kuchnia meksykańska - 1297 przepisów (strona:6/87)

Chili con carne 121

Chili con carne to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Podstawą tego dania jest mięso mielone oraz papryczka chili, której ostry smak łagodzi czerwona fasolka. Inne dodatki i przyprawy do dania to już indywidualna interpretacja. Jest to szybkie i proste w wykonaniu danie. Polecamy każdemu nie tylko na obiad ale i na imprezę Składniki: - 250 g mięsa mielonego wołowego

Kuchenne Wariacje
TORTILLA 134

Tortilla, na którą zaprezentuje poniżej przepis, pochodzi z kuchni meksykańskiej. Jest to płaski placek, w który możemy zawinąć dowolne nadzienie, jak choćby mieszankę kurczaka, warzyw i dowolnego sosu. W innym poście przedstawiam przepis na " Fajitas ", które przygotowuje się z tortillą. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Enchilady z siekaną wołowiną 188

Dziś zapraszam na danie kuchni meksykańskiej. W związku z akcją Shinju Hola Mexico 3 postanowiliśmy wspólnie przygotować enchilady. Ja zdecydowalam się na tradycyjne tortille z farszem z siekanego mięsa wołowego z jajkiem. Potrawa ta jest bardzo łatwa i stosunkowo szybka w przygotowaniu, ponadto efektowana i niesamowicie smaczna! Polecam!  Razem ze mną enchilady przygotowały: Dobromiła ,  Chantel ,  Siankoo

Codzienne Gotowanie
Salsa z pomidorów i kolendry 168

Salsa z pomidorów i kolendry to odświeżający dodatek do dań kuchni meksykańskiej. Bardzo dobrze komponuje się z ostrzejszymi i cięższymi kalorycznie potrawami. Ja użyłam jej do tacos z wieprzowiną.     Składniki: 2 pomidory 1/2 świeżego ogórka 1 łyżka posiekanej kolendry 1/3 papryczki chili 1/2 białej cebuli kilka kropel sosu tabasko 1 łyżeczka soku z limonki   Wykonanie: Pomidory naciąć

Pasja Smaku
Guacamole - pasta z awokado 192

Guacamole - czyli pasta z awokado. Jedno z najbardziej znanych dań  kuchni meksykańskiej. Odmian guacamole jest bardzo dużo, wszystko zależy od dodatków, a mogą nimi być pomidory, pietruszka i kolendra, cebula, papryka. Bazę natomiast stanowi awokado. Pasta świetnie sprawdza jako dodatek do wrapów, tacos, burrito i również świetnie smakuje wyjadana z miseczki nachosami.  Moja rada: guacamole przygotowuje się bardzo

Obiad gotowy
Tortille z kurczakiem i warzywami 136

Blueberry Corner by "jagodzianka" Kuchnia meksykańska często gości na moim stole. Dziś kolej na kurczaka z warzywami zawiniętego w tortilli. Awokado łagodzi a salsa … Przeczytaj cały artykuł Post Tortille z kurczakiem i warzywami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Sos guacamole 218

guacamole Sos guacamole to popularny dodatek do potraw, pochodzący z  kuchni meksykańskiej, serwowany często jako samodzielna przekąska z chipsami kukurydzianymi (nachos). Jest smaczny, a przy tym bardzo prosty i szybki w wykonaniu. W zasadzie wystarczy mieć avocado- z pozostałymi składnikami można dość swobodnie eksperymentować! W podstawowej wersji wygląda on tak: SOS GUACAMOLE- SKŁADNIKI: - 2 owoce avocado

Aromatyczne Podróże
Kurczak mole 129

Czekoladowy ( ale nie słodki ) sos mole pochodzi z kuchni meksykańskiej. W połączeniu z mięsem drobiowym doskonale się sprawdza.  Składniki 4 piersi kurczaka świeża kolendra Sos: 2 łyżki oliwy 2 cebulki dymki 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g rodzynek 2 goździki 3 czubate łyżki kakao chili w proszku mielony kumin   Przygotowanie   Na patelni rozgrzałem oliwę

R'n'G Kitchen
Quesadillas z wołowiną 101

Blueberry Corner by "jagodzianka" Kolejna odsłona kolorowej, aromatycznej kuchni meksykańskiej. Quesadillas to danie bardzo sycące i smaczne. Porcja na 8 porcji Składniki: 2 łyżki … Przeczytaj cały artykuł Post Quesadillas z wołowiną pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Chili con carne 127

Chili con carne, to potrawa kuchni meksykańskiej. Nie wiem, jak się ma do tego fakt, że „… w 1977 roku ogłoszono chili con carne „oficjalnym daniem stanu Teksas”. Obecnie co roku w San Antonio odbywa się „Festiwal królowych chili”, podczas którego wszystko toczy się wokół chili con carne.” Dylemat, czyja to potrawa, zostawmy historykom. Najważniejszy jest fakt, że jest prosta

mojewypiekiinietylko
Salsa z papai 134

Salsa z papai to idealny sos na zimno do mięs, ziemniaków czy jako surówka do obiadu. Salsa – potrawa kuchni meksykańskiej. Rodzaj zimnego, często pikantnego sosu ze zmiksowanych lub drobno pociętych warzyw lub owoców z przyprawami. Lekko słodkawa ale o zdecydowanym smaku papaja to bogate źródło likopenu który wymiata z organizmu wszystkie "śmieci". Zawiera także witaminę(...)minerały takie jak magnez, żelazo, wapń i znakomicie poprawia trawienie. Robimy salsę z papai? robicie, wykorzystujecie ten owoc w kuchni? Pisałam już o tym że pesteczki papai mają działanie zdrowotne, radzę przeczytać. Salsa z papai. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pszenna tortilla 131

Tortille to okrągłe, cienkie placki sporządzane zazwyczaj z mąki pszennej lub kukurydzianej. W kuchni meksykańskiej są bazą do innych potraw np. fajitas, enchiladas lub burrito. Nadszedł czas, aby zrobić je własnoręcznie, a nie znowu kupować Składniki (około 6 tortilli): 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy Przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać sól, olej

Oryginalny smak
Chili Con Carne 150

Chili Con Carne Chili Con Carne na bogato;) Chili con carne to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, swój rodowód wywodzące z Teksasu (w czasie gdy był on jeszcze stanem hiszpańskim, a potem meksykańskim). Jego przygotowanie jest proste i mało pracochłonne, samo danie zaś jest pyszne i bardzo pożywne.  Chile con carne to po hiszpańsku tyle, co "papryki z mięsem"... Składniki

Aromatyczne Podróże
Chili con carne z suszonymi pomidorami 101

Bardzo syte i rozgrzewające danie w sam raz na zimne dni. Danie jest ostre jednakże łagodzi je cukier. Polecam dla wielbicieli kuchni meksykańskiej. 250 g mięsa mielonego wieprzowego 250 g mielonej wołowiny 1 duża biała cebula 3 ząbki czosnku 1,5 czerwonej papryki 3 suszone pomidory 0,5 łyżeczki ostrego chilli 0,5 łyżeczki przyprawy do mięs 2 pomidory

VioletoweKucharzenie