świeżym ogórkiem skropionym sokiem cytrynowym. Bardzo dobre, lekkie danie. Proporcja na dwie osoby: - 1 duży filet z kurczaka - 1 średnia cytryna - świeży kawałek imbiru długości ok. 4 cm ( 2 + 2 cm) - 1/2 papryczki chili ( jeżeli lubicie bardzo ostre dania - dajcie całą) - 400-500 ml mleka kokosowego (klik) - 3 ząbki czosnku - łyżka miodu - łyżka oleju - sól ( do przygotowania
kawawszklancepapryki konserwowej (przepis tutaj ) pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu czarnego pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki papryki ostrej pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki kolendry 2 łyżki oleju ser żółty (opcjonalnie) Przyprawy rozetrzeć w moździerzu, pierś z kurczaka pokroić w kostkę, natrzeć przyprawami i pozostawić w lodówce na kilka godzin (a najlepiej na noc). Zamarynowane mięso usmażyć
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 duża cebula pokrojona w cząstki Ponadto : 12 cząstek kurczaka ( udka , pałki , skrzydełka ) 1 szklanka tartej bułki 1/3 szklanki startego parmezanu 1/4 szklanki mąki 2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka soli 3 łyżki stopionego masła Przygotowanie Marynata : maślankę wymieszałem z oliwą, sosem
R'n'G Kitchenprzygotowania fasolki szparagowej będziemy potrzebować: Garnek o pojemności około 3,5 L około 600 g piersi z kurczaka przyprawy do kurczaka: 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej duża szczypta pieprzu duża szczypta pieprzu ziołowego duża szczypta papryki ostrej duża szczypta soli 3 łyżki oleju 1 kg fasolki szparagowej mamut lub zwykłej 700 g papryki kolorowej 1 papryczka chili
Uwaga Babcia GotujeKuchnia meksykańska jest taka kolorowa-czerwona, żółta , zielona i brązowa. Ostra dzięki papryczce chili, słodka dzięki żółtej kukurydzy, czerwona za sprawą fasoli i pomidorów. Zieleni doda kolendra lub w zastępstwie natka pietruszki. Smak i wyrazistość dzisiejszego kurczaka po meksykańsku podkreślą przyprawy: cynamon, kolendra, goździki, papryka chili, pieprz cayenne. Składniki: pierś z kurczaka 1 szt. cebuli
potrawyregionalneświeżych drożdży łyżeczka cukru szczypta soli duża łyżka masła 2 szklanki mąki pszennej (przesianej) Nadzienie: 400g kurczaka łyżka masła łyżka sosu sojowego łyżeczka curry duża cebula pół czerwonej papryki po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej sól i pieprz 8 łyżek keczupu 3 łyżki sezamu żółtko do posmarowania Przygotowanie: W kubeczku drobimy droż dże z cukrem, łyżeczką
ChilliJemySkładniki: 4 porcje 4 filety z piersi kurczaka bez skóry 100 g miękkiego koziego sera mały pęczek świeżej bazylii sól i pieprz 2 łyżki oliwy Wykonanie:Ostrym nożem wykonujemy jedno długie nacięcie wzdłuż każdej piersi, a następnie ostrożnie otwieramy, by zrobić małą kieszonkę. Do każdej kieszonki nakładamy porcję sera i dodajemy 3-4 listki bazylii. Zapinamy kieszonki drewnianymi szpilkami
Gorący kąseksztuki ugotowanej i pokrojonej w kostkę marchewki 3 sztuki ugotowanych ziemniaków pokrojonych w kostkę mięso z podwójnej piersi kurczaka, pokrojone w cienkie paseczki obsmażone na 2 łyżkach oleju, doprawione wg własnego smaku, najkorzystniej na ostro 4 do 5 sztuk korniszonów pokrojonych w paseczki 3 jajka ugotowane na twardo i posiekane 15 dkg sera żółtego średnio twardego (gouda) startego(...)poszczególne warstwy WARSTWY: Ułożyć pieczarki ogonkami do góry posypać koperkiem i dymką. Przykrywamy warstwą marchewki, solimy, pieprzymy smarujemy cienką warstwą majonezu i dociskamy.Teraz układamy ziemniaki,potem mięso z kurczaka dociskamy i smarujemy majonezem. Kolejna warstwa to korniszony, trochę majonezu i jajka, sól, pieprz znów smarujemy cienką warstwą majonezu, na końcu ser żółty. Naczynie z sałatką wstawić do lodówki
W kuchennej krainieefekty smakowe. Ja postawiłam na paprykę, cukinię i marchew. Wyszło pysznie :) Składniki na 2-4 porcje: 2 podudzia z kurczaka (bez "pałek") 2 grubsze plastry karkówki 4 podłużne słodkie papryki czerwone 1 słodka zielona papryka 1 ostra papryczka chili 3-4 gałązki selera naciowego kilka średnich marchewek 4 średnie ząbki czosnku 1 mała cebula czerwona 1 średnia(...)oleju Paprykę opłukać, osuszyć i wyciąć gniazda nasienne. Cukinię opłukać, pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Cebulę i czosnek obrać. Selera naciowego opłukać i osuszyć. Marchew oskrobać lub obrać, opłukać. Kurczaka przyprawić solą i słodką papryka. Włożyć do połówki zielonej papryki, skórką do góry. Karkówkę lekko zbić tłuczkiem, posolić, ułożyć na niej papryczkę chili, paprykę czerwoną i luźno zwinąć w roladkę
Codzienna kuchnia niecodziennakupionej dawno temu i zapomnianej puszce mleka kokosowego. Tak z dania poniekąd chińskiego wyszło poniekąd tajskie. Lekko fusion, lekko orientalnie, słodko i ostro równocześnie. Wspaniałe połączenie, które warto wypróbować w swojej kuchni :) Składniki: - 500 g mięsa z kurczaka - opakowanie mrożonych chińskich warzyw - puszka mleka kokosowego - olej kokosowy / rzepakowy - curry - sos sojowy - słodka papryka - czosnek granulowany - chilli w proszku - sól, pieprz
Kulinarne zapędy Kokosaminut nam to zajmie. Gotujemy wodę w garnku i wlewamy do niej białka. Bardzo szybko się zetną więc ostro mieszamy, żeby chociaż trochę rozmieszać. Wrzucamy do gara zupki (makaron razem ze wszystkimi przyprawami, które będą w zupkach. Dodajemy kurczaka razem z całym olejem i ewentualnym tłuszczem. Wszystko co mamy na patelni. Mieszamy, dodajemy kilkanaście/kilkadziesiąt kropli tabasco i zupa
Marder&Marder Manufacturesmażenia przyprawy: 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki cząbru 1/2 łyżeczki lubczyku 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki papryki ostrej (pieprzu cayenne) do smaku sól, pieprz jedna większa foremka lub dwie mniejsze Link do filmu z przygotowania: Pieczeń drobiowa z piersi kurczaka https://www.youtube.com/watch?v=7oNrq24YkEU Przygotowanie: Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam przez kilka minut na rozgrzanym oleju na patelni
Uwaga Babcia Gotujeliście laurowe 1 łyżeczka majeranku 3-4 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka bazylii pieprz sól opcjonalnie: kminek, tymianek, rozmaryn Sposób przygotowania: Umytą (i oczyszczoną z błon) pierś z kurczaka kroimy na kilka mniejszych kawałków i wrzucamy do garnka z zimną wodą (wody w garnku około 3 litry). Gotujemy około pół godziny
Kolorowy PrzepisownikBardzo przyjemna zupa. Nie nudzi się w trakcie jedzenia przez różne struktury i smaki. Chrupiące warzywa, soczysty kurczak, nudle które są mięciutkie i ciągnące oraz oczywiście aromatyczny bulion. Całość możemy doprawić według uznania. Bulion może być łagodny lub ostry. Taka alternatywa dla naszego polskiego rosołu z makaronem. Składniki: 1,5l bulionu 5 cm kawałek imbiru 4 ząbki czosnku cebula
wysmienitybyćrównież mrożony) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sosu sojowego słodka papryka mielona 2 łyżki jogurtu greckiego papryka mielona ostra bazylia oregano sól, pieprz oliwa z oliwek 6 pomidorów suszonych 4 plastry szynki włoskiej lub innej dojrzewającej Przygotowanie: Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy i rozbijamy delikatnie tłuczkiem na kotlety. Przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami, sosem sojowym, jogurtem i ziołami. Odstawiamy
Mania Gotowania