Takie dania są przecież dużo zdrowsze niż te smażone i przede wszystkim mniej kaloryczne. Składniki na 1 porcję: 100 g fileta z piersi kurczaka 2 pieczarki 1/2 małej cebuli kawałek czerwonej papryki ostra papryka zioła prowansalskie dodatkowo: (czarny) pomidor + kiełki sól i pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C - opcja grill. Filet kroimy na 3 kawałki, pieczarki obieramy
Alutka-Gotujedzisiaj jest Dzień Dziecka! Kotleciki z piersi kurczaka / 2 porcje Składniki: 1 pojedyncza pierś kurczaka jajko bułka tarta sól tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Pierś kurczaka myjemy. Osuszamy. Oczyszczamy z chrząstek i białych błonek. Ostrym nożem dzielimy mięso na mniejsze kotleciki. Układamy na desce. Oprószamy solą z każdej strony. Panierujemy z rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu
Moja smaczna kuchniaPrzekładamy kurczaka na talerz. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki, suszone pomidory w paseczki, przekładamy na patelnię i smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy kurczaka i wlewamy wino. Doprawiamy bazylią, pieprzem solą i ostrą papryką. Gotujemy na średni ogniu do momentu aż wino się zagotuje. Dodajemy śmietanę i skrobię i gotujemy przez kolejne 3 minuty aż sos zacznie gęstnieć
Delusional Trinepowrocie do domu. Poza przyprawami zrobi to w tym aromatycznym daniu piwo, w którym upieką się pałki. Składniki (na 2 porcje): 4 pałki (podudzia) kurczaka płaska łyżeczka mielonej kozieradki pieprz mielony płaska łyżeczka ostrej papryki czosnek suszony sól 150 ml piwa olej Rano pałki wrzucić na głęboką blachę lub do naczynia żaroodpornego, polać olejem (ok. 3 łyżek) i obtoczyć
Weekendy w domu i ogrodzieakcji cukiniowej. Jest prosty, smaczny, lekki i szybki, idealny dla alergików. makaron typu penne 2 małe cukinie 1 cebula sól pieprz papryka słodka papryka ostra kurkuma czosnek świeży pomidor kawałek gotowanej piersi z kurczaka (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron ugotować al dente, odcedzić i wystudzić. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Cukinię pokroić w kostkę (nie musi być
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemarynowałam je całą noc w przyprawach, oleju i soku z cytryny są soczyste w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz. Składniki: 6 podudzi z kurczaka olej przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, curry, świeżo zmielona kolendra, lubczyk - wedle uznania 3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie talarki sok z połowy cytryny 1/3 szklanki wody + pół łyżeczki cukru łyżka
Zasmakuj Kuchnidodatków, więc każdemu powinien smakować. Polecam wcześniej natrzeć przyprawami jeśli mamy taką możliwość, ponieważ mięso jest wtedy jeszcze smaczniejsze. Składniki: 3-4 udka lub ćwiartki kurczaka 3/4 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej 3/4 łyżeczki curry 1-2 łyżka masła 1-2 łyżki mąki 1 duża cebula 1 szklanka bulionu warzywnego lub wody 1 marchewka (opcjonalnie
talerz przyjemnościSkładniki: 2 duże udka z kurczaka(z rosołu) 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego papryka ostra mielona, czosnek granulowany 1/2 małej papryki Udka kładziemy w naczyniu żaroodpornym, na nich układamy paprykę pokrojoną w paski, polewamy jogurtem wymieszanym z przyprawami. Zapiekamy przez 30 minut w 180 stopniach. Smacznego
Moje-pitraszenieSzybki i łatwy sposób na fileta z kurczaka. Świetnie smakuje z dodatkiem ziemniaków i surówki z marchewki. Składniki: pojedyncza pierś z kurczaka 1 ząbek czosnku sól pieprz 2-3 łyżki ostrej papryki ostra papryka (ilość według upodobań) tłuszcz do smażenia Pierś opłukać i przekroić na dwa płaty. Natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem. Na talerz wysypać paprykę słodką i wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWspaniała potrawa, która sama w sobie wydaje się zwyczajna, natomiast z dodatkiem sosu salsa i guacamole jest zdecydowanie bardziej konkretna i ... ostra :) Składniki: Na 3 porcje: 2 średnie filety z kurczaka 2 papryczki pepperoni lub 1 chili 4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 3 placki tortilli 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki czerwonej 1/2 mrożonki
Kuchnia w czekoladzieidzie obdzielenia daniem większej ilości osób. Luzowanie jest niezbędne także przy przygotowaniu wszelkiego rodzaju galantyn. Tyle wstępu, a teraz należy wziąć w dłoń ostry nóż i zabrać się do dzieła. Tuszkę kaczki (kurczaka, gęsi lub innego ptactwa) układamy na desce grzbietem do góry. Nożem wykonujemy cięcie oddzielające kuper od kręgosłupa, a następnie delikatnymi ruchami (cały czas odciągając jedną ręką
Miód i pieprzSKŁADNIKI: 500 g fileta z kurczaka 2 ząbki czosnku pieprz sól papryka słodka papryka ostra 3 łyżki wina białego tłuszcz do pieczenia( ja użyłam masła klarowanego) Fileta pokroić w długie paski, ponacinać, z pozostałych składników zrobić w misce marynatę i włożyć mięso. Dobrze natrzeć i pozostawić na 2 godziny w lodówce. Można też zamarynować mięso na noc. Rozgrzać tłuszcz
harrisazaskakująco smaczna! A co najważniejsze - smakuje też pozostałym członkom rodziny, którzy żadnych spożywczych postanowień nie robili (przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo;) Składniki: pierś kurczaka 2 papryki żółte 2 papryki czerwone pół niedużej ostrej papryczki (chodzi tylko o lekko ostry posmak, nie ma wypalać języka:) 1 cebula czerwona 1 cebula biała 2 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek
Kulinarne Inspiracjezrobić grilla :D Składniki: Karkówka bez kości ok 400-500 g ( w marynacie z pieprzu granulowanego i czosnku z dodatkiem tymianku i oliwy) Piersi z kurczaka ok 300-400 g ( w marynacie z mielonej ostrej papryki, majeranku i oliwy z oliwek) Krewetki gotowane bądź surowe ( ewentualnie namaczamy w cytrynie) Papryka ok 3 sztuk ( ćwiartki) Cebula ok 3-4 sztuki ( ćwiartki
ClauditteMissCookingSkładniki -duża pojedyncza pierś z kurczaka -cebulka szalotka -1czerwona papryka i 1 żółta papryka -słodka papryka, ostra papryka - 1 brokuł(...)Wykonanie Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka myjemy.Nacieramy oliwa i ulubionymi przyprawami -u mnie przyprawa gyros. Tak przygotowane mięso wsadzić w zamykany pojemnik i do lodowki na okolo 20 minut. Po tym czasie ,filety pokroić w kostke i upiec na patelni grillowej .Brokuł umyć, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie.Broku
w mojej kuchni