Tacos to jedno z bardziej rozpoznawalnych dań kuchni meksykańskiej. Składają się zazwyczaj z tortilli i mięsa z warzywami. Tacos z wieprzowiną i salsą to mój debiut w tym temacie. Następnym razem placki taco przygotuję sama. Ale Wy, podobnie jak ja możecie skorzystać w gotowych placków. Często można je kupić w dużych sklepach podczas tematycznych tygodni kuchni świata. Składniki
Pasja SmakuSpecyficzną kuchnię meksykańską z dużą ilością smaku, ostrości, fasoli i kukurydzy albo się kocha albo nie. ;-) Zwykłe kotlety mielone bardzo mnie nudzą, dlatego staram się by za każdym razem smakowały inaczej. Dziś przedstawiam pikantną wersję meksykańską, z dużą ilością warzyw i kolorów. Są tak barwne, że wręcz uśmiechają się z talerza. ;-) Wielbiciele chili con carne na pewno je polubią
Szefowa kuchniMeksykańska zupa z ciecierzycą po raz pierwszy pojawiła się w mojej kuchni ponad rok temu i można powiedzieć, że na stałe już wpisała się do mojego kanonu posiłkowego. Bardzo(...)lubię robić ją w lecie; jest lekko kwaskowa, pikantna, zachwycająca świeżością warzyw, a z drugiej strony bardzo treściwa i jako jednodaniowy obiad zupełnie wystarczająca w jakiś upalny dzień. Miłośnicy kuchni meksykańskiej będą z pewnością nieco zaskoczeni lekkością tej zupy, ale na pewno nie rozczarowani. Musicie spróbować! Zupę znalazłam w książeczce
Kuchnia PrezydentowejPozostajemy w tematyce kuchni meksykańskiej na blogu, którą postanowiłam Wam trochę przybliżyć, ale w takim mniej tradycyjnym ujęciu, i bardzo luźnej interpretacji. Dlatego dziś przepis na buritto w wersji wege! Co to jest buritto? To nic innego jak swojego rodzaju nazwijmy to wrap z tortilli, która zazwyczaj jest grillowana lub ocieplana na patelni czy parze, z nadzieniem. Nadzienie takie typowe
SMYKWKUCHNITacos to placki kukurydziane wywodzące się z kuchni meksykańskiej. To proste danie, które składa się z placków wypełnionych farszem. Farsz jest dowolny, mięsny, warzywny a do tego podane są pyszne sosy. Polecam przepis na tacos
Kulinarne Fantazje MarioliMój kolejny sposób na kurczaka pochodzi z kuchni meksykańskiej. Robię dzisiaj fajitas z kurczakiem, ale będzie to wersja obiadowa, nieco okrojona, ponieważ nie będzie ona podana standardowo w tortilli z dodatkiem sosów i sałat, a z kaszą bulgur, w której ostatnio bardzo się rozsmakowałam. Danie obiadowe lekkie i przyjemne w smaku, a do tego (może nie wygląda
Bon appetit mon amiePoszukując kiedyś przepisu na słodkości kuchni meksykańskiej natrafiłam na ten przepis na stronie kuchnialidla.pl. Ciasto bardzo mi przypasowało choć nie lubię mocno czekoladowych ciast, ale to jest wyjątkowe w smaku. Składniki: - 180 g mąki pszennej - 150 g cukru - 125 g masła - 50 g kakao - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 50 g orzechów włoskich - 50 g czekolady deserowej posiekanej
Kuchenne WariacjeFajita to danie kuchni meksykańskiej. Początkowo podawana była tylko z mięsem wołowym. Teraz coraz częściej można kupić fajitę przygotowaną na bazie kurczaka i taki przepis zaprezentuję poniżej. To jedzenie wyjątkowo polepszające nastrój. Przygotowałam je z sosem czosnkowym i tortillą domowej roboty . CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryDziś zapraszam na inną odsłonę ryżu. Będzie to odsłona kolorowa, bo zielona i inspirowana kuchnią meksykańską. Odsłona bardzo aromatyczna, która cudownie pachnie już od momentu wrzucenia ziół na patelnię. Gwarantuję, że wasi domownicy od razu pojawią się w kuchni. Zielony ryż to fajna odmiana klasycznego ryżu, która pasuje do prawie każdego
Kulinarne przygody GatityPrawdziwy przysmak dla zwolenników kuchni meksykańskiej. Lubię eksperymentować i łączyć różne smaki, dlatego też w mojej quesadilli pojawia się szpinak i mozzarella. Wierzcie mi, że całość smakuje rewelacyjnie. Polecam podawać z pikantnym sosem. Czym jest quesadilla? To nic innego jak złożone tortille z nadzieniem, w skład którego wchodzi m.in. ser. Jest on niezbędny w celu sklejenia tortilli. Poza
Passions hobbies lifeDziś przedstawiam tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, pikantne enchilady z kurczakiem i awokado. Enchilady to najzwyczajniejsze w świecie tortille nadziewane w tym przypadku mięsem z kurczaka i awokado, a następnie zapieczone z sosem pomidorowym z awokado i chilli i dużą ilością sera. Danie to jest bardzo łatwe w przygotowaniu i stosunkowo szybkie w przygotowaniu, generalnie większość pracy wykonuje za nas piekarnik
karmelowyQuesadilla (czyt. kesadija) to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Tradycyjna jej wersja bazowała jedynie na dwóch tortillach kukurydzianych, pomiędzy którymi znajdowała się warstwa roztopionego sera. Historia quesadilli sięga połowy XVI wieku. W wyniki najazdu Hiszpanów na terytorium obecnego Meksyku, znacznie wrosła jakość tamtejszego jedzenia, poprzez przywiezione przez nich mięso. Może i ówczesnym czasie kuchnia meksyku nie należała do ubogich
Jacob Tastesokoło 1 tygodnia lub przelać do woreczka przeznaczonego do zamrażania i zamrozić. Do następnych enchiladas sos będzie jak znalazł! Serowe enchiladas przygotowane według powyższego przepisu, jak zdecydowana większość potraw kuchni meksykańskiej, są bardzo pikantne . Kmin rzymski (kumin) to nie ta sama przyprawa, co stosowany w kuchni polskiej kminek , a przecier pomidorowy to nie to samo, co koncentrat pomidorowy. 1 szklanka
Gospodyni MiejskaDziś propozycja kuchni meksykańskiej (dokładniej u mnie salsa cruda – wersja na surowo), czyli połączenie surowych warzyw z przyprawami. U mnie pomidory, cebula, papryka, dorzuciłam od serca suszone pomidory i oliwki, bo kocham! Jest to opcja, możecie z nich zrezygnować. Do tego przyprawy, dodatki i sos gotowy. Sos pomidorowy traktuję dwojako, i jako sałatkę/surówkę do przekąsek, dań
Zasmakuj KuchniQuesadilla to danie kuchni meksykańskiej, którego głównymi składnikami są kukurydziana tortilla oraz ser. W oryginalnym przepisie, na placek tortilli nakłada się łatwo topiący ser, następnie składa się tortillę na pół i ogrzewa, by ser się stopił. Często dodaje się do niej także różne składniki, jak np. ziemniaki, kiełbasę chorizo czy paprykę jalapeno. Tak naprawdę możemy tworzyć różne wersje quesadilli, dodając
Kuchnia MagdaLenyChili con carne to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Podstawą tego dania jest mięso mielone oraz papryczka chili, której ostry smak łagodzi czerwona fasolka. Inne dodatki i przyprawy do dania to już indywidualna interpretacja. Jest to szybkie i proste w wykonaniu danie. Polecamy każdemu nie tylko na obiad ale i na imprezę Składniki: - 250 g mięsa mielonego wołowego
Kuchenne WariacjeTortilla, na którą zaprezentuje poniżej przepis, pochodzi z kuchni meksykańskiej. Jest to płaski placek, w który możemy zawinąć dowolne nadzienie, jak choćby mieszankę kurczaka, warzyw i dowolnego sosu. W innym poście przedstawiam przepis na " Fajitas ", które przygotowuje się z tortillą. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandry