Składniki : 1 świeży ananas dostępny 150 g sera fety, pokrojonego w kawałki 200 g piersi z kurczaka 50 g świeżych krewetek 1 opakowanie miksu sałat ciemne oliwki, pomidory koktajlowe sól, pieprz i papryka słodka i ostra w proszku(...)Przygotowanie : Ananasa przecinamy na pół, wydrążamy środek który kroimy na kawałki. Pokrojonego kurczaka i krewetki doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Na grillu grillujemy ananasa, kurczaka i krewetki aż ładnie się zarumienią, następnie odkładamy na tackę. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Sałatę mieszamy z serem feta, ananasem, kurczakiem, krewetkami, pomidorkami i oliwkami. Napełniamy nią miseczki ananasa
Kulinarne Fantazje MarioliKurczak Tikka Masala Składniki: mięso: - podwójny filet z kurczaka marynata: - 1 mały jogurt naturalny - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 1 łyżeczka kuminu - 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala sos: - pomidory bez skórki w puszce - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki - 1 łyżeczka mielonej słodkiej
Kuchnia co dniaFilety z kurczaka na cienkie plastry rozbiłam, marynatę sojową do nich zrobiłam, dobrze zamarynowałam, następnie cukinię, ser kozi, oliwki dodałam. Jak roladę zwinęłam i w folię aluminiową zawinęłam. Na grillu je grillowałam i z grzankami z pesto i pieczarkami podałam. Idealnie do piwa marcowe pasowały bo smakami się uzupełniały. Składniki(...)marynata : 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka sosu sojowego, starta skórka z jednej cytryny, 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta papryki czerwonej ostrej, pieprz czarny świeżo mielony, 2 łyżki wody, 2 łyżki oleju rzepakowego, rolada : 2 filety z kurczaka, 1 mała podłużna cukinia, 80 g serka koziego do smarowania, ok. 20 całych (bez pestek) zielonych oliwek, ponadto : małe pieczarki, bagietka, pesto
Moniki Smakołykiskórki i zmiksować w robocie kuchennym. Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i pieczarki, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i smażymy jakieś 3 minuty. Dodajemy zmiksowaną paprykę, śmietanę. Doprawiamy słodką i ostrą papryką, oregano, pieprzem i solą. Całość gotujemy aż sos uzyska odpowiednią dla nas konsystencję. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional TrineOrientalne grillowane szaszłyki satay z marynowanego mięsa lub ryby to danie kuchni malajsko-indonezyjskiej. Najczęściej serwowane są z ostrym sosem z masła orzechowego i mleczka kokosowego. Moje satay'e przygotowałam z kurczaka i usmażyłam na patelni grillowej. Myślę, że równie wybornie smakują z innym rodzajem mięsa np. polędwiczką wieprzową. Składniki: 2 piersi z kurczaka na marynatę: szalotka ząbek czosnku
wyzwania kuchenneProste do wykonania, pałki z kurczaka, pieczone z marchewką i cebulą. Składniki: 6 pałek z kurczaka 2 łyżki oliwy 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 1/3 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1 płaska łyżeczka oregano pieprz sól ----------------------------------- 5 większych marchewek (około 600 g) 3 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 płaskiej łyżeczki soli ----------------------------------- 2 średnie
Smak mojego domuwody 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 10% (można trochę mniej) 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 1 łyżeczka mielonej papryki (słodkiej lub ostrej-jak wolicie) 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kardamonu 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (ewentualnie) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W garnku zagotowuję wodę, wrzucam różyczki kalafiora, gotuję powoli 5 minut - garnek przykrywam, zestawiam z ognia i odstawiam
Moja Książka Kucharskadodatkiem tartych buraczków. Stripsy zrobiłam z 4 plastrów schabu, 6 łyżek mąki kukurydzianej wymieszanej z 2 łyżeczkami przypraw np. gotowej przyprawy do kurczaka bez sztucznych dodatków, można samemu skomponować zestaw przypraw np. wymieszać kurkumę, curry, ostrą paprykę i sól. Jak przygotować stripsy ze schabu? Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty, kroimy na długie paski. Na jednym talerzu roztrzepujemy widelcem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędobrze trzyma formę. Zniknął w oka mgnieniu! Bardzo polecam! inspiracja: przepis podpatrzony w TV Składniki: 500 g wątróbki drobiowej 500 g filetów z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 200 ml czerwonego wina majeranek pieprz, sól ostra i słodka papryka w proszku imbir w proszku gałka muszkatałowa olej do smażenia 1 łyżka masła Wykonanie: cebulę i czosnek obrać, pokroić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: kurczak 2kg, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka pieprzu, 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki curry, 3 ząbki czosnku, 1 czubata łyżeczka ostrej musztardy, 2 łyżeczki miodu. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u MonikiWykonanie: Śliwki posiekać z grubsza, przenieść do miseczki i dodać do nich ocet, miód i rozmaryn. Wymieszać i pozostawić na 1/2 godziny. Piersi kurczaka umyć, oczyścić i naciąć w nich z boku głębokie kieszonki (użyć bardzo ostrego noża). Orzechy połamać na mniejsze kawałki i wymieszać ze śliwkami. Napełnić równomiernie masą kieszonki w piersiach. Naciągnąć delikatnie brzegi mięsa, tak by dokładnie
zadanie-gotowaniedomu zastępują cały obiad, są sycące i z tak zwaną wkładką mięsną oraz sporą ilością warzyw. Raz robię je bardziej na ostro, innym razem są łagodniejsze. Dziś zapraszam Was na zupę przygotowaną na bazie kurczaka z dodatkiem cienkiej fasolki szparagowej. Cudne aromaty ! Tajska zupa z fasolką szparagową Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g piersi z kurczaka
Kulinarne przygody Gatityróżyczki 500 g dyni, obranej, bez pestek, grubo pokrojonej 400 ml (puszka) mleka kokosowego 500 ml bulionu warzywnego lub wywaru z kurczaka Sól i pieprz do smaku do podania pestki dyni, grzanki, kolendra, płatki ostrej papryki - dowolnie przygotowanie Warzywa naszykować zgodnie z opisem - cebulę pokroić w kostkę, kalafior podzielić na różyczki, dynię jeżeli to konieczne obrać
Stare GaryBardzo wyraziste i ostre skrzydełka prosto z grilla. Smaku nadaje sos sojowy, cytryna i bardzo ostra papryka zawarta w harissie. I ta chrupiąca skórka. 1 kg skrzydełek z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kebaba Skworcu (klik) 1 łyżeczka harissy Skworcu (klik) 2 łyżki sosu sojowego Sok z cytryny (2 łyżki) Skrzydełka dokładnie myjemy, osuszamy i odcinamy lotki. Mięso
VioletoweKucharzeniepiekarnik możemy je usmażyć, będą równie dobre, choć mniej zdrowe. Kąski kurczaka z sezamem podajemy z sosami lub keczupem. 2 duże filety z kurczaka 1 mały jogurt naturalny 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki sezamu sól, pieprz 1. Filety kroimy w małe, podłużne paski. W misce mieszamy jogurt, jajko, papryki
Szefowa kuchnipewno oczaruje gości, jest proste, aczkolwiek imponująco wygląda i dlatego niech zachęci do przyrządzenia takich zachwycających klopsików! Składniki: 4 udka z kurczaka 1 jajko 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 cebule po szczypcie kurkumy, papryki ostrej, tymianku sól, pieprz ziołowy 5 dag sera żółtego 1 duży por 100 g pieczarek 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżki masła olej
kgwjanczewoniedzielę tylko wrzucam do piekarnika i gotowe. Prz ich przygotowaniu należy pamiętać o częstym polewaniu wytapiającym się tłuszczem. Składniki: 4 udka z kurczaka 4 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki szczypta kolendry 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz sól Udka oczyścić i opłukać pod bieżącą wodą. Czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na drobnej
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: udka kurczaka całe 4 sztuki, żelatyna 2 łyżeczki, sól peklowa 1,5 łyżeczki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1/2 łyżeczki, tymianek 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżeczka, mąka ziemniaczana 1 łyzka, woda 3/4 szklanki udka średnie wielkości umyć, osuszyć i mięso obrać z kości bez skóry i chrząstek, dodać wszyskie składniki i tak długo
W Mojej Kuchni Lubię