przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:400/1100)

Rabarbarowiec z pianką 122

szklanki oleju * 2 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru Sposób przygotowania: Białka oddzielić od żółtek. Margarynę pokroić w kostkę. Z mąki, margaryny, żółtek, proszku do pieczenia i cukru pudru zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrozić (min.30 min.).Blaszkę ( 26x20 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą

Pobite gary Barbary
Przepis na jabłecznik (szarlotkę) 361

wikipedii obie nazwy funkcjonują zamiennie więc zwał jak zwał, a ważne, że super smakuje:)! Ja zawsze wybieram jabłka kwaśne bo wtedy nawet lekko posłodzone idealnie smakują na kruchym cieście:)! Oto mój przepis na jabłecznik.Przepis na jabłecznik – składniki:Ciasto:250g tłuszczu (schłodzonego)3 szklanki mąki4 żółtka1 szklanka cukru pudru150 ml kwaśnej śmietany1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa jabłkowa

UgotujmyTo.pl
Mini serniczki miętowe 228

zabieram ze sobą część potraw przygotowanych z tej okazji. Polecam inne moje mini ciasta: Sernikowe tartaletki z malinami Mini serniczek z truskawkami i jagodami (light) Serniczki z jagodami w cieście francuskim Sernikowe tartaletki z żurawiną tartaletki z kremem kokosowym Kiedy Joanna wstawiła na FB-ku zdjęcie sernika o lekko zielonkawym kolorze nie musiałam długo się zastanawiać co jest jego składnikiem(...)serniczki miętowe smakowały wybornie. Domowe lody miętowe z likierem miętowym Domowe lody miętowe Przepis na Mini serniczki miętowe z czekoladą. Pokombinowałam z przepisem na kruche ciasteczka i stworzyłam idealne, kruche ciasto kakaowe, które wypełniłam miętową masą serową z płatkami czekolady. Przepis na te mini serniczki miętowe jest godny polecenia. Składniki: 1 szklanka* mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki* mąki kukurydzianej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Muffinki 93

powinny mieć temperaturę pokojową. Podczas dodawania składników o różnej temperaturze ciasto może się zważyć, a tym samym zrobi się zakalec. Starajcie się trzymać tej zasady podczas pieczenia niemal każdego ciasta. Mieszając składniki o różnych temperaturach, możemy doprowadzić do ich zepsucia się. U mnie dziś muffinki bardzo proste w wykonaniu. Autorem przepisu jest Daniel Coceancig , młody cukiernik z ogromna pasją, który(...)jest dokładnie opisane i wyjaśnione. Książka podzielona jest tematycznie na rozdziały:pory roku ,a w przepisach wykorzystywane są produkty sezonowe, przede wszystkim owoce.Jest także kilka cennych informacji jak przygotować kruche ciasto, biszkopt, muffinki, ciasto parzone i ciasto francuskie. Super pomysł bo takie przepisy i rady to podstawa a dodatki możemy dobierać i modyfikować według własnego uznania. Ale przejdźmy do muffinów

Z Kuchni Do Kuchni
Tartaletki gruszkowo-orzechowe 142

potrzymać na patelni chwilę aż wszystko się wchłonie. Odstawić do wystygnięcia.3. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na kilka części. Każdy kawałek rozwałkować i wylepić formy do tartaletek. Docisnąć ciasto i ściąć nadmiar. Nakłuć widelcem. Każdą foremkę przykryć folią lub papierem do pieczenia i obciążyć suchym grochem lub kulkami ceramicznymi do pieczenia. Wyłożyć foremki na blachę. Piec w nagrzanym(...)masy śmietanowej do 3/4 wysokości (nie pełno, żeby nie wylało się w trakcie pieczenia) i wierzch posypać posiekanymi orzechami. Zapiekać w temperaturze 190 stopni około 20-25 minut. Porada: Kruche ciasto dobrze się wałkuje między dwoma kawałkami folii.Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.plSmacznego Post Tartaletki gruszkowo-orzechowe pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Tarta z dynią, kurczakiem i papryką oraz pomidorem 168

pomidory pół zielonej papryki pól białej papryki 300 g piersi z kurczaka oregano majeranek  natka pietruszki  Mąkę, jogurt naturalny, 1 jako i szczyptę soli mieszamy i wyrabiamy kruche ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach, wrzucamy do garnka, wlewamy kilka łyżek wody(...)dusimy. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka oraz pokrojone papryki i pomidory. Farsz doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i oregano. Dusimy 15-20 minut. Kruche ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Układamy na formie do tarty, robimy dziurki widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Gdy nasz farsz będzie gotowy należy go ostudzić

Mango Papaja
Pełnoziarniste muffiny z jabłkami 54

jabłkami - sposób przygotowania: Składniki mokre wymieszaj ze sobą na jednolitą masę. Suche wymieszaj i dodaj do płynnej masy, a następnie dokładnie połącz. Do blaszki powkładaj papilotki i nakładaj ciasto do 4/5 ich wysokości. Piecz około 20 minut w temperaturze 180°C - do "suchego patyczka". Po upieczeniu wyjmij z blachy i wystudź na kratce.  Wystudź na kratce... dobre sobie... Ciężko(...)fosfor, magnez, cynk i wapń. Jestem zachwycona efektami i serdecznie polecam mielenie ziaren pszenicy w robocie kuchennym . Taka świeżo mielona mąka zmieni Wasze życie :) Idealnie nadaje się do przygotowania kruchego ciasta. Jedzcie zdrowo

Gary Bez dna
Sernik z brzoskwinią i bezą pod maślaną kruszonką 103

dużo mówić, zdjęcia same za siebie wskazują, że nie odpuszczam produkcji serników. :) Tym razem mam dla Was przepis na dużą blachę sernika ze słodką brzoskwinią i bezą. Ciasto kruche jest mocno maślane a w połączeniu z puszystą masą serową i resztą dodatków tworzy super smak!  Śmiem twierdzić, że śmiało może stanąć obok sernika królewskiego, bo oba przepisy mają dużo(...)serniki tak jak u mnie-ten oraz królewski. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze 1 kawałka (24): 245 kcal B 12 g W 13 g T 16 g: Składniki: ciasto ▪ 3 szklanki mąki (orkiszowa pełnoziarnista) ▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ▪ 250 g masła zimnego ▪ 5 żółtek ▪ 3 łyżki cukru pudru (zmielony słodzik) masa serowa ▪ 1 kg twarogu ▪ 3 jajka

Zdrowie i pysznie na talerzu
Sernik z brzoskwinią i bezą pod maślaną kruszonką 86

dużo mówić, zdjęcia same za siebie wskazują, że nie odpuszczam produkcji serników. :) Tym razem mam dla Was przepis na dużą blachę sernika ze słodką brzoskwinią i bezą. Ciasto kruche jest mocno maślane a w połączeniu z puszystą masą serową i resztą dodatków tworzy super smak!  Śmiem twierdzić, że śmiało może stanąć obok sernika królewskiego, bo oba przepisy mają dużo(...)serniki tak jak u mnie-ten oraz królewski. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze 1 kawałka (24): 245 kcal B 12 g W 13 g T 16 g: Składniki: ciasto ▪ 3 szklanki mąki (orkiszowa pełnoziarnista) ▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ▪ 250 g masła zimnego ▪ 5 żółtek ▪ 3 łyżki cukru pudru (zmielony słodzik) masa serowa ▪ 1 kg twarogu ▪ 3 jajka

zdrowo i aktywnie
Galette z truskawkami 131

minut. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 35 cm. Środek ciasta wyłożyć wcześniej przygotowanymi truskawkami, pozostawiając przy brzegu około 3-4cm marginesu. Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem. 4. Piec w piekarniku nagrzanym(...)hitem wśród letnich deserów ⤿ szybka i łatwa w przygotowaniu :) ⤿  zwabia zapachem do kuchni, a kuchnia to serce każdego domu ⤿  mały kawałek zmieści się w ręku dziecka :) ⤿  kruche ciasto łączy pokolenia

Szalona Kuchnia Eweliny
Pączki dyniowe z marmoladą 160

Dzięki niej nabierają one wspaniałego żółtego koloru. Pączki nadziałam pyszną marmoladą wieloowocową od Jamar . Doskonale nadaje się do wszelkich słodkich wypieków. Nie tylko do pączków ale również do ciast kruchych, drożdżowych, rogalików i wielu, wielu innych. Warto mieć pudełeczko w lodówce aby dodać ją choćby do śniadaniowych tostów. Pączki: 600 g mąki pszennej op. drożdży instant (7g) 4 łyżki domowego(...)temperaturę pokojową. Mąkę przesiać do większej miski. dodać cukier, drożdże i sól, wymieszać. Wlać ciepłe mleko, olej, jajka i puree z dyni. wszystko dokładnie wyrobić aby uzyskać elastyczne, gładkie ciasto. Gdyby ciasto było trochę za luźne można dosypać odrobinę mąki. Trzeba jednak uważać aby nie było zbyt twarde. Wyrobione ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce

Smakołyki Asi
Jagodowa chmurka 157

postanowiłam maliny zamienić na jagody i borówki. Ciasto okazało się strzałem w dziesiątkę, znikające z blaszki w ekspresowym tempie. Podstawą ciasta jest spód, który jest czymś pomiędzy biszkoptem, a ciastem kruchym, następnie beza, bita śmietana oraz jagody z dużą ilością galaretki. To wszystko tworzy idealny połączenie, spróbujcie! Uwaga, ono uzależnia... Spód:  -7 żółtek -90g cukru -1 łyżeczka proszku(...)cukru, a następnie porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Masa powinna być dość gęsta. Blaszkę (29*35 cm) wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy przygotowane ciasto.  Pieczemy dwa takie spody ( składniki podane są na jeden spód, można również podwoić porcję, chociaż ciasto twardnieje czekając na pieczenie). Beza: -7 białek -230g cukru -płatki migdałowe Białka

Receptura smaku
Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem 144

przekładamy na stolnice silikonową gdzie zagniatamy. Krok 2 Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia dół i boki( smaruje masłem spód i boki, łatwiej przytwierdza się papier do pieczenia.Wałkujemy ciasto kruche( tyle ile damy rade , bo dosyć ciężko to idzie) i kładziemy do środka blaszki na papier do pieczenia spód i boki oblepiamy. Podpiekamy w 180 stopniach koło 15 minut. Krok(...)rękawa cukierniczego lub szprycy i robimy esy floresy na podpieczonych owocach. Wstawiamy do pieca i suszymy beze w 140 stopniach, aż nam się osuszy lekko. Krok 5 Ostudzone ciasto kroimy i podajemy , rewelacja beza przełamuje kwaskowatość rabarbaru

Różowa kuchnia
Ciasto królowej 158

smakowało wspaniale! Polecam z całego serca!!! Jedynym ale sporym minusem tego ciasta jest trudność w krojeniu, ale smak wszystko wynagradza! CIASTO KRÓLOWEJ Troszkę trudne ok 2h średnia blaszka Składniki Ciasto: * 2,5 szklanki mąki tortowej, * 3 płaskie łyżki cukru pudru * 4 żółtka, * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * 100g masła * 100g margaryny np. Kasi * 3 łyżki gęstej śmietany(...)klasyczną masę budyniową gdyż nie lubię sztuczności w torebkach, tym bardziej, że żółtka zostają z masy bezowej a nie lubię jak jedzenie się marnuje. Do dzieła!!! Ze składników wyrobić kruche ciasto. Podzielić na pół. Rozwałkować na 2 prostokątnych blaszkach. Po nakłuwać, rozsmarować na obu plackach dżem porzeczkowy. Zrobić sztywną bezę. Po połowie rozsmarować na plackach. Orzechy posiekać i razem

sierotka maRysia w kuchni
Naleśniki z białek i budyniu 43

mleka i mąki. Dlatego koniecznie wypróbujcie przepis na te czekoladowe wegetariańskie naleśniki , a zobaczycie, że będziecie robić je bardzo często. Zazwyczaj zbieram do pojemnika białka np. po robieniu ciasta kruchego lub pączków i zamrażam, aby po pewnym czasie zrobić z nich  naleśniki fit . Liczba porcji: 6 Czas przygotowania: 15 minut + smażenie Przepis na naleśniki z białek i budyniu(...)krótko miksować. Do ubitych białek dodać budyń wymieszany z proszkiem do pieczenia i na wolnych obrotach miksera krótko mieszać. Na rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię wylewać równe porcje ciasta i smażyć z obu stron. Do odmierzania równych porcji ciasta naleśnikowego dobrze sprawdza się niezbyt duża chochla. Usmażone naleśniki czekoladowe rewelacyjnie smakują bez dodatków, ale można podawać je według uznania

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania