Przy okazji urodzin dostałam bardzo gruba książkę z kuchnia wegetariańską znajduje sie tam wieleee wspaniałych przepisów...które specjalnie dla mięsożerców można lekko zmodyfikować, ale u mnie dziś bez zmian czyli Rosti szwajcarska potrawa narodowa , grubo starte ziemniaki z dodatkiem sera lub boczku takie nasze placki ziemniaczane w innym wydaniu zapewne posmakują wszystkim zarówno wegetarianom oraz wszystkim miłośnikom ziemniaków
NaKońcuJęzykakażdy ma miesiące z górki i pod górkę... Przy okazji deszczowej pogody i kilku dni wolnych od pracy nadrobiłam również straty w pichceniu co z tego że w kuchni nie było nawet centymetra wolnej przestrzeni....ważne że ja dobrze się bawiłam pomijając moment zmywania naczyń ;( chyba zacznę używać jednorazówek bo nawet nie zdawałam sobie sprawy ze posiadam takie ilości garnków
NaKońcuJęzykaKuchnia niemiecka!!! No cóż mam z nią pewien problem ponieważ jest wiele potraw które uwielbiam, a za razem jest jak dla mnie strasznieeee ale to strasznie nie doprawiona...Tak jakby Niemcy znali tylko sól i pieprz i nic innego ;) Jedna z tych potraw typowo niemieckich jest Kartoffel Salad ale dla mnie wersja oryginalna niemiecka jest za mdła....;) dziś
NaKońcuJęzykadrożdżowe to w wersji bezglutenowej kompletnie mnie nie lubi...wiec nie ryzykowałam i wyszły mi kruche ciasteczka z budyniem...choć zamysł był na drożdżowe ciasteczka ...niestety w kuchni bezglutenowej duża część szczęścia przy przyrządzaniu przez laika ;) to improwizacja i eksperymentowanie.. Składniki: 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego + mleko 300 gram mąki bezglutenowej (u mnie 200 gram
NaKońcuJęzykaKasza jaglana ostatnimi czasy króluje w mojej kuchni, zakochałam się w niej doskonała prawie do wszystkiego zarówno na słodko jak i na sposób wytrawny...I dziś właśnie na sposób wytrawny Babeczki warzywne. Składniki: 5 pieczarek 1/2 cukinii 2 ząbki czosnku olej rzepakowy do smażenia 5 grubych plasterków sera żółtego papryczka chilli jajko przyprawy: pieprz ziarnisty, sól, papryka słodka, gotowa
NaKońcuJęzykaZakupiłam dziś koszyczek truskawek i obiecałam sobie w duchu że dziś nawet nie wejdę do kuchni... no ale jednak to silniejsze ode mnie i z przeznaczeniem nie wygram... Bardzo lekkie danie bardziej śniadaniowe lub do przyrządzenia na kolację, dodatkowo bezglutenowe i dosłownie z zegarkiem w ręku w 10 min. Składniki: 1 porcja 2 jajka 2 łyżki maki gryczanej
NaKońcuJęzykaroku pierwszy raz odważyłam się wykorzystać w kuchni kwiaty cukinii. Wiem, że nie odkryłam Ameryki, ale pierwsze doświadczenia smakowe po zrobieniu faszerowanych kwiatów cukinii to wielkie "wow". Tym razem przygotowałam je w tempurze. Świetnie nadają się też do tego kwiaty dyni. Jako, że jestem akurat u rodziców to mam bardzo dobry dostęp zarówno do jednych, jak i drugich kwiatów
Pasja Smakudłuższego czasu chciałam wykonać popularne w kuchni włoskiej - risotto. W końcu nadszedł weekend i nie mogłam sobie odpuścić jego zrobienia. Jadłam go po raz pierwszy i mam nadzieję, że nie ostatni. Smakował dla całej rodziny chociaż zrobiłam małą porcję. Sama byłam zdziwiona. ;) Składniki: 150g ryżu Arborio 850 ml bulionu warzywnego (marchew, pietruszka, seler, pieprz, sól, jarzynka, liść laurowy, ziele angielskie
Truskawkowa Fiestacałości przygotowane przez mojego Ukochanego. Kluski śląskie ze zdjęcia niestety są kupne (cóż, weekendowe lenistwo wygrało), ale poniżej podaję przepis na własnoręcznie lepione (uprzedzam, że po ich przygotowaniu cała kuchnia jest w kawałkach ciasta ;)) No to zaczynamy! Grillowany kurczak (2 porcje): 2 piersi z kurczaka 1/2 łyżeczki przyprawy złocisty kurczak 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki oregano
My Culinary Artczasie jest gotowy do ugotowania. Jeżeli zamierzasz dłużej przechowywać makaron, wysusz go całkowicie. The post Jak zrobić domowy makaron? appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzupełnie niepotrzebne, gdyż cynamon pełni tutaj najważniejszą rolę i najmocniej czuć jego zapach i smak w muffinach. Klasyczne ślimaczki cynamonowe wzbogaciłam o dodatek jabłek, które królują obecnie w naszych kuchniach obok śliwek i gruszek. Wprowadzają one do przepisu świeży, kwaskowaty smak i aromat. Z podanych proporcji można przygotować 10 sztuk. Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami Składniki: ciasto 250g
Smakołyki Berenikizaokrąglonym ostrzu i dwóch uchwytach. Wiele lat temu podpatrzyłam to narzędzie w programach Nigelli Lawson i od razu zapragnęłam je mieć. Nigella, które sama często podkreśla swoją nieporadność w kuchni, sprawnie i z gracją siekała nim zioła. Mezzaluna to przyrząd idealny dla osób, które nie czują się pewnie z ostrym nożem w ręku. Zatem prawdziwe pesto, jaka sama nazwa
Chilli Czosnek i Oliwawyłożyć na duży talerz, doprawić go jeszcze solą, pieprzem i posypać siekanym szczypiorkiem. The post Omlet z kurkami i pomidorami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTwym czole, przepędzić. Niech wyjdzie słońce. W tym roku na moim ogrodzie pojawiły się piękne, żółte patisony. Tak optymistyczne, jak słońce. Wspaniały, ciepły wrzesień aż sprzyja, by w kuchni pojawiły się te radosne warzywa. Chociaż miałam dylemat, co z nich zrobić. Na nadziewane okazały się zbyt wielkie, a nigdy nie mając wcześniej z nimi do czynienia, poczułam się jak dziecko
W kuchni Karmel-itkiprost uwierzyć nie mogę, że wrzesień rozpieszcza nas piękną, słoneczną pogodą. I aż żal, że trzeba się poddać codziennym obowiązkom. Z tej okazji i przy okazji w kuchni spędzam dość mało czasu, znów gotuję w pośpiechu. Jednak nie oznacza to, że jadamy byle co i byle jak, o co to to nie. Obiad szybki, ale za to smaczny
Przysmaki Karolki