wykonania, a efekt zachwycił solenizantkę :) Składniki: Ciasto:margaryna bezmleczna 100 g mąka bezglutenowa mix uniwersalny (lub na ciasto biszkoptowe) 1 szklanka mąka ryżowa 0,5 szklanki mąka kukurydziana 0,5 szklanki cukier puder 0,5 szklanki mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 1 szklanka proszek do pieczenia 2 łyżeczki daktyle 0,5 szklanki sok z cytrynyzamiast ciasta można
głodny alergikcałości lub posiekane (oczywiście pomijamy je w przypadku podejrzenia uczulenia na orzechy). Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką (kukurydzianą, ryżową) foremek, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Przed włożeniem bułek do piekarnika posmarować wierzch "kisielem
głodny alergikryż biały 1 łyżka ryż brązowy 1 łyżka ryż czerwony 1 łyżka ryż dziki 1 łyżka mleko sojowe, ryżowe lub inne 2 szklanki kakao lub karob 1 łyżeczka skrobia kukurydziana lub budyń bezglutenowy 2 łyżki syrop z agawy, miód lub cukier do smaku pestki z dyni 1 łyżka pestki słonecznika 1 łyżka płatki migdałoweesencja waniliowa 1 łyżka1 łyżeczka Przygotowanie
głodny alergikkaszą gryczaną i malinowymi pomidorami. Składniki: mięso gulaszowe (wieprzowina) 500 g cebula 3 szt grzyby (podgrzybki, borowiki) 300 g jabłka 2 szt skrobia ryżowa lub kukurydziana 2 łyżki olej do smażenia kilka łyżek sól papryka słodka, pieprz, tymianek, majeranek, kolendra czosnek (niekoniecznie) Przygotowanie:Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju. Posiekać cebulę, grzyby pokroić
głodny alergiklitra ugotowany ryż czerwony i brązowy 1 szklanka cukier waniliowy 0,5 łyżeczki poziomki 0,5 szklanki cukier brązowy, miód lub syrop z agawy 1 łyżka skrobia ziemniaczana, kukurydziana lub budyń waniliowy bez cukru 2 łyżki Przygotowanie: Skrobię lub budyń rozmieszać z 0,5 szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, wsypać ryż, cukier, następnie dodać skrobię i mieszając doprowadzić
głodny alergikbrązowyugotowane ziarno quinoa 0,5 szklanki0,5 szklanki cukier waniliowy 0,5 łyżeczki daktyle około 10 szt cukier brązowy, miód lub syrop z agawy 1 łyżka skrobia ziemniaczana, kukurydziana lub budyń waniliowy bez cukrucynamon (i/lub kardamon) 3 łyżkiszczypta Przygotowanie: Skrobię lub budyń rozmieszać z 0,5 szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, wsypać ryż, quinoa, cukier (jeśli używamy
głodny alergikgęstych ciast. Dodać pestki dyni i słonecznika oraz sezam, wymieszać. Czarnego sezamu nie moczyć w wodzie razem z pestkami, bo farbuje ;) Przełożyć ciasto do nasmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką (kukurydzianą, ryżową) foremek, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Przed włożeniem bułek
głodny alergiksmaku, a przy tym jest elastyczny i nie kruszy się. Składniki: mąka gryczana z niepalonej gryki 1 szklanka mąka z brązowego ryżu 1 szklanka tapioka lub skrobia kukurydziana 0,5 szklanki siemię lniane mielone odtłuszczone 3 łyżki cukier (najlepiej brązowy) 2 łyżeczki sól 1 łyżeczka drożdże instant 7 g olej (użyłam rzepakowy) 1 łyżka woda 2 szklanki
głodny alergikfasolę, soję czy soczewicę "po bretońsku". Składniki: ciecierzyca 1 szklanka suchej lub 2 puszki konserwowej dojrzałe pomidory kilka sztuk przecier / koncentrat pomidorowy 1 szklanka / mała puszka skrobia kukurydziana lub tapioka 2 łyżeczki czosnek 1 ząbek tymianek, majeranek, pieprz, sól do smaku parówki lub kiełbaski bezglutenowe kilka sztuk Przygotowanie: Ciecierzycę namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia wodę
głodny alergikrównież z dodatkami np. melasy i migdałów. Jeśli dieta nie wyklucza ryżu, to można dodać też ryż ekspandowany.Zamiast skrobi z tapioki można użyć mąki z migdałów, kasztanów albo skrobi kukurydzianej, ryżowej lub innej dozwolonej w ramach diety. Syrop z agawy można zastąpić miodem naturalnym, lub sztucznym w przypadku uczulenia na produkty pszczele. Przygotowanie: Nagrzać piekarnik do około
głodny alergikcebula 2 szt grzyby około 500 g olej około 4 łyżki orzechy nerkowca lub piniowe 1/4 szklanki sól, pieprz, kolendra mielona do smaku skrobia kukurydziana lub inna 2 łyżeczki sos sojowy bezglutenowy (niekoniecznie) 1 łyżka Przygotowanie: Orzechy zalać gorącą wodą i pozostawić aby trochę zmiękły. Grzyby pokroić na plasterki, usmażyć razem z posiekaną cebulą. Mięso pokroić w drobną
głodny alergikaromatyczna chrupiąca panierka pachnie zachwycająco i jest przepyszna :) Składniki:filety z kurczaka lub indyka około 0,5 kgpanierka:sezam mielony 2 łyżkisiemię lniane mielone 2 łyżkimąka kukurydziana lub tapioka 1 łyżkaprzyprawy: papryka słodka 0,5 łyżeczki, szczypta pieprzu, szczypta imbiru, czosnek granulowany, sól sos sojowy bezglutenowy do marynowania (niekoniecznie)olej do smażeniaPrzygotowanie:Filet pokroić w poprzek
głodny alergikjeszcze w przyszłości. Zwłaszcza, że własnie przyszło mi na myśl aby upiec je w formie do "orzechów" - wtedy można by pokusić się o wersję nadziewaną kremem :) Składniki: skrobia kukurydziana, ryżowa lub tapioka 1 szklanka mielone midały 0,5 szklanki wiórki kokosowe 0,5 szklanki siemię lniane mielone 1 łyżka mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 2 łyżki margaryna bezmleczna 100g cukier
głodny alergikkasza jaglana ugotowana na miękko 1 szklanka mleko ryżowe, sojowe lub inne 2 szklanki sok malinowy (lub wiśniowy) 1/4 szklanki skrobia ziemniaczana 1 łyżka skrobia kukurydziana (lub tapioka) 1 łyżka granat 1/4 szt Zamiast skrobi można użyć budyniu bezglutenowego, najlepiej bez dodatku sztucznych barwników. Przygotowanie: Kaszę ugotować po uprażeniu - przepis tutaj
głodny alergikdaje rewelacyjne rezultaty - kotlety są chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku, smakują naprawdę świetnie. Składniki: schab 4 plastry sięmię lniane mielone 3 łyżki mąka kukurydziana lub ryżowa 1 łyżka sólsmalec lub olej do smażenia Można też zastąpić mąkę skrobią np. z tapioki, lub zrezygnować zupełnie z dodatku mąki.Zwykle używam mielone nasiona lnu odtłuszczone
głodny alergik