Przepyszny makowiec na krucho-drożdżowym cieście, doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. SKŁADNIKI: Ciasto: 25 dag drożdży, ¼ szkl. cukru, 2 pełne szklanki mąki, 100 g margaryny, 100 ml mleka, 1 łyżka śmietany kwaśnej, szczypta soli Nadzienie: 300 g masy makowej, kilka orzechów laskowych, 1 żółtko, olejek migdałowy Dodatkowo: lukier żurawina suszona WYKONANIE Ciasto: Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy łyżkę cukru
słodki bratekokresem Bożego Narodzenia. Tradycyjnie już od kilku lat zawsze w święta pojawiają się u mnie na stole. Uwielbiam moment kiedy podczas pieczenia w całym domu unosi się piękny zapach kruchego ciasta. Składniki: 220 g miękkiego masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 350 g mąki 120 g mielonych migdałów cukier puder do posypania ciasteczek Masło ucieramy z cukrem pudrem
noteskulinarnyfigaPaszteciki z kaszą gryczaną i pieczarkami. Przepisy Thermomix Składniki na krucho-drożdżowe ciasto: 150 g mąki 70 g bardzo gęstej śmietany 18% 20 g drożdży 1 łyżka wody 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczka soli Składniki na nadzienie: 100 g kaszy gryczanej 500 g pieczarek 1 cebula 20 g oleju jajko sól, pieprz, majeranek (do smaku
Themo przepisykapustę po połączeniu z grochem, ziemniakami i cebulą można dodatkowo zapiec w naczyniu żaroodpornym. Ja osobiście tego nie robię. Lubisz kapustę kiszoną? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Kruche ciasto z mięsem i kapustą kiszoną . The post Kapusta z grochem appeared first on MeCooks
mecooksMąkę mieszamy z cukrem pudrem, solą i przesiewamy do miski. Dodajemy skórkę z cytryny, masło i rozcierając palcami tworzymy kruszonkę. Na końcu dodajemy jajko i szybko zagniatamy kruche ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy schłodzone ciasto i wałkujemy na grubość około 2-3 mm, wycinamy ciasteczka. Wycinając pamiętajmy
Rozpustne gotowanieCzas przygotowania: 25 minut Czas przyrządzania: 1h 10 min Ilość porcji: forma 25cm Drukuj Obłędne ciasto jabłkowo-gruszkowe z owocowym budyniem i kremem By Piotr 27
Pogotujmy.plCzas jesieni to czas szarlotek, jabłeczników. Jeśli ktoś nie wie, to napiszę że jabłecznikiem nazywamy ciasto tylko z jabłek, szarlotką zaś, z obojętnie jakich owoców, mogą
Moje Małe CzarowanieSzarlotka z dynią to mega pyszne, jesienne ciacho. Ponieważ jabłecznik to ulubiony jesienno-zimowy wypiek, dlatego warto pokusić się o małe urozmaicenie. Dodatek dyni to bardzo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wszyscy dziś zajadają rogale a ja jem bajaderkę. Przepis dostałam od mojej koleżanki w pracy Ali, a skąd ona go wzięła nie mam pojęcia. Niewiele ma
Moje Małe CzarowanieCiasteczka orkiszowe kruche. Konfitura z mirabelek świetnie przełamuje słodycz kruchego ciasta. 250 gram zimnego masła cukier waniliowy 350 gram maki orkiszowej 100 gram cukru pudru trzcinowego/ ksylitolu 1 łyżeczka skórki z cytryny 1 łyżka gęstego jogurtu Masło pociąć w kostkę wrzucić do malaksera, dodać pozostałe składniki. Pulsacyjnie wymieszać składniki. Wyjąć ciasto, uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki
AZgotuj!gorczycy zaskakująca i zachwycająca! Taki prosty, ale chrupiący dodatek kojarzył mi się nieco z daniami fast foodowymi, ale jego poziom był o klasę wyższy. Deser: 👉 Banan / czekolada 70 % / orzech / ciasto kruche To, że jestem ogromną fanką słodkości na pewno już wiecie, więc każdy deser szczególnie biorę sobie do serca. Orzechy, banan, czekolada i kruche ciastko - czy to może się
Cooking MonsterJajecznica z pomidorem to klasyczne połączenie szynki, cebuli, jajek z pomidorem. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Przepis oraz listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki 1
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ustach... i skusiłam się na nie 😉 Jednak za samymi słodyczami nie przepadam za bardzo, dlatego postanowiłam wykorzystać je do wypieków. I tak powstała karmelowa tarta na spodzie z kruchego ciasta, z masą z serka mascarpone i rozpuszczonymi w kremówce cukierkami śmietankowymi z karmelem Werther's Original, a wszystko to oblane gorzką czekoladą i posypane orzechami włoskimi. Powiem
Kuchnia MagdaLenyDziś zapraszam na kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami. Kiedyś robiłam to ciasto z jabłkami, ale nieco inaczej. Było ciasto na to jabłka, budyń i na wierzch utarte ciasto. Tym razem wykorzystałam również białka. Ubiłam je z nie wielką ilością cukru pudru i wyłożyłam na owoce, a dopiero na białka utarłam ciasto. Zmieniłam też kolejność. Budyń wyłożyłam na ciasto
Agusiowe smakołyki