gara, a w tym wypadku do naczynia żaroodpornego. Smak zależy oczywiście od indywidualnych upodobań. Składniki: kawałek kiełbaski jałowcowej (super podkręca smak) kawałki kurczaka (u mnie wcześniej smażone z przyprawami (kozieradka, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, i podlane odrobiną wody kawałek dyni (u mnie odmiana Hokkaido) kilka łyżek przecieru pomidorowego (lub pomidorów w kawałkach) kilka pieczarek 6 liści
Weekendy w domu i ogrodziepenne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron z serem twarogowym Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą(...)brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Pappardelle w ostrym sosie z żółtych warzyw z czarnuszką i natką z pietruszki Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem Spaghetti z cukiną, jajkiem i oliwkami Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Spaghetti
Moja smaczna kuchniaRoman";} Dzisiaj podam przepis na wspaniałego kurczaka po tajsku. Przepis pochodzi z tej strony. Składniki na 3 -4 porcje 2 piersi z kurczaka Do zalewy: 2 łyżeczki białego octu winnego 3 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżeczki ostrej papryki Dodatkowo: 1 duży por pokrojony w plasterki 1 duża żółta papryka pokrojona w paski 1 duża czerwona papryka pokrojona w paski(...)łyżeczka czerwonej pasty curry 3 łyżeczki zielonej pasty curry 1/3 szklanki bulionu 160 – 200 ml mleka kokosowego 3 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli Sposób wykonania: Piersi z kurczaka pokroić drobno. Pokrojonego kurczaka włożyć do zalewy i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Warzywa pokroić. Mięso wyjąć z zalewy i podsmażyć na małym ogniu z dodatkiem niewielkiej ilości oleju
Na słodko lub wytrawniełagodniejszą dla moich gości, oni nie lubią ostrych dań. Dodając papryczki chilli zupa stanie się pikantna. Ilość chili zależy od tego jaką ostrą zupę lubicie. Do garnka wlać 2 litry wody, wrzucić piersi kurze i korpus z kurczaka. Zagotować, zdjąć szumy. Teraz już zmniejszyć gaz, dodać grzybki i doprawić do smaku solą. Gotować 10 minut. Dodać warzywa z paczki, pędy
Kuchnia PokoleńSKŁADNIKI : 500 g piersi z kurczaka 1 mango średniej wielkości, obrane i pokrojone 150 ml mleka kokosowego 1 cebula, drobno pokrojona 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka przecieru 1/2 szklanka bulionu sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku do smaku 3 łyżki oleju natka pietruszki lub kolendra
Kulinarne Fantazje Mariolikurczaka do piekarnika - cóż, nie ma chyba nic prostszego :) Pieczone udka kurczaka w marynacie paprykowo majerankowej Składniki : 4 udka z kurczaka około 150-175 ml oleju rzepakowego 2-3 łyżeczki prpryki mielonej słodkiej 3/4 łyżeczki papryki mielonej ostrej 1 - 1,5 łyżeczki majeranku otartego sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Udka myjemy, oprószamy solą, pieprzem, paprykami, majerankiem - zalewamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibędzie teraz mowa. Ja zdecydowałam się na burrito z chilli con carne, PanMąż z gringo chicken (kurczak z kukurydzą, fasolą i groszkiem). Ja z sosem łagodnym, PanMąż ze średnim. Warto wiedzieć, że sos ostry jest ponoć naprawdę ostry - aż boję się pomyśleć jak bardzo, biorąc pod uwagę to, co my dostaliśmy ;) Do każdej potrawy dobiera się dodatki w wersji(...)mojej porcji na ogromny kawał ostrej papryki. Jako, że moja tolerancja ostrości jest na dość niskim poziomie, choć i tak wzrosła odkąd poznałam PanaMęża, to prawie popłynęły mi łzy. Wiem - chilli, czyli powinnam być gotowa na ostrość, ale nie aż taką ;) PanMąż w tym czasie zajadał się gringo chicken, czyli już wspomnianym farszem z kurczakiem, kukurydzą, fasolą i groszkiem
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!kilka pieczarek w całości -cebula nieobrana, przekrojona na pół -4 ząbki czosnku w łupinach -dwa liście laurowe -kilka liści rukoli Kurczaka nadziewamy cebulą, ząbkami czosnku i liśćmi laurowymi. Marynata: -łyżka miodu -3 łyżki oliwy -łyżka papryki słodkiej -łyżeczka papryki ostrej -duże szczypty: majeranku, estragonu, lubczyku, rozmarynu i kolendry (ucieramy w moździerzu z dwoma ząbkami czosnku) -duża szczypta soli Utarte przyprawy
BaRepasdowolnej mąki - u mnie sojowa odtłuszczona* (ok. 12 g) Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka, ostra papryka, kminek, zioła prowansalskie 2 woreczki kaszy jaglanej/ryżu basmati (200 g) *Nada się też mąka ziemniaczana, ryżowa, ewentualnie pszenna - z innymi nie próbowałam 1. Piersi z kurczaka pokroiłam w kostkę ok. 3 x 3 cm. Marchewkę pokroiłam w "ćwierć plasterki", paprykę(...)czekać aż odparuje jej nadmiar). 3. Kiedy warzywa trochę zmiękły, wrzuciłam na nie kawałki kurczaka lekko oprószone solą i pieprzem. Następnie dodałam przyprawy (dawałam do smaku, mniej więcej było to: po 1/2 łyżeczki kurkumy i kminku i po jednej łyżeczce ziół, ostrej i słodkiej papryki) i dwie łyżki ksylitolu. Dokładnie wymieszałam. 4. Po 2-3 minutach dodałam kukurydzę
Vroblewska-fitliferosną kurki! Dlatego dziś na obiad paella z kurkami i kurczakiem. 300 g ryżu do paelli 1 pierś z kurczaka 200 g kurek ok. 100 ml oleju 1 cebula 1 litr bulionu 3 ząbki czosnku ostra i słodka papryka w proszku 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego natka pietruszki pieprz ,sól 1. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju dodać poszatkowaną
Jadło i czytadłoząbki czosnku 1 łyżeczka soli (płaska) 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej Ponadto: 1 marchewka 2 liście laurowe Przygotować marynatę. Miód i olej dokładnie połączyć z drobno posiekanym czosnkiem oraz przyprawami. Przygotować kurczaka. Kurczaka umyć, ja dodatkowo ćwiartki przecinam na dwie części i po osuszeniu dokładnie pokryć marynatą. Całość odstawić do lodówki minimum
Di gotujewody, curry, papryka słodka, pieprz (najlepiej świeżo mielony), sól, bazylia, ząbek czosnku, łyżka oleju z dodatkiem ostrej papryki, bazylii i pomidorów (może być również zwykły), łyżeczka mąki + odrobina wody (do zagęszczenia sosu), garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Kurczaka kroję w kostkę, czosnek siekam. Podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw: soli, curry, papryki i bazylii. Kiedy kurczak lekko się zarumieni
JejKuchniaWARZYWAMI I MAKARONEM: Składniki: 1 opak makaronu von ton pół puszki mleczka kokosowego 500 g piersi z kurczaka 2 marchwie 1 mały brokuł 1 papryka czerwona pół puszki kukurydzy garść fasolki szparagowej 1 szkl bulionu pasta curry - zielona ostra Wykonanie: Marchew obieramy, brokuła dzielimy na różyczki. Wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy ok 10 minut. Odcedzamy. Na niewielkiej ilosci oleju
Z Majeczką w kuchnikruche mięso z kurczaka! Często gości na naszym stole. Rewelacyjnego smaku nadała przyprawa ze sklepu Skworcu. 1 kg kurczaka (u mnie udka i udźce) 0,5 szklanki keczupu pikantnego 2 pomidory 3 łyżeczki obsypki bosforskiej (zmieszane m.in. czerwona papryka – ostra i słodka, czosnek granulowany, pieprz, oregano, bazylia, czarnuszka, cząber) Skworcu (tu kupisz) 100 ml oliwy z oliwek Pomidory
VioletoweKucharzeniełyżka soku z cytryny skórka otarta z połowy cytryny 1 ząbek czosnku - przeciśnięty przez praskę łyżeczka pasty z ostrej papryki (można zamiast tego użyć posiekanej chilli) Przygotowanie: Składniki marynaty wymieszać w misce, włożyć do niej pokrojonego w długie paski kurczaka. Marynować minimum 15 minut. W tym czasie możemy umyć i pokroić w paski warzywa. Awokado trzeba skropić sokiem
Kulinarne Inspiracje