Zainspirowane reklamami w telewizji filmu „Julie i Julia” ponownie sięgnęłyśmy do książki „Francuski szef kuchni” Julie Child. Odświeżyłyśmy kilka starych przepisów i wypróbowałyśmy całkiem nowe. Dzisiaj zielona fasolka szparagowa w roli głównej jako przepyszny dodatek do dań obiadowych, czy kolacji. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 4 osób Składniki: 1kg zielonej fasolki szparagowej 3 łyżki masła 1 niecała łyżeczka soku
Kolizje Smakówkurczak był bardziej tradycyjny w smaku. Jedynym minusem był zbyt dosolony sos szpinakowy. Natomiast ryż zasługuje na pochwałę, gdyż był przyrządzony perfekcyjnie. Na deser zamówiłyśmy lody domowe: specjalność szefa kuchni oraz lody z sorbetem z mango. Lody były wyśmienite, zdecydowanie domowej roboty i zajadałyśmy je ze smakiem. Jedynym mankamentem drugiego deseru był niezbyt atrakcyjny wygląd oraz zbyt duża ilość sorbetu
Kolizje SmakówDzisiejsza propozycja to przepyszny makaron ryżowy z dodatkami według przepisu słynnego szefa kuchni Gordona Ramsaya. Danie przyrządza się niezwykle szybko i jest proste w wykonaniu. Pachnie wspaniale, a smakuje chyba jeszcze lepiej. Do tego zawiera wszystko co ważne by dodać energii na resztę dnia: mięso, warzywa i węglowodany. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 3 Składniki: Ok. 100g makaronu
Kolizje Smakówprzetworów, które się pomału kończą. Dzisiaj jeszcze jeden przepis na ogórki wg mojej koleżanki, która je nazywa "po żydowsku". Nie wiem czy mają coś wspólnego z tą kuchnią, ale same ogórki są pyszne i żałuję że zrobiłam ich zaledwie z połowy podanej porcji. Następnym razem zrobię o wiele więcej. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikJako, że chwilowo mamy ograniczone możliwości jeśli chodzi o spędzanie czasu w kuchni wrzucamy przepis na szybkie batoniki musli. Przepis który wypróbowałyśmy pochodzi stąd , natomiast poddałyśmy go lekkim modyfikacjom. :-) Batoniki nie zawierają ani cukru (słodzone są miodem), ani masła. Idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie. Składniki "suche": 2 szklanki płatków owsianych (my preferujemy górskie) 0,5 szklanki mąki żytniej
kuchnia do kwadratuświetny pomysł na lekką kolację. Tak więc zapraszam na przepis... Przepis na szparagi z pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i czosnkiem Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "30 minut w kuchni" Dla 2 osób Składniki: pęczek zielonych szparagów ok. 200 g pomidorków koktajlowych na gałązkach 5-6 ząbków czosnku (nieobranych. lekko rozgniecionych) 8-10 czarnych oliwek z pestkami świeże zioła, takie
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Ostatnio na blogu Sto kolorów kuchni znalazłam niezwykły przepis wykorzystujący szparagi - pesto szparagowe z orzechami włoskimi. Jako fanka tradycyjnego włoskiego pesto, poczułam się w obowiązku wypróbowania tej ciekawej wariacji. Nie zawiodłam się, aczkolwiek przepis wymagał pewnych moich drobnych usprawnień, aby mógł lepiej wpasować się w moje kubki smakowe. Pesto jest jedwabiste, kremowe, o delikatnym szparagowym smaku i orzechowej
Chilli Czosnek i OliwaPełną listę restauracji znajdziecie na stronie festiwalu. Ja chciałam wam przedstawić kilka stoisk, które spodobały mi się najbardziej. Wyobraźcie sobie, że znalazłam na festiwalu dwie restauracje serwujące /a jakże!/ kuchnię śródziemnomorską w wersji ulicznej . Pierwsza z nich to bliskowschodnia Siriana podająca laffę z jagnięca koftą (która pyszni się na zdjęciu po prawej), kurczakiem lub falaflem oraz trzy rodzaje hummusów podawane
Chilli Czosnek i Oliwadostaniecie już szparagów - omlet będzie równie świetny z dodatkiem zielonego groszku . Zapraszam! Przepis zaczerpnęłam ze "Smaków południowej Italii" Marleny de Blasi. Ta książka jest niezrównana jeżeli chodzi o kuchnię południowych Włoch. Wciąż mnie zadziwia, jak ciekawe i nietuzinkowe przepisy mogę w niej znaleźć. Według Marleny de Blasi omlet przyrządzany jest tradycyjnie z bruscandori , czyli pędami chmielu zwyczajnego w okresie Wielkanocnym
Chilli Czosnek i Oliwakuskusem - cytrusową w smaku, doskonałą na upały dzięki chłodzącemu działaniu ogórka i mięty. Coś w sam raz na lekki lunch lub przyjęcie! Pomysł na sałatkę zaczerpnęłam z książki " Łatwa kuchnia Śródziemnomorska " Claudii Roden. Sałatka przypomina libańskie tabbouleh - mamy tu drobną kaszę, cytrynowy sos, świeże zioła i warzywa, takie jak ogórek i pomidory. Jednak tabbouleh to zupełnie inne danie - używa się
Chilli Czosnek i Oliwaserdecznie pozdrawiam:) Ja robię potrójną porcję sosu względem przepisu. Aby za mocno się nie zmęczyć, podzieliłam prace na 2 dni: dziś piekę paprykę, bakłażana i czosnek (właśnie w mojej kuchni roznosi się cudowny zapach tych warzyw), a jutro zrobię sos i go zawekuję. Zachęcam was, abyście też przygotowali kilka słoiczków ajwaru. Na pewno nie pożałujecie, bo ten sos smakuje dosłownie
Chilli Czosnek i Oliwamakaronu, którego urok oparty jest na kontraście tekstur - chrupiącej i miękkiej. Pomysł na obsmażanie połowy makaronu wydał mi się niezwykły, a danie bardzo różne od tych, które kojarzę z kuchnią włoską. Przepis pochodzi z Apulii, a znalazłam go w książce Smaki południowej Italii . Makaron z ciecierzycą mógłby zostać flagowym przepisem mojego bloga, gdyż oliwa, czosnek i chilli pełnią
Chilli Czosnek i Oliwawinegretem, sałatkę z pomidorów i ogórków lub sałatkę szopską i obiad w stylu greckim gotowy. Pieczony kurczak z pikantnym sosem tzatziki przepis na 4-6 porcji na podstawie książki Kuchnia. Przepisy z serca domu Nigelli Lawson czas pieczenia: 1,5 godziny (u Nigelli 45 minut, ale kurczak według mnie nie jest wtedy dość miękki, a skórka nie chrupie) Składniki
Chilli Czosnek i Oliwadodatkiem jogurtu, czosnku, chilli, kminu rzymskiego i orzechów włoskich. Orientalna, prosta i jeszcze ten zniewalający zapach grillowanych bakłażanów! Połączenie bakłażanów i jogurtu podobno jest bardzo popularne w kuchni tureckiej i perskiej ( czyli irańskiej ). Mi też przypadło do gustu - uważam, że jogurt świetnie dopełnia mięsistą konsystencję bakłażana i łagodzi ostrość czosnku i chilli . Dodanie uprażonych orzechów włoskich do pasty
Chilli Czosnek i Oliwa