Sezon na słodkie, kolorowe pomidory trwa, więc korzystamy ile się da. Tym razem te barwne koraliki połączyłam z kruchym ciastem i pysznym serowo-śmietankowym nadzieniem. ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko 2 łyżki śmietany 12 % 1/4 łyżeczki soli masa: 250 g kwaśnej śmietany 12 % lub 18 % 80 g różnego rodzaju serów (użyłam łagodnej i pikantnej gorgonzoli
Mienta blogMiodownik z orzechami Ciasto: 30 dag mąki 10 dag cukru pudru 15 dag margaryny 1 jajko 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku
czarrna od kuchnikruche ciasteczka tzw. "całuski damy", które pochodzą z Piemontu. Zamiast migdałów można użyć również orzechów laskowych. Ciasteczka przechowujemy w szczelnym pojemniku przez maksymalnie tydzień. Składniki na około 25 ciasteczek: 150 g mielonych migdałów lub mąki migdałowej 150 g mąki pszennej 150 g masła 100 g cuku szczypta soli do przełożenia: czekolada gorzka Z podanych składników wyrobić kruche ciasto, które
wyzwania kuchenne15 i 16 lipca po raz kolejny miałam niesamowitą przyjemność prowadzić kolejne Szkolenie cukiernicze 2 stopnia w Akademii Sweet Decor w Radzionkowie. To miejsce ma
Ostra na Słodkolubię...... Możecie oczywiście fasolkę, wymienić na inne warzywa, jeśli nie lubicie. Powiem Wam w tajemnicy, że ta tarta to niebo w gębie :) Rozpływające się w ustach kruche ciasto, pyszna fasolka i masa śmietankowo serowa. Wszystko razem smakuje obłędnie. Składniki: Ciasto: 200 g. mąki 100 g. masła 1 jajko duża szczypta soli Wypełnienie: 150-200 g. fasolki szparagowej
Agusiowe smakołykijeszcze nie widział! Młode ziemniaczki karmelizowane z dodatkiem szalotki i czosnku, świeża bryndza i duża ilość tymianku oraz innych ziół z domowego ogródka. A wszystko to zapieczone pod delikatnym, kruchym ciastem! Całość obłędna! Jest to danie, które nie tylko świetnie smakuje , ale i fantastycznie wygląda. Z całą pewnością zaskoczy wszystkich domowników! A tarta ta stanie się jednym z ulubionych, letnich
Ostra na Słodkojeszcze nie widział! Młode ziemniaczki karmelizowane z dodatkiem szalotki i czosnku, świeża bryndza i duża ilość tymianku oraz innych ziół z domowego ogródka. A wszystko to zapieczone pod delikatnym, kruchym ciastem! Całość obłędna! Jest to danie, które nie tylko świetnie smakuje , ale i fantastycznie wygląda. Z całą pewnością zaskoczy wszystkich domowników! A tarta ta stanie się jednym z ulubionych, letnich
Ostra na SłodkoBudyniowe ciasto z agrestem i bezą – Pyszne, nowe ciacho z agrestem w Małej Cukierence. Wspaniale smakuje, jest nie za słodkie, troszkę waniliowe, kwaskowate od agrestu, bardzo
Mała Cukierenkachciałabym zaproponować przepis na rewelacyjny sernik kokosowy, który jest wilgotny, puszysty i prosty w przygotowaniu. Według mnie, sernik jest wyjątkowo smaczny, nie za słodki i idealnie komponuje się z kruchym ciastem kakaowym. Polecam wypróbować przepis, dodam jeszcze, że piekłam sernik kilka razy i ani razu mi nie opadł 😊 Do przygotowania sernika będziemy potrzebowali: Użyłam foremki o wymiarach
Uwaga Babcia Gotujejest też nagłe wyjmowanie bezy z piekarnika po upieczeniu. Pozwolić, aby beza wystygła w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Jako ciekawostkę podam, że białka można mrozić. Białek po robieniu ciasta kruchego, faworków, pączków nie wyrzucam, tylko zbieram do zamykanego pojemnika i zamrażam. Zamrożone białka przechowuję nie dłużej niż 5 tygodni. Przed użyciem rozmrażam w temperaturze pokojowej. Osoby doświadczone w wypiekaniu
Kuchcik gotuje17 i 18 czerwca po raz kolejny miałam niesamowitą przyjemność prowadzić kolejne Szkolenie cukiernicze 1 stopnia w Akademii Sweet Decor w Radzionkowie. To miejsce ma
Ostra na SłodkoAleż się cieszę, że bezglutenowa seria cieszy się tak niesamowitą popularnością. Ostatnio pokazane ciacho szpinakowe zrobiło wśród Was furorę! Bardzo się cieszę, że tak posmakowało i
Ostra na SłodkoCzerwiec to miesiąc, w którym pojawiają się pyszne polskie truskawki. Pojawia się również rabarbar, który uwielbiam w domowych kompotach, w kruchych ciastach, ale również w postaci crumble...z truskawkami właśnie. Spróbujcie :) Składniki: 35dag rabarbaru 35dag truskawek 1/3 szklanki cukru Kruszonka: 100g masła 150g mąki pszennej 80g cukru 16g cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Owoce myjemy. Rabarbar kroimy w cienkie
ChilliJemySERNIK WANILIOWY ZE SKÓRKĄ Z POMARAŃCZOWĄ Składniki Kruche ciasto mąka pszenna krupczatka 110 g masło 100 g cukier puder 55 g 35 g kakao ekstrakt z wanilii zimna woda 2 łyżki Masa serowa 1 kg trzykrotnie zmielonego sera jajka 5 szt. cukier 200 g śmietanka 36% 200 ml Skórka z pomarańczy skórka z pomarańczy z 2 szt. syrop cukrowy
chefintheforestJest to kolejne moje autorskie ciasto z rabarbarem, tym razem z dodatkiem sernika. Ciasto jest hitem u mnie w domu, delikatne, z wyrazistym smakiem rabarbaru i
Bułka z Chlebem