Pomidory - kilka dobrych rad. 139Zbyt miękkie pomidory znów będą jędrne (twardsze), jeśli zanurzymy je na kilka minut w lodowatej wodzie.
Przepisy i porady kulinarne
Jak kroić natkę pietruszki. 335Aby zielona natka pietruszki, którą dodajemy do naszych potraw miała mocniejszy smak oraz aromat, należy ją dokładnie opłukać w zimnej wodzie, a następnie pokroić wraz z
Przepisy i porady kulinarne
Jak przechowywać cebulę i inne rośliny bulwiaste. 142Cebulę i inne rośliny bulwiaste najlepiej przechowywać w niskich skrzynkach wypełnionych suchymi liśćmi kasztanowca lub orzecha włoskiego. Pamiętajmy o tym , aby układać warzywa niezbyt grubymi warstwami
Przepisy i porady kulinarne
Jak uratować przypalony sos? 239Gdy przypali nam się sos, możemy go jeszcze uratować w następujący sposób : Przelewamy go do czystego rondelka, uważając aby nie zeskrobać z dna spalenizny i
Przepisy i porady kulinarne
Jak szybko i równo pokroić owoce kiwi na plasterki. 199Gdy chcemy szybko i równo pokroić kiwi na plasterki np. do dekoracji ciast, możemy użyć do tego celu krajaczki do jajek. Dojrzałe kiwi należy obrać ze
Przepisy i porady kulinarne
Babka piaskowa - jak uzyskać wspaniały smak i aromat. 161Jeżeli do ciasta przeznaczonego na babkę piaskową dodamy pod koniec trochę rumu, likieru lub koniaku po upieczeniu nasze ciasto będzie miało wspaniały smak, aromat, a także
Przepisy i porady kulinarne
Jak suszyć i przechowywać zioła. 210Fot. © Magdalena Kucova - Fotolia.com Zioła należy zbierać z dala od dróg, zakładów pracy itp. aby nie były one zanieczyszczone ! Zioła należy także zbierać o właściwym czasie
Przepisy i porady kulinarne
Jak smażyć potrawy bez tłuszczu. 153Fot. © A_Bruno - Fotolia.com Jeśli nie lubisz tłustych potraw lub musisz je ograniczyć ze względów zdrowotnych a lubisz smażone potrawy np. mięso, jajka itp. możesz
Przepisy i porady kulinarne
Jak napełnić solniczkę solą nie rozsypując ani grama soli. 190Na pewno nie raz podczas napełniania pustej solniczki solą dużo soli rozsypało nam się obok niej. Dzisiaj zdradzę Wam kilka sposobów jak zrobić, aby podczas
Przepisy i porady kulinarne
Co robić gdy zabraknie nam proszku do pieczenia. 214Fot. © thodonal - Fotolia.com Czasem jest tak, że pieczemy ciasto a nie mamy pod ręką proszku do pieczenia, co wtedy trzeba zrobić ? Można go zastąpić dodając na
Przepisy i porady kulinarne
Jak zrobić puszyste i lekkie pączki. 204Jeżeli chcemy, aby nasze pączki były puszyste i lekkie należy dodać do ciasta trochę piwa jasnego lub gazowanej wody mineralnej. Pamiętajmy również, aby nasze pączki były
Przepisy i porady kulinarne