przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:403/1100)

Sernik z żurawiną pod bezową czapą 371

bezową czapą z dodatkiem żurawiny.To jeden z lepszych serników jakie jadłam,bardzo zachęcam do upieczenia.Kto nie lubi żurawiny może ją zastąpić rodzynkami lub brzoskwiniami z puszki. Składniki: Kruche ciasto mąka pszenna 1 szk masło 15 dkg żółtko 1 szt cukier 1 łyżka proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki Masa serowa żółtka 5 szt cukier 3/4 szk cukier waniliowy(...)masło 5 dkg mąka pszenna 2 łyżki budyń waniliowy 1 szt Bezowa czapa białka 3 szt cukier 3 łyżki cukier 2 łyżki żurawina 100 g Przygotowanie:   Kruche ciasto : Z mąki,masła,żółtka,cukru i proszku zagnieść ciasto,(białko odłożyć do osobnego naczynia). Wylepić ciastem okrągłą tortownicę o średnicy 20 cm,odłożyć na godzinę do lodówki. Podpiec na złoty kolor

Ala piecze i gotuje
Kruche babeczki z nadzieniem pomarańczowo-czekoladowym 117

cytrynowa. Ja użyłam akurat „cytrynówki” własnej produkcji na ciemnym cukrze muscovado. 10 kostek gorzej czekolady Dodatkowo porcja siekanych migdałów/płatków migdałowych. Kruche babeczki z nadzieniem pomarańczowo-czekoladowym Przygotowanie: Kruche ciasto przygotowujemy jak w przepisie na mazurek . Jak sami możecie zobaczyć, żeby nie wyszły mi miliardy babeczek po prostu tutaj zmniejszyłam proporcje o połowę (oprócz masła – jego dodałam ciut więcej(...)Dobrze jest tak zagnieść ciasto, aby uzyskać w miarę plastyczną konsystencję. Nakładamy ciasto na grubość ok. 3 mm do małych foremek i dociskamy do brzegów. Można ciasto najpierw rozwałkować, a potem nakładać w foremki – jak komu wygodnie. Delikatnie nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoto, temp. 180 stopni, grzanie góra-dół. Pomarańcze nakłuwamy w kilku miejscach i gotujemy tak długo

Kate's Kitchen
Sernik pistacjowy z białą czekoladą 469

chciała, ale i tak był pyszny. Ozdobiony posiekanymi orzechami i płatkami jadalnych goździków całkiem ładnie prezentował się na stole. Warto eksperymentować ze smakami sernika, aby uzyskać niepowtarzalne ciasto. Sernik pistacjowy (składniki w temp. pokojowej): 1 kg sera zmielonego 3-krotnie lub z wiaderka 4 ekologiczne jajka 1/2 szklanki śmietany kremówki 1/2 tabliczki białej czekolady (50 g) 1/2 szklanki pasty pistacjowej(...)pieczeniem z lodówki – powinny mieć temperaturę pokojową. Zaczynamy od spodu na sernik. Wszystkie składniki na spód wkładamy do malaksera i pulsacyjnie łączymy (jeśli nie mamy malaksera zagniatamy ręcznie kruche ciasto). Powstałym ciastem wylepiamy dno tortownicy o średnicy 26 cm i chowamy na 15 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180°C i podpiekamy spód przez około 12 minut. Wyjmujemy

Poezja smaku
Tarta z brukselką i brokułami 182

Składniki: Składniki na ciasto kruche: 1 łyżka oleju rzepakowego, 200 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 jajko, 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu, szczypta soli, 100 g brokuł, ok.15 brukselek, 6 plasterków pora, 1 cebula szalotka, 200 g kwaśnej śmietany 18%, 100 g startego sera żółtego, 3 jajka, 1 łyżka oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo zmielony(...)Miksujemy robotem ok. 2-3 min, do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika

Moniki Smakołyki
Kutia w babeczkach 173

dokładniej to zrobisz, tym łatwiej wyjmiesz babeczki z foremek. Rozwałkuj ciasto na grubość 4-5 mm, dobierz szklankę odpowiadającą średnicą do wielkości foremek i wytnij kółka, a potem uzupełnij ciastem foremki. Zwróć szczególną uwagę na boki babeczek, bo wszelkie zaniedbania wpłyną na estetykę babeczek po upieczeniu :). Spody babeczek nakłuj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około(...)garnka z ciepłą kaszą włóż masę makową, dodaj miód i wymieszaj do rozpuszczenia miodu. Wsyp orzechy i żurawinę, jeszcze raz wymieszaj. Kutie ostudź i przełóż na spody z kruchego ciasta tuz przed podaniem. Składniki pół puszki gotowej masy makowej niepełna szklanka suchej kaszy jęczmiennej pęczak 1 szklanka wody garść suszonej żurawiny 50 g płatków migdałów (opcjonalnie) 50 g orzechów włoskich

Eat me! Fit me!
Tarta z morelami i migdałami 184

Rewelacyjna krucha tarta z dodatkiem świeżych, pachnących moreli. Krem po prostu jest rewelacyjny, lekki, delikatny i mega smaczny. Zwieńczeniem były chrupiące płatki migdałów. Zapraszam. Składniki: Kruche ciasto 30 dkg mąki pszennej 20 dkg masła 10 dkg cukru 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka cukru waniliowego sól szczypta Masa serowo śmietankowa 200 ml kremówki 2 szt serek homogenizowany waniliowy(...)Danio 160 g) 20 dkg cukru 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 4 szt jajka morele borówki amerykańskie 50 g płatki migdałów Kresto Przygotowanie: Kruche ciasto; na stolnicę przesiać mąkę zrobić dołek wbić jajko, dodać cukry,śmietanę i zimne masło. Posiekać nożem a następnie w miarę szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozłożyć na wysmarowaną i wysypaną

Ala piecze i gotuje
Tarta z truskawkami 177

wszelkiego rodzaju deserów . Dlatego wzorując się na jednym z przepisów w internecie postanowiliśmy przygotować wyśmienitą tartę z truskawkami i serkiem mascarpone . Ale spokojnie… nie będziecie musieli robić kruchego ciasta… to będzie znacznie szybsze. Tarta z truskawkami – składniki 320-350 g herbatników (najlepiej maślanych) 170g masła 250g serka mascarpone 130 g śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rogaliki drożdżowo- kruche 204

zostawić, aż drożdże się rozpuszczą. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, margarynę i smalec. Posiekać do konsystencji kaszki. Dodać śmietanę z drożdżami, zamieszać łyżką, zlepić lekko zagniatając dłonią. Ciasto podzielić na 4 części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po schłodzeniu wyjmować kolejno poszczególne części, rozwałkować na okrąg o średnicy 30 cm. Koło podzielić(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/rogaliki-drozdzowo-kruche/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('8baef416d148a56620e17a678bf58977').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); The post Rogaliki drożdżowo- kruche appeared first

dom-agi.pl
WYTRAWNY TORT Z WOŁOWINĄ, BROKUŁEM I JAJKIEM 172

Dziś wpadłam na pomysł :) że skoro mogą być torty słodkie, to dlaczego by nie wytrawne dla odmiany? W moim przypadku tort wytrawny sprawdził się w 100 %.  Jest to ciasto kruche, przekładane masą z wołowiny i drobiu oraz brokułem z jajkiem i majonezem. Jeśli chodzi o smak to połączenie idealne. Tort ma przejścia w barwach, dzięki czemu po ukrojeniu prezentuje(...)uśmiechem na twarzach, aby nie brakło nigdy pomysłów, a gotowanie było inspiracją dla innych, by chętnych nigdy nie brakowało i by gospodarze żyli sto lat !  SKŁADNIKI: Ciasto:  mąka 300 g. zimne masło 125 g.  sól 1 łyżeczka jajko 1 szt. żółtko 2 szt. woda 2 łyżki śmietana kwaśna 1 łyżka Farsz I: mięso mielone wołowe

Kuchnia Paulettes
Ciastka z ziarnami czyli fit ciastki 93

Wymyślenie przepisu, przygotowanie go, czyli wyrobienie ciasta kruchego w tym wypadku, czy nawet estetyczne i ładne wykrojenie ciastek (tudzież ciastków) nie stanowi dla mnie problemu. Serio. Problem pojawia się dopiero w momencie kiedy ciastka (lub ciastki) lądują w piecu. I odtąd rozpoczyna się odliczanie 10, 12 lub 15 minut podczas, których wszystko potrafię spieprzyć, nawet najlepszy wypiek. Dlaczego. Otóż(...)moje dzieło a). jest niedopieczone, b) jest spalone, c) jest wysuszone na wiór. Najlepiej wychodzi mi długie pieczenie w niskiej temperaturze, bo trudno jest wówczas cokolwiek popsuć. Natomiast ciasta, ciastka, pierniczki, bezy, biszkopty to niestety moja udręka i jeśli nie znajdę sobie jakiegoś zajęcia i nie będę pilnowała, dosłownie, piekarnika to istnieje duża możliwość, że wypiek odwiedzi śmietnik w trybie

Mango Papaja
FITKERS- zdrowa wersja snikersa! 175

znowu zjeść ciasto i mieć ciastko? Przepis chodził mi po głowie już dosyć długo i oczywiście przed egzaminami... Studenci doskonale wiedzą o co chodzi. Przed sesją nagle wszyscy dostajemy olśnienia i jesteśmy najlepszymi gospodarzami domu! Wszystko lśni, posiłki są przepyszne a czas na bieganie nagle się znalazł! Pierwsza wersja, choć dobra, była przygotowana w pośpiechu i z za dużą ekscytacją(...)SAMYCH NATURALNYCH SKŁADNIKÓW. JEDEN BATONIK MA 210 kcal, a jako bonus dodam na końcu ''jak zgubić 150kcal w 8 minut, wiec czytajcie, róbcie i zajadajcie BEZ WYRZUTÓW! SKŁADNIKI: NA ‘’KRUCHE’’ CIASTO: -150g mąki kukurydzianej (koniecznie!) - łyżka oleju kokosowego (myślę, że jak dodacie łyżkę masła-nie margaryny! Też będzie dobrze!) - 50g jogurty greckiego (ja dałam pełnotłusty) - 3 żółtka NA ‘’KARMEL

fitolarun.blogspot.com
Ciasto z jeżynami i kokosową kruszonką 196

Zapraszam na bardzo letnie, jezynowe ciasto z kokosowa kruszonka.Takie nafaszerowane  owocami ciasta lubimy najbardziej.Zreszta jak co roku plony jezyn z wlasnego ogrodu sa imponujace,a w tym roku dodatkowo wyjatkowo wczesne.Spod zrobilam z maki orkiszowej z dodatkiem maki gryczanej.Jest cienki,ale radzi sobie doskonale z utrzymaniem masy owocowej.Ciasto jest dosc zwarte i ladnie sie porcjuje.Smak jezyny i kokosa doskonale(...)caly czas mieszajac,az masa owocowa zgestnieje.Odstawic do wystudzeniadno foremki o srednicy 26 cm wylozyc papierem do pieczenia,a rant wysmarowac maslemskladniki na kruszonke odwazyc i rozgniesc miedzy palcami kruche ciasto rozwalkowac miedzy dwoma platami foli spozywczej.Wylozyc ciastem dno foremki i bok dookola.Rozsypac rownomiernie 2 lyzki bulki tartejna ciasto wylozyc mase owocowa,rownomiernie rozprowadzicna owocach rozkruszyc kruszonkepiec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
TARTA MOJITO 149

dowiedzieć się więcej na ten temat, zajrzyjcie na stronę www.uczymyjakslodzic.pl .   Przygotowanie : 30 min Pieczenie: 35 min. Chłodzenie: 5 godz. Składniki dla 4-6 osób.   Składniki na kruche ciasto : ● 250 g mąki + 10 g do podsypania ● 125 g masła + 10 g do formy ● 100 g cukru pudru Diamant ● 1 jajko ● 1 szczypta soli   Składniki na krem

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
TARTA Z KARMELEM CZEKOLADOWYM I ORZECHAMI WŁOSKIMI 112

wypróbowania tego przepisu przy najbliższej okazji. Życzę Wam pięknych, wiosennych Świąt Wielkanocnych! Porcja dla 6 osób Czas przygotowania: 40 min Pieczenie: 35 min Studzenie: 1 godz   Składniki: Kruche ciasto: ● 250 g mąki (najlepiej typu 550) ● 125 g dobrze schłodzonego masła ● 1 żółtko ● 2 łyżki zimnej wody ● 20 g cukru pudru ● szczypta soli ● papier do   pieczenia ● drobna fasola

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska

Proponowane wyszukiwania