przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:414/1100)

Paszteciki wigilijne z pieczarkami do zamrożenia / Polish Mushroom Hand Pies 'Paszteciki' 82

wyprzedzeniem, zamrozić, a tuż przed Bożym Narodzeniem odgrzać i podawać na stół do barszczu i innych  przysmaków. Warto pamiętać, że zamiast upieczonych pasztecików, możecie też zamrozić tylko kruche ciasto i/lub farsz. Po rozmrożeniu będą gotowe do szybszego  przygotowania świeżych tuż przed Wigilią. Ja najbardziej lubię formować je w kształt pierożków,  ale możecie nadać im dowolny kształt

Lekcje w kuchni
Mazurek pomarańczowy 119

Święta zbliżają się coraz większymi krokami, a ja spieszę z kolejną recepturą na mazurek. Tym razem jest to przepis na mazurek pachnący pomarańczami.

Przepisy Kulinarne
Fit ciasto na kruchym spodzie z serem i owocami 112

Dziś pyszne, bardzo proste ciasto, idealne na weekend, ale też na każdą imprezę. Inspracja pochodzi z bloga Mała Cukierenka ( link ). Pozmieniałam nieco składniki, użyłam mąki orkiszowej

Healthy food explorer
Słodki MAZUREK Krówkowy 97

Słodki MAZUREK Krówkowy – Zapraszam dzisiaj na pysznego, bardzo słodkiego, świątecznego mazurka. Jest prosty i szybki w przygotowaniu. Wygląda pięknie! Cudownie udekoruje nam świąteczny stół. Do jego

Mała Cukierenka
Tarta z mascarpone borówkami i malinami 118

Przepis na pyszną tartę z mascarpone borówkami i malinami. Szybka, łatwa i w ekspresowym tempie znika;) Czas przygotowania:   1 godzina Ilość porcji:  6

karolgotuje
Beza z kremem i owocami 77

drżącego serca! Przede wszystkim trzeba użyć świeżych jaj - dokładnie białek i bardzo dokładnie oddzielić je od żółtek. Pozostałości żółtek utrudniają ubijanie piany. Pozostałe żółtka można wykorzystać do kruchego ciasta "na świeżo" lub zamrozić. Testowałam mrożone żółtka - dają radę! Po drugie - do ubijania należy wykorzystać czyste i doskonale suche naczynie.  Przed ubijaniem dokładnie umyj naczynie, aby było odtłuszczone.  Najlepsze

Gary Bez dna
Tarta z mascarpone borówkami i malinami 77

Przepis na pyszną tartę z mascarpone borówkami i malinami. Szybka, łatwa i w ekspresowym tempie znika;) Czas przygotowania:   1 godzina Ilość porcji:  6

karolgotuje
Sałatka z gotowanymi białkami 116

Sałatka z gotowanymi białkami , z białek które zostały nam po pieczeniu różnych kruchych ciast, np. mazurka z polewą czekoladową , przygotowaniu sosu majonezowego z gotowanych żółtek... Majonez z gotowanych żółtek polecam szczególnie tym, którzy boją się dodawać surowe żółtka. białka 6 jajek ugotowanych na twardo, puszka groszku, 1 duże twarde jabłko (np. ligol) 1 - 2 łyżki majonezu, szczypiorek, Wymieszać białka

królestwo garów
Słodkości na Tłusty Czwartek (Dolci di Carnevale) 112

Bomboloni alla crema - włoskie pączki z kremem budyniowym Pieczone pączki z marmoladą pomarańczową (Krapfen al forno con marmellata di arance) Pączusie z kremem pasticcera (Frittelle alla

La grande e la piccola cuoca
RÓŻE KARNAWAŁOWE 78

Karnawał trwa, więc jeśli jeszcze nie przygotowaliście róży to serdecznie polecam. Delikatne, kruche ciasto, obficie posypane cukrem pudrem. Swoim wyglądem przypominają róże stąd też ich nazwa. Najczęściej na środku dekorowane są wiśniami, bądź dżemem lub marmoladą. Doskonałe w karnawale, ale też i na tłusty czwartek mogą zastąpić pączka ;) Składniki na około 25 róż: * 250 g mąki pszennej * 80 g śmietany

Zrób to smacznie
SZARLOTKA z BEZĄ z dużą ilością jabłek 110

SZARLOTKA z BEZĄ z dużą ilością jabłek – Kolejna pyszna szarlotka w Małej Cukierence z dużą ilością jabłek i cynamonową bezą. Wierzch ciasta posypany jest jeszcze płatkami

Mała Cukierenka
Orzechowo-migdałowe klawiszki 120

szczypta soli – 2-3 łyżki wody (opcjonalnie) – 200 g całych migdałów – 200 g orzechy włoskie – 100 g miodu – 100 ml wody Przygotowanie: Wyrabiamy kruche ciasto. Mąki mieszamy z cukrem pudrem na stolnicy lub blacie. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę,żółtka oraz szczyptę soli – siekamy. Następnie ciasto wyrabiamy ręcznie aż do połączenia składników. W razie

I LOVE LIFE
Szarlotka z warkoczami 93

Szarlotka na cienkim cieście z dużą ilością jabłek dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Można ją jeść samą lub z bitą śmietaną i

Przepisy Kulinarne