 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego pół łyżeczki soli 3 łyżeczki słodkiej papryki
BullioBardzo sycące danie meksykańskie. W moim wydaniu niezbyt pikantne, ponieważ nie przepadam za ostrym smakiem. Samodzielnie wykonana tortilla z mielonym mięsem, serem i warzywami. Podaję z pomidorową salsą i śmietaną. Tortilla (około 6 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić(...)sekund z każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek). Po kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki. Farsz: mięso mielone (użyłam mięsa z jednej piersi kurczaka) pół papryki pół puszki kukurydzy pół puszki czerwonej fasoli pół czerwonej cebuli 3 pomidory 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego pół łyżeczki soli 3 łyżeczki słodkiej papryki
Bulliokrzywdę. Były ponacinane opuszki palców, pokaleczone palce, a w moim przypadku głębokie nacięcie kostki co w konsekwencji skończyło się uszkodzeniem ścięgna i dłuższej rekonwalescencji. Ten nóż jest tak cholernie ostry, że pieczywo kroi bez uszkadzania kromek i kruszenia pieczywa. Nie ważne czy kroi się nim bułkę ze sklepu czy domową, miękką, czy twardą. Z chlebem podobnie. Wchodzi w pieczywo(...)firmę Fiskars osobiście "przesiadłam" się na nóż typu santoku (ale o tym za chwilkę). Nóż szefa kuchni stał się nożem do zadań cięższych, czyli porcjowania dużych kawałków mięsa, dzielenie kurczaka na części, krojenie arbuzów, tortów lodowych. Ale wbrew pozorom jest często używany, bo stał się podręcznym nożem mojego nastoletniego syna. To taki trochę dziwny widok jak dziecko operuje tak dużym
Blondynka Gotuje