Pyszna zupka, smak curry i trawy cytrynowej, mniam. Zrobiłam tą zupkę na przyjazd moich dzieci Martusi i Artura. Oni też bardzo lubią te smaki. Podałam zupkę
Kuchnia PokoleńNajlepsza rekomendacja dla tego dania: dwuletnie dziecię zjada to mięsko ze skórką.Składniki: kurczak po 2 łyżeczki przypraw: sól, pieprz, oregano, majeranek, kurkuma, słodka lub ostra papryka, imbir główka czosnku 2 cebule 3 łyżki oleju lub masła 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny Mięso na pieczeń można przyprawić zaraz przed włożeniem do piekarnika, jednak najlepszy smak uzyskamy marynując
prawdziwe jedzeniemorelą w sosie) z kluskami i lekką sałatką. Mięciutkie i soczyste. Polecam jeśli ktoś lubi takie połączenia. Ja preferuję mięsa słone, ostre lub na bazie wina. Wyjątkiem jest dla mięsko takie jak zaserwowała pani Ania: filet z kurczaka oprószony przyprawami z plasterkiem ananasa i odrobiną żurawiny na wierzchu. Schabowy, kapusta, ziemniaczki. Tradycyjnie, pysznie, rozpływa się w ustach. Na słodko Sylwestrowa
Karola gotujeSKŁADNIKI: 500 g ryżu do paelli 1 litr bulionu z owoców morza kilkanaście langustyn lub krewetek 1 pierś kurczaka 2-3 ząbki czosnku zielony groszek z puszki 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w paście 1/3 szklanki białego wina 1 puszka pomidorów z puszki oliwa, natka pietruszki, sól(...)małą kosteczkę. Czosnek posiekać na cieniutkie plasterki. Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Dodać kurczaka i obsmażyć go dokładnie do zarumienienia. Dodać paprykę, groszek, czosnek i pomidory, dodać szczyptę soli i smażyć dalej przez około 7 minut, co chwilę mieszając. Dodać paprykę w proszku (słodką oraz ostrą w paście), wlać białe wino, wymieszać i gotować przez około 2 minuty
MarciochaKucharzykurczaka w pysznym sosie śmietanowo-żurawinowym, a do tego makaron pełnoziarnisty typu penne. Połączenie smaków kwaśnego ze słodkim i ostrym to raj dla kubków smakowych. Smakuje wyśmienicie! Jest to mój autorki przepis :) Składniki: 300 g piersi z kurczaka 200-300 g żurawiny świeżej lub mrożonej 1 cebula czerwona 200 ml śmietany 30 % 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka miodu sól, pieprz
Kuchnia MagdaLenymiłośniczką tej kuchni i dlatego na moim blogu można wyszukać sporo przepisów z kuchni hinduskiej. Głównie są to mięsa. 1 kurczak 1 puszka mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki imbiru 4 ziarenka kardamonu 4 goździki 1 łyżeczka kolendry 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cynamonu 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego sól kurkuma Kurczaka podzielić
O kuchni z uczuciemmarchewką. Bez zbędnego cudowania i ulepszania, bo te warzywa to smak sam w sobie. :-) 200g kaszy kuskus 2 filety z kurczaka 300g fasolki szparagowej żółtej 2 cukinie 1 duża cebula 3 pomidory 2 marchewki olej sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojonego i przyprawionego solą, pieprzem i papryką kurczaka. Smażymy
Szefowa kuchniMoja wersja tego klasyka to wersja nieco lżejsza. Zamiast wołowiny użyłam delikatniejszego kurczaka. Zastosowanie tego właśnie mięsa wymaga większej ilości przypraw i warzyw. Sekretem tego dania jest mielona papryka - słodka i ostra usmażona razem z mięsem. Ja dodatkowo bardzo mocno podsmażyłam grzyby, aby wydobyć z nich jak najwięcej smaku i aromatu. Do tego passata ze słodkich, włoskich(...)zwykłego dania powstanie prawdziwy rarytas. Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka (ok. 500 g) 2 duże cebule 15 sporych pieczarek 250 ml passaty pomidorowej Cirio 250 ml rosołu drobiowego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól, pieprz olej rzepakowy opakowanie ciasta francuskiego (szukajcie takiego z prawdziwym z masłem) Sposób
Kulinarne Inspiracjepuszka 400 g pomidorów krojonych w zalewie lub przecieru pomidorowego do smaku sól , pieprz olej do smażenia do zamarynowania piersi kurczaka : około 50 ml oleju 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta pieprzu szczypta pieprzu cayenne lub papryki ostrej Link do filmu z przygotowania : Kasza gryczana z warzywami https://www.youtube.com/watch?v=BKKtH7GKjGw Przygotowanie : Umytą i osuszoną pierś z kurczaka
Uwaga Babcia Gotujewyroby to wędlina z drobiu skradnie wasze serca, a dzięki żelatynie utworzy się aromatyczna galaretka :) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 0,7 kg) 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku papryka słodka papryka ostra sól, pieprz Piersi umyć, osuszyć. Przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Czosnek obrać i posiekać w plasterki. Filety nadziać
Ugotowaćsoli dodatkowo: rękaw do pieczenia Przygotowanie; Czosnek kroimy bardzo drobno. Cytryny zalewamy wrzątkiem na sitku. Papryczki chili kroimy drobno - jeśli chcemy bardziej ostre danie, papryczki kroimy z pestkami, jeśli nie usuwamy je. Ćwiartki z kurczaka kroimy na pałki. Do jednej miski dodajemy wszystkie składniki marynaty- dokładnie mieszamy, dodajemy kurczaka, dokładnie mieszając z marynatą. Miskę zakrywamy folią spożywczą
Garnkowe fanaberieKiedy czas Was goni, a macie ochotę na domowy obiad... Składnik dla 4 osób: - 2 filety z piersi kurczaka, ok 70 dag - 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki - 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki - 3 ząbki czosnku - 250 ml słodkiej śmietanki - sok z dwóch limonek - pieprz - sól - olej - szczypiorek Dodatki oraz przyprawy dobrej jakości znajdzie na stronie www.Skworcu.com.pl . 1. Mięso umyć(...)przypraw, natrzeć nią mięso i odłożyć do lodówki na godzinę. 3. Czosnek bardzo drobno pokroić lub rozgnieść. 4. W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej, włożyć schłodzonego kurczaka i czosnek. Obsmażyć do wyparowania wody, ciągle mieszając. Następnie dodać śmietankę, zmniejszyć ogień i wszystko razem chwilę dusić. Pod koniec dodać szczypiorek. Podawać z ryżem, kuskusem lub kaszą jaką lubicie
Apetyczna babeczkakosteczkę). Wszystko to doprawiam do smaku i mieszamy. Jeżeli ktoś lubi na ostro można dodać jeszcze pół łyżeczki papryki ostrej. Na wyciśnięte kółka wkładamy, małą łyżkę farszu i zlepiamy je na kształt udka kurczaka, następnie panierujemy je w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy je we frytkownicy nagrzanej na 180C przez 14 minut ( czas
Niezły Młynekpałek z kurczaków. Na marynatę: 4 łyżki oliwy, 3 łyżki miodu, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie), łyżeczka sosu sojowego, 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę). Dzisiejsza propozycja na obiad, jest niezwykle prosta i niezwykle smaczna :) Wyśmienicie smakuje z ziemniaczkami i mizerią. Z podanych składników przygotować marynatę. Posmarować nią pałki kurczaka i odstawić na całą noc do lodówki
Świat Domowej KuchniSKŁADNIKI: 500g fileta z kurczaka 1 łyżka musztardy z gorczycą 1 łyżeczka musztardy stołowej 2 płaskie łyżki miodu 2/3 łyżeczki papryki ostrej 2/3 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu sól do smaku 1 łyżka oleju WYKONANIE: 1.Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać. 2.Pierś z kurczaka umyć,osuszyć i wymieszać z marynatą. 3.Zamarynowane mięso pozostawić na kilka godzin w lodówce, ja najczęściej
Dziś Ja gotuje