kuchnia meksykańska - 1297 przepisów (strona:3/87)

Meksykańskie burrito z wołowiną 364

Burrito można przygotować na wiele różnych sposobów. Ja dodałam do farszu wszystko to co kojarzy mi się z kuchnią meksykańską: wołowinę, czerwoną fasolę, kukurydzę, paprykę.  6 placków tortilli 400g mięsa mielonego 1 czerwona papryka 1 duża cebula  1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 5 ząbków czosnku 300ml passaty pomidorowej mieszanka przypraw do kuchni meksykańskiej olej 150g żółtego

Szefowa kuchni
Tortilla po meksykańsku 150

tego przepisu ) 500g mięsa mielonego Puszka czerwonej fasoli Puszka pomidorów w kawałkach 2 cebule (mogą być jasne lub czerwone) 2 ząbki czosnku Papryka Jogurt naturalny Mix sałat Przyprawa do kuchni meksykańskiej Cebule obieramy, przekrajamy na pół i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy nieco tłuszczu i wrzucamy na to pokrojoną cebulę, chwilkę podsmażamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę wprost(...)kroimy w paski, dorzucamy do pozostałych składników. Całość chwilę smażymy, uważając by czosnek się nie przypalił. Dodajemy mięso mielone oraz doprawiamy.   My dajemy 3 płaskie łyżeczki przyprawy do kuchni meksykańskiej, jednak każdy musi wyczuć ilość przyprawy optymalnej dla niego. Należy pamiętać, że jedząc cały posiłek smak mięsa zostanie złagodzony przez sałatę i jogurt.   Wszystkie składniki na patelni smażymy

Kolizje Smaków
Meksykańska zupa fasolowa 113

Kuchnia meksykańska zdecydowanie należy do moich ulubionych. Kiedy ktoś zaproponuje mi huevos rancheros , quesadillas , chili con carne lub empanadas od razu się uśmiecham. Cóż, trudno o bardziej aromatyczne, sycące i rozgrzewające dania, których przygotowanie nie wymaga wielkiego wysiłku. Jeżeli tak jak ja lubicie kuchnię meksykańską, z pewnością spodoba wam się ta zupa fasolowa. Co prawda, jeszcze nie udało mi się

Okolice Palnika
Tacos z pikantnym grillowanym kurczakiem 108

Tacos z pikantnym grillowanym kurczakiem - kuchnia meksykańskiego południa CzteryFajery.pl gotują na warsztatach kulinarnych TABASCO® Tacos z pikantnym grillowanym kurczakiem to typowy przykład kuchni Tex-Mex (kuchnia teksasko-meksykańska), która charakteryzuje się wyrazistym, pikantnym lub bardzo pikantnym smakiem. Jej niekwestionowaną królową są papryczki chili dodawane (w różnej postaci) niemalże do każdej potrawy, a nawet do deserów. Tacos z pikantnym grillowanym kurczakiem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
KETO BURRITO (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, jajek i laktozy) 321

Keto burrito to placek tortilli w wersji low carb z mięsno-warzywnym farszem w środku. W ten sposób otrzymujemy niskowęglowodanowy zamiennik dania, które jest sztandarową potrawą kuchni meksykańskiej, ale pojawia się też w USA i innych krajach różniąc się głównie wielkością i farszem. Wystarczy zatem przygotować odpowiednią tortillę LCHF a w nadzieniu pominąć fasolę oraz kukurydzę, która znajduje się

Ola la LCHF
Paprykarz wegetariański w naleśniku 137

Witajcie :) Większość z nas lubi kuchnię meksykańską i wszelkie odmiany tortilli. Dzisiaj chcemy Wam zaproponować małą odmianę na rzecz naszych naleśników i starego dobrego paprykarzu. Taka środkowoeuropejska odmiana meksykańskiej kuchni. Co Wy na to ? Tanio, smacznie i w klimacie naszej kuchni. Zapraszamy zatem do wypróbowania naszej koncepcji. Zobaczcie jak to wymyśliliśmy.   Paprykarz z kiełkami stir fry w naleśniku

vegetanie
Zupa meksykańska 296

Kolejna propozycja na mroźne zimowe wieczory, zupa w sam raz na rozgrzanie. Zupa jest też propozycją dla miłośników ostrych i pikantnych smaków. Składniki: 0,5 kg

Kuchnia Pełna Pasji
Chili con carne 169

też swoje dobre strony, w aspekcie kulinarnym również. Można bowiem przygotować coś pożywniejszego, rozgrzewającego, coś, co zaspokoi wilczy apetyt mięsożerców.  Chilli con carne - jednogarnkowa potrawa rodem z kuchni meksykańskiej albo - jak podają różne źródła - amerykańskiej, a dokładniej z pogranicza teksańsko-meksykańskiego (stąd określenie kuchnia Tex-Mex). Głównymi składnikami dania są różnego rodzaju papryka oraz mielone lub siekane mięso wołowe

Obiad gotowy
Guacamole - pasta z awokado 157

Kuchnia meksykańska to przede wszystkim różnorodność i wyrazistość smaków. Jednym ze sztandarowych meksykańskich dodatków jest guacamole, czyli pasta z awokado, soli i limonki, podawana najczęściej z nachos. Świetna nie tylko do kukurydzianych chipsów, ale również ze zwykłym chlebem lub pumperniklem, jest również skarbnicą prozdrowotnych składników. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych obniża poziom "złego" cholesterolu, dostarcza nam potasu, magnezu, wapnia

W poszukiwaniu inspiracji
Chilli Con Carne z czekoladą i nutą korzenną 154

Uwielbiam kuchnię meksykańską szczególnie za ostre potrawy i wyjątkowe aromaty J Chili robię bardzo często, jest to zdecydowanie moje ulubione danie jednogarnkowe. Do chili możemy użyć różnego mięsa, ale tak naprawdę prawdziwy smak uzyskamy jedynie w przypadku wołowiny. Wersję z czekoladą robiłam po raz pierwszy i chyba teraz już właśnie taka będzie gościć na moim stole. J ej aromat świetnie

Mania Gotowania
Flan karmelowy 146

Flan karmelowy to jeden z najpopularniejszych deserów kuchni meksykańskiej. Flan to krem zrobiony z masy jajecznej, który po upieczeniu schładzamy. Nam smakiem przypomina krem brulee i pewnie dlatego nam tak bardzo przypadł nam do gustu Składniki na karmel: - 180 ml wody - 165 g cukru pudru Składniki na krem: - 3 jajka - 3 żółtka - 110 g cukru pudru - 250 ml mleka

Kuchenne Wariacje
Biodrówka po meksykańsku 127

danie z kuchni meksykańskiej możecie podać na różne sposoby. Jednym z nich to serwowaną w towarzystwie z ugotowanym ryżem, `farsz zawijany w tortillę lub farsz podany w miseczkach z ułożonymi po bokach nachos. Danie będzie gotowe w ciągu 30 minut. Cebulę obrać i drobno pokroić lub w thermomiksie posiekać, 2 sek, obroty 5 Na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekaną

Kuchnia Pokoleń
Chili con carne 164

Chili con carne, czy gulasz z mięsa ( carne – z hiszp. mięso) z dużą ilością ostrych przypraw, bulionu, cebuli i innych warzyw, zwłaszcza kuminu (kmin rzymski). Klasyka kuchni meksykańskiej i amerykańskiej. Aromatyczne, szybkie. Składnikiem mięsnym jest zwykle siekana bądź mielona wołowina. Chili con carne jest świetną propozycją dla miłośników ostrości, można je jeść i na ciepło i na zimno(...)ready(function( $ ){ //jQuery('.yuzo_related_post').equalizer({ overflow : 'relatedthumb' }); jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ columns : '> div' }); }); Post Chili con carne pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Meksykańska zapiekanka z mięsem i ziemniakami 531

przypadku ;) Dopadła mnie w końcu nieposkromiona chęć upichcenia czegoś bliżej nieokreślonego. Skorzystałam więc z niewielkiego ochłodzenia i uruchomiłam wyobraźnię oraz piekarnik. Dlaczego wyobraźnię? Ano dlatego, że naszło mnie na kuchnię meksykańską. Ostatnio wracałam myślami częściej niż zwykle do pewnej meksykańskiej knajpki, w której miałam przyjemność kilka razy jadać. Wiadoma sprawa - tacosy, enchilady, nachosy z salsą i guacamole, mmm... Rozmarzyłam się

Ratunku obiad
Fajitas z wołowiny 219

Fajitas to w powszechnym odbiorze jedno z bardziej rozpoznawalnych dań kuchni meksykańskiej, choć niektórzy bardziej przypisują je kuchni tex-mex. Tradycyjnie są to cienkie paski (czyli właśnie fajitas ) wołowiny, pierwotnie z mostka wołowego, grillowane z warzywami i podane z rozmaitymi możliwymi dodatkami – np. z tortillą, guacamole, żółtym serem, salsą czy ryżem. Można też podać fajitas w tortilli – nadziewając półotwartą tortillę(...)części jak rostbef, antrykot, łopatka czy udziec – na zdjęciach widzicie ten ostatni. Warzywa użyte w naszym przepisie są natomiast dość typowe dla fajitas. A jako dalszy dodatek polecamy czerwony meksykański ryż , na który ostatnio opublikowaliśmy osobny przepis. To jednak nasz subiektywny wybór i jak wspomnieliśmy wyżej, istnieje dużo więcej opcji. To nieskomplikowane danie z mało wyszukanych składników, ale o całkiem

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania