brązowy cukier 2 łyżki woda 2 -3 szklanki sól do smaku majeranek, oregano wg uznania mąka do zagęszczenia sosu (użyłam skrobii ryżowej) 2 łyżki makaron spaghetti (użyłam kukurydzianego) pół paczki mozarella w kulkach lub rzodkiewki kilka szt. Przygotowanie: Rozgrzać na patelni około 3 łyżki oleju, wrzucić mielone mięso, mieszając rozgnieść aby nie było grudek. Podsmażyć aż wyparuje z patelni(...)można dodać również podsmażoną cebulę oraz 2 ząbki czosnku, doprawić dodatkowo papryką i pieprzem. Pogotować kilka minut, dodać koncentrat pomidorowy. Mąkę (może być też skrobia ryżowa lub kukurydziana) rozmieszać z 2-3 łyżkami zimnej wody, wlać do sosu. Mieszając gotować około 2 minuty aby sos zgęstniał. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Ułożyć na talerzu nadając mu kształt
głodny alergikrazem zrobiłyśmy kokosanki w wersji ucieranej - wyjątkowo lekkie, puszyste i delikatne. Składniki: margaryna bezmleczna 100 g cukier puder 1/2 szklanki mąka kukurydziana 1/2 szklanki mąka gryczana 1/4 szklanki skrobia kukurydziana (lub tapioka) 1/2 szklanki wiórki kokosowe 1/2 szklanki siemię lniane mielone pół łyżeczki proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka mleko (sojowe, ryżowe lub inne dozwolone) 1 1/2 szklanki
głodny alergikciasto jest jeszcze lżejsze i dodatkowo wzbogacone o wartościowe białko i składniki mineralne. Składniki: margaryna bezmlecznacukier pudermąka kukurydzianamąka ryżowa (lub z amarantusa) 100 g1/2 szklanki1/2 szklanki1/2 szklanki skrobia kukurydziana (lub tapioka) 1/2 szklanki popping z amarantusa(ekspandowane nasiona) 1/2 szklanki siemię lniane mielone pół łyżeczki proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka mleko (sojowe, ryżowe lub inne dozwolone)aromat waniliowy
głodny alergikniczego" ;) Tym razem migdałowo -pomarańczowe. Z dodatkiem ekspandowanych nasion amarantusa i płatków migdałowych. Składniki: margaryna bezmlecznacukier pudermąka kukurydzianamąka ryżowa (lub z amarantusa) 100 g1/2 szklanki1/2 szklanki1/2 szklanki skrobia kukurydziana (lub tapioka) 1/2 szklanki popping z amarantusa(ekspandowane nasiona) 1/2 szklanki siemię lniane mielone pół łyżeczki proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka mleko (sojowe, ryżowe lub inne dozwolone)płatki
głodny alergikKruche pierniczki z imbirem, cynamonem i ucieranym cytrynowym lukrem. Idealne na wyjazd na wakacje :) Składniki: skrobia kukurydziana 1 szklanka mąka kukurydziana 1 szklanka margaryna bezmleczna lub masło 200 g cukier puder 1/2 szklanki karob mielony (ew. kakao lub cykoria instant) 2 łyżeczki daktyle lub morele suszone 6 szt. aromat cytrynowy kilka kropli cukier waniliowyimbir
głodny alergikjest w okolicach Chile, Argentyny i Nowej Zelandii, gdzie wody są raczej czyste, więc zawiera mniej rtęci i dioksyn niż ryby z Bałtyku. Sekretem chrupiącej panierki z mąki kukurydzianej jest dodatek mielonego siemienia lnianego - dzięki niemu dobrze trzyma się podczas smażenia, jest krucha i delikatna. Składniki: filet z miruny 500 g mąka kukurydziana 3 łyżki siemię lniane mielone
głodny alergikSezon szarlotkowy w pełni, więc proponuję szarlotkę na kruchym jaglanym cieście, zapiekaną pod pierzynką z pianek. Składniki:mąka jaglanaskrobia kukurydziana, ryżowa lub tapiokaproszek do pieczenia bezglutenowysiemię lniane mielonemleko sojowe/ryżowe lub woda 1 szklanka1 szklankapół łyżeczki1 łyżka3 łyżki margaryna bezmleczna 1 kostka 200g cukier puder 1/2 szklanki cukier waniliowy 1 torebka około 7-8 jabłek rodzynki, cynamon(...)minut (do zarumienienia ciasta). Na jabłkach ułożyć pianki, wstawić na chwilę do piekarnika - parę minut wystarczy aby pianki się przyrumieniły.Ciasta z mąki jaglanej wymagają dłuższego pieczenia niż kukurydziane, dobrze wypieczone tracą posmak goryczki
głodny alergikBardzo prosta do wykonania i niezwykle efektowna tarta. Kruche kukurydziane ciasto, waniliowy krem budyniowy i soczyste nektarynki tworzą przepyszne połączenie :) Składniki: Ciasto: 250 g bezglutenowa miks na ciasto kruche lub skrobia i mąka kukurydziana cukier puder 125 g masło lub margaryna bezmleczna 125 g proszek do pieczenia bezglutenowy 1/2 łyżeczki siemię lniane mielone 1 łyżeczka mleko sojowe, ryżowe
głodny alergikszklanka mielonych orzechów włoskich lub laskowych* 1/2 szklanki masła orzechowego* 90 g gorzkiej czekolady ( bezglutenowej )* 3/4 szklanki napoju sojowego czekoladowego ( np. Alpro )* 1/2 szklanki brązowego cukru* 1 łyżka mąki kukurydzianej* 1 łyżka skrobi ziemniaczanej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( bezglutenowego )Wykonanie:Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ciepłej czekolady dodać masło orzechowe - połączyć składniki.Mąkę kukurydzianą, skrobię ziemniaczaną
kolorowotorcikowoMąka kukurydziana, (najlepiej grubo mielona), i mnóstwo różnych dodanych do ciasta ziaren sprawia, że pieczywo ma wspaniały smak. Po ziarna zajrzycie na stronę www.Skworcu.com.pl.Składniki na 1 bochenek, ja zawsze robię podwójną porcję: 5 dag = 1/2 szk mąki kukurydzianej 27 dag = 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 dag świeżych drożdży 120 ml = 1/2 szklanki
Apetyczna babeczkapostanowiliśmy spróbować pikantne barbecue, dzieci otworzyły wafelki o smaku mango i proszę zobaczyć kto jaki smak wybrał :)Wafelki o smaku MangoSkładniki:ryż brązowy 34%ryż biały 25%grys kukurydziany 25%olej rzepakowycukiernaturalne aromatysóllaktozadekstroza, kminek, czosnek, przyprawy i zioła (olej z selera), barwniki: ekstrakt z papryki, E160c. Zawiera mleko i produkt pochodne łącznie z laktozą. Może zawierać śladowe ilości(...)rewelacyjne.Po spróbowaniu tych smaków, teraz już wiem że te wafelki zagoszczą w moim domu na dłużej.WAFELKI O SMAKU BARBECUESkładniki: Pełnoziarnisty ryz brązowy 34%, ryz biały 25%, grys kukurydziany 25%, olej rzepakowy, syrop glukozowy, dekstroza, sól, naturalne aromaty (w tym dymu wędzarniczego) cukier, maltodekstryna, pieprz cayenne, cebula, pomidor. Może zawierać śladowe ilości glutenu, selera oraz mleka, łącznie
Kuchnia Danusichwaląc się muszę Wam powiedzieć, że już dawno nie jadłam tak dobrego ciasta :) Bardzo proste w przygotowaniu, a w smaku przepyszne :) Składniki: spód: 100 g płatków kukurydzianych, 30 g masła, 1 łyżka wiórków kokosowych, 150 g białej czekolady. masa jabłkowa: 4 duże jabłka, 2 budynie waniliowe, 400 ml soku jabłkowego, szczypta cynamonu, 1/2 soku z cytryny, krem: 400 ml kremówki(...)cukru waniliowego, do posypania: cynamon. Przygotowanie: Spód tortownicy (u mnie tortownica o średnicy 26 cm) obrysowujemy na papierze do pieczenia, Wycinamy koło i wkładamy do tortownicy. Płatki kukurydziane wkładamy do woreczka foliowego, rozbijamy tłuczkiem na miazgę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę z masłem i wiórkami kokosowymi i mieszamy z płatkami. Wykładamy spód tortownicy płatkami, dociskając ręką. Schładzamy
Aga w kuchniSkladniki na 4 osoby: Kaczka (ok. 1-2,5 kg) 4 pomarańcze 5 ząbków czosnku Odrobinę rozmaryny 2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki mąki kukurydzianej Sól Pieprz Przygotowanie: Kaczkę myjemy i osumaszamy. Następnie rozrabiamy ją na 2 pierście, 2 skrzydełka i 2 udka. A z korpusu gotujemy bulion. Skórę pierści nadcinamy w klatką (Uwaga: ale nacinamy tylko skórę(...)stopni i pieczemy już bez przykrycia kolejnych 30 minut. Z soku z pomarańcz robimy sos: do rondelka wlewamy sok i doprowadzamy do wrzenia. Do gorącego soku wlewamy mąkę kukurydzianą rozprowadzoną w połowie szklanki wody. Gotujemy do zgęstnienia przez ok. 20 sekund i odstawiamy do przestygnięcia. Sos solimy i pieprzymy. Kaczkę podajemy na wielkim talerzu z ryżem kolorowym lub ziemniakami, wszystko
Kuchnia Łukaszabył. Na kolację za wcześnie. No to co? Podwieczorek? Przekąska? Jak najbardziej , byle zdrowo! Składniki -ziarna prażone od Ziarenkowo Słoneczne Pola i Euforia -yogurt truskawkowy -yogurt naturalny -brzoskwinia -płatki kukurydziane Wsyp płatki kukurydziane do miseczki, dosyp po sporej łyżce ziaren z każdej torebki, wymieszaj. Dodaj yogurt naturalny i yogurt truskawkowy. Wymieszaj. Wyłóż do miseczki , dodaj brziskwinię, posyp ziarnami i chrup
Z Kuchni Do Kuchnipozytywnego nastawienia do świata! Oto co nam będzie potrzebne płatki owsiane Elovena z jabłkiem i cynamonem- obłędny smak! Śliwki prażone ziarenka od Ziarenkowo Słoneczne Pola mleko banan płatki kukurydziane Zagotuj mleko i wlej tyle, ile potrzebujesz do miseczki z płatkami owsianymi, poczekaj minutkę aż napęcznieją, dodaj trochę płatków kukurydzianych wymieszaj. Nastęnie dodaj owoce i posyp ziarnami Słoneczne Pola... Po takim
Z Kuchni Do Kuchni