Kolejna potrawa z książki „Francuski szef kuchni” jaką chciałybyśmy zaproponować to marchewka duszona na maśle wraz z delikatną nutą zielonej pietruszki. Idealny dodatek obiadowy zwłaszcza zimą, kiedy nie ma świeżych sezonowych warzyw. Ilość porcji: 4 Składniki: 4 marchewki 1 łyżka cukru 1 ½ szklanki wody 2 łyżki masła ½ łyżeczki soli Szczypta pieprzu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Marchewkę kroimy
Kolizje Smakówteż, kiedy na serwisie kotlet.tv wpadły mi w oko muffinki tęczowe koniecznie musieliśmy je zrobić. Musieliśmy, bo mój synek nie tylko lubi je zajadać, uwielbia też piec. Wprawdzie kuchnia wygląda wówczas jak po małym tornado, a sprzątania jest 3 krotnie więcej to uwielbiam z nim robić różne słodkości :) Jest to fajnie spęczony czas na zabawie, owocem którego są pyszne
Kolizje SmakówJedną z tradycyjnych zup podawanych na wigilijnym stole jest barszcz. Smakowity, rozgrzewający o wspaniałym kolorze i aromacie gości w każdym domu. Jednak w każdej kuchni przyrządza się go nieco inaczej. U nas zawsze na bazie wywaru warzywnego z pieczonymi burakami i zakwasem. Pyszny i prosty w przygotowaniu. Składniki: 1,5 l wywaru warzywnego 5 buraków 250ml zakwasu buraczanego 100g suszonych
Kolizje SmakówDzisiejsza propozycja to pyszne pierniczki z powidłami. Przepis zaczerpnięty z Internetu sprawdza się doskonale w kuchni świątecznej. Pierniczki wychodzą miękkie, a nadzieje nadaje im unikalny smak. Idealnie jeśli do nadzienia użyjemy powideł z czekoladą przygotowanych latem. Jeśli jednak nie udało nam się ich zrobić (lub już wszystkie słoiczki tajemniczo zniknęły:)) równie dobre będą kupne powidła lub dżem. Czas: 60 minut
Kolizje SmakówZupa ryżowa to klasyk kuchni domowej. U nas przyrządzana zawsze wtedy, kiedy potrzeba dużo pożywnej, soczystej i smacznej zupy. Polecamy zwłaszcza w okresie zimowym. Pychota! Składniki: porcja rosołowa dwie marchewki dwie pietruszki seler por szklanka ryżu Przyprawy: sól, pieprz, maggi Porcje rosołową myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy garnek zimną wodą i stawiamy na gaz. Kiedy
Kolizje SmakówDzisiaj klasyk kuchni włoskiej, mianowicie pizza z pieczarkami i szynką. Bardzo prosta w przygotowaniu i ekspresowa w upieczeniu. Pychota! Składniki: Na Ciasto: 30 gr drożdży w 1/2 szklance wody, * 1 ½ szklanki mąki 3 łyżki oliwy *na tą pizzę będziemy używać ciężkich składników farszu, dlatego też należy dodać nieco więcej drożdży i oliwy niż normalnie
Kolizje Smakówzadanie ugotować m. in. risotto. Potrawę wydawałoby się dość prostą w przygotowaniu. Okazało się jednak, że sprawia ona zawodnikom spore trudności, a większość z przygotowanych dań jest odsyłana do kuchni jako niejadalna, bez smaku, rozgotowana lub wręcz przeciwnie. Zainspirowana programem postanowiłam sięgnąć do książki „Niedzielne przysmaki” Gordona Ramsey’a i wraz z nim przygotować czosnkowe risotto z pietruszką. Wyszło przepysznie
Kolizje SmakówRacuchy z jabłkami to przepyszny deser kuchni polskiej. Zna go chyba każdy z nas i na pewno niejednemu kojarzy się z beztroskimi latami dzieciństwa. Chciałabym by moim dzieciom też się tak kojarzył, dlatego bardzo często gości na naszym stole. Ponadto starszy syn uwielbia mi pomagać przy jego przygotowaniu. Wprawdzie, jak to dziecko, robi więcej bałaganu aniżeli jest pomocny
Kolizje SmakówObiad kuchni polskiej w zdrowszej wersji :) Zamiast smażonego kotleta proponujemy delikatnie zawinąć go z warzywami w roladki i upiec w piekarniku. Pysznie, łatwo i zdrowo. Jeśli ponadto podamy go z sałatką i frytkami z piekarnika otrzymamy zdecydowanie zdrowszą wersje typowego miecha z frytkami. Dodatkowo roladka wygląda uroczo i nawet moje nie jedzące zazwyczaj mięso dziecko pokusiło się na kilka
Kolizje Smakówswój pierwszy tort już nigdy nie kupiłam gotowego z cukierni. Być może tamte są ładniejsze, efektowniejsze, zapewne niejednokrotnie smaczniejsze, ale są „obce”. Nie są naszymi tortami przygotowanymi we własnej kuchni z dbałością i czułością. Tort jest ciastem, które zawsze przygotowuje się z powodu wyjątkowej okazji. A jeśli okazja jest wyjątkowa to warto uświęcić ją swoim własnym wypiekiem. Jeżeli nigdy
Kolizje SmakówMąka pełnoziarnista powstaje z przemiału całego ziarna, dzięki czemu ma znacznie więcej błonnika, fosforu, żelaza i białka niż mąka tradycyjna. Ma również unikatowy ciekawy smak. Sprawdza się w domowej kuchni równie dobrze jak mąką tradycyjna, dlatego coraz częściej po nią sięgamy. Dzisiaj sprawdzony przepis na ciasto do pizzy powstałe przy udziale właśnie tej mąki. Polecamy spróbować bo naprawdę jest wyśmienite
Kolizje SmakówDzisiejsza propozycja jest daniem obiadowym dla wszystkich, którzy nie lubią zmywać lub nie mają czasu na przesiadywanie w kuchni. Zajmuje bardzo niewiele czasu, wszystko przygotowuje się w jednej brytfance, a ostateczny smak dania jest wprost wyborny. Głównie za sprawą wyśmienitej salsy z pestkami granatu. Daje ona bardzo unikatowy smak mięsa i czyni je wyjątkowy :). Przepis zaczerpnięty z programu Billa Grangera
Kolizje SmakówSezon na truskawki w pełni. W naszej kuchni również ich nie brakuje i niemal codziennie zajadamy jakiś deser z ich udziałem. Dzisiaj bardzo prosta, lekka wersja pysznego deseru z truskawkami. Szczególnie polecam wszystkim (niezbyt cierpliwym) łasuchom:) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 40 minut ( w tym 30 minut chłodzenia) Składniki: 330ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Ok. 14 truskawek Łyżka
Kolizje SmakówKotlety mielone – klasyczna potrawa kuchni polskiej. Szybka w przygotowaniu, wyśmienita w smaku i kosztująca niewielkie pieniądze. W dodatku bardzo prosta w przygotowaniu. No ideał niemalże :) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 1 bułka 1cebula 1 jajko Garść bułki tartej 50g margaryny Sól, świeżo mielony pieprz Bułkę umieszczamy w miseczce z wodą lub mlekiem i czekamy aż namięknie
Kolizje SmakówPodczas naszej wizyty w Jaworze pokusiłyśmy się na przygotowanie pierogów jagodowych. Jako że nasza Ciocia jest mistrzem kuchni polskiej pokazała nam to i owo, a my z jej wiedzy skrzętnie korzystałyśmy. Poniższy przepis to efekt naszej jagodowej pierogowej pracy. Ilość porcji: około 100 pierogów Składniki: Ciasto : 2 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju Gorąca woda ( ale nie wrzątek) Farsz
Kolizje Smaków