kuchnia meksykańska - 1297 przepisów (strona:5/87)

Chili con carne 136

Lubię kuchnię meksykańską. Zainspirowana tygodniem meksykańskim w Lidlu postanowiłam zrobić chili con carne - ostre i sycące. Dla przełamania ostrości podane ryżem i odrobiną śmietany. Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 cebula puszka kukurydzy puszka Chilli Beans  1 łyżka przecieru pomidorowego 2 pomidory 3 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo: woreczek ugotowanego ryżu śmietana 18% Tortilla Chips Wykonanie: Cebulę pokroić

Pasja Smaku
Tacos z wieprzowiną i salsą 183

Tacos to jedno z bardziej rozpoznawalnych dań kuchni meksykańskiej. Składają się zazwyczaj z tortilli i mięsa z warzywami. Tacos z wieprzowiną i salsą to mój debiut w tym temacie. Następnym razem placki taco przygotuję sama. Ale Wy, podobnie jak ja możecie skorzystać w gotowych placków. Często można je kupić w dużych sklepach podczas tematycznych tygodni kuchni świata.     Składniki

Pasja Smaku
Kotlety mielone po meksykańsku 203

Specyficzną kuchnię meksykańską z dużą ilością smaku, ostrości, fasoli i kukurydzy albo się kocha albo nie. ;-) Zwykłe kotlety mielone bardzo mnie nudzą, dlatego staram się by za każdym razem smakowały inaczej. Dziś przedstawiam pikantną wersję meksykańską, z dużą ilością warzyw i kolorów. Są tak barwne, że wręcz uśmiechają się z talerza. ;-) Wielbiciele chili con carne na pewno je polubią

Szefowa kuchni
Meksykańska zupa z kurczakiem i ciecierzycą 139

Meksykańska zupa z ciecierzycą po raz pierwszy pojawiła się w mojej kuchni ponad rok temu i można powiedzieć, że na stałe już wpisała się do mojego kanonu posiłkowego. Bardzo(...)lubię robić ją w lecie; jest lekko kwaskowa, pikantna, zachwycająca świeżością warzyw, a z drugiej strony bardzo treściwa i jako jednodaniowy obiad zupełnie wystarczająca w jakiś upalny dzień. Miłośnicy kuchni meksykańskiej będą z pewnością nieco zaskoczeni lekkością tej zupy, ale na pewno nie rozczarowani. Musicie spróbować!           Zupę znalazłam w książeczce

Kuchnia Prezydentowej
Wegetariańskie wrapy/ buritto z łososiem i mango! 125

Pozostajemy w tematyce kuchni meksykańskiej na blogu, którą postanowiłam Wam trochę przybliżyć, ale w takim mniej tradycyjnym ujęciu, i bardzo luźnej interpretacji. Dlatego dziś przepis na buritto w wersji wege! Co to jest buritto? To nic innego jak swojego rodzaju nazwijmy to wrap z tortilli, która zazwyczaj jest grillowana lub ocieplana na patelni czy parze, z nadzieniem. Nadzienie takie typowe

SMYKWKUCHNI
PLACKI TACOS 128

Tacos to placki kukurydziane wywodzące się z kuchni meksykańskiej. To proste danie, które składa się z placków wypełnionych farszem. Farsz jest dowolny, mięsny, warzywny a do tego podane są pyszne sosy.  Polecam przepis na tacos

Kulinarne Fantazje Marioli
Fajitas inaczej... czyli obiadowy sposób na kurczaka 143

Mój kolejny sposób na kurczaka pochodzi z kuchni meksykańskiej. Robię  dzisiaj fajitas z kurczakiem, ale będzie to  wersja obiadowa, nieco okrojona, ponieważ nie będzie ona podana standardowo w tortilli z dodatkiem sosów i sałat, a z kaszą bulgur, w której ostatnio bardzo się rozsmakowałam.  Danie obiadowe lekkie i przyjemne w smaku, a do tego (może nie wygląda

Bon appetit mon amie
Czekoladowe ciasto meksykańskie z mango 109

Poszukując kiedyś przepisu na słodkości kuchni meksykańskiej natrafiłam na ten przepis na stronie kuchnialidla.pl. Ciasto bardzo mi przypasowało choć nie lubię mocno czekoladowych ciast, ale to jest wyjątkowe w smaku. Składniki: - 180 g mąki pszennej - 150 g cukru - 125 g masła - 50 g kakao - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 50 g orzechów włoskich - 50 g czekolady deserowej posiekanej

Kuchenne Wariacje
FAJITA Z KURCZAKIEM 235

Fajita to danie kuchni meksykańskiej. Początkowo podawana była tylko z mięsem wołowym. Teraz coraz częściej można kupić fajitę przygotowaną na bazie kurczaka i taki przepis zaprezentuję poniżej. To jedzenie wyjątkowo polepszające nastrój. Przygotowałam je z sosem czosnkowym i tortillą domowej roboty . CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Arroz vedre, czyli zielony ryż 178

Dziś zapraszam na inną odsłonę ryżu. Będzie to odsłona kolorowa, bo zielona i inspirowana kuchnią meksykańską. Odsłona bardzo aromatyczna, która cudownie pachnie już od momentu wrzucenia ziół na patelnię. Gwarantuję, że wasi domownicy od razu pojawią się w kuchni. Zielony ryż to fajna odmiana klasycznego ryżu, która pasuje  do prawie każdego

Kulinarne przygody Gatity
Quesadilla z mięsem, papryką, szpinakiem i mozzarellą 236

Prawdziwy przysmak dla zwolenników kuchni meksykańskiej. Lubię eksperymentować i łączyć różne smaki, dlatego też w mojej quesadilli pojawia się szpinak i mozzarella. Wierzcie mi, że całość smakuje rewelacyjnie. Polecam podawać z pikantnym sosem. Czym jest quesadilla? To nic innego jak złożone tortille z nadzieniem, w skład którego wchodzi m.in. ser. Jest on niezbędny w celu sklejenia tortilli. Poza

Passions hobbies life
Pikantne enchilady z kurczakiem i awokado / Spicy enchiladas with chicken and avocado 165

Dziś przedstawiam tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, pikantne enchilady z kurczakiem i awokado. Enchilady to najzwyczajniejsze w świecie tortille nadziewane w tym przypadku mięsem z kurczaka i awokado, a następnie zapieczone z sosem pomidorowym z awokado i chilli i dużą ilością sera. Danie to jest bardzo łatwe w przygotowaniu i stosunkowo szybkie w przygotowaniu, generalnie większość pracy wykonuje za nas piekarnik

karmelowy
Quesadilla z indykiem i wieprzowiną 182

Quesadilla (czyt. kesadija) to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Tradycyjna jej wersja bazowała jedynie na dwóch tortillach kukurydzianych, pomiędzy którymi znajdowała się warstwa roztopionego sera. Historia quesadilli sięga połowy XVI wieku. W wyniki najazdu Hiszpanów na terytorium obecnego Meksyku, znacznie wrosła jakość tamtejszego jedzenia, poprzez przywiezione przez nich mięso. Może i ówczesnym czasie kuchnia meksyku nie należała do ubogich

Jacob Tastes
Serowe enchiladas 147

około 1 tygodnia lub przelać do woreczka przeznaczonego do zamrażania i zamrozić. Do następnych enchiladas sos będzie jak znalazł! Serowe enchiladas przygotowane według powyższego przepisu, jak zdecydowana większość potraw kuchni meksykańskiej, są bardzo pikantne . Kmin rzymski (kumin) to nie ta sama przyprawa, co stosowany w kuchni polskiej kminek , a przecier pomidorowy to nie to samo, co koncentrat pomidorowy. 1 szklanka

Gospodyni Miejska
Salsa mexicana, sos z pomidorów 77

Dziś propozycja kuchni meksykańskiej (dokładniej u mnie salsa cruda – wersja na surowo), czyli połączenie surowych warzyw z przyprawami. U mnie pomidory, cebula, papryka, dorzuciłam od serca suszone pomidory i oliwki, bo kocham! Jest to opcja, możecie z nich zrezygnować. Do tego przyprawy, dodatki i sos gotowy. Sos pomidorowy traktuję dwojako, i jako sałatkę/surówkę do przekąsek, dań

Zasmakuj Kuchni