Aby piana z białek była sztywna i nie rozlewała się nam, należy pod sam koniec ubijania dodać szczyptę soli, kilka kropel octu lub odrobinę kwasku cytrynowego
Przepisy i porady kulinarneTwardy ser żółty można uratować, mocząc go w mleku, natomiast bardzo twardy żółty ser nadaje się doskonale, aby go zetrzeć na tarce i dodać np. do
Przepisy i porady kulinarneAby szybko zetrzeć na tarce warzywa np. cebulę , marchewkę lub ziemniaki na placki ziemniaczane, trzemy je ruchem okrężnym, najlepiej zgodnie z ruchem wskazówek na zegarze. Gdy
Przepisy i porady kulinarneZbyt miękkie pomidory znów będą jędrne (twardsze), jeśli zanurzymy je na kilka minut w lodowatej wodzie.
Przepisy i porady kulinarneAby zielona natka pietruszki, którą dodajemy do naszych potraw miała mocniejszy smak oraz aromat, należy ją dokładnie opłukać w zimnej wodzie, a następnie pokroić wraz z
Przepisy i porady kulinarneCebulę i inne rośliny bulwiaste najlepiej przechowywać w niskich skrzynkach wypełnionych suchymi liśćmi kasztanowca lub orzecha włoskiego. Pamiętajmy o tym , aby układać warzywa niezbyt grubymi warstwami
Przepisy i porady kulinarneGdy przypali nam się sos, możemy go jeszcze uratować w następujący sposób : Przelewamy go do czystego rondelka, uważając aby nie zeskrobać z dna spalenizny i
Przepisy i porady kulinarneGdy chcemy szybko i równo pokroić kiwi na plasterki np. do dekoracji ciast, możemy użyć do tego celu krajaczki do jajek. Dojrzałe kiwi należy obrać ze
Przepisy i porady kulinarneJeżeli do ciasta przeznaczonego na babkę piaskową dodamy pod koniec trochę rumu, likieru lub koniaku po upieczeniu nasze ciasto będzie miało wspaniały smak, aromat, a także
Przepisy i porady kulinarne