kurczak na ostro - 4112 przepisów (strona:112/275)

azjatycki rosół - a'la Ramen 328

się jajko ugotowane na półtwardo, które w parze z boczkiem rozpływają się na języku jak masło.  Składniki: - 3 litry wody - ćwiartka z kurczaka - plaster boczku - marchewka - pietruszka - dwie garście suszonych grzybów mun - korzeń imbiru - dwie ostre papryczki - 3 duże ząbki czosnku - średnia cebula - sos sojowy - sos rybny - sos ostrygowy - ocet ryżowy - sok z 1/2 limonki - sos chilli - pieprz biały(...)półtwardo (4 minuty od zagotowania się wody) - makaron azjatycki (u mnie ryżowy) - szczypiorek lub kolendra Boczek obsmażamy na bardzo mocnym ogniu z obu stron na złoto. Ćwiartkę z kurczaka płuczę pod bieżącą wodą i rozdzielam na dwie części. Boczek i kurczaka wkładam do garnka, zalewam zimną wodą i zostawiam na średnim ogniu. Ł yżką zbieram szum, który powstanie. Imbir ścieram

Cook&Love
Papryki faszerowane kaszą jaglaną, kurczakiem i cukinią 193

tradycyjnych papryk zapiekanych z mielonym mięsem i ryżem, tylko zdecydowanie lżejsza. Świetnie smakuje również na zimno. Polecam. ok. 300 g piersi z kurczaka po 1 łyżeczce: kurkumy i oregano po 1/2 łyżeczki: cynamonu, słodkiej papryki, ostrej papryki, kminu rzymskiego 5 czerwonych papryk 1/4 szklanki surowej kaszy jaglanej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 mała cukinia 1 puszka pomidorów 8 łyżek(...)Umyte i osuszone piersi kroimy w niewielką kostkę. Wszystkie przyprawy, łącznie z solą oraz pieprzem mieszamy ze sobą. Łączymy z 2 łyżkami oleju, mieszamy. Następnie powstałą marynatą nacieramy kawałki kurczaka. Odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych papryki wrzucamy na wrzątek i blanszujemy około 3 minuty. Po tym czasie papryki odcedzamy

Smaki Na Talerzu
Pikantna zupa meksykańska – przepis 196

fasoli konserwowej 1 puszka kukurydzy konserwowej 500g przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Ostra papryka w proszku Sól pieprz Zupa meksykańska Przygotowanie: Przygotowujemy jeden litr wywaru drobiowo – warzywnego. Najlepszy będzie typowy rosół na bazie kurczaka, im bardziej esencjonalny tym lepsza wyjdzie potrawa finalnie. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na oliwie(...)liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy razem przez 30 min, doprawiamy solą pieprzem i ostrą papryką w proszku, zupa powinna być dosyć pikantna. Rozgrzewająca zupa meksykańska to doskonała propozycja na zimne jesienne i zimowe dni. Smacznego. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Zupa z kurczaka a’la flaczki Zupa krem z pora – sprawdzony przepis Zupa Pieczarkowa Krem

Księga-Smaku
Tarta z cukinią 170

mąki pszennej szczypta soli 3-4 łyżki wody 125 g masła zimnego cukinia żółta, zielona pierś kurczaka natka pietruszki ser do zapiekania sól, pieprz ząbek czosnku kilka kropel sosu sojowego cebula  2 jajka 3/4 szkl śmietany 1/2 szkl mleka ostra papryka Przygotowanie: Mąkę, sól, masło i wodę zagnieść i wsadzić do zamrażarki na ok 10 min. Następnie rozwałkować, przełożyć(...)przez ok 15 min. Cukinię, kurczaka pokroić w mniejsze kawałki. Podsmażyć z pokrojoną cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kilkoma kroplami sosu sojowego i rozgniecionym przez praskę czosnkiem. Posypać poszatkowaną natką. Przełożyć wszystkie składniki na podpieczony spód, zalać rozbełtanymi jajkami ze śmietaną i mlekiem posypać ostrą papryką i startym serem. Piec

Gaździnka warzy
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 166

razem chciałam pójść krok dalej i zrobić sama sos, bo te ze słoiczka dla mnie zawsze za kwaśne i za ostre. Poszperałam, poczytałam i upichciłam. Wyszło pyszne więc się dzielę. Składniki na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym: jedna podwójna pierś z kurczaka pół puszki ananasów i cały sok mała puszka kukurydzy pół opakowania mrożonej mieszanki chińskiej dwie łyżki łagodnego keczupu

Mama z miasta
Kurczak duszony w warzywnym sosie 125

warzywnego sosu, który przenika się różnymi smakami. Idealny sos do ziemniaczków. 5 kawałków udźca z kurczaka Przyprawa do mięsa 1 biała cebula 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka ½ żółtej papryki 1 marchew 4 kostki mrożonego szpinaku 100 g serka topionego ze szczypiorkiem Ostra czerwona papryka Liść lubczyku Sól Pieprz 0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej 2 ząbki czosnku 1 szklanka wody(...)Czerwoną cebulę oraz obrana marchewkę kroimy w plastry. Szpinak rozmrażamy. Udźce z kurczaka przyprawiamy przyprawą do mięsa. Obsmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Przekładamy do garnka. Na patelni po smażeniu mięsa przesmażamy wszystkie warzywa, dodajemy do mięsa. Całość podlewamy wodą, doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem, ostrą czerwoną papryką, przyprawą uniwersalną i posiekanym czosnkiem. Dusimy na wolny ogniu około

VioletoweKucharzenie
Filet z kurczaka nadziany farszem z boczku i natki pietruszki. 132

garść natki pietruszki    4 łyżeczki musztardy francuskiej     3 łyżeczki majonezu  ostra papryka    sól, pieprz Przygotowanie: Cebule oraz boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Do pojemnika miksera wrzucamy jeden filet z kurczaka (najmniejszy), pietruszkę, majonez, musztardę oraz podsmażony boczek z cebulą, wszystko razem blendujemy. Do powstałej masy dokładamy

Symfonia smakowa
Chińszczyzna z kurczakiem 521

Składniki: duża pierś kurczaka pokrojona w kostkę 750 g mrożonej chińszczyzny mały słoiczek koncentratu pomidorowego łyżeczka papryki słodkiej 3/4 łyżeczki papryki ostrej pół łyżeczki czosnku granulowanego szczypta imbiru szczypta cynamonu szczypta curry odrobina zielonej pasty curry (można pominąć) sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Pierś kurczaka obsmażyłam na mocno rozgrzanym oleju, a gdy się zezłociła dodałam wszystkie

Kulinarny Pamiętnik
Kurczak w panierce z płatków owsianych 117

kukurydzianych. Sycące i smaczne. Składniki: kasza owsiana 3 torebki pomidory 4 szt cebula 1 mała śmietana 18% 200 g pałki z kurczaka 6 szt Dodatkowo: płatki kukurydziane 100 g  sól pieprz ziołowy papryka czerwona słodka i ostra mielona tak po pół łyżeczki krok 1 Pałki myjemy i zostawiamy by odciekły. Płatki kukurydziane wsypujemy do woreczka i tłuczkiem rozdrabiamy

Różowa kuchnia
Gyros z pieczonymi ziemniaczkami 158

ziemniaków (ok. 420 g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, na gyrosa: - 2 filety z kurczaka (ok. 200g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g), - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra, wędzona, curry, na sos czosnkowy: - ząbek czosnku, - pół jogurtu naturalnego (ok. 90 g), - łyżka soku z  cytryny, - szczypta cukru, - sól i pieprz. Sposób(...)Ziemniaki pieczemy w 200 ⁰ C przez ok. 50 min. 2. Dokładnie myjemy sałatę, pomidora,  rzodkiewki i ogórka,  a następnie kroimy w dowolne kształty. 3. Kroimy pierś z kurczaka w paski i marynujemy w oleju i przyprawach. Kurczaka smażymy na patelni teflonowej. 4. Przygotowujemy sos czosnkowy: mieszamy jogurt naturalny z wyciśniętym czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, sokiem z cytryny

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
#JedzJabłka lub #EatPolishApples 125

ósemki (bez gniazd nasiennych oczywiście) 200 ml przecieru pomidorowego ok. 100 ml płynnego miodu łyżka suszonego majeranku sól, pieprz, ostra papryka do smaku opcjonalnie – choć bardzo polecam – 1/4 łyżeczki przyprawy korzennej (takiej jak do piernika) Kurczaki podsmażamy na rumiano – ja robię to w żeliwnym głębokim naczyniu, które później mogę włożyć

Patchwork
Smażony makaron z kurczakiem, sokiem pomarańczowym i trawą cytrynową 209

gałązka trawy cytrynowej 1/2 cukinii 150ml soku pomarańczowego 1/4 łyżeczki cynamonu ok. 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki mielonej kolendry szczypta ostrej papryki sól pieprz czosnek cukier olej kokosowy (lub inny tłuszcz do smażenia) Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy w cienkie paski. 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego mieszamy z 50ml soku pomarańczowego, szczyptą soli, 1/2 łyżeczki cukru oraz szczyptą imbiru. Powstałą

Jacob Tastes
Pałki z kurczaka z miodem. 162

Składniki : 10 pałek z kurczaka  marynata : 3 łyżki naturalnego miodu 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka sosu sojowego 3-4 ząbki czosnku ( przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekani i zmiażdżone ) Sposób wykonania :   W ymieszaj dokładnie wszystkie składniki na marynatę i natrzyj ją dokładnie wszystkie pałki z kurczaka. Odstaw na całą

Przepisy i porady kulinarne
Pieczone paprykowe podudzia z kurczaka 97

pięknie pachnie. Jeśli dodatkowo użyjecie odrobiny suszonej, wędzonej papryki wtedy potrawa dodatkowo nabierze wyjątkowego, „węgierskiego” smaku :) Składniki: 5 podudzi z kurczaka 1 płaska łyżeczka soli 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki duża szczypta papryki wędzonej (opcjonalnie) 1 ząbek czosnku (lub 0,5 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego) 1/3 łyżeczki suszonego majeranku 1/4 łyżeczki suszonego

MyCookBook.pl
#JedzJabłka lub #EatPolishApples 138

ósemki (bez gniazd nasiennych oczywiście) 200 ml przecieru pomidorowego ok. 100 ml płynnego miodu łyżka suszonego majeranku sól, pieprz, ostra papryka do smaku opcjonalnie – choć bardzo polecam – 1/4 łyżeczki przyprawy korzennej (takiej jak do piernika) Kurczaki podsmażamy na rumiano – ja robię to w żeliwnym głębokim naczyniu, które później mogę włożyć do piekarnika. Można również oczywiście wykorzystać patelnię

Patchwork
Sałatka chrzanowa z marynowaną cebulką 300

Aromatyczna sałatka o zdecydowanym ostrym chrzanowym smaku, przełamanym kwaśnym jabłkiem i kiszonym ogórkiem i złagodzonym kukurydzą. 1 pojedynczy filet z kurczaka (ok. 350 g ) 1 słoiczek marynowanej perłowej cebulki (ok. 150 g netto) 1 puszka kukurydzy 200- 250 g żółtego sera 1 jabłko (duże, kwaśne) 1 kiszony ogórek 5 jajek 4-6 łyżeczek chrzanu (ostrego, ze słoiczka) ½ pęczka natki pietruszki

Trzeci talerz