kuchnia - 5425 przepisów (strona:191/362)

Jak ubić pianę z białek,aby była sztywna. 136

Aby piana z białek była sztywna i nie rozlewała się nam, należy pod sam koniec ubijania dodać szczyptę soli, kilka kropel octu lub odrobinę kwasku cytrynowego

Przepisy i porady kulinarne
Ser żółty - kilka wskazówek i porad. 132

Twardy ser żółty można uratować, mocząc go w mleku, natomiast bardzo twardy żółty ser nadaje się doskonale, aby go zetrzeć na tarce i dodać np. do

Przepisy i porady kulinarne
Jak szybko zetrzeć na tarce warzywa. 269

Aby szybko zetrzeć na tarce warzywa np. cebulę , marchewkę lub ziemniaki na placki ziemniaczane, trzemy je ruchem okrężnym, najlepiej zgodnie z ruchem wskazówek na zegarze. Gdy

Przepisy i porady kulinarne
Pomidory - kilka dobrych rad. 82

Zbyt miękkie pomidory znów będą jędrne (twardsze), jeśli zanurzymy je na kilka minut w lodowatej wodzie.           

Przepisy i porady kulinarne
Jak kroić natkę pietruszki. 249

Aby zielona natka pietruszki, którą dodajemy do naszych potraw miała mocniejszy smak oraz aromat, należy ją dokładnie opłukać w zimnej wodzie, a następnie pokroić wraz z

Przepisy i porady kulinarne
Jak przechowywać cebulę i inne rośliny bulwiaste. 89

Cebulę i inne rośliny bulwiaste najlepiej przechowywać w niskich skrzynkach wypełnionych suchymi liśćmi kasztanowca lub orzecha włoskiego. Pamiętajmy o tym , aby układać warzywa niezbyt grubymi warstwami

Przepisy i porady kulinarne
Jak uratować przypalony sos? 185

Gdy przypali nam się sos, możemy go jeszcze uratować w następujący sposób :  Przelewamy go do czystego rondelka, uważając aby nie zeskrobać z dna spalenizny i

Przepisy i porady kulinarne
Jak szybko i równo pokroić owoce kiwi na plasterki. 140

Gdy chcemy szybko i równo pokroić kiwi na plasterki np. do dekoracji ciast, możemy użyć do tego celu krajaczki do jajek. Dojrzałe kiwi należy obrać ze

Przepisy i porady kulinarne
Babka piaskowa - jak uzyskać wspaniały smak i aromat. 105

Jeżeli do ciasta przeznaczonego na babkę piaskową dodamy pod koniec trochę rumu, likieru lub koniaku po upieczeniu nasze ciasto będzie miało wspaniały smak, aromat, a także

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania