Ostatnio robiliśmy większe zakupy i ku mojemu zdziwieniu w kuchni znalazły się dwa woreczki z marchewką. Hm jakim cudem? A no przecież ja wrzuciłam idąc z wózkiem a łasuch nie zauważył i też pewnie dorzucił swoje. Co zrobić w takim razie z nadmiarem marchewki? Nie zostało mi nic innego jak zrobić ciasto marchewkowe. Łasuch to się zawsze umie dobrze
ciastkarnia na kruchym spodzieciastem poprzeczkę i teraz nie mogę upiec nic gorszego. hmm w sumie idealna motywacja dla ambitnej osoby. Ciasto zrobiłam z myślą o naszych znajomych, którzy nie znają kuchni polskiej (ciasto było deserem do obiadu) Zabawna była reakcja gdy położyłam ciasto na stół: "o jak polska flaga a to jakieś tradycyjne wasze ciasto w barwach kraju
ciastkarnia na kruchym spodziedalszym ciągu słonko przygrzewa w najlepsze więc korzystam z uroków lata. Trzeba naładować energię by przeżyć ciemną jesień i zimę. W mojej kuchni w dalszym ciągu królują borówkowe wypieki. Coś ostatnio na nie łasuch zaczyna kręcić nosem, żebym zmieniła repertuar bo dostanie uczulenia na borówki. A tam teraz jest czas żeby cieszyć się tymi owocami do woli więc wykorzystuje
ciastkarnia na kruchym spodzieświeci, jest ciepło nic więc mnie dzisiaj nie powstrzyma przed dłuższym spacerem. Mam nadzieje, że jesień też będzie tak samo ładna jak lato:) A co słychać w mojej kuchni? ostatnio dorwałam truskawki w ciekawej cenie w sklepie (pewnie hiszpańskie) i postanowiłam zrobić z nich użytek. Połączenie czekolady i truskawek to zawsze sprawdzony sposób na dobre ciasto
ciastkarnia na kruchym spodzieAjvar to lekko pikantna pasta warzywna, pochodząca z kuchni serbskiej. To moja pierwsza przygoda z przetworami, a do zrobienia ajvaru zachęciło mnie to, że jest zrobiony z pieczonych warzyw. Muszę przyznać, że jest wyśmienity!;) Można użyć go jako bazę sosów paprykowych, jako dodatek do mięs z grilla lub po prostu do kanapek. Przepis pochodzi z bloga OlgaSmile
Czerwona PorzeczkaPotrzebujesz zaledwie trzy składniki: garść cierpliwości, mocny blender i sezam... Tahini, tahina, pasta sezamowa - te trzy nazwy oznaczają jedno i to samo: pyszny składnik arabskiej kuchni, bez którego nie istniałby hummus czy turecka chałwa. Idealna pasta musi być gładka, a konsystencja tak naprawdę zależy od upodobania konsumenta. Wiele razy kupowałam tahini w sklepie z żywnością orientalną. Nagle zachciało mi się
W kuchni Karmel-itkioliwek 4 posiekane ząbki czosnku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka suszonej mięty 2,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka 0,5 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki Przygotowanie: W kuchni często używamy różnych mikserów, dlatego mikser do sosów jest niezastąpiony w przygotowywaniu sałatek, a ja dzisiaj złamałam jego główne zastosowanie. Okazało, się iż taki mikser jest świetnym rozwiązaniem do różnego
Niezły MłynekZawsze używam tylko tych grzybów, które znam. Tak więc w mojej kuchni królują kurki. Trochę jest roboty z oczyszczeniem ich ale efekt i smak są warte tego wysiłku. Składniki: kurki (ok. 2 szklanek) cebula mąka wywar z warzyw (na marchewce, pietruszce i selerze) bulion drobiowy lub rosół ugotowany wcześniej makaron natka pietruszki lub koperek olej Kurki zalewamy wodą
prawdziwe jedzeniepiekarnika na około 15-20 minut. Piekę w 220 stopniach, aż pięknie się zrumieni. Podaję na gorąco lub zimno, jako dodatek do potraw lub wykorzystuję dalej w kuchni Można urozmaicić smak, dodając zioła. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiakumulatory na kolejny pracowity, szalony tydzień... Na początek weekendu chcę Wam pokazać, do czego można wykorzystać leśne grzyby. Z pierwszych tegorocznych zbiorów przygotowałam rarytas dla miłośników pierogów i polskiej kuchni, a mianowicie pierogi z surowymi ziemniakami smażonymi z cebulą i borowikami. Polecam gorąco... Ciasto: 3 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 3 łyżki oleju łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo
Czerwień i błękitPogoda zaczyna coraz bardziej przypominać mi, że nadchodzi jesień ehh. W kuchni też już to odczuwam, między słoikami, które zapełniają moją spiżarnię pojawiają się również słodkości i orzechy. A dzisiaj u nas bardzo słodko - robimy tartę orzechową - w sam raz dla kulinarnych debiutantów. Kruche ciasto nie może się nie udać! A orzechy i miód to niebo w gębie
Niezły Młyneksilnym ogniu, aż się zredukuje i stanie się gęsty. Sos przygotowałam do makaronu. The post Sos ze świeżych pomidorów appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięząbki czosnku - jabłko - pieprz ziołowy - 1 łyżka majeranku - 1 łyżeczka ziół prowansalskich Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle
Świat Smakuformie proszku, idealnie nadaje się do przygotowania różnych deserów, np. lodów, ciasteczek, serników... Można ją dostać między innymi w "5 o'clock" ale jest bardzo droga, lub w "Kuchniach Świata" - tam sprzedają chińską matchę, która do pieczenia w zupełności wystarczy. Lody z zielonej herbaty Matcha Składniki: 1 jogurt naturalny (150ml) 1 śmietanka kremowa (200ml) 2 żółtka 4 łyżki cukru
My Culinary Artsię również pochwalić prezentem, który dostałam od firmy BioPlanet - olej słonecznikowy w pięknym białym opakowaniu :) Dzisiejsza tarta inspirowana jest przepisami, które znalazłam w dwóch magazynach: "Moje Gotowanie" (spód) i "Kuchnia - magazyn dla smakoszy" (nadzienie). Oczywiście pozmieniałam je pod siebie ;) Swoją drogą, bardzo ciekawe gazetki, znalazłam w nich wiele fantastycznych przepisów. W przepisie na nadzienie nie ma słowa
My Culinary Art