łyzki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 280 g zimnego masła pokrojonego w kostkę, 6 łyżek zimnej wody. Nadzienie: 3 średnie jabłka, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, Wykonanie;Ciasto: mieszamy z 230 g mąki, cukier i sól. Miksujemy z masłem aż powstaną grudki. Resztę mąki wsypujemy i chwilę
Anioły w kuchnifolię spożywczą i dokładnie rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty. Oprószamy je solą i pieprzem, zanurzamy w rozbitym z 1 łyżką mleka jajku i panierujemy w panierce z pełnoziarnistych płatków kukurydzianych lub w bułce tartej. Smażymy kotlety z kurczaka na patelni z rozgrzanym olejem. Po usmażeniu układamy je na papierowym ręczniku aby usunąć nadmiar oleju, następnie drobiowe kotlety kroimy w cieniutkie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębiałka, maślanka wzbogaci nas o wapń, a odpowiednio dobrane mąki dostarczą zdrowych węglowodanów. Składniki na 1 porcję:1/2 szkl. mieszanki otrąb3 łyżki mąki (u mnie kokosowa, orkiszowa i kukurydziana)1/2 szkl. maślanki1 jajkoOdrobina sodyCukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Do miski wbić jajko i roztrzepać. Dodać maślankę. Otręby wymieszać z sodą i mąką. Dosypać do miski. Smażyć na suchej patelni. Usmażone placuszki
CzarnawisienkaPogoda piękna. Jest wspaniale. Niedługo będzie jeszcze cieplej. Oby.Płatki ryżowe spróbowałam niedawno i żałuję, że nie kupiłam ich wcześniej. Ryż kocham, mąkę ryżową też, więc
CzarnawisienkainspiracjaZafascynowałam się kuchnią Egipską. Jest różnorodna, aromatyczna, ciekawa i przede wszystkim inspirująca. Od dłuższego czasu czytam bardzo dużo o daniach wywodzących się z Egiptu. I tak
CzarnawisienkaZdrowa alternatywa dla typowych kruchych tart. Słodka, chrupiąca, delikatna. Ciasto świetnie komponuje się z delikatną, piankową masą. Idealnie nadaje się na śniadanie: połączenie węglowodanów, niskiej ilości
CzarnawisienkaRoasted strawberries with strawberry sauce. Składniki. 20dag truskawek 1 łyżeczka cukru pudru 100g sera ricotta 100ml śmietany kwaśnej 2 jajka 1 łyżka mąki kukurydzianej sól Sos. 20dag truskawek 1 łyżka aceto balsamico-krem 1 łyżeczka pieprzu świeżo mielonego Wykonanie. Oczyszczone truskawki pokroić w ćwiartki i posypać cukrem pudrem. Pozostałe składniki zmiksować na puszystą masę. Do 4 ramekinów nałożyć truskawki
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki:siemię lniane mielone 1 łyżeczka mąki: ryżowej, kukurydzianej, ziemniaczanej i jaglanej po 2 łyżki mleko sojowe lub ryżowe około 200 ml olej 1 łyżeczka Przygotowanie:Wymieszać mąki i siemię lniane. Dodać wodę, rozmieszać mikserem aby nie było grudek. Ciasto powinno być dosyć gęste, dodać tyle mleka lub wody aby konsystencja pozwalała na rozlanie się
głodny alergikZapach tych placków jest boski, cynamonowo-karmelowo-drożdzowy. Przywołuje miłe wspomnienia karmelowych gofrów... mąka gryczana 1 szklanka mąka kukurydziana 1 szklanka miód lub cukier 2 łyżki drożdże instant 1 torebka mleko sojowe lub woda około 2 szklanki jabłka 2 szt cynamon (niekoniecznie) 1/2 łyżeczki Wymieszać mąkę z drożdżami, miodem (lub cukrem). Powoli dolewać mleko, aż składniki się połączą
głodny alergikAksamitny budyniowy krem waniliowy z owocami na kruchym miodowym cieście. Składniki ciasta: mąka ryżowa 1/2 szklanki mąka jaglana 1/2 szklanki mąka kukurydziana 1/2 szklanki karob mielony (chleb świętojański) 1 łyżka proszek do pieczenia bezglutenowy 1/2 łyżeczki miód płynny (naturalny lub sztuczny w przypadku uczulenia na pyłki lub produkty pszczele) 1/2 szklanki margaryna bezmleczna 1 kostka ocet jabłkowy
głodny alergiktakie trzeba od razu po wymieszaniu przełożyć do blachy i wstawiać do nagrzanego piekarnika.Bezglutenowy proszek do pieczenia zawiera oprócz sody dodatek kwaśnego pirofosforanu sodu (Na2H2P2O7) i skrobii np. kukurydzianej jako wypełniacza. Nie wymaga w związku z tym dodatku kwaśnych składników – odpowiednie kwaśne środowisko zapewnia reagujący z wodą pirofosforan. Inne wersje proszków zawierają zamiast fosforanów tzw. kamień winny
głodny alergikbezglutenowego) 500 g drożdże instant 1 torebka cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1 łyżeczka olej (użyłam rzepakowy) 3 łyżki mleko (użyłam sojowego, może być też ryżowe, kukurydziane, ew. woda) około 2 szklanki siemię lniane mielone lub łupiny nasion babki 1 łyżeczka tymianek (lub zioła prowansalskie) 1 łyżeczka koncentrat pomidorowy 200 g ananas świeży (ew. z puszki
głodny alergikpowinna być ciepła - około 30 stopni C), mleko (też lekko ciepłe) i olej. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką (kukurydzianą, ryżową) foremki, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Przed włożeniem chleba do piekarnika posmarować wierzch
głodny alergikryżowe lub inne) 0,5 litra ugotowany ryż 1 szklanka ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka daktyle kilka sztuk cukier brązowy, miód lub syrop z agawy 1 łyżka skrobia ziemniaczana, kukurydziana lub budyń waniliowy bez cukru 2 łyżki cynamon, kardamon szczypta Przygotowanie: Skrobię lub budyń rozmieszać z 0,5 szklanki zimnego mleka. Daktyle opłukać, pokroić na kawałki. Resztę mleka zagotować
głodny alergikcytrynowej galaretki i bananów. Składniki: Ciasto:margaryna bezmleczna 100 g mąka bezglutenowa mix uniwersalny (lub na ciasto biszkoptowe) 1 szklanka mąka ryżowa 1 szklanka mąka kukurydziana 0,5 szklanki cukier puder 0,5 szklanki mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 1,5 szklanki proszek do pieczenia 2 łyżeczki otarta skórka z 1 cytryny lub aromat wg uznania
głodny alergik