kuchnia - 5425 przepisów (strona:186/362)

Jak szczelnie zamykać słoiki lub weki. 170

Słoiki z sałatkami będą szczelnie zamknięte, jeśli na wierzch zalewy wlejemy odrobinę spirytusu i podpalimy go. Następnie dokręcamy pokrywkę, dopóki płomień nie zgaśnie. Weki będą szczelnie

Przepisy i porady kulinarne
Kawa naturalna - jak przechowywać i parzyć. 141

  Kawa w ziarnach dłużej zachowuje swój aromat niż kawa mielona. Kawa mielona w ręcznym młynku jest bardziej aromatyczna od kawy mielonej  w młynku elektrycznym

Przepisy i porady kulinarne
Truskawki - co robić aby nie ciemniały nam w słoikach. 115

Truskawki w słoikach np. kompot, sok lub dżem, nie będą tracić swojej barwy, jeśli do roztworu dodamy trochę soku z wiśni lub dodamy kilka dojrzałych wydrylowanych

Przepisy i porady kulinarne
Jak ubić pianę z białek,aby była sztywna. 163

Aby piana z białek była sztywna i nie rozlewała się nam, należy pod sam koniec ubijania dodać szczyptę soli, kilka kropel octu lub odrobinę kwasku cytrynowego

Przepisy i porady kulinarne
Ser żółty - kilka wskazówek i porad. 173

Twardy ser żółty można uratować, mocząc go w mleku, natomiast bardzo twardy żółty ser nadaje się doskonale, aby go zetrzeć na tarce i dodać np. do

Przepisy i porady kulinarne
Jak szybko zetrzeć na tarce warzywa. 303

Aby szybko zetrzeć na tarce warzywa np. cebulę , marchewkę lub ziemniaki na placki ziemniaczane, trzemy je ruchem okrężnym, najlepiej zgodnie z ruchem wskazówek na zegarze. Gdy

Przepisy i porady kulinarne