zbyt często i pozostawiam to zadanie innym ;) Jednak dziś kiedy inspirowałam się przepisem znalezionym na blogu Dietetyczne fanaberie dałam radę ;) Składniki (na około 4 porcje): pierś z kurczaka + sól + pieprz + suszona bazylia do obtoczenia 1 litr wody duża pietruszka (ja lubię pietruszkę dlatego wybrałam giganta, możecie wybrać mniejszą) kawałek selera (korzeń)/ niestety nie mam wagi kuchennej więc będę podawać(...)marketu NETTO) około 8 listków świeżej bazylii kawałek pora (około 5 cm) przyprawy wg. smaku: sól morska, świeżo-mielony kolorowy pieprz, ostra papryka (sporo), zioła prowansalskie natka pietruszki oraz gęsty jogurt do dekoracji Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w drobną kostkę, nacieramy solą, pieprzem i bazylią, wstawiamy na około godzinę do lodówki seler, marchew, pietruszkę obieramy i trzemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćZiemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Gdy przestygnął kroimy je na pół. Wydrążamy środek. Resztki ziemniaka dodamy do farszu. 2. Kurczaka polecam zetrzeć na tarce o grubych oczkach, będzie wygodniej nadziewać bez ostrych końców. 3. Twaróg rozdrabniamy widelcem i wszystkie składniki ze sobą łączymy, przyprawiając na końcu. 4. Powstałym farszem nadziewamy ziemniaki i posypujemy koperkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzuobiad i nie tylko.Lubicie? My bardzo :) Polecam każdemu. SMACZNEGO :) SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: Mięso 2 pojedyncze filety z kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej (jeśli lubimy) 5 łyżek suszonej lub prażonej cebulki Makaron 250 g Makaronu Chow Mein 250 g Mieszanki warzyw Chińskich np.mrożonych 1 łyżeczka
Gotowanie Patkidanie jest dietetyczne. Jak zawsze zachęcam do wykorzystania przepisu. Składniki: 500 g pieczarek 2 cebule 100 g kiełbasy ( ja dodałam morlińską z piersi kurczaka ) 3-4 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Oregano Ostra papryka Łyżeczka oleju woda Wykonanie: Pieczarki, ogórki i kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Na wysoką patelnię wlewamy olej i podsmażamy cebulę
Smaki EwySkładniki: 1 kg udek 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka granulowanego czosnku przyprawa do kurczaka (można użyć gotowej, lub własnej mieszanki) pieprz sól papryka słodka i ostra wg uznania olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć, posolić. Do worka foliowego włożyć mięso, wsypać składniki, wymieszać, zawiązać worek i mocno potrząsać, by posypka wszędzie dotarła. Udka
Olga Piecze i Gotujecienkie plastry, a następnie w ćwiartki. Cebulę i paprykę kroimy w grubą kostkę (około 1 cm x 1 cm), wszystko wrzucamy do kurczaka, podsmażamy około 2 minuty. Dodajemy bulion, ser gorgonzola, doprawiamy słodką i ostrą papryką, pieprzem i oregano. Dusimy pod przykryciem około 7 - 10 minut. Śmietanę i mąkę rozrabiamy z wodą i dodajemy do sosu. Całość gotujemy do momentu
Delusional TrineTaka pierś przyrządziłam ostatnio na niedzielny obiad. Była przepyszna, mąż chce już powtórkę ;) Składniki na 2 osoby: 1 podwójny filet z kurczaka przyprawa do gyrosa kulka mozzarelli 1 ząbek czosnku sól, pieprz i ostra papryka 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 1. Fileta myjemy i pozbawiamy ewentualnych błonek, żyłek. Dzielimy na dwie części. 2. Czosnek przeciskamy przez praskę
Gotowanie...to proste !się lubi co się ma ;-) Propozycja obiadowa dziś - szybka i smaczna i co najważniejsze, robi się prawie sama. Składniki; 5 udek z kurczaka 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka papryki słodkiej odrobina papryki ostrej 4 ząbki czosnku (posiekany w plasterki) 2 łyżki suszonego oregano łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu Przygotowanie; Wszystkie składniki marynaty należy ze sobą
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki 1 kg podudzia kurczaka cebula 5 ząbków czosnku sól, pieprz, estragon, lubczyk papryka słodka i ostra sos sojowy tymianek białe pół wytrawne wino ok szkanki Przygotowanie Mięso przyprawić, przełożyć do brytfanki z cebulą i piec w 180 st C ok 45 min z pokrywką. Na ok 15 min przed końcem wlać wino i już bez przykrycia trzymać w piecu
Gaździnka warzyczegoś dobrego, aby przygotować sos, który idealnie wpasuje się na imprezę. Dobrze komponuje sie z pokrojonymi w paski warzywami, z kawałkami pieczonych kurczaków, do paluszków, chipsów i wielu innych drobnych przekąsek. Lubicie sosy na ostro? :) Składniki: ok 300ml jogurtu naturalnego pieprz świeżo zmielony świeżo zmielone chilli zioła prowansalskie+ bazylia Przygotowanie: Jogurt naturalny przekładamy do miseczki. Doprawiamy do smaku przygotowanymi
ChilliJemyDziś znów gotowanie z Kuchnie Świata :-) Jeśli do tej pory jeszcze nie wykorzystywaliście w kuchni połączenia słodko - ostrych smaków, inspirowanych Indiami, to zachęcam Was do zrobienia tego przy okazji kurczaka :-) Mięso na tyle uniwersalne, że obroni się w każdym wydaniu, a z wyrazistymi, aromatycznymi przyprawami nie ma sobie równych :-) Do tego tzw. "mokra" surówka równoważąca płynącą z nich ostrość
Czary - gary w kuchniużyć ryżu basmati, który podczas gotowania pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje :) Składniki na 4 porcje: 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka 1 duży brokuł (0,5 kg) 1 cebula sól, pieprz papryka ostra olej do smażenia ryż basmati do podania* Ryż wsypać do garnka, zalać 1,5 szklanką wody, posolić i gotować na mały ogniu
Ugotowaćżywność jest darem bożym i proces jego przygotowania wymaga należytego szacunku i powagi. Inspiracja Książka Kuchnia hinduska Składniki 1 kurczak 1/2 cytryny 400 ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka zmielonej kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki masła klarowanego 1/2 łyżeczki soli 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 4 nasiona kardamonu 1 łyżeczka imbiru
O kuchni z uczuciemużywane jako dodatek do mięsa w połączeniu z oregano. Doskonały do potraw z białej fasoli z czosnkiem. Często łaczony jest z ciężkimi zupami, ostrymi sosami. Tymianek cytrynowy doskonale łączy się z rybami i daniami z kurczaka
Moja smaczna kuchniaKilka dni temu dostałam paczuszkę od Lidla z produktami Deluxe Między innymi był w niej ajwar. Użyłam go do kurczaka, który przygotowałam do ryżu na sypko. Musze przyznać, że było bardzo ostro ale smacznie. Zdjęcie niestety jest słabej jakości bo już dość długo aura na dworze nie sprzyja robieniu dobrych fotek bo jest ciągle pochmurno. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni