kurczak na ostro - 4112 przepisów (strona:93/275)

RISOTTO Z DYNIĄ I KURCZAKIEM 167

czasochłonnego stania w kuchni. Spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI: 1 średnia cebula 2 łyżki oleju 1 łyżka masła + 1 łyżeczka 300 g filetów z piersi kurczaka 3/4 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki sól i świeżo zmielony pieprz 1,5 szklanki pokrojonej w kostkę dyni 1/3 szklanki białego wina (opcjonalnie) 150 ml mleka 400 - 600 ml bulionu

Słodko-Słony Świat Ilony
Pikantne "Pałki"z Woreczka 161

piekarnik. Uwielbiam to rozwiązanie. Nie używam gotowych zamienników wolę taką mieszankę zrobić sama.  Pikantne "Pałki" z Woreczka  Składniki: 10 pałek z kurczaka 1 łyżka czerwonej papryki łagodnej 1 łyżeczka czerwonej papryki ostrej 1 łyżka czosnku 1 łyżeczka vegety 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka Oleju rzepakowego 2 łyżki Wody  Worek do pieczenia Sposób przygotowania:   Mięso myjemy

Gotowanie Patki
KURCZAK ZAGRODOWY Z PIEKARNIKA, miodowo-musztardowy, faszerowany wątróbką 160

kupić świeżego kurczaka - po upieczeniu jest smaczniejszy niż mrożony. * Przed myciem trzeba obejrzeć tuszkę. Ułóż ją na desce grzbietem do dołu i ostrym nożem odetnij strzępy skóry przy szyi. Dokładnie oczyść kuperek. Niewyrwane piórka usuń pęsetą. * Kurczaki można również nadziewać bakaliami, cielęciną, ziołami, warzywami oraz owocami. Do farszu z wątróbek drobiowych warto dodać garść rodzynek albo orzechów laskowych lub nerkowca

Moja Książka Kucharska
Wyborne roladki z kurczaka 118

Kolejny mój przepis na smaczne i proste roladki na niedzielny obiad. W takim połączeniu smakują wybornie. Składniki: Filet z kurczaka podwójny 2 szt. Papryka czerwona 1 szt. Pieczarki świeże 10 dag Papryka mielona ostra do smaku Korniszony w occie 3 szt. Sól i pieprz do smaku Rzodkiewka 5 szt. Świeża mięta Przyprawa do kurczaka z kardamonem do smaku Papryka mielona

Tradycyjna Kuchnia
Pieczona pierś z kurczaka 141

Składniki (na 2 porcje) - 1 średnia pierś z kurczaka (ok. 200g), - 2 łyżki uprażonych orzechów włoskich (ok. 20g), - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, curry, - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g), - mleko do namoczenia mięsa. Sposób przygotowania 1. Mięso z piersi kurczaka moczymy (najlepiej przez całą noc) w mleku. 2. Przygotowujemy marynatę: łączymy olej z przyprawami. 3. Marynujemy mięso

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pikantne flaczki drobiowe 329

seler1 pokrojona w piórka cebula1 łyżka masła50g pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów100g ugotowanych i pokrojonych w plastry borowikow100ml śmietanySól,  czarny pieprz, papryka ostra i słodkaMajranek, ziele angielskie, liść laurowyPrzygotowanie:Umyte i osuszone podudzia z kurczaka kroimy w paski i smażymy na oliwie. Dodajemy je puźniej do gotującego się bulionu i gotujemy do miękkości.Marchew i seler obieramy, kroimy

Smakowity Blog Kulinarny
pieczone udka w jogurcie na ostro... 112

Składniki: udka kurczaka całe 4 sztuki/duże, jogurt naturalny 400 ml, papryka ostra mielona 2 łyżeczki, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, czosnek granulowany 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, tymianek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka jogurt wlać do naczynia żaroodpornego, wsypać wszystkie przyprawy oprócz przyprawy w płynie i wymieszać umyte udka

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak w brzoskwiniach 124

bulionu/ ewentualnie wody Marynata: Sok z puszki brzoskwiń 2 łyżki oleju ½ - 2 łyżeczek soli ( zależnie od gustu ) ¼ łyżeczki pieprzu cayenne ¼ łyżeczki pieprzu czarnego ¼ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki Wykonanie: W przygotowanej marynacie moczymy kurczaka przez noc ( w lodówce ). Następnego dnia podsmażamy go na oleju na złoty kolor, następnie dodajemy pozostałą po moczeniu marynatę ( można w trakcie sprawdzić

Smaki Ewy
Naleśniki z kurczakiem i sosem pieczarkowym 180

obiadowe.  Składniki: ok 10 naleśników  0,5 kg pieczarek 2 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki śmietany 20dag żółtego sera 2 piersi z kurczaka 1 duża cebula przyprawy do smaku (sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, zioła prowansalskie) natka pietruszki (u mnie mrożona) ok 3 łyżek Przygotowanie: Usmażyć naleśniki. Ja składniki na naleśniki zawsze dodaję  "na oko" i odstawiam

ChilliJemy
Sałatka z kurczakiem i pomarańczami 134

średnia pomarańcza 2-3 czerwone pomarańcze (można je zastąpić zwykłymi pomarańczami, mandarynkami lub grejpfrutem) dwie duże garści świeżego szpinaku 1 granat Przyprawy do kurczaka: pół łyżeczki czosnku granulowanego pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki curry łyżka oliwy z oliwek 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe pieprz sól Sos: 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy

PatiGotuje
Udka z kurczaka po tajsku 164

ryżem jaśminowym po tajsku , albo – z czym kto lubi. Danie nie wymaga specjalnych umiejętności. Marynata i piekarnik zrobią… prawie wszystko. Udka z kurczaka po tajsku to potrawa dla tych co lubią wyraźne i ostre smaki. Mięso jest kruche, delikatne i soczyste. Podane z ryżem i ulubioną surówką, np. z pora, będzie wspaniałym obiadem na niedzielę… i nie tylko. Gorąco

mojewypiekiinietylko
Smażona cukinia oraz kotlet z kurczaka 254

świeżo zmielony 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki mąki krupczatki 2 plasterki sera topionego Cheddara 1 średnia cukinia sól 0,5 łyżeczki ostrej papryki suszona bazylia do posypania tłuszcz do smażenia Wykonanie: Ćwiartki kurczaka myjemy ściągamy skórę, oddzielamy od kości mięso wkładamy do woreczka foliowego delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa wyciągamy z woreczka i przyprawiamy solą pieprzem oraz

kgwjanczewo
Złocisty kurczak na słodkiej sałacie. 181

też będzie świetne na kolację podane z lampką białego wina. Kurczak jest bardzo soczysty, ma złotą skórkę i jest bardzo aromatyczny.  Składniki: świeży kurczak 1,5 kg mieszanka przypraw - po płaskiej łyżeczce: czerwonej ostrej i słodkiej papryki, curry i gałki muszkatołowej, soli gruboziarnistej i pieprzu oraz płaska łyżka stołowa suszonego oregano. trzy łyżki roztopionego smalcu (najlepiej takiego sobie przetopionego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pad Thai z kurczakiem i tofu 178

Thai jest popularną potrawą w Tajlandii. Najczęściej jest przygotowywana z krewetkami lub kurczakiem. Idealne połączenie smaków: słodkiego, kwaśnego, słonego i odrobinę ostrego. Danie jest niezwykle lekkie, a zarazem bardzo sycące. Przygotowanie dania nie wymaga od nas dużo czasu. Składniki również można dostać w przystępnych cenach np. w tym tygodniu  tutaj . Pad Thai najlepszy jest z dodatkiem pasty z tamaryndowca(...)Thai jest na pewno moją stałą pozycją w menu, szczególnie w gorące, letnie dni. Składniki: (porcja dla 2 - 3 osób) 200 g makaronu ryżowego 600 g piersi z kurczaka 180 g sera tofu 3 ząbki czosnku 1 - 2 cebule szalotki 1 cebula dymka ze szczypiorem 8 łyżek sosu do Pad Thai bez glutaminianu sodu 2 łyżki sosu rybnego 1 limonka

Kuchcik gotuje
Szparagi zawijane w kurczaku 173

minut + 30 minut pieczenia Składniki: 4 nogi od kurczaka 12 zielonych szparagów Ok. 50 g masła Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Nogi od kurczaka myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie luzujemy je tzn. ostrym nożem nacinamy mięso wzdłuż kości jednocześnie obierając z niej. Robimy tak z całą nogą, a kości usuwamy zarówno z udka, jak i z pałki. Robimy

Kolizje Smaków
Powiedz kotku co masz w środku. 207

masz w środku - w środku mam szyneczkę, serek i śliweczkę. Składniki na 1 osobę: 1 filet z piersi kurczaka 1 plaster szynki gotowanej 1 plasterek żółtego sera 1 duża śliwka pokrojona w plasterki mąka, jajko, bułka tarta szczypta ostrego chilli sól, pieprz świeżo zmielony masło i olej do smażenia Dodatek: liście świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 mała cebula(...)łyżki skondensowanego mleka kokosowego sól, pieprz świeżo zmielony masło i olej do smażenia Wykonanie: Filet z piersi kurczaka rozklepać przez folię spożywczą, tak, żeby nie poprzecinać włókien. Posolić i posypać pieprzem.  Na połowie położyć szynkę, ser i śliwkę. Śliwkę oprószyć ostrym chilli. Złożyć w kopertę, panierować i usmażyć. Czosnek i cebulkę drobno pokroić, przesmażyć na maśle z odrobiną oleju

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania