kukurydzianych - 500 przepisów (strona:18/34)

Budyń z czerwonym ryżem i poziomkami (bez glutenu, mleka i jajek) 181

litra ugotowany ryż czerwony i brązowy 1 szklanka cukier waniliowy 0,5 łyżeczki poziomki 0,5 szklanki cukier brązowy, miód lub syrop z agawy 1 łyżka skrobia ziemniaczana, kukurydziana lub budyń waniliowy bez cukru 2 łyżki Przygotowanie: Skrobię lub budyń rozmieszać z 0,5 szklanki zimnego mleka.  Resztę mleka zagotować, wsypać ryż, cukier, następnie dodać skrobię i mieszając doprowadzić

głodny alergik
Budyń z quinoa, ryżem i daktylami (bez glutenu, mleka i jajek) 181

brązowyugotowane ziarno quinoa 0,5 szklanki0,5 szklanki cukier waniliowy 0,5 łyżeczki daktyle około 10 szt cukier brązowy, miód lub syrop z agawy 1 łyżka  skrobia ziemniaczana, kukurydziana lub budyń waniliowy bez cukrucynamon (i/lub kardamon) 3 łyżkiszczypta Przygotowanie: Skrobię lub budyń rozmieszać z 0,5 szklanki zimnego mleka.  Resztę mleka zagotować, wsypać ryż, quinoa, cukier (jeśli używamy

głodny alergik
Bezglutenowe bułki dyniowe z czarnym sezamem (bez glutenu, mleka i jajek) 216

gęstych ciast. Dodać pestki dyni i słonecznika oraz sezam, wymieszać. Czarnego sezamu nie moczyć w wodzie razem z pestkami, bo farbuje ;) Przełożyć ciasto do nasmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką (kukurydzianą, ryżową) foremek, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Przed włożeniem bułek

głodny alergik
Chleb gryczano - ryżowy (bez glutenu, mleka i jajek) 179

smaku, a przy tym jest elastyczny i nie kruszy się. Składniki: mąka gryczana z niepalonej gryki 1 szklanka mąka z brązowego ryżu  1 szklanka tapioka lub skrobia kukurydziana 0,5 szklanki siemię lniane mielone odtłuszczone 3 łyżki cukier (najlepiej brązowy) 2 łyżeczki sól  1 łyżeczka drożdże instant 7 g olej (użyłam rzepakowy) 1 łyżka woda  2 szklanki

głodny alergik
Cieciorka w sosie pomidorowym (bez glutenu, mleka i jajek) 247

fasolę, soję czy soczewicę "po bretońsku".  Składniki: ciecierzyca 1 szklanka suchej lub 2 puszki konserwowej dojrzałe pomidory  kilka sztuk przecier / koncentrat pomidorowy 1 szklanka / mała puszka skrobia kukurydziana lub tapioka 2 łyżeczki czosnek 1 ząbek tymianek, majeranek, pieprz, sól do smaku parówki lub kiełbaski  bezglutenowe kilka sztuk Przygotowanie: Ciecierzycę namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia wodę

głodny alergik
Batoniki muesli z amarantusa i gryki z żurawiną (bez glutenu, ryżu, kukurydzy, cukru, mleka i jajek) 180

również z dodatkami np. melasy i migdałów. Jeśli dieta nie wyklucza ryżu, to można dodać też ryż ekspandowany.Zamiast skrobi z tapioki można użyć mąki z migdałów, kasztanów albo skrobi kukurydzianej, ryżowej lub innej dozwolonej w ramach diety. Syrop z agawy można zastąpić miodem naturalnym, lub sztucznym w przypadku uczulenia na produkty pszczele. Przygotowanie: Nagrzać piekarnik do około

głodny alergik
Indyk w sosie grzybowym z orzechami (bez glutenu, mleka i jajek) 235

cebula 2 szt grzyby  około 500 g olej  około 4 łyżki orzechy nerkowca lub piniowe 1/4 szklanki sól, pieprz, kolendra mielona do smaku skrobia kukurydziana lub inna 2 łyżeczki sos sojowy bezglutenowy (niekoniecznie) 1 łyżka Przygotowanie: Orzechy zalać gorącą wodą i pozostawić aby trochę zmiękły. Grzyby pokroić na plasterki, usmażyć razem z posiekaną cebulą. Mięso pokroić w drobną

głodny alergik
Polędwiczki z kurczaka w orientalnej sezamowej panierce (bez bułki, glutenu, mleka i jajek) 411

aromatyczna chrupiąca panierka pachnie zachwycająco i jest przepyszna :) Składniki:filety z kurczaka lub indyka   około 0,5 kgpanierka:sezam mielony 2 łyżkisiemię lniane mielone 2 łyżkimąka kukurydziana lub tapioka 1 łyżkaprzyprawy: papryka słodka 0,5 łyżeczki, szczypta pieprzu, szczypta imbiru, czosnek granulowany, sól sos sojowy bezglutenowy do marynowania (niekoniecznie)olej do smażeniaPrzygotowanie:Filet pokroić w poprzek

głodny alergik
Ciasteczka kokosowo - migdałowe a la Rafaello (bez glutenu, mleka i jajek) 243

jeszcze w przyszłości. Zwłaszcza, że własnie przyszło mi na myśl aby upiec je w formie do "orzechów" - wtedy można by pokusić się o wersję nadziewaną kremem :) Składniki: skrobia kukurydziana, ryżowa lub tapioka 1 szklanka mielone midały 0,5 szklanki wiórki kokosowe 0,5 szklanki siemię lniane mielone 1 łyżka mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 2 łyżki margaryna bezmleczna 100g cukier

głodny alergik
Śniadanie - budyń malinowy z kaszą jaglaną i granatem (bez glutenu, mleka i jajek) 226

kasza jaglana ugotowana na miękko  1 szklanka mleko ryżowe, sojowe lub inne  2 szklanki sok malinowy (lub wiśniowy)  1/4 szklanki skrobia ziemniaczana  1 łyżka skrobia kukurydziana (lub tapioka)  1 łyżka granat  1/4 szt Zamiast skrobi można użyć budyniu bezglutenowego, najlepiej bez dodatku sztucznych barwników.  Przygotowanie: Kaszę ugotować po uprażeniu - przepis tutaj

głodny alergik
Kotlet schabowy dla alergika (bez glutenu, bułki, jajek) 360

daje rewelacyjne rezultaty - kotlety są chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku, smakują naprawdę świetnie.  Składniki: schab  4 plastry sięmię lniane mielone  3 łyżki mąka kukurydziana lub ryżowa  1 łyżka sólsmalec lub olej do smażenia Można też zastąpić mąkę skrobią np. z tapioki, lub zrezygnować zupełnie z dodatku mąki.Zwykle używam mielone nasiona lnu odtłuszczone

głodny alergik
Leniwe śniadanie z Lubellą - relacja 188

dostaliśmy przepisy śniadaniowe do realizowania. Na przygotowanie czekały: sałatka owocowa z płatkami, sałatka warzywna z płatkami, omlety bananowe z płatkami oraz kanapki z rybną pastą i posypką z płatków kukurydzianych. Inspiracje bardzo fajne, przygotowanie łatwe, a płatki już nie będą tylko do mleka.  Takie spotkania dają świadomość i radość, bo ciężko je nazwać warsztatami. Pogadałam, pojadłam, a nawet zastanowiłam

Pasja Smaku
Ciasto ze śliwkami 177

Ciasto jest bez mleka, bez proszku do pieczenia ani nawet sody. Bez problemu można wykonać je z mąki bezglutenowej np. kukurydzianej. Składniki: szklanka mąki 1 i 1/3 szklanki cukru szczypta wanilii 6 jajek szczypta soli śliwki (węgierki) bez pestek Sposób wykonania

w kuchni i w ogrodzie
Sałatka z grillowaną cukinią i pesso 204

wypróbowania od firmy Wodzisław. Pesso bardzo mi zasmakowało, szybko się je przygotowuje, bez gotowania zalewając zimną lub gorącą wodą, czyli podobnie jak kuskus.składniki:3/4 szklanki pesso pszenno-kukurydzianego Wodzisław300 g pomidorków koktajlowych2 małe cukinie1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach1 solidna garść posiekanej natki pietruszkiolejsól ziołowaPesso przygotować według przepisu na opakowaniu, ja zalałam goracą wodą z dodatkiem odrobiny oleju

Monia miesza i gotuje
Tempura - Kalmary, ośmiornice, krewetki i warzywa w cieście 211

kuchni Zachodu. Przyrządzali je mnisi hiszpańscy i portugalscy, którzy osiedli się w południowej części Japonii pod koniec XVI wieku, od nich nauczyli się Japończycy. Tempura to połączenie mąki pszennej, kukurydzianej, ryżowej, czasem tapioki i oczywiście przyprawy. Można ją przygotować samemu, ale dla zabieganych lepszym rozwiązaniem będzie zakup gotowej mieszanki w Sklep.naSushi.pl, tempurę zalewamy lodowatą wodą, mieszamy i gotowe :) Składniki

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania