przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:404/1100)

Ciastka z ziarnami czyli fit ciastki 87

Wymyślenie przepisu, przygotowanie go, czyli wyrobienie ciasta kruchego w tym wypadku, czy nawet estetyczne i ładne wykrojenie ciastek (tudzież ciastków) nie stanowi dla mnie problemu. Serio. Problem pojawia się dopiero w momencie kiedy ciastka (lub ciastki) lądują w piecu. I odtąd rozpoczyna się odliczanie 10, 12 lub 15 minut podczas, których wszystko potrafię spieprzyć, nawet najlepszy wypiek. Dlaczego. Otóż(...)moje dzieło a). jest niedopieczone, b) jest spalone, c) jest wysuszone na wiór. Najlepiej wychodzi mi długie pieczenie w niskiej temperaturze, bo trudno jest wówczas cokolwiek popsuć. Natomiast ciasta, ciastka, pierniczki, bezy, biszkopty to niestety moja udręka i jeśli nie znajdę sobie jakiegoś zajęcia i nie będę pilnowała, dosłownie, piekarnika to istnieje duża możliwość, że wypiek odwiedzi śmietnik w trybie

Mango Papaja
FITKERS- zdrowa wersja snikersa! 171

znowu zjeść ciasto i mieć ciastko? Przepis chodził mi po głowie już dosyć długo i oczywiście przed egzaminami... Studenci doskonale wiedzą o co chodzi. Przed sesją nagle wszyscy dostajemy olśnienia i jesteśmy najlepszymi gospodarzami domu! Wszystko lśni, posiłki są przepyszne a czas na bieganie nagle się znalazł! Pierwsza wersja, choć dobra, była przygotowana w pośpiechu i z za dużą ekscytacją(...)SAMYCH NATURALNYCH SKŁADNIKÓW. JEDEN BATONIK MA 210 kcal, a jako bonus dodam na końcu ''jak zgubić 150kcal w 8 minut, wiec czytajcie, róbcie i zajadajcie BEZ WYRZUTÓW! SKŁADNIKI: NA ‘’KRUCHE’’ CIASTO: -150g mąki kukurydzianej (koniecznie!) - łyżka oleju kokosowego (myślę, że jak dodacie łyżkę masła-nie margaryny! Też będzie dobrze!) - 50g jogurty greckiego (ja dałam pełnotłusty) - 3 żółtka NA ‘’KARMEL

fitolarun.blogspot.com
Ciasto z jeżynami i kokosową kruszonką 188

Zapraszam na bardzo letnie, jezynowe ciasto z kokosowa kruszonka.Takie nafaszerowane  owocami ciasta lubimy najbardziej.Zreszta jak co roku plony jezyn z wlasnego ogrodu sa imponujace,a w tym roku dodatkowo wyjatkowo wczesne.Spod zrobilam z maki orkiszowej z dodatkiem maki gryczanej.Jest cienki,ale radzi sobie doskonale z utrzymaniem masy owocowej.Ciasto jest dosc zwarte i ladnie sie porcjuje.Smak jezyny i kokosa doskonale(...)caly czas mieszajac,az masa owocowa zgestnieje.Odstawic do wystudzeniadno foremki o srednicy 26 cm wylozyc papierem do pieczenia,a rant wysmarowac maslemskladniki na kruszonke odwazyc i rozgniesc miedzy palcami kruche ciasto rozwalkowac miedzy dwoma platami foli spozywczej.Wylozyc ciastem dno foremki i bok dookola.Rozsypac rownomiernie 2 lyzki bulki tartejna ciasto wylozyc mase owocowa,rownomiernie rozprowadzicna owocach rozkruszyc kruszonkepiec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
TARTA MOJITO 144

dowiedzieć się więcej na ten temat, zajrzyjcie na stronę www.uczymyjakslodzic.pl .   Przygotowanie : 30 min Pieczenie: 35 min. Chłodzenie: 5 godz. Składniki dla 4-6 osób.   Składniki na kruche ciasto : ● 250 g mąki + 10 g do podsypania ● 125 g masła + 10 g do formy ● 100 g cukru pudru Diamant ● 1 jajko ● 1 szczypta soli   Składniki na krem

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
TARTA Z KARMELEM CZEKOLADOWYM I ORZECHAMI WŁOSKIMI 105

wypróbowania tego przepisu przy najbliższej okazji. Życzę Wam pięknych, wiosennych Świąt Wielkanocnych! Porcja dla 6 osób Czas przygotowania: 40 min Pieczenie: 35 min Studzenie: 1 godz   Składniki: Kruche ciasto: ● 250 g mąki (najlepiej typu 550) ● 125 g dobrze schłodzonego masła ● 1 żółtko ● 2 łyżki zimnej wody ● 20 g cukru pudru ● szczypta soli ● papier do   pieczenia ● drobna fasola

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ 132

ciast ucieranych, jakie dotychczas piekłam Polecam bardzo gorąco. Inspiracją był ten przepis , zmieniłam tylko rodzaj mąki. Zwiększyłam też ilość składników o 1/4 , ale chyba nie było to konieczne, ciasto wyszło bardzo wysokie. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym. 28x22,5cm Składniki: - 200g masła - 130g-160g cukru (dałam 130g ksylitolu) - 4 duże jajka - szczypta soli - 200g mąki orkiszowej tortowej typ450(...)pieczenia, wyrównujemy. Wykładamy przepołowione śliwki. Całość obsypujemy kruszonką. Kruszonka: - 150g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej) - 100g  zimnego masła - 50g ksylitolu (lub cukru) Z powyższych składników zagnieść energicznie kruche ciasto, rozetrzeć między palcami. Można wysłużyć się hakiem miksera. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok. 40 minut na termoobiegu, do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem

Smaczne Zdrowe
Apple pie – tradycyjna szarlotka amerykańska 97

Amerykańska szarlotka składa się z dwóch podstawowych składników: ciasta kruchego oraz owoców. Zazwyczaj serwowana jest z bitą śmietaną lub lodami. Najlepiej użyć jabłek odmiany Granny Smith lub Bramley, oczywiście sowicie doprawiamy je cukrem oraz szczyptą cynamonu. Jeżeli chodzi o historię tego deseru został on przywieziony do Ameryki przez Brytyjską kolonię już w XVII wieku. Na początku potrzeba było paru(...)wojnie światowej zapytani dlaczego idą na wojnę, mówili: „for Mom and apple pie”. Obecnie możemy znaleźć wiele wariacji na temat tego deseru ale główne zasady to 2 warstwy ciasta z nadzieniem z jabłek z odrobiną cynamonu. Składniki na ciasto: 150g masła 250g mąki 50g drobnego cukru do wypieków 6 łyżek śmietany kremówki (bardzo zimnej) Składniki na nadzienie: 6 jabłek pół

wysmienity
JOGURTOWE MUFFINKI TRUSKAWKOWE Z KRUSZONKĄ 133

Będą powtarzać do znudzenia: uwielbiam kruszonkę! Na ciastach drożdżowych, ciastach kruchych, zapiekanych owocach zwanych crumble albo na pysznych słodkich muffinach. Dziś mam dla Was przepis właśnie na te ostatnie! Pyszne, delikatne muffinki jogurtowe wypełnione truskawkami i obficie posypane kruszonką są fantastycznym pomysłem na wiosenno-letni deser. Koniecznie zróbcie! Są genialne! Niesamowicie delikatne i rozpływające się w ustach! SKŁADNIKI(...)Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce mieszamy jogurt z ziarenkami wanilii , jajkiem i roztopionym masłem. Dodajemy cukier i przesianą mąkę, krótko razem mieszamy, dodajemy pokrojone truskawki. Ciasto przekładamy do foremek. KRUSZONKA: Mieszamy razem mąkę i cukier, dodajemy posiekane masło i rozcieramy palcami robiąc kruszonkę. Wsypujemy płatki migdałowe i kokos i razem mieszamy. Kładziemy na wierzch muffinek

Ostra na Słodko
Sernik z nerkowców i kaszy jaglanej. Bez laktozy, bez glutenu, bez jajek 105

Składniki na czekoladę: 10 daktyli 1 szklanka mleka ryżowego 3 łyżki kakao Dodatkowo: mus truskawkowy Orzechy nerkowca zalałam wodą i odstawiłam na noc, by napęczniały. Kruchy spód: Składniki na kruche ciasto wymieszałam i wyrobiłam na jednolitą masę. Ciasto przełożyłam do formy silikonowej, nakłułam w kliku miejscach widelcem i wstawiłam na 10 min do lodówki. Następnie ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika

nietadieta
TARTA CZEKOLADOWA „LOTTO” Z FERRERO ROCHER 126

lodówki. KREM: Do garnka wlewamy śmietanę, podgrzewamy do momentu pojawienia się bombelków, zdejmujemy z ognia. Dodajemy posiekaną czekoladę, masło, cukier i ziarenka wanilii – dokładnie mieszamy. Wylewamy na schodzone kruche ciasto, wstawiamy do lodówki. KULE: Lukier plastyczny rozwałkowujemy na podsypanej cukrem pudrem stolnicy, wycinamy kwadraty. Każde Ferrero Rocher obklejamy masą cukrową,dokładnie wygładzamy i sklejamy. Tak przygotowane kule dekorujemy wyciętymi

Ostra na Słodko
8 POMYSŁÓW NA NIEBANALNĄ KOLACJĘ 332

powinniśmy mieć wyrzutów sumienia. Poza tym przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie, gdyż nie musimy czekać aż ciasto nam wyrośnie, jak w przypadku ciasta drożdżowego. Mieszamy składniki, wyrabiamy ciasto, wałkujemy, układamy dodatki i do piekarnika - dosłownie 15 min. roboty i pizza "siedzi" w piekarniku ;-)  Czytaj więcej >> 4)  PIEROGI Z PIECA Z ŁOSOSIEM(...)SUSZONYMI POMIDORAMI I OSCYPKIEM Prezentuję kolejny pomysł na pyszną kolację...tarta z mąki pszennej razowej z suszonymi pomidorami, oliwkami i oscypkiem. A jeżeli nie macie czasu na zrobienie kruchego ciasta, to można go zastąpić gotowym ciastem francuskim i zyskamy wtedy co najmniej 30 min. ;) Czytaj więcej >> 6) IMPREZOWE MUFFINKI WYTRAWNE   Muffinki tym razem wytrawne... z pomidorami

Kuchnia MagdaLeny
8 POMYSŁÓW NA NIEBANALNĄ KOLACJĘ 235

powinniśmy mieć wyrzutów sumienia. Poza tym przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie, gdyż nie musimy czekać aż ciasto nam wyrośnie, jak w przypadku ciasta drożdżowego. Mieszamy składniki, wyrabiamy ciasto, wałkujemy, układamy dodatki i do piekarnika - dosłownie 15 min. roboty i pizza "siedzi" w piekarniku ;-)  Czytaj więcej >> 4)  PIEROGI Z PIECA Z ŁOSOSIEM(...)SUSZONYMI POMIDORAMI I OSCYPKIEM Prezentuję kolejny pomysł na pyszną kolację...tarta z mąki pszennej razowej z suszonymi pomidorami, oliwkami i oscypkiem. A jeżeli nie macie czasu na zrobienie kruchego ciasta, to można go zastąpić gotowym ciastem francuskim i zyskamy wtedy co najmniej 30 min. ;) Czytaj więcej >> 6) IMPREZOWE MUFFINKI WYTRAWNE   Muffinki tym razem wytrawne... z pomidorami

Kuchnia MagdaLeny
SERNIK SNICKERS 158

słoiku w lodówce. Do sernika użyłam tylko kilka łyżek. Piekłam w ciemnej tortownicy, o śr.26cm Składniki: kruchy spód: - 200g mąki orkiszowej typ450 - 100g masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 70g ksylitolu (lub cukru) - 1 jajko Z powyższych składników zagniatamy kruche ciasto (u mnie przy pomocy haka miksera). Ciastem wyklejamy dokładnie spód tortownicy (wcześniej wyłożony papierem do pieczenia, boki przesmarowane masłem

Smaczne Zdrowe
Czekoladowo waniliowy sernik (bez spodu) 214

dziś dzielę się z Wami tym pysznym i naprawdę prostym przepisem. Czekolada i wanilia, to dla mnie połączenie doskonałe. Polecam. Na moim stole nie zabraknie też mazurka. To tradycyjne kruche ciasto ze słodkim nadzieniem i pysznymi zdobieniami jest nie tylko pysznym świątecznym akcentem, ale też wspaniałą ozdobą stołu. Bo któż może się mu oprzeć W tym roku na naszym stole

Słodkie okruszki
Razowa rustykalna szarlotka 121

Zapraszam do pieczenia 🍎🍏 ! P.s. Jest pyszna jeszcze lekko ciepła ! Inspiracja:  Invitado de invierno Razowa rustykalna szarlotka Czas przygotowania: 120 minut Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Składniki Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej 80 g mąki pszennej razowej 125 g zimnego masła drobno pokrojonego szczypta soli 60 g zimnej wody starta skórka z 1 cytryny Farsz

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania