zupa tajska. Uwielbiam ją w każdej wersji, a wariacji na jej temat jest ich sporo. Dzisiejsza ma w swoim składzie fasolkę szparagową, marchewkę i kurczaka. Ilość paparyczki chili podaję w przybliżeniu, ponieważ ostatnio kupiłam bardzo ostrą papryczkę i w zupełności wysatarczyła jej połowa na taką ilość zupy, Zupa tajska z mleczkiem kokosowym Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania
Kulinarne przygody GatitySkładniki na 3 porcje: 400 g mięsa z piersi z kurczaka 1 łyżka oleju kokosowego/masła klarowanego (ok. 10 g) 1 puszka pomidorów bez skórki całych (ok. 400 g) 1 łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g) 3 łyżki czerwonej soczewicy (ok. 30 g) 1/4 dużej cebuli (ok. 50 g) 1 ząbek czosnku (ok. 5 g) 3 łyżeczki koncentratu(...)sitko z różyczkami brokułu, a następnie przykryłam pokrywką (jeśli masz parowar możesz go wykorzystać). Gotowałam około 15-20 min. 4. Piersi z kurczaka przekroiłam na pół, lekko rozbiłam, oprószyłam solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Następnie smażyłam na rozgrzanej patelni na średnim ogniu pod przykryciem. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* porcji: 295 kcal 33,3 g białka
Vroblewska-fitlifezabrac i co z tego wyjdzie. Moze moje poszukiwania i doswiadczenia komus beda przydatne. Smacznego.Kurczak w sosie orzechowymskladniki: 4 udka kurczaka 0,5 szklanki orzechow wloskich 2 cebule 1 zabek czosnku sol, pieprz ostra papryka w proszku oliwa z oliwek wykonanie:Z 2 lyzek oliwy, 0,5 lyzeczki papryki i posiekanego czosnku robimy marynate, ktora nacieramy oczyszczonego wczesniej kurczaka.Na patelni
Przysmaki Karolkiprzygotować i zamarynować kilka godzin przed upieczeniem, wtedy będą jeszcze smaczniejsze. Składniki (na około 12 sztuk): 2 laski kiełbasy 2 piersi z kurczaka 2 papryki czerwone lub innego koloru mała cukinia 4 cebule papryka słodka, papryka ostra, majeranek, rozmaryn, czosnek w proszku, pieprz ziołowy, pieprz, sól (można również użyć gotowej przyprawy do grilla) olej (ok. 2 łyżki) Przygotowanie Kurczaka
e-PrzepisyKulinarnetemat :) Aaa zapomniałabym, przepis na marynatę lekko zmodyfikowałam, oryginał pochodzi ze strony Kwestia Smaku. Składniki: 1 duża pierś z kurczaka sól morska Kamis 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki imbiru w proszku Kamis szczypta ostrej papryki Chili Kamis 1 łyżka listków świeżego tymianku 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego Biooil Wykonanie: Fileta z kurczaka opłukać, osuszyć. Przeciąć
Blondynka Gotujemoże być zbyt długi,wtedy przyprawy by wzięły górę nad smakiem. 4 podudzia z kurczaka 4 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy do kurczaka 1 łyżka majeranku 1 łyżka papryki słodkiej 0.5 łyżki ostrej papryki 2 łyżki oleju Olej do smażenia pieprz i sól ******************************** Do miski wsypać wszystkie przyprawy ,dodać olej dwie łyżki , wymieszać wszystko ze sobą.Podudzia umyj(...)lodówki na 1.5 godziny.Mięso smażymy na małym ogniu , aż się zrumieni że wszystkich stron,przykryć pokrywką nie smażyć 40 minut ,od czasu do czy przewracając pod pokrywką kurczaka na drugą stronę.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKREWETKAMI Idealnie przyrządzona, piękna i przepyszna. To danie zabiera mnie w zupełnie inne miejsce... Głównym bohaterem są krewetki, możecie zastąpić je ugotowanym mięsem z kurczaka. Zupa ugotowana w woku. Uwaga : jest pikantnie ;) ...ma być ostro, słodko, kwaśnie, kolorowo , PYSZNIE I AROMATYCZNIE... Najlepsza pod słońcem :) Polecam! SKŁADNIKI: 2 łyżki oleju 2 szalotki 1 papryczka chili bez pestek 1 łyżka posiekanego(...)pokrojone) 2-3 ząbki posiekanego czosnku 1 łyżka czerwonej pasty curry 400ml mleczka kokosowego 1,5 litra esencjonalnego bulionu rybnego lub drobiowego 300g krewetek lub ugotowanego mięsa z kurczaka 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 mały słoiczek minikukurydzy w kolbach 250g ugotowanej zielonej fasolki 4 pieczarki pokrojone w plastry makaron ryżowy świeża kolendra
Moja Książka KucharskaMięso jest z dodatkiem zmielonych pieczarek, zaś w środku kryje się słupek żółtego sera. Ja lubię takie połączenie, a Wy? Całość fajnie smakuje z ostrym majonezowym sosem i lekką surówką:) około 600 g piersi z kurczaka (3 pojedyncze piersi) 200g pieczarek 2 cebule około 150g żółtego sera w kawałku (u mnie sokół) przyprawa do gyrosa oregano 4 łyżki mąki krupczatki(...)szkl. majonezu 2 łyżki kremówki zioła prowansalskie sól, pieprz Sos II: 1/2 szkl. majonezu kieleckiego 2 łyżki kremówki 4-5 marynowanych pieczarek 1 korniszon 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej mielonej papryki 1-2 ząbki czosnku – opcjonalnie sól, pieprz W pierwszej kolejności przygotowujemy sos. Wybieramy wariant I lub II. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, z tym, że w wariancie
Smaki Na Talerzuowinięte boczkiem wędzonym. Z wierzchu pyszny chrupiący boczek dzięki któremu mięso jest soczyste i aromatyczne. Słodka żurawina i ostry chrzan równoważą się w smaku. Całość duszona w śmietanie. Podałam do nich gotowany kalafior i kluski śląskie. Składniki: 3 piersi z kurczaka 9 łyżek żurawiny Kresto 2 łyżeczki chrzanu z słoika 1 kulinarne inspiracje kurczak ze śliwką w boczku Kamis
Ala piecze i gotujeugotowanym makaronem do mięsa dokładamy. Ziół świeżych dużą ilość dodajemy, mieszamy i z płatkami serowymi zjadamy. Olej rzepakowy z papryką ostrą nadał daniu wyrazistości, a mięta świeżości. Składniki: 1 świeży brokuł, 0,5 kg polędwiczek z kurczaka (ok. 8 szt.), 400 g makaronu np. casarecce Barilla, 2 duże ząbki czosnku, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, olej rzepakowy smakowy papryka
Moniki SmakołykiKokardki farfalle na al dente ugotowane, do kurczaka i warzyw smażonych w woku dodane, wszystko połączone i na ostro doprawione. Żółte i zielone, kolory świeżości, czyli makaron z dodatkami, same pyszności. Składniki: 250 g makaronu farfalle, 1 młode małe cebulki ze szczypiorkiem, 100 g świeżego kalafiora, ½ małej żółtej cukinii (ok. 150 g), garść groszku cukrowego, 1 filet
Moniki Smakołykiryżem Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 40 minut Składniki podwójna pierś z kurczaka 3 kolorowe papryki połowa puszki ananasa średnia cebula 3 ząbki czosnku kawałek startego imbiru, bądź imbir w proszku 5 łyżek ketchupu sok z puszki z ananasa 2 łyżki sosu sojowego papryka ostra do doprawienia łyżeczka cukru sól oraz pieprz do smaku olej do smażenia ryż(...)się zagotuje i dodajemy pozostałe składniki: 5 łyżek ketchupu, 2 łyżki sosu sojowego, ostrą paprykę oraz sól, pieprz i cukier. Gotujemy jeszcze przez chwilę, mieszając, do momentu połączenia się przypraw. 4 Podajemy z ryżem. Smacznego! Porady Możecie do sosu dodawać ulubione przyprawy i modyfikować danie. Artykuł Kurczak z papryką, ananasem i ryżem pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliicebuli 1 szklanka ryżu 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 ząbek czosnku sól, pieprz słodka i ostra papryka 1 łyżka oleju szczypiorek Grzyby i cebulę poddusić na oleju. Kurczaka pokroić w kostkę, marchewki zetrzeć na tarce. Dodać do grzybów, dodać liście i ziele angielskie, zalać szklanką wody i dusić pod przykryciem około 20 minut
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPyszne i mocno aromatyczne curry z kurczakiem, marchewką, selerem i pietruszką podane z ryżem. Nie na ostro, dziś delikatnie. Na mleczku kokosowym z żółtą pastą curry i przyprawą orientalną curry. W kuchni unosi się zapach cynamonu, kminu rzymskiego, goździków, imbiru, kardamonu, oregano. Podobne curry, lecz z pomidorami i tartym imbirem lub papryką i fasolką zieloną podaję często. Każda wersja(...)danie palce lizać! Mówcie co chcecie, ja bym to curry jadła codziennie! z mięsem lub bez Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula spora garść mrożonego groszku 1 marchew 1 pietruszka ćwiartka selera 2 ząbki czosnku opcjonalnie: 1 płaska łyżeczka żółtej pasty curry 400 ml mleczka kokosowego przyprawy: sól, pieprz, curry, przyprawa do kurczaka, oregano płaska łyżeczka cukru pudru
Zasmakuj KuchniSKŁADNIKI: Zapiekanka 2 filety z kurczaka 1 szklanka kaszy kuskus 2 0 dag brokułów np mrożonych 1 łyżka wegety Pieprz do smaku 6 plastrów papryczki jalapeno konserwowej 1 łyżka suszonej bazyli Olej do smażenia np.rzepakowy 2 łyżki sosu sojowego 50 ml wody Sos 15 dag sera żółtego(...)tartego cheddar (lub innego) 250 ml mleka 1 łyżka pasty curry tikka masala ( można innej) Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku mielonego PRZYGOTOWANIE: Kurczaka myję, kroję w kostkę, doprawiam a następnie przekladam do garnka o grubym dnie i smażę na rumiano. Dolewam 50ml wody i 2 łyżki sosu
Gotowanie Patki