słonecznie i ciepło, ale w innych częściach Polski niestety tak nie jest. Po pięciu dniach szkoły i nauki przychodzi weekend, gdzie mogę wyszaleć się na całego. Chodzi mi o kuchnie w której gotuję najsmaczniejsze kąski. Nadeszła pora na kotleciki. W wersji bardzo jesiennych kolorów. Składniki: 4 łyżki kaszy jaglanej 3 łyżki puree z dyni 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka
Truskawkowa FiestaTradycyjny mielony gości w naszej kuchni od zawsze. Danie szybkie i nie wymagające specjalnych dodatków. Może dlatego chciałabym zaproponować dziś mielone nieco inaczej, bo z dodatkiem pieczarek. Smak takich kotlecików jest inny niż tradycyjny. Zapraszam do wypróbowania. Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 30 dag. pieczarek 1 cebula 2 jajka bułka tarta przyprawy-sól ,pieprz
W kuchennym oknie EwyCudowny puszysty krem sabayon - ekspresowy i łatwy deser z żółtek, cukru i szampana. Przepis pochodzi z książki "Mała Paryska Kuchnia" Rachel Khoo. Składniki: 4 żółtka 30 g cukru 100 ml szampana 200 g truskawek Żółtka i cukier umieścić w żaroodpornej misce postawionej na rondlu z wrzątkiem. Ubijać, aż masa zrobi się jasnożółta i gęsta. Wolno wlewając szampana, nadal ubijać
wyzwania kuchenneprzepisy, wymyślać nowe receptury, kupować całą masę gadżetów i fotografować moje dokonania. Prowadzenie bloga daje mi niesamowicie wiele radości i samozadowolenia. Dzięki tej stronie ciągle wymagam od siebie w kuchni co raz więcej, tym samym rozwijając swoje umiejętności kulinarne. Chciałabym Wam WSZYSTKIM gorąco podziękować, że zaglądacie na moją stronę, dziękuję za wszystkie komentarze, wyrazy sympatii, za wszystkie like na Facebooku
SMYKWKUCHNIżycie by było! Spanie to przyjemna część życia, więc ja nie rezygnuję, natomiast szukam i korzystam z takich przepisów, które nie wymagają przebywania przez pół dnia w kuchni, bo ja leniwa jestem:D I taki jest też ten przepis, minuta osiem i ciasteczka gotowe:) Ale gdyby jednak nie, to zawsze możemy zastosować wymianę barterową:D Kaspiecze , miło Cię powitać:) Zgadza
Zdrowa Kuchnia Sowybrownies; okazuje się, że nie mam na blogu takiego ciacha, choć brownies już robiłam, ale widocznie było to przed erą blogową:) Wyszukałam taki przepis, bo dawno nie używałam w kuchni mascarpone. Zrobiłam w okrągłej foremce o śr. 20 cm. i z niewielkimi zmianami. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowycórka jedzą co innego, tak że zdarza się nie tak rzadko, że każdy ma na talerzu inny zestaw - bez kompromisów;) Ważne tylko żeby to nie powodowało konieczności spędzania w kuchni pół dnia i jest ok:) jukejka 2011/09/08 19:55:07 Pierwsza propozycja bardzo mi się podoba! Dziękuję za miłe słowa na moim blogu. Pozdrawiam
Zdrowa Kuchnia Sowypiekarnika. Po wyjęciu posypałam zieloną cebulką i ... na stół!!! Bardzo mi smakowało, i makrela w takim połączeniu i por, którego do tej pory używałam sporadycznie w kuchni. Będę z niego na pewno częściej korzystać, zwłaszcza w zapiekankach:) Komentarze jukejka 2011/09/21 14:32:13 Cieszę się, że wyszło i smakowało! Ja za tą zapiekanką wprost przepadam! Pozdrawiam
Zdrowa Kuchnia Sowysię okazało, że czas dyni już się skończył;) Ale udało mi się niespodziewanie trafić na ostatnią chyba na rynku w tym roku, więc czym prędzej kupiłam! Przygotowałam wg zasad Kuchni 5 Przemian. Składniki na 2 porcje: * 2 ziemniaki * ok. 1/2 kg dyni * cebula niewielka * kawałek pietruszki i selera * kawałek kurczaka * kawałek świeżego imbiru * sól, pieprz, pieprz cayenne, lubczyk, tymianek, kurkuma
Zdrowa Kuchnia Sowyodrobina oliwy przyprawy: imbir, kurkuma, sól Pasta tahini z miodem: 3 łyżki sezamu najlepiej niełuszczonego 2 łyżki oliwy extra vergine - nie miałam oleju sezamowego łyżka miodu Naleśniki przygotowałam wg Kuchni Pięciu Przemian, czyli do miski kolejno dodawałam i po każdym składniku mieszałam: 1. mąkę i otręby orkiszowe (k) 2. szczyptę kurkumy (g) 3. jajko, mleko i kilka kropli oliwy
Zdrowa Kuchnia Sowybardzo zachęcająco, takie ciężkie masło, oj lubię, lubię, pięknie :) sowa_nie_sowa 2012/02/11 12:28:57 Patyska , sok z cytryny jest po to, żeby było 5 smaków, czyli wg kuchni 5 przemian tzw. potrawa zrównoważona - możesz oczywiście opuścić. Zresztą podstawą jest słonecznik i oliwa, reszta to dowolność w kombinacji:) Ja trzymam w lodówce. Daria8802 , dokładnie tak: ciężkie i smakowite masło
Zdrowa Kuchnia Sowysmakowało:) Ren-ya , zdecydowanie z tą intensywną zielenią brokuła fasolka się lepiej komponuje:) Ale jadam ostatnio dania niespecjalnie pociągające wizualnie a pyszne:) To jest chyba główny problem w kuchni: co gotować? Przyzwyczajenie do stałych pozycji, a jednocześnie znudzenie nimi. Moja koleżanka na pytanie czy sięga po nowe dania powiedziała, że rzadko, bo się boi, że rodzinie nie będzie smakować... Może
Zdrowa Kuchnia Sowyfali produkcji dań strączkowych wpłynęły do mojej kuchni również kotlety z ciecierzycy. Najpierw zobaczyłam je u Rodzynki , a potem jeszcze w kilku miejscach. Składniki były prawie takie same, różnica była w sposobie upieczenia: w piekarniku albo na patelni. Mnie spodobała się bardziej wersja z piekarnika. Zrobiłam je dwa razy i oba, choć różniły się dodatkami, miały wspólną cechę
Zdrowa Kuchnia Sowystopnia, że postanowiłam piec je systematycznie, choć raz w tygodniu:) Składniki podstawowe wzięłam z przepisu Slyvvii , dodałam przyprawy i zmieniłam strategię przygotowania ciasta tak, aby była zgodna z Kuchnią Pięciu Przemian. Składniki na 8 średnich precli: * 3 szklanki czyli 420 g mąki pszennej typ 1850 * 17 g drożdży * 2 łyżki miodu * 1 szklanka letniej wody
Zdrowa Kuchnia Sowyfruktozy (już po zrobieniu przypomniałam sobie, że miałam dać ksylitol;) łyżka miodu jajko płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 łyżki cynamonu, 1/3 łyżeczki imbiru Zrobiłam wg zasad Kuchni Pięciu Przemian, czyli tak: jabłka (k) obrałam, pokroiłam (tzn. tę czynność akurat wykonała moja córka:) w średniej wielkości kostkę. Umieściłam w sporej misce i dodawałam po kolei mieszając po każdej przemianie: kakao
Zdrowa Kuchnia Sowy