kurczak na ostro - 4112 przepisów (strona:227/275)

Chińszczyzna z ryżem basmati 163

biały sezam - ryż basmati – ilość według potrzeb (na 500 g suchego ryżu dajemy 1 litr zimnej wody, 1,5 łyżeczki soli, 3 łyżki oleju arachidowego) Mięso z kurczaka kroimy w cienkie paski. Z sosu sojowego, oleju sezamowego, skrobii kukurydzianej, soku z cytryny, płatków chilli, czosnku granulowanego, imbiru robimy marynatę (wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce). Mięso przekładamy do woreczka(...)stir fry, co oznacza smażenie z intensywnym mieszaniem, smażenie krótkie (chiń.: 炒 chăo; ang. stir-frying). Jego zaletą jest szybkość przygotowania oraz możliwość indywidualnego doboru składników. Może być łagodne, ostre lub bardzo ostre – według gustu. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Chińszczyzna z ryżem basmati appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Pasta z avocado / Avocado Brotaufstrich 276

              I kolejna po serze piwnym pasta do chleba, ale  tym razem nie na bazie sera czy twarogu - zależało

Kuchnia Prezydentowej
Gotowanie z Ojami 138

obiecuje Ojami. Mnie jednak najbardziej interesowało to, czy przygotowane dania są po prostu smaczne. Do tej pory spróbowałam 3 zestawów, które znajdziecie w menu Ojami. Pierwszym z nich był Kurczak Teriyaki z ryżem jaśminowym i sałatką z ogórka z imbirem. Ryż jak to ryż, fajerwerków nie było. Ciekawym dodatkiem był natomiast czarny sezam, który wzbogacał jego smak. Z sosem teriyaki(...)spróbować czegoś nowego, a ostatecznie i tak kończy się na zamówieniu pizzy, powinieneś wypróbować gotowanie z Ojami. - jeśli nie gotujesz, bo uważasz, że masz dwie lewe ręce, a ostry nóż to potencjalnie zagrożenie dla Twojego zdrowia, to również powinieneś spróbować tego wynalazku, by przekonać się, że gotowanie może być proste i przyjemne. - jeśli natomiast jest wręcz odwrotnie

Bez Cebuli
Garnek Żeliwny Staub, Informacje i Zasady jak Obchodzić i Gotować w Naczyniach Żeliwnych 161

przypaliło się do dna naczynia. Dzięki temu smak za każdym razem wychodzi taki.... skondensowany, że zwykłe ziemniaki smakowały tak wyraziście i nieziemsko, że aż głupio się tak zachwycać . Kurczak pieczony w całości był mega soczysty i delikatny a piekłam go pod przykryciem, bo chciałam uzyskać delikatne mięso bez przypieczonej skórki, w efekcie wyszedł  tak jakbym go  gotowała(...)uszkodzi powłoki, ale ją po prostu może zmatowić. Mycie wyłącznie ręczne! Naczynia z powłokami (Staub i Le Creuset) można myć wodą z dodatkiem płynu do naczyń, ale nie używaj ostrych druciaków itp, tylko normalnej zwykłej gąbki do mycia naczyń. Jeśli chodzi o naczynia żeliwne firmy Skeppelshult tu absolutnie nie wolno używać płynu do naczyń! Naczynia tej firmy myj wyłącznie ciepłą

Blondynka Gotuje
Stek wołowy w marynacie Tex-Mex– meksykański talerz 162

jestem i nigdy nie byłam szczególną fanką ciężkich, tłustych i piekielnie ostrych meksykańskich dań typu chili con carne, gorditas, zapychających mieszanek fasoli i ryżu, kukurydzianych chlebków, słodyczy i ciast, ani pękających od nadmiaru dodatków tortilli czy burritos, ale od zawsze kocham wołowinę – a chyba nikt nie potrafi tak cudownie jej na talerzu ożywić jak właśnie Meksykanie. Mięsem, które w latach(...)sieciom ‘Jack in The Box’ i ‘Taco Bell’ stały się jednym z najpopularniejszych Amerykańskich fast food’ów w historii. Zwiększony popyt doprowadził operatorów sieciówek i restauracji do zastępowania wołowiny kurczakiem, krewetkami a nawet warzywami… W domu do wykonania tego przepisu najlepiej nadaje się gruby, w miarę równo poprzerastany stek o solidnej wadze – marynujemy i smażymy jednego do perfekcji, po czym

Karo in the Kitchen
Łatwy Pad Thai 187

ziemnych; 2 czerwone papryczki chili; Połówki limonki do podania. SOS: 4 i 1/2 łyżki jasnego sosu sojowego; 3 łyżki soku wyciśniętego z limonki; 3 łyżki cukru trzcinowego; 1/4 łyżeczki ostrego sosu (u mnie sriracha). 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Kolendrę drobno posiekać. Papryczki chili umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Z limonki (1 dużej) wycisnąć(...)przypadku pominięcia jaj (można je zastąpić tofu) - dla wegan. Pad Thai można wzbogacić o dodatkowe warzywa: marchewkę, paprykę czy brokuła. Dla mięsożerców: w czasie przygotowywania makaronu można pokroić pierś kurczaka (1 małą) w niewielkie kawałki, skropić sosem sojowym i natrzeć przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku lub polać odrobiną przygotowanego sosu do Pad Thai i podsmażyć. Można także dodać krewetki (marynując

Gospodyni Miejska
Piersi z kurczaka grillowane w musztardowej marynacie 222

kurczaka 6 łyżeczek musztardy kempingowej Octim 6 łyżek oleju 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu mała szczypta soli mała szczypta soli czosnkowej 1 łyżeczka suszonej bazylii Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż tworząc po dwa cieńsze kotlety. Każdy kotlet lekko rozbijamy. W miseczce mieszamy składniki marynaty: musztardę, olej, pieprz, sól zwykłą i czosnkową oraz suszoną bazylię. Kotlety przekładamy do większego worka(...)musztardy ze smażoną cebulką. Osoby, które wolą łagodną kuchnię, wcale nie muszą rezygnować z musztardy. Dla nich odpowiednia będzie wersja stołowa lub miodowa firmy Octim, które nie są tak ostre. Nawet wakacyjne przetwory można przygotowywać z dodatkiem tego sosu. Ogórki w musztardzie są wyraziste w smaku i z pewnością będą trafioną przekąską w jesienne i zimowe wieczory. Czasem naprawdę niewiele

Słodkie okruszki
Pad thai z wołowiną 460

Tajska klasyka czyli smażony makaron – koncertowe połączenie słoności, słodyczy i pikanterii z odrobiną kwasowości. Makaron można w ten sposób usmażyć z wykorzystaniem kurczaka, krewetek, tofu lub wołowiny – ten ostatni wariant to nasza ulubiona wersja. Pad thai ma jedną zasadę – żaden smak nie powinien się wybijać ponad inne, żadnego smaku nie może też zabraknąć. Pad thai to symfonia, w której jeden(...)łyżkę oleju i smażymy grzyby – mieszając, przez 2-3 minuty – do lekkiego zrumienienia. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę , mieszamy i smażymy razem jeszcze 10-20 sekund, aż czosnek straci ostry zapach. Wyjmujemy grzyby z woka i wrzucamy do wołowiny, woka oczyszczamy papierowym ręcznikiem.   Wlewamy jajka i rozprowadzamy je w woku po jego ściankach, poruszając naczyniem – tu już przy mocno

Karo in the Kitchen
Odchudzone leczo plus recenzja dzikiego ryżu 214

Już jakiś czas temu dostałam do testowania paczkę produktów ze strony Przysmaki.pl. Nadszedł czas na kolejną recenzję, tym razem DZIKIEGO RYŻU .  Dziki ryż, zwany również

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Dorsz w cieście piwnym z sosem tatarskim 201

W Anglii podaje się słynne na całym świecie „ Fish&Chips ” ale wcale nie musicie tam jechać aby skosztować smacznej, soczystej i niezwykle delikatnej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Schab pieczony (w boczku i z nadzieniem śliwkowym) 231

czasu chodziły mi te wszystkie pieczenie po głowie. Tym bardziej teraz, kiedy jest jesień, za chwilę zima... okrągłe urodziny mojego męża i na stół wypadałoby bardziej poważne mięsiwo od kurczaka postawić. Zaczęłam powoli myśleć o porządnej brytfannie. I w końcu mam! Z wielką przyjemnością zgodziłam się przetestować brytfannę niebylejaką, bo niemieckiej firmy WOLL , która znana jest przede wszystkim z produkcji(...)nakrawamy na grubość ok. 1-1,5 cm, ale nie docinamy do końca. Następnie odwracamy schab, aby można było nakroić kolejną część z prawej strony (jeżeli jesteśmy praworęczne). Ostrym nożem nacinamy kolejny 1-1,5 cm kawałek i nie dociągamy noża do końca. Tych nacięć wyszło mi w sumie 4, a schab można było rozłożyć jak harmonijkę z papieru

bistro mama
Zakynthos, w poszukiwaniu smaków świata - część 2 179

profil Zante Magic Tours na Facebooku :) Naprawdę polecam ! A tymczasem Zakynthos Part 2 ! :) RESTAURACJE SWEET REVANGE W tej restauracji próbowałam typowego greckiego jedzenia, czyli Souvlaków. Są to szaszłyki z kurczaka lub wieprzowiny z grilla, podawane najczęściej z cytryną, chlebkami pita, sosem tzatziki i frytkami. Nie ukrywam ze souvlaki ją jednym z moich ulubionych typowo greckich dań. Cena nieco ponad(...)rejs do Błękitnych Grot i Zatoki Wraku. Plaża Xigia - Siarkowe Spa Jak tylko podjechaliśmy do tego miejsca, od razu dało się to mocno poczuć. Podwodne źródła siarkowe, dają mocny, ostry zapach... Choć w sumie ciężko to nazwać zapachem. Dla mnie poprostu śmierdziało nie do wytrzymania :) Natomiast sama plaża jest piękna, a woda ma właściwości lecznicze. Niektórzy plażę tą nazywają siarkowym

Mój Smak na Życie
Weekend na Węgrzech - relacja 179

pikantne kiełbaski), sery i wędliny w plasterkach oraz oczywiście dżemy, jogurty i muesli. Wybór był spory i na pewno można się najeść. Z ciekawostek węgierskich: podano paprykowe salami i ostrą paprykową pastę. Stoiska z rękodziełem na placu przy Węgierskim Muzeum Sztuki Ludowej (Hagyományok Háza) przy Corvin tér 8.Piękna nawet w deszczu restauracja Párizs Kertje (Pavillon de Paris) przy(...)środku tłoczno, kelnerzy uwijali się z zamówieniami, a my skierowaliśmy swoje kroki na piętro, gdzie był jeszcze wolny stolik. Zamówiliśmy gulasz na czerwonym winie (729 Ft) oraz paprykarz z kurczakiem (729 Ft). Dodatki domówić trzeba oddzielnie, więc oboje zdecydowaliśmy się na frytki (259 Ft) oraz piwo: Gösser (399 Ft) i bezalkoholowe Soproni (349 Ft). na deser nie znaleźliśmy już miejsca

Pasja Smaku
Światowy Dzień Pizzy i rozwiązanie konkursu 184

wizerunkiem pizzy za co trafił do księgi rekordów Guinnesa. W brytyjskiej pizzerii Paul’s Pizza przygotowywana jest najostrzejsza pizza świata. Właściciel do jej przygotowania wykorzystuje bardzo ostrą paprykę – odmianę Naga Jolokita. Nazwa ta w wolnym tłumaczeniu z języka hindi, oznacza wężowa papryka chili . Największą pizzę upieczono w RPA w 1900 roku. Miała(...)niecodziennymi kompozycjami (zdjęcie Elżbiety). Zdecydowaliśmy, że  zwycięzcą konkursu jest autor/ka poniższego komentarza: ASG 6 LUTEGO 2018 GODZ 17:04 „Moje składniki marzeń na odlotowej pizzy K – kurczak U – umyte pomidory koktajlowe C – cebula H – hibiskus (ususzony kwiat) N – nerkowce I – i odrobina świeżej rukoli A – ananas W – woda E – ekstra mąka orkiszowa D – drożdże W – wędlina

KuchniaWeDwoje.pl

Proponowane wyszukiwania