ziemniaczaną wykorzystuje się do zagęszczania zup, sosów, kisieli, budyniów, wypieku ciast, ciasteczek. Coraz częściej dodawana jest do pieczywa bezglutenowego. Jest jednym z podstawowych składników pyz i klusek ziemniaczanych.4.Maka KukurydzianaMąka kukurydziana powstaje w wyniku zmielenia ziaren kukurydzy. Zawiera dużo białka, błonnika pokarmowego, witamin z grupy A, B, E. Nadaje wypiekom słomkowy kolor i słodkawy smak. Ciasto z mąki kukurydzianej ma wyraźne(...)pory,jest lekkie i aromatyczne. Mąka kukurydziana wykorzystywana jest w cukiernictwie i piekarnictwie. Dodaje się ją do ciast, ciasteczek, pieczywa oraz placków. Służy do zagęszczania sosów, zup i potraw chińskich. Powszechnie używana jest w kuchni meksykańskiej do wyrobu tortilli, nachos, tacos
NaKońcuJęzykakurczaka oblepione gęstym sosem. Jedno z moich ulubionych azjatyckich dań. Wymaga niestety nieco pracy, ale zdecydowanie warto. Chiński kurczak pomarańczowy Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej lub mąki kukurydzianej olej do głębokiego smażenia (około 3/4 szklanki) 1/2 łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu ryż 1 jajko 1 zielona cebula dymka ½ marchewki ½ papryki ½ papryczki chili 1 cm świeżego imbiru(...)czosnku, przeciśnięty przez praskę Sos: ½ szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 100 ml wody 1 łyżka dżemu pomarańczowego (opcjonalnie) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej 2 łyżki sosu sojowego ciemnego (można zastąpić jasnym) 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki keczupu 2 łyżki cukru brązowego Przygotowanie: Kurczaka kroimy w około
Mania Gotowaniaogromnie wciągający, wprost przepyszny, to moje małe uzależnienie... ;-)Polecam zdrową porcję witamin. Ostatnio przygotowywałam go nawet z erytrytolem, równie zdrowy jak ksylitol a nie ma prawie wcale kalorii. Skrobię kukurydzianą możemy zastąpić skrobią ziemniaczaną lub użyć ich po połowie. Mnie najbardziej odpowiada smak kisielu na skrobi kukurydzianej ale to rzecz gustu. Najważniejsze, że otrzymamy zdrowy i smaczny deser bezglutenowy.Gdy użyjemy(...)owoców (u mnie mrożone czarne i czerwone porzeczki, maliny i jeżyny)- 500ml wody- 3 łyżki ksylitolu (lub cukru) lub 4 łyżki erytrytolu- 35-40g skrobi (nie mąki) kukurydzianej - meizenaDo garnka wsypujemy owoce, dodajemy ok.1,5 szklanki zimnej wody, ksylitol lub cukier, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. W kubeczku z pozostałą wodą (ok.1/2 szklanki) rozrabiamy skrobię kukurydzianą dokładnie mieszając
Smaczne ZdroweKasza zamiast ziemniaków. Niezwykła kasza, bo słonecznie żółta – kukurydziana. Ugotowana na gęsto, po włosku, z serem i ziołami, jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. Łączy się genialnie zarówno z wszelkim mięsem, jak i warzywami. Szybko i zdrowo, kolorowo i na pewno nie nudno! Kotlety z karkówki lub schab oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, rozbijamy. Mięso zasypujemy z obu stron zieloną czubrycą(...)przykryciem aż wchłonie wodę. Co jakieś 4-5 minut do kaszy zaglądamy i mieszamy od dna – lubi się skubana przypalać. Jeśli wolicie rzadszą – dolewamy pozostałą wodę. Kasza kukurydziana w tej proporcji jest półpłynna tylko wtedy, gdy jest gorąca – podczas stygnięcia tężeje. Do tej potrawy potrzebujemy kaszy o konsystencji ziemniaczanego puree, warto więc mieć wodę w pogotowiu, np. w czajniku
Karo in the Kitchenzaproszeni blogerzy nie przejęli się za bardzo tym punktem programu, bo słodycze przywiozło tylko 5 blogerów, w tym pomysłodawczyni Katarzyna Szadkowska. Wymyśliłam sobie, że przygotuję rustykalne tartaletki z mąki kukurydzianej . Tarteletki na dnie miały frużelinę z jagód, były też nadziane kremem kokosowym. Polecam, zróbcie je sami i spróbujcie, są pyszne, na dwa kęsy, delikatnie kruche. Tartaletki były pyszne na ciepło(...)warsztatów znajdziecie na FB BlogerChef: cz. 1 tu i cz. 2 tu i na fanpag’u bloga TUTAJ Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym i jagodami 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej + trochę do podsypania 1/2 kszklanki kaszki kukurydzianej 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczka soli 125 g margaryny zwykłej Bielmar, zimnej, pokrojonej na kawałki + 1 łyżka do wysmarowania
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięróżnych potraw..mój mąż uwielbia czosnek [ w sumie to najbardziej świeży], ale ja i córki wolimy jednak dodatek czosnku w takiej postaci.U mnie panierka jest z mąki i kaszy kukurydzianej..ale można zrobić i tradycyjnie z bułki tartej. schab jajka sól czosnkowa mąka kasza kukurydziana Schab pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.Jajka roztrzepać razem z solą czosnkową(...)mąkę wymieszać z kaszą kukurydzianą.Kotlety namoczyć w jajkach, a następnie obtoczyć w mące z kaszą.Usmażyć na rumiano z obu stron. Skład soli czosnkowej: sól kuchenna, czosnek granulowany, ekstrakt czosnku Zastosowanie : do nacierania i marynowania mięs, drobiu, ryb przed ich podaniem, do zup, sosów, steków, kotletów, mięs mielonych, gulaszy, dań z jaj. Doskonałą do świeżych
Moje domowe kucharzeniezawartego w gipsie. Moje róże natomiast możecie dotykać łapkami ile chcecie, a nawet je pożerać bo do tego są stworzone. Róże pustyni to ucierane migdałowe ciasteczka, obtoczone w płatkach kukurydzianych i posypane cukrem pudrem. To coś pomiędzy ucieranym ciasteczkiem a zbożowym batonikiem, doskonały na przekąskę lub coś słodkiego do kawy. Wystarczy parę chwil i naprawdę niewiele składników aby wyczarować(...)cukru 100 g miękkiego masła/margaryny Kasia 1 jajko 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g rodzynek 50 g orzeszków pinii 100 g (około) płatków kukurydzianych Ubijamy cale jajko z cukrem i cukrem pudrem na puch. Następnie po trochu dodajemy mączkę migdałową, obie mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy mikserem, aż masa się połączy. Dodajemy bardzo miękkie
Mia Cucina Sofietaprodukty to mamy więcej pomysłów na nowe przepisy :) I współpracę nawiązałyśmy z firmą Bioelvita . Oferuję nam ona fantastyczne oleje tłoczone na zimno: - olej z pestek dyni - olej sezamowy - olej kukurydziany - oliwa z oliwek. Oleje posiadają cenne właściwości dla naszego zdrowia, np. Olej z pestek dyni: - opóźnia procesy starzenia - obniża ryzyko wystąpienia chorób serca - pozytywnie wpływa na drogi moczowe Olej sezamowy(...)pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi Olej kukurydziany: - korzystnie wpływa na układ mięśniowy i naczyniowy ( sportowcy! To coś dla Was :)) Oliwa z oliwek: - wpływa na obniżenie złego cholesterolu LDL - podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL - polecany w profilaktyce miażdżycy i chorób serca Ponad to oleje Bioelvita wykazują się świetnie jako dodatki wielu, wielu potraw. Towarzyszący im nieziemski zapach i aromat zabierze
Zdrowie na języku :POrzechowy budyń kukurydziany* z malinami *z masłem orzechowym, mąką kukurydzianą(a pomysł ten wpadł mi podczas robienia kremu do ostatniego ciasta snikers, kiedy siłą powstrzymywałam się by nie zjeść całego z miski xd ;) ) Jak tam wybawiliście się? Ja jak najbardziej ;) Impreza zdecydowanie udana, praktycznie zero snu, ale co tam, no bo wracając do domu o 12 godzinie(...)nowy rok zaczynam z miską ciepłego kremu i gorącą herbatą, pod kocem z serialem w tle, podoba mi się ;) Składniki:300ml mleka40g mąki kukurydzianej 40g masła orzechowego (2 czubate łyżeczki )cynamon, sólcoś do posłodzenia2/3 mleka umieszczamy w garnuszku i gotujemy. Resztę mleka mieszamy z mąką. Do zagotowanego mleka wlewamy rozdrobnioną mąkę, cały czas mieszając. Gotujemy chwilę. Dodajemy masło
More food, love and dreamspaski. W misce wymieszać jogurt, musztardę, miód i sól. Przełożyć kurczaka do miski i dokładnie obtoczyć go w jogurcie z przyprawami. Odstawić do lodówki na minimum 20 minut. Płatki kukurydziane rozkruszyć (najlepiej w torebce foliowej). Przesypać na głęboki talerz i obtaczać w nich pojedyncze kawałki schłodzonego kurczaka.Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.Obtoczone w jogurcie i płatkach kukurydzianych kawałki mięsa
Świat Domowej Kuchnidania, które zapadły mi w pamięć. Dziś proponuję Wam właśnie jedną ze specjalności Pandy- kurczaka sezamowego. Kurczak sezamowy (Sesame Chicken)Składniki:1 podwójna pierś z kurczaka2/3 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej1/3 łyżeczki sody1 jajkoolej do głębokiego smażenia1 łyżeczka soli½ łyżeczki pieprzuryż1/2 zielonej części cebulki dymki½ marchewki½ papryki3-4 grzyby mun (opcjonalnie)½ papryczki chili2 łyżki ziaren sezamuMarynata:1 łyżeczka przyprawy(...)dokładnie mieszamy.Marchewkę i paprykę kroimy w słupki. Dymkę siekamy. Papryczkę chilli drobno siekamy. Grzyby mun zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na co najmniej 10 minut, aby zmiękły.Skrobię kukurydzianą przesypujemy do woreczka, dodajemy sodę doprawiamy solą i pieprzem. Zamarynowanego kurczaka przekładamy do worka z mąką i dokładnie obtaczamy każdy kawałek.W woku rozgrzewamy olej.Smażymy mięso partiami na głębokim oleju
Mania Gotowaniawspomnienie beztroskiego dzieciństwa i wakacji spędzanych na działce. Ten chleb upiekłam z tęsknoty za tymi smakami. Aby uzyskać ciemny kolor i odpowiednią konsystencję użyłam grubo mielonej mąki gryczanej i kukurydzianej, siemienia lnianego i mielonej łuski gryki. Aromat kminku, kolendry i miodu pasuje idealnie. Temu wypiekowi nikt nie potrafi się oprzeć. Nawet część rodziny, która nie jest na diecie i omija(...)daleka bezglutenowe pieczywo, skusiła się na więcej niż kilka kanapek ;) Składniki: mąka gryczanamąka kukurydzianaskrobia kukurydziana 1 szklanka1 szklanka1 szklanka karob mielony 2 łyżeczki błonnik gryczanysiemię lniane mielone 3 łyżki4 łyżki miód lub brązowy cukier 1 łyżka sól 1 łyżeczka drożdże instant 7 g olej (użyłam rzepakowy) 3 łyżki woda 1 szklanka mleko (sojowe, ryżowe lub inne)kminek mielonykolendra
głodny alergikświeżych drożdży 275 ml = 1 szklanka ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka prosa mąka kukurydziana, do posypania 1. Oprószyć blachę mąką kukurydzianą. W dużej misce wymieszać mąkę pszenną i razową z solą.2. Wymieszać w misce drożdże z wodą. Wlać wraz z oliwą do zagłębienia zrobionego(...)lekko oprószoną mąką. Dodać pestki dyni, słonecznika i proso. Delikatnie zagnieść. 4. Uformować kulę. Skręcić na czubku, żeby powstał zawijas. Przełożyć ciasto na przygotowaną blachę i oprószyć mąką kukurydzianą. Przykryć dużą miską i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut, by wyrosło i podwoiło objętość. 5. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 220 C, piec ok. 40 minut. Przełożyć
Apetyczna babeczkaświeżych pomidorów. Nie lubię kukurydzy konserwowej, ale lubię kukurydzę świeżą wyłuskaną prosto z kolby, jest słodka i chrupiąca, można ją jeść nawet świeżą bez ugotowania. Gdy zobaczyłam zdjęcie kukurydzianego kremu u Doroty z Kuchenne szaleństwa, postanowiłam ugotować swoją wersję zupy z kukurydzy, korzystając z sezonu, że już są dojrzałe kolby kukurydzy. Ugotowałam kukurydzianą, kremową, gęstą zupę z dodatkiem warzyw(...)przypraw, lekko słodkawą, której pikanterii dodaje pieprz Cayenne i imbir. Ta słoneczna zupa kukurydziana bardzo mi smakowała, nie przecierałam jej tylko lekko zmiksowałam, aby były widoczne zmiksowane niezbyt dokładnie warzywa i zioła. Ugotujcie ją koniecznie, jest prosta i szybka w przygotowaniu, wręcz ekspresowa. Kilka chwil, trochę świeżej kukurydzy, a na talerzu pojawi się przepyszna zupa. Zupa krem z kukurydzy podałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgrama! Dlatego większość posiłków pro-zdrowotnych muszę obecnie planować na 1-osobowe porcje - tylko dla siebie.Poniżej pomysł na nieskomplikowaną, ale jakże pyszną sałatkę z tuńczykiem z dodatkiem oleju kukurydzianego BIOLEVITA - propozycja na zdrową i lekką kolację czy śniadanko. W szybkim skrócie: olej kukurydziany BIOLEVITA (więcej info TU lub TU) - uzyskiwany metodą tłoczenia na zimno bogaty jest w kwasy(...)takich celach 2 łyżki fasoli czerwonej z puszki (50g) 2 łyżki posiekanej cebuli czerwonej (20g) - posiekanej w drobną kosteczkę 1 ogórek kiszony (30g) - mały 1 łyżeczka oleju kukurydzianego BIOLEVITA w saszetce (dostępna m.in. TU) sól, pieprz do smaku Groszek i fasolę odcedzić z wody/zalewy. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Tuńczyka odcedzić z sosu i ewentualnie podrobić jeśli
Grunt to przepis!