przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:397/1100)

uśmiech teściowej 1793

składniki na ciasto kruche: 500 g mąki 1 szkl cukru 250 g masła 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, śmietanę oraz żółtka na końcu dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie zagniatamy cisto. Dzielimy na dwie równe części. składniki na masę: 1000 ml mleka(...)dodatkowo: 1000 g jabłek kasza manna wykonanie: Z podanych składników gotujemy budyń. Jabłka obieramy, kroimy na ósemki i obtaczamy w kaszy manny. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkowujemy, przekładamy do blaszki. Na ciasto układamy cząstki jabłek, wykładamy na nie budyń. Przykrywamy drugą częścią ciasta i nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Tarta z rabarbarem, 100-tny wpis, Liebster Blog i...niespodzianka :) 170

podziękowania należą się WAM wszystkim, którzy tutaj zaglądacie:) Bardzo, bardzo, bardzo dziękuję za wszystkie komentarze, wiadomości i przede wszystkim za obecność :) Jesteście kochani :*:*:* Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 3 żółtka 12 dag masła szczypta soli 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 60 dag rabarbaru 10 dag cukru 1 kisiel truskawkowy Beza(...)jeszcze nie będzie się rozpadał. W połowie szklanki wody rozprowadzamy i kisiel i wlewamy go ro rabarbaru. Masa powinna być bardzo gęsta. Odstawiamy do przestudzenia. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wykładamy nim tortownicę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. W międzyczasie ubijamy bezę. Białka ubijamy na sztywno i powoli wsypujemy cukier. Całość mieszamy

My simple kitchen
Ciasteczka po Janczewsku 109

Tradycja się tu kłania, gdyż nasze babcie piekły ciasta kruche, których podstawą byłe tłuszcze takie jak smalec, sadło, słonina, skwarki ze stopionych tych tłuszczy. Te ciastka właśnie trącą tradycją z tego względu, pieczmy takie ciasteczka, można je długo przetrzymywać w zamkniętym pudełku, do filiżanki herbatki czy kawy nie trzeba kupować, zawsze można mieć je pod ręką Składniki: 1 kg sadła(...)cytryny i limonki gruby cukier do dekoracji 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Sadło oczyścić z osłonki przekręcić przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach. Z mąki i mleka zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu łączymy z mielonym sadłem, dodajemy startą skórkę z cytryny, limonki które rozcieramy razem z cukrem. Bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto napowietrzając je. Rozwałkowujemy wyrobione ciasto na stolnicy o grubości

kgwjanczewo
Szarlotka wiedeńska 169

szarlotkę wiedeńską, która pachnie nieziemsko, smakuje wybornie i wygląda cudownie:D Tego ciasta po prostu nie można opisać w inny sposób, jak tylko w samych superlatywach :D Polecam !!! Ciasto kruche: 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 3 żółtka 1 szklanka cukru 3 łyżki śmietany 18% 3/4 kostki masła lub margaryny Jabłka: 12-13 jabłek(...)cukrem waniliowym  i śmietaną. Masło ścieram na tarce jarzynowej bezpośrednio do mąki z dodatkami i mieszam lub siekam do połączenia się składników. Wlewam rozmieszane żółtka i zagniatam kulę ciasta, którą wstawiam na 2 godziny do lodówki.  Ciasto dzielę na dwie części. Jedną rozwałkowuję cieniutko, przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na spód nasypuję bułkę tartą. Jabłka obieram

Ciasteczkowy Potwór
Chrupiące rogaliki z malinami 113

Pyszne chrupiące rogaliki z konfiturą z malin. Wykonane na bazie ciasta kruchego drożdżowego, dość proste w przygotowaniu więc możemy do nich wracać często:) Myślę, że w każdym domu króluje jakiś sprawdzony przepis na rogaliki:) Zachęcam do skorzystania a ten będzie jednym z nich:) Składniki 50 g drożdży 1/2-3/4 szklanki mleka 200 g masła 500 g mąki pszennej przesianej 2 jajka(...)Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżki mąki , 1 łyżki cukru i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wraz z drożdżami i pozostałym składnikami włożyć do miski, zagnieść elastyczne ciasto jak na pizzę. Podzielić na porcje, każdą rozwałkować na okrągły placek, podzielić na trójkąty. Na każdym ułożyć łyżeczkę konfitury, przy podstawie każdego trójkąta. Zawinąć od góry brzeg na raz, końce

gotuj ze mną
Ciasto z masą kokosową 99

CIASTO: mąka pszenna - 50 dag proszek do pieczenia - 2 łyżeczki żółtka - 5 szt cukier puder - 1/2 szkl cukier waniliowy - 2 łyżeczki masło zimne - 25 dag śmietana gęsta -1 łyżka sól - szczypta MASA KOKOSOWA: białka - 5 szt  śmietana gęsta 18% - 1 Litr wiórki kokosowe - 20 dag cukier puder - 1/2 szkl budyń śmietankowy w proszku - 2 op mąka ziemniaczana- 1 łyżka(...)dżem truskawkowy -1 słoiczek sól - szczypta Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier waniliowy oraz zimne masło posiekać razem na stolnicy, dodać żółtka, śmietanę  i szybko wyrobić kruche ciasto. Ciasto zawinąć w folie w włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotować masę. Białka schłodzone ubić na sztywno z odrobiną soli, gdy będą już sztywne dodać

ciasta i desery czyli na słodko
Mini tarty z serem feta i cebulą 114

białą i ser feta. W sumie i jedna i druga cebula pasują do sera. Oczywiście nie używałam cebuli surowej a cebuli, którą uprzednio delikatnie podsmażyłam. Bazą moich tart było ciasto kruche z dodatekiem sera Gouda. Do przygotowania nadzienia także sięgnełam po tenże ser. Nie zapomnijcie też o konkursie, który nadal trwa. Szczegóły tutaj: KONKURS Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego(...)wielkości cebule czerwone szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka oleju słonecznikowego 1/2 łyżeczki suszonego estragonu 15 dkg sera feta 2 jajka 5 łyżek śmietany 30% 5 dkg sera Gouda Ciasto: 18 dkg mąki pszennej 7 dkg margaryny szczypta soli 3 dkg sera Gouda 1 łyżka śmietany Jak przygotować mini tarty . Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę

mecooks
Ciasto kokosowe 152

CIASTO: mąka pszenna - 50 dag proszek do pieczenia - 2 łyżeczki żółtka - 5 szt cukier puder - 1/2 szkl cukier waniliowy - 2 łyżeczki masło zimne - 25 dag śmietana gęsta -1 łyżka sól - szczypta MASA KOKOSOWA: białka - 5 szt śmietana gęsta 18% - 1 Litr wiórki kokosowe - 20 dag cukier puder - 1/2 szkl budyń śmietankowy w proszku - 2 op mąka ziemniaczana- 1 łyżka proszek(...)dżem truskawkowy -1 słoiczek sól - szczypta Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier waniliowy oraz zimne masło posiekać razem na stolnicy, dodać żółtka, śmietanę  i szybko wyrobić kruche ciasto. Ciasto zawinąć w folie w włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotować masę. Białka schłodzone ubić na sztywno z odrobiną soli, gdy będą już sztywne dodać

Camilla w kuchni
Słonecznikowiec 2233

się już dawno pojawić ale musiałam go zrobić ponownie by odtworzyć przepis. Na szczęście już jest i to jest pysznie, zakochałam się w karmelizowanym słoneczniku, a w połączeniu z kruchym ciastem i kremem kajmakowo budyniowym stanowi on wspaniałe ciasto na szczególne okazje. Koniecznie musicie spróbować. Ciasto: 2 1/2 szkl. mąki pszennej  1/2 szkl mąki kukurydzianej 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Cynamonowe szczęście
Brokułowe drzewka w ogródku babci 118

Latem, to zapraszam do ogrodu babci. Piękne brokułowi drzewa, na pewno skuszą każdego niejadka. Wszystko jest kolorowe, pełne radości, a przede wszystkim smaczne i zdrowe.   Składniki: na ciasto kruche: 220 g mąki krupczatki, 150 g schłodzonego  masła, 1 jajko, 3 łyżki zimnej wody, szczypta soli. pozostałe składniki: 3 jajka, 250 g kwaśnej śmietany(...)mrożonego, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku listki świeżej bazylii. Przygotowanie: Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, jajko, sól, wodę i zagniatamy ciasto. Formułujemy kulę, zawijamy w folie spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 60 min, aby się schłodziło. Brokuły myjemy i wkładamy w całości do osolonej, wrzącej wody.  Marchewki

Moniki Smakołyki
Szarlotka egzotyczna z mango fit 87

mango. Moja jest wegańska ale zamiast oleju kokosowego możesz użyć masła. Wybór należy do ciebie.  Forma kwadratowa 20 x 20 cm. Na dużą blachę podwajamy składniki.  Ciasto kruche -kruszonka: 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 3/4 szklanki płatków owsianych 2 łyżki mąki migdałowej i kokosowej  100-120 gram zimnego oleju kokosowego(...)łyżeczki mielonego kardamonu Przygotowanie: Zaczynamy od mango, które należy pokroić małą kostkę. Dodać, mielony kardamon, sok z cytryny i skórkę oraz mąkę ziemniaczaną. Ostawiamy na bok. Składniki na ciasto umieszczamy w malakserze lub w misce i łączymy w kruszonkę. Małą foremkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy cienko olejem papier. Na dno foremki przekładamy 1/2 ciasta i dość mocno dociskamy

AZgotuj!
Dziecinnie prosta tarta z jabłkami. Krok po kroku. 109

Wysyp na powierzchnie tarty.   Skrop sokiem z cytyrny, posyp mielonym cynamonem i cukrem. Zapiekaj przez około 35 minut w powyżej podanej temperaturze. Wierz ciasta powinien być zarumieniony, a jabłka miękkie.   Tarta super smakuje sama, ewentualnie z bitą śmietaną lub lodami.   Dzisiejszy przepis przygotował dla Was najmłodszy członek redakcji Zosia Kuroń(...)wyjmowanym dnem KLIKNIJ TU (link) . Jest to najlepszy wybór z możliwych. Forma ma wyjmowane dno, dzięki czemu nie trzeba się męczyć z wyjmowaniem kruchego ciasta za pomocą łopatki. Produkty z tej linii wykonane zostały z solidnej stali o grubości 1 mm, która pokryta jest podwójną powłoką Whitford Premium Eclipse. Zapewnia

kuron.com.pl
Snickers-niesnickers 104

trochę przesadził i ciężko było go nawet pokroić, poza tym bardzo lubię orzechy i na pewno jeszcze nie raz go zrobię, tylko ciasto musi być troszkę grubsze. Ciasto kruche: 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka- ja dałam 5 żółtek (zostały po bezach) 10 dag cukru pudru 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 20 dag masła lub margaryny 2 łyżki miodu(...)orzechów włoskich 2 łyżki miodu 10 dag masła 2 łyżki cukru kryształu Wykonanie: Sypkie składniki mieszam w misce, dodaję jajka, miód i wiórki masła i zagniatam ciasto. Zawijam w folię i wstawiam do zamrażalnika na ok 40 min. Dzielę na trzy części i każdą z nich rozwałkowuję (ciasto jest bardzo cieniutkie) pomiędzy dwoma kawałkami folii, przekładam

Ciasteczkowy Potwór
Sernik krakowski 138

zabrakło a zajączek Was hojnie obdarzył. Niech to będzie czas spokoju i wytchnienia od codzienności :) To już ostatni przepis przed świętami. Padło na sernik. Taki jaki lubię - ciężki, na kruchym cieście, aromatyczny i pełen rodzynek (za co M się na mnie prawie obraził, bo ich nie lubi :P). Taki sernik, to ja mogę jeść. Sięgnęłam po przepis tutaj ( klik

My simple kitchen
Tarta z pigwowca z bezą włoską 201

tutaj słodkość bezy i kwaskowatość pigwowca to idealne połączenie.  Do tej tarty użyłam krem z pigwowca (curd) , który pokazywałam Wam już jakiś czas temu.   Składniki: 250 g kruchego ciasta 1 słoiczek kremu z pigwowca Beza włoska: 75 g cukru kryształ 1 duże białko Woda Wykonanie: Ciasto rozwałkować na wielkość nieco większą niż forma do tarty (użyłam prostokątnej

Sto kolorów kuchni

Proponowane wyszukiwania