rozpadły się. Karmelizowane kuleczki wyjmyjemy i pozostawiamy na papierze do ostygnięcia. Krem kataloński: 500 ml mleka skórka z cytryny bio 4 żółtka 80 g cukru 25 g skrobii kukurydzianej 5 cm kory cynamonu Cytrynę dobrze myjemy i obieramy cieńko skórkę( najlepiej nożykiem do jarzyn). Do mało przypalajacego się garnka wlewamy mleko, wrzucamy skórę z cytryny i korę cynamonu. Doprowadzamy
Mia Cucina Sofietaminut. Następnie usunąć papier z fasolą i piec jeszcze około 15 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Kokosowy krem budyniowy: 5 żółtek 140 gr cukru60 gr skrobi kukurydzianej 700 ml mleka ( u mnie puszka mleka kokosowego + mleko do wymaganej objętości) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego( pominęłam) 1 szklanka wiórków kokosowych szczypta
Mia Cucina Sofietapieczenia Skladniki na krem cytrynowy: 5 jajek Sok (ok 120 ml) i skórka z 2 cytryn ekologicznych 120 gr cukru 250 ml śmietany 36% 2 łyżeczki skrobi ziemnaczanej lub kukurydzianej Zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 h. Ciastem wyklejamy tortownicę (23cm) i robimy wysoki brzeg z ciasta. Ciasto w tortownicy nakłuwamy wildelcem, przykrywamy papierem do pieczenia
Mia Cucina SofietaWkrótce Wielkanoc, może dlatego naszło mnie na babkę cytrynową. Chciałam żeby była wilgotna i puszysta, ponieważ suchych, zatykających babek, to ja nie lubię. Zaryzykowałam i popełniłam
Mia Cucina Sofietamniam... ale moja wuzetka dla odmiany ma małą niespodziankę bo jest z chrupiącym środkiem. Postanowiłam wzbogacić to ciasto o pewien dodatek, mianowicie o pokruszone batoniki ryżowe i płatki kukurydziane.. jaki był efekt? Zobaczcie sami, ale powiem wam w tajemnicy że było pyszne:) Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikksiążce „Gotuj z Julia” znalazłam przepis na podstawowy chowder, w którym Julia używa wywaru rybnego albo bulionu drobiowego. Chowder drobiowy Julia proponuje zmieniać podając go np w wersji kukurydzianej, co tez wykorzystałam i wam przedstawiam. Zupa jest pyszna, syta i chętnie będę do niej wracać mimo ze do tej pory unikałam zup z mlekiem. Ta mnie jednak zachwyciła. Poniższe proporcje
Bernika - moj kulinarny pamietnikzrobić gdy zabraknie wam bułki tartej a wy macie wszystko przygotowane na kotlety mielone? I nic co praktycznie mogłoby jązastąpić ani płatków owsianych, otrębów, mielonych orzechów, płatków kukurydzianych.. a jednak okazało się ze się da, zastąpiłam bułkę pokruszonymi biszkoptami, które sprawdziły się idealnie. W połączeniu z pieczarkami kotlety wyszły pyszne a sos był "kropką nad i". Polecam
Bernika - moj kulinarny pamietniktygodniach . Współpraca Sante A w paczce znalazłam : płytę i długopis, himalajską sól różową , kotlety sojowe , mace tradycyjną, kaszę jaglaną, otręby owsiane oraz granulowane, zarodki pszenne, kaszę kukurydzianą, płatki owsiane, soczewicę czerwoną, otręby żytnie, przeróżne smaki granoli oraz musli, pasztety sojowe oraz paprykarze warzywne, soję oraz batony proteinowe. Dodatkowo zostawiam link do strony producenta oraz FB firmy Sante
Magiczne Życie Martyjagód czy innych ulubionych owoców. Do masy serowej można dać pół na pół serek mascarpone. Warto trochę pokombinować by smakowało całej rodzinie. Składniki :* 3 tabliczki białej czekolady* szklanka płatków kukurydzianych* kilogram gotowego sera do serników* 2 śmietany kremówki * szklanka cukru pudru* pół kilograma malin* 2 galaretki malinowe Przygotowanie :Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną. Dodać pokruszone płatki i wylać
Magiczne Życie Martyzadowolona. Dzięki produktom firmy Sante mogłam wprowadzić do swojej diety wiele zdrowych potraw, a jak wiadomo kobiety i dieta to połączenie idealne.Na stałe zagościła u mnie kasza jaglana i kukurydziana, a bez różowej soli himalajskiej nie ma mojej kuchni. O musli, crunchy i płatkach już nie będę pisać, bo każdy wie jak bardzo je lubię i często jadam na śniadanie
Magiczne Życie Martydrobnego cukru do wypieków 3 duże jajka 2 cytryny (skórka otarta i wyciśnięty sok) 160 g zmielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mąki kukurydzianej Wykonanie: Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. W pierwszej kolejności zmiksowałam olej kokosowy z cukrem. Potem wrzuciłam pozostałe składniki razem i zmiksowałam na gładką masę, lekko ziarnistą. Dno formy o średnicy 20 cm wykładamy
Blondynka Gotujecynamonu 0,5 łyżeczki kardamonu 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki kakao ok. 1 szkl. orzechów (orzechy laskowe, brazylisjkie, włoskie) 2 jaja (dałam 3) 3 łyżki oleju kukurydzianego (użyłam z pestek winogron) sok z 1 pomarańczy Krem 300 g sera ricotta (jeśli nie będziemy ciasta przekrajać na pół to ok. 220-250g) 4-5 łyżek cukru pudru
coolinarnastrefa.blogspot.commmmm..... z całą pewnością jest przepyszna:) Naleśniki z bananami i kokosową posypką Składniki na 4 porcje:naleśniki: 1 łyżka cukru 2 jajka 2 łyżi masła 3 łyżki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka szczypta soli nadzienie: 4 banany 2 łyżki masła 4 łyżki cukru pudru 1 cytryna polewa: 1 gorzka czekolada 1.4 szklanki wody 3 łyżki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDawno nie było nic słodkiego więc trzeba to nadrobić. Pyszny biały blok, bez pieczenia :)składniki: 150 g margaryny1/2 szklanki cukru1 łyżka cukru waniliowego250 g mleka
Monia miesza i gotuje