frytkami, więc mieliśmy taki domowy, weekendowy fast food :) Składniki na 2-3 porcje: (Inspiracja: "Przepisy czytelników" Nr 10/2016) ok. 500 g piersi z kurczaka 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki sosu sojowego 1 jajko 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz 3 pełne szklanki płatków kukurydzianych typu Corn Flakes Mięso umyć, dokładnie wytrzeć
Simply Foodzioła prowansalskie, sól, pieprz). Odstawiamy do lodówki na ok 1-2h żeby pomidory przeszły przyprawami. 3. Przygotowaną wcześniej pierś z kurczaka obtaczamy kolejno w mące, jajku z solą i pieprzem (można dodać trochę przyprawy gyros lub ostrej papryki). Smażymy pierś, tak jak kotlety. 4. Ziemniaki kroimy w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy ziemniaki i doprawiamy delikatnie ziołami
Kuchnia Pełna Pasjirzymskiego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry sproszkowana chili do smaku plus ew. posiekana mała papryczka chili jak ktoś lubi ostre smaki sól świeża kolendra i cząstki limonki do przybrania klarowane masło do smażenia Curry z kurczaka z mlekiem kokosowym – sposób wykonania: Piersi z kurczaka pokrój na niewielkie kawałki Pomidory obierz(...)posiekaną natką kolendry i cząstkami limonki, której sokiem można przyprawić potrawę tuż przed zjedzeniem. DRUKUJ PRZEPIS Powiem Wam w sekrecie, że nie lubię ostrego smaku, więc ograniczyłam ilość chili, aczkolwiek niepotrzebnie – bo próbowałam potraw wykonanych przez innych uczestników warsztatów i każda wersja była fantastyczna. W ogóle idea warsztatów kulinarnych
Patchworkmięsko, jednak postanowiłam, że marynatę przygotuję od początku do końca sama, co też uczyniłam. Jak dla mnie wyszła idealna - dobrze doprawiona, pikantna ale nie ostra i nie za słodka. Mięsko wyszło pyszne :) Składniki: podudzia z kurczaka - 6-10 sztuk 1 szklanka keczupu (250 ml) 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżeczki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oliwy
My simple kitchenusmażyłam je na oliwie z dodatkiem masła, zanurzyłam w warzywnym, intensywny w smaku, dosyć ostrym sosie i zapiekłam. Efekt? Soczyste mięso z chrupiącą skórką i pysznym wyrazistym sosem. Do tego kasza, ryż lub pieczywo i jest bosko! Składniki: 4 udka kurczaka 350 g Salsa Rustica Cirio (passata pomidorowa z cebulą i bazylią) 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej(...)papryki 1 czerwona cebula 1 papryczka chili (może być mniej, wszystko zależy od tego jak ostre dania lubimy) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu kilka listków bazylii 2 ząbki czosnku sól, pieprz oliwa z oliwek łyżka masła Przygotowanie: Do naczynia żaroodpornego wlać passatę. Czosnek cebulę i chili pokroić w plastry. Dodać do passaty, doprawić ją szczyptą
Kulinarne Inspiracjełyżki mąki ziemniaczanej ➦3 łyżki majonezu ➦15 dag sera żółtego tartego ➦1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej i ostrej ➦sól i pieprz do smaku ➦ olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z kurczaka kroję w drobną kostkę. 2. Cebulę obieram i kroję w kostkę. 3. Pieczarki myję i kroję w kostkę. 4. Łącze
Gotowanie Patkinajbliższym czasie "sprzedam" Wam wiele przepisów, mniej lub bardziej klasycznych. Dzisiaj postawiłam na kukurydzę. Szybka i prosta zupa, słodka i ostra, pożywna. Aby uzyskać około 2,5 l zupy przygotujcie: dwa udka z kurczaka cebulę dymkę 5 ząbków czosnku dwie średnie marchewki kilka zielonych liści pora niedużego selera dwie średnie pietruszki około 400 g gotowanej kukurydzy, może być
Pichceniomaniapomarańczy, dając ciekawy posmak i dużo przyjemności naszym kubkom smakowym :) Zapraszam! Nogi z kurczaka w soku pomarańczowym. Składniki: drób: cały kurczak lub nogi 500 ml soku pomarańczowego pieprz, sól około pół łyżeczki czosnku granulowanego łyżka papryki słodkiej i ostrej pół łyżeczki majeranku kilka kropel soku z cytryny lub kwasku cytrynowego łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Wymieszać wszystkie przyprawy
Tagebuch po polskugoździki pół laski cynamonu (około 2,5cm) 4 ziarenka czarnego pieprzu 2 piersi z kurczaka (ja miałam akurat pierś z indyka) 1 łyżeczka przyprawy garam masala 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 łyżeczka czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (chili) 1-2 łyżki mielonych migdałów 150ml jogurtu naturalnego 1 duże jabłko 1 łyżka(...)wraz z listkiem laurowym, goździkami, cynamonem i pieprzem. Smażyć kilka minut do momentu aż cebula zmięknie. Dodać pierś z kurczaka (indyka) pokrojoną w kostkę, wymieszać z cebulą i chwilę smażyć. Zmniejszyć ogień i dodać przyprawę garam masala, imbir, czosnek, sól, ostrą paprykę i mielone migdały. Smażyć przez kilka minut cały czas mieszając. Wlać jogurt i dokładnie wymieszać. Dodać obrane
Codzienne Gotowaniebędzie pysznie 😋. Kurczak (marynowany w solance) pieczony w garnku rzymskim Czas przygotowania: 2 godziny + 12 godzin moczenia Składniki: 1 duży kurczak z wolnego wybiegu 60 g soli kamiennej Przyprawy (proporcje wg gustu): czerwona papryka słodka czerwona papryka ostra sól pieprz czarny mielony pieprz ziołowy czosnek granulowany kurkuma Wykonanie: Sól rozpuszczamy w ok. litrze wody. Możemy ją podgrzać, żeby sól się
Kulinarne przygody Gatitymożemy wywietrzyć dom. Składniki: 2 kg mrożonych,surowych ale pociętych flaczków cały kurczak 80 dag mięsa wołowego 2 duże marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 1 cebula 4-5 liści laurowych 7-8 kulek ziela angielskiego gałka muszkatołowa imbir sól,pieprz papryka ostra i słodka majeranek Odmrożone flaki przepłukać w zimnej wodzie,odcedzić na durszlaku. Zalać zimną wodą,zagotować(...)ostygło.Do rosołu wrzucamy obgotowane wcześniej flaki oraz ziele angielskie i liść laurowy - solimy.Gotujemy kolejną godzinę. Mięso kurczaka oraz wołowe kroimy w paseczki,warzywa ścieram na grubej tarce i wrzucam pod koniec gotowania.Całość doprawiam pieprzem,gałką,imbirem,papryką ostrą i słodką oraz majerankiem. Można użyć gotowej przyprawy do flaków,ale zapewniam Was,że jeśli użyjecie świeżego imbiru,gałki oraz
Niespełnione zdolności kulinarneHinduskie, aromatyczne, ostre pierożki... niech Was nie przeraża ilość składników, przepis wbrew pozorom jest prosty, a przygotowanie samosów zajmie nie więcej niż godzinę. Składniki Ciasto: 225 dag mąki 60 g masła pół łyżeczki soli 50 ml jogurtu naturalnego wody tyle, żeby zagnieść elastyczne ciasto Nadzienie: 1 spory ziemniak 2 średnie marchewki kilka różyczek brokułów trochę cieciorki(...)dodać pozostałe przyprawy, imbir i chilli, lekko podsmażyć, żeby wydobyć smak i aromat przypraw. Dodać warzywa, natkę kolendry i kurczaka, posolić i dusić wszystko razem kilka minut. Farsz powinien być dość ostry, ale nie wolno przesadzic z chilli, bo zagłuszy pozostałe smaki. Nadzienie należy przestudzić. Teraz najtrudniejsze;) Przygotowanie pierożków. Każde półkole należy
Kulinarne Inspiracjebloga). Składniki na 3-4 porcje: 6 podudzi/pałek z kurczaka 100g suszonych pomidorów 300g pora (u mnie biała część z 1 całego pora i drugiego połowa) 2 ząbki czosnku 300ml bulionu (można mniej) 2 średnie cebule Olej do smażenia ¾ łyżeczki suszonej bazylii ¼ łyżeczki pieprzu cayenne ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku sól do smaku pieprz do smaku Przygotowanie: Podudzia(...)półplasterki. Podduszamy około 2 minuty od czasu do czasu mieszając. Całość doprawiamy solą. Następnie dodajemy suszone pomidory pokrojone w kostkę. Doprawiamy bazylią, ostrą papryką w proszku oraz cayenne. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, na to układamy kurczaka i wlewamy bulion. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach przez 45-60 minuty. 15 minut przed końcem odkrywamy, aby skórka była chrupiąca. Podajemy
Fabryka pomysłówtrwa do jutra (piątek) do godziny 22. Składniki na 2-3 porcje: Pół piersi z kurczaka (ok. 30 dag) 400g świeżych pomidorów lub pomidory w puszce 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 mała papryczka chili ¼ łyżeczki pieprzu cayenne ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki przyprawy do kuchni włoskiej Kamis 1,5 łyżki koncentratu pomidorowegosólpieprz Przygotowanie: Pomidory(...)naciąć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę pozbywając się nasienia. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Następnie dodać posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulkę i w paseczki papryczkę chili (można pozbyć się pestek – zależy jak ostro lubicie). Zeszklić. Następnie dodać pomidory, podlać 2 łyżkami wody (ten krok pomijamy, gdy używamy
Fabryka pomysłówmocno pikantną, lekko przypalona panierkę. Od spodu, na dnie naczynia, zbiera się pyszny sos, który jest doskonałym dodatkiem do upieczonych ziemniaków. Diabelski kurczak dotąd kojarzył się nam z dużą ilością pieprzu kajeńskiego, albo z panierką z ostrego jak brzytwa sosu pomidorowego z dodatkiem chili. Okazuje się jednak, że ostrości można szukać zupełnie gdzie indziej. Składniki: Z podanej ilości składników powstaną
Niedzielny kucharz