będzie potrzebne: - 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej - 1 jajko - 1/3 szklanki maślanki - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - pół dojrzałego dużego banana - 1 łyżeczka oleju kukurydzianego Biolevita - dodatki: miód, owoce....... Banana obieramy i rozcieramy za pomocą widelca na paćkę :) Dodajemy go do pozostałych składników i mieszamy, nie trzeba używać miksera :) Na mocno rozgrzaną patelnie nakładamy po jednej łyżce ciasta. Zmniejszamy
Zdrowie na języku :Potwarciu piekarnika poczujesz aromatyczną woń pieczonej gruszki i pełną słodycz. Muffinki nie zawierają tłuszczu, cukru ani żadnych słodzików i są na bazie mąki kukurydzianej :) Pyszota :P Składniki na 8 sztuk: - 1 duży banan - 10 malutkich gruszek (jak na zdjęciu) lub 2-3 duże - 100 g mąki kukurydzianej, to jest ok. 1 szklanka - 1 jajko - 1 płaska łyżeczka proszku
Zdrowie na języku :PTortille, burito, tacos - wszelkie placki w które da się zawinąć coś smacznego są wielce pożądane:) Tym razem wybór padł na kukurydziane tacos, których przygotowanie jest szybkie i łatwe. Zarówno tortille jak i tacos przygotowuję zawsze w zapasie, i niezużyte placki przygotowuję owinięte ściereczką w lodówce.SKŁADNIKI200 gram mąki kukurydzianej100 gram mąki pszennej140 ml wody 1 łyżka oleju1/2 łyżeczki soli
Magiczna kuchnia DariiCzas przygotowania: 20 min.Składniki na 12-15 plackówKoszt przygotowania: 7,00 złSKŁADNIKI:3/4 szklanki mąki kukurydzianej białej1/2 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru pudruszczypta soli1 jajko1 szklanka mleka2 łyżeczki olejusyrop GoldenPRZYGOTOWANIE:Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier puder i szczyptę soli. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy.Do drugiej miski wlewamy mleko
kulinarnyJaświeża papryczka chilli pokrojona cienko w plasterki2 czubate łyżeczki słodkiej papryki2 czubate łyżeczki majeranku1 czubata łyżeczka oregano1 płaska łyżka kminu rzymskiego2 łyżki czerwonego octu winnego1 puszka krojonych pomidorówmąka kukurydziana do zagęszczenia sosudo podaniaśmietana 18%skórka z połowy cytrynynatka pietruszkiugotowany ryżSposób przygotowania:Na początek uwaga, że smażyć można w tym samym garnku, w którym zapiekamy danie w piekarniku.Do garnka, w którym(...)rozrywać się dwoma widelcami. Jeśli nie jest, to pieczcie kolejne pół godziny aż do skutku. U mnie 3 godziny wystarczyły.Sos można zagęścić rozrabiając w szklance sosu łyżkę mąki kukurydzianej i tak rozrobioną miksturę mieszając z całością dania. Następnie pieczemy wszystko kolejne 15 minut. Przez ten czas możemy ugotować ryż i przygotować do podania śmietanę, do której dosypujemy skórkę
W kuchni wieczoremdzień po gotowaniu golonek, wówczas ze schłodzonego wywaru łatwiej zdjąć tłuszcz (ja zbieram prawie cały, zupa ma mieć tylko posmak golonek, nie ma być tłusta). Ja zagęszczam swoją skrobią kukurydzianą ale można użyć mąki orkiszowej lub pszennej, wówczas zupa będzie bardziej biała, taka mleczna. Tę zupę podajemy z gotowanymi ziemniakami. Ja uwielbiam ją także samą, tak do popicia w bulionówce(...)listki laurowe- ok.2-3 litry wywaru od gotowania golonek- 2-3 łyżki octu- 3-4 łyżki dobrej, aromatycznej majeranki- 2 łyżeczki ksylitolu lub cukru (lub dowolnie)- ok.4 łyżek skrobi kukurydzianej lub mniejsza ilość zwykłej mąkiPrzygotowanie wywaru:Golonki po umyciu przekładam do garnka, zalewam zimną wodą i doprowadzam do wrzenia. Po zszumowaniu (usunięciu ściętego białka z powierzchni wody) garnek przykrywam i gotuję
Smaczne Zdroweprzez 3 minuty i zalewamy szklanką wody. Odcedzamy i w garnku gotujemy w 3 szklankach wody przez ok 15-20 minut. Po ugotowaniu odcedzamy i mieszamy z jajkiem, mąką kukurydzianą, solą, pieprzem i kurkumą. Smażymy na maśle ok 4 minuty z każdej strony.Smacznego
Kulinarna rozmowapłatków kukurydzianychPrzygotowanie:Podpraż orzechy włoskie na patelni, odstaw do ostygnięcia. Rozpuść masło w średnim rondelku, dodaj miód i kakao, wymieszaj. Dodaj masę do orzechów włoskich, wrzuć opakowanie płatków kukurydzianych, zamieszaj. Płaską, płytką blachę (lub keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia i natłuść. Wylej na nią masę, wygładź łyżką. Odstaw do ostygnięcia (najlepiej na noc). Krój na batoniki
Gotowanie to kochanieSkładniki: - 2 piersi drobiowe (ok. 600g)Marynata do mięsa:- olej sezamowy- sos sojowy- sok z cytryny- sól wędzona- pieprz syczuańskiSkładniki na ciasto:- 2/3 szklanki mąki tortowej- ½ szklanki mąki kukurydzianej- 1 szklanka startego kokosu- 1 duże jajko- szczypta soli- 1 szklanka gazowanej wody z lodem- olej rzepakowy do smażenia (może być arachidowy, ryżowy - ważne, aby miał wysoką temperaturę dymienia)Składniki(...)brązowej skórki i ścieramy na drobnej tarce. Na patelni, woku lub w garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej (na kuchni elektrycznej, ceramicznej – na 3). Przygotowujemy ciasto. Mąkę tortową i kukurydzianą przesiewamy do miski, dodajemy starte wiórki kokosowe, szczyptę soli – mieszamy suche składniki. Jajko rozkłócamy widelcem dodajemy do miski z mąką. Mieszamy, wlewając lodowatą wodę z lodem. Ciasto powinno mieć konsystencję
mojewypiekiinietylkołyżeczki żelatyny- laska wanilii- 3 łyżki cukru z wanilią- 2 łyżki zimnej wodyDodatkowo:- 1 owoc granatu- 2 łyżki syropu (dałam z wiśni)- 1/2 łyżeczki soku z cytryny- ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej (odrobina wody do rozrobienia) Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody (aby napęczniała). W rondelku zagotowujemy mleko. Zdejmujemy z kuchni i dodajemy napęczniałą żelatynę. Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny(...)puściły sok. Gdy zacznie wrzeć, chwilę gotujemy do połączenia smaków. Przecedzamy przez sito, aby pozbyć się pestek i ponownie wlewamy do umytego rondelka, stawiamy na gaz. Rozpuszczamy ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej w odrobinie wody, wlewamy do soku z granatów. Chwilę gotujemy, aż lekko zgęstnieje. Dodajemy pozostałą 1/3 porcji ziarenek (trochę zostawiamy do ozdoby) do gotowego sosu. Deser wyjmujemy z lodówki. Salaterki
mojewypiekiinietylkoSkładniki: - 2 filety drobiowe (550g)- 2 jajka- 3 łyżki majonezu- średnia główka czosnku- pęczek koperku- trochę zielonej cebulki- kilka gałązek natki pietruszki- 1 łyżka mąki pszennej- 1 łyżka skrobi kukurydzianej- 1 płaska łyżeczka soli- świeżo zmielony pieprz- olej arachidowy Filety płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na nieduże kawałki, przekładamy do miski dodajemy posiekany koperek, żółtka, mąkę pszenną, skrobię kukurydzianą
mojewypiekiinietylkoWeganie dziś też znajdą u nas coś dla siebie. Pyszny, z jabłkiem, migdałami i bakaliami. Na sylwestra będzie jak znalazł. Wegański makowiec Drukuj przepis Składniki100g mąki
CoolinarniePLPyszny kurczak w panierce z płatków kukurydzianych z domowym sosem BBQ - czyli zdrowa, domowa wersja fast foodów :)SKŁADNIKI8 pałek z kurczaka (mogą być też skrzydełka,czy kawałki piersi)5 łyżek mąki3 jajka 2 łyżki słodkiej papryki1,5 łyżeczki ostrej papryki4 szklanki płatków kukurydzianychsól, pieprz, czosnekPRZYGOTOWANIE Kurczaki obieramy ze skóry i przyprawiamy z każdej strony solą, pieprzem
Moje Kuchenne RewelacjeJEŻYKI - czyli... wersja wilgotna w środku, rozpływająca się w ustach.SKŁADNIKI:- kostka masła,- 1 szklanka cukru (może być trzcinowy),- kaszka ryżowa (opakowanie) lub pół na pół z kaszką kukurydzianą,- 3-4 jajka,- 2-3 łyżki śmietany,- kokos - wiórki - 100g,- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowcy - proszek bezglutenowy),- cukier wanilinowy, a najlepiej zmielona laska wanilii,WYKONANIE:Masło zmiksować z cukrem(...)termoobieg./Jeśli za szybko zaczną się rumienić - zmniejszamy temperaturę!ODSŁONA NR 2- KOKOSANKI WYCINANE - czyli... wersja chrupiąca.SKŁADNIKI:- kaszka ryżowa (opakowanie lub pół na pół z kaszką kukurydzianą),- pół szklanki cukru,- 2-3 całe jajka,- kostka masła,- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowcy - bezglutenowy),- wiórki kokosowe opakowanie,WYKONANIE:Wyrobić ciasto do połączenia składników. Na posypanej kaszką stolnicy rozwałkować
Wypisz Wymaluj