przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:390/1100)

Kruche ciasteczka z dżemem malinowym. 179

Skworcu dżem malinowy Skworcu szczypta soli cytrynowej  Skworcu   Przygotowanie; Mąkę przesiać na stolnice, wbić jedno całe jajko i jedno żółtko. Dodać cukier, sól i kawałki masła. Zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić około pół godz. w lodówce. Migdały  obrać a następnie posiekać. Z ciasta urywać małe porcje. Formować kulki, lekko je spłaszczyć a w środku

Radość kipiąca uśmiechem.
Tarta z boćwiną, mozzarellą i kwiatami cukinii 222

bardziej skomplikowanego. Np. tartę! Na działce rośnie mi też boćwina, czyli burak liściowy, ale spokojnie można zastąpić ją botwinką. Obie nadają tej tarcie delikatny różowy kolor. Pycha! Składniki: na ciasto: 250 g mąki 200 g zimnego masła okrągła foremka do tarty posmarowana masłem i posypana mąką   na nadzienie: 10 kwiatów cukinii (mogą być też kwiaty dyni) – umytych(...)pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, suszonego tymianku i słodkiej papryki   pestki dyni do dekoracji Przepis na tartę z boćwiną i kwiatami dyni   Masło ucieramy z mąką. Gotowe kruche ciasto wkładamy do zamrażarki na pół godziny. Po schłodzeniu ścieramy na tarce na formę do tarty i ugniatamy palcami, żeby nie było przerw w cieście. Pieczemy samo ciasto 15 minut

Ugotowane pozamiatane
PYSZNE, SZYBKIE CIASTO JOGURTOWE Z OWOCAMI, Z DODATKIEM PEŁNOZIARNISTEJ MĄKI 268

ciasta jest łatwość przygotowania, wystarczą dwie miski - w jednej składniki suche, w drugiej mokre, następnie jak przy muffinkach składniki mokre do suchych, mieszamy i na blaszkę. Chwila moment i ciasto już pięknie wyrasta w piekarniku... :-) Piekłam w ciemnej formie, o wym.37x25cm. Składniki suche: - 400g mąki orkiszowej typ750 - 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 - 1 i 1/4 szklanki ksylitolu (250g), można zastąpić(...)100g ksylitolu - 80g zimnego masła - 1 czubata łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) - 30 wiórków kokosowych W misie miksera umieścić wszystkie składniki kruszonki i przy użyciu haka zagnieść kruche ciasto. Odstawić do lodówki. Do jednej miski wsypujemy wszystkie składniki suche, mieszamy. W drugiej umieszczamy wszystkie składniki mokre i dokładnie mieszamy. Następnie składniki mokre wlewamy do składników suchych i mieszamy

Smaczne Zdrowe
You sexy thing! Figi, lody. Ostro i pieprznie. I kiedy przypada Piąta Pora Roku? 188

pieprzem. Zwolennikom ostrej jazdy nie muszę nawet polecać, by lody dodatkowo oprószyli świeżo mielonym pieprzem - mrauuuu   Na spód płat gotowego ciasta francuskiego (do tarty tatain można używać ciasta kruchego, jak i francuskiego - w tym wypadku, ze względu na lekko słony posmak, wybieram właśnie to drugie) 80 g masła 80 g cukru Na nadzienie 6 dojrzałych fig kawałek gorgonzoli(...)przeciąć na pół i w środku każdej połówki zrobić łyżeczką zagłębienie. Układać w nich kawałki gorgonzoli. Nadziane połówki fig układać w formie nadzieniem do góry. Na wierzchu rozłożyć płat ciasta francuskiego, przycinając nadmiar i upychając brzegi do wnętrza tarty. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni przez ok. 15-20 minut

KUCHARNIA
Quiche ze szpinakiem 252

nadal świeżej branży jaką jest fotografia ślubna i rodzinna , zamiast cudownego obiektywu 85 1.4, wciąż potrafię kupić jakieś nowe cuda do dekoracji tortów czy fantastyczne nowe ceramiczne formy do ciast. Ktoś może zapytać, po co wydajesz na to pieniądze skoro nie pieczesz. No właśnie do tego zmierzam. Wracam! Ale nie tak na niby. Wracam z nową dawką, mam nadzieję, ciekawych(...)ostatnio często królują u nas takie wynalazki jak właśnie kisz. Dziś mam dla Was przepis na Quiche ze szpinakiem. Mam nadzieję, że zasmakuję Wam tak jak mi ;)  Składniki: Kruche ciasto: 300 g mąki 200 g masła 2 żółtka 1/4 łyżeczki soli Farsz szpinakowy: 400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego) opakowanie sera feta 2-3 ząbki czosnku (w zależności

Słodkie Przyjemności
Szarlotka 177

świątecznym obżarstwie czas na coś lżejszego. Pyszna szarlotka dobra na wszystko. Tym razem jest to wersja klasyczna z kruchego ciasta bez żadnych dodatków, nie ma w niej nawet cynamonu gdyż nie wiem czemu nie miałam go w domu. Dosyć rzadka sytuacja gdyż używam go nałogowo do wszystkiego i zawsze mam duże zapasy. W ten o to właśnie sposób powstała klasyczna(...)szarlotka. Polecam ten przepis gdyż nie jest trudny, szybko się go robi a przede wszystkim jest bardzo smaczny. Taką wersję kruchego ciasta przynajmniej ja lubię najbardziej.  Składniki: 2 szklanki mąki łyżeczka sody oczyszczonej 250 g masła 4 jajka 4 łyżki kwaśnej śmietany lub maślanki szklanka cukru 1 kg jabłek lub gotowych przetartych z jabłek do szarlotek łyżeczka cynamonu Wykonanie

ciastkarnia na kruchym spodzie
CIASTO KRUCHE Z DŻEMEM PORZECZKOWYM I BEZĄ 150

mąki ziemniaczanej, słoik dżemu porzeczkowego (220 g). Przygotowanie: Do miski wsypuję mąkę, dodaje drobno pokrojone zimne masło, 50 g cukru, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Rozrabiam palcami na kruche ciasto. Do mąki dodaję żółtka i śmietanę, dalej wyrabiam. Ciasto dzielę na 2 części (2/3 oraz 1/3), mniejsze wkładam do lodówki. W międzyczasie ubijam białka z cukrem (dodając stopniowo

JejKuchnia
Królewiec kakaowy . 2042

budyniowym .To znana wersja z biszkoptem w środku ,tylko wszystkie warstwy są z kakao . Jeszcze smaczniejsze moim zdaniem niż oryginał . Biszkopt : na blaszkę która znajduje się w piekarniku , rozsmarowujemy ciasto na jednej połówce tej blaszki . 3 jajka ,oddzielnie białka i żółtka 3 łyżki mąki 2 łyżki kakao 3 łyżki ciemnego cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki wody(...)ciemnego cukru 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 150 g masła 3 łyżki kakao Wszystkie składniki zagnieść jak na kruche ciasto i rozwałkować na całej blaszce wyłożonej papierem ,która znajduje się w piekarniku . Piec w 175 stopniach przez 10 minut .Ostudzić ,przekroić na dwie części . Krem budyniowy : 0,5 l mleka

Ladylaura.
Mazurek kajmakowy z powidłami 127

Obok różnego rodzaju babek i serników, mazurek należy do tradycyjnych ciast, które pieczemy na Święta Wielkanocne. Jest to przeważnie ciasto kruche, posmarowane kajmakiem i posypane dużą ilością bakalii.  Dla przełamania słodkości kajmaku, mazurka można dodatkowo posmarować powidłami lub dżemem porzeczkowym. Ja tak właśnie postąpiłam i połączenie smaków okazało się znakomite, a mazurek wyszedł bardzo pyszny! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)push({}); Przygotowanie: 1. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i twarde masło. Wszystko razem dokładnie posiekać nożem na kruszonkę. Następnie zrobić dołek, wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 50-60 minut. 2. Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o wymiarach blaszki. Razem

Danka Pichci
Chatka Baby Jagi z truskawkami 354

Truskawki są moim ulubionymi owocami na świeżo i jako dodatek do ciast :) Ostatnio co weekend piekę ciasto kruche z truskawkami i pianką budyniową- z tego przepisu.  W ten weekend postanowiłam zrobić trochę inną wersję sernika na zimno, a właściwie chatkę Baby Jagi z masą serową i truskawkami- wyszło bardzo smacznie. Składniki: 12 herbatników, ok. 7 truskawek, 1/2 opakowania sernika(...)bokach na herbatniki nakładamy trochę masy serowej.  Herbatniki delikatnie składamy, tak by powstał trójkątny kształt. Na górze powinna być 2 cm prześwit na masę serową- wygładzamy nożem masę. Ciasto owijamy w folię, lekko dociskając boki. Ciasto chłodzimy ok. 2 godzin w lodówce. Następnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy ciasto czekoladą. Dekorujemy motylkami i cukrem różowym błyszczącym

Aga w kuchni
Sernik z żurawiną pod bezową czapą 418

bezową czapą z dodatkiem żurawiny.To jeden z lepszych serników jakie jadłam,bardzo zachęcam do upieczenia.Kto nie lubi żurawiny może ją zastąpić rodzynkami lub brzoskwiniami z puszki. Składniki: Kruche ciasto mąka pszenna 1 szk masło 15 dkg żółtko 1 szt cukier 1 łyżka proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki Masa serowa żółtka 5 szt cukier 3/4 szk cukier waniliowy(...)masło 5 dkg mąka pszenna 2 łyżki budyń waniliowy 1 szt Bezowa czapa białka 3 szt cukier 3 łyżki cukier 2 łyżki żurawina 100 g Przygotowanie:   Kruche ciasto : Z mąki,masła,żółtka,cukru i proszku zagnieść ciasto,(białko odłożyć do osobnego naczynia). Wylepić ciastem okrągłą tortownicę o średnicy 20 cm,odłożyć na godzinę do lodówki. Podpiec na złoty kolor

Ala piecze i gotuje
Kruche babeczki z nadzieniem pomarańczowo-czekoladowym 171

cytrynowa. Ja użyłam akurat „cytrynówki” własnej produkcji na ciemnym cukrze muscovado. 10 kostek gorzej czekolady Dodatkowo porcja siekanych migdałów/płatków migdałowych. Kruche babeczki z nadzieniem pomarańczowo-czekoladowym Przygotowanie: Kruche ciasto przygotowujemy jak w przepisie na mazurek . Jak sami możecie zobaczyć, żeby nie wyszły mi miliardy babeczek po prostu tutaj zmniejszyłam proporcje o połowę (oprócz masła – jego dodałam ciut więcej(...)Dobrze jest tak zagnieść ciasto, aby uzyskać w miarę plastyczną konsystencję. Nakładamy ciasto na grubość ok. 3 mm do małych foremek i dociskamy do brzegów. Można ciasto najpierw rozwałkować, a potem nakładać w foremki – jak komu wygodnie. Delikatnie nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoto, temp. 180 stopni, grzanie góra-dół. Pomarańcze nakłuwamy w kilku miejscach i gotujemy tak długo

Kate's Kitchen
Sernik pistacjowy z białą czekoladą 542

chciała, ale i tak był pyszny. Ozdobiony posiekanymi orzechami i płatkami jadalnych goździków całkiem ładnie prezentował się na stole. Warto eksperymentować ze smakami sernika, aby uzyskać niepowtarzalne ciasto. Sernik pistacjowy (składniki w temp. pokojowej): 1 kg sera zmielonego 3-krotnie lub z wiaderka 4 ekologiczne jajka 1/2 szklanki śmietany kremówki 1/2 tabliczki białej czekolady (50 g) 1/2 szklanki pasty pistacjowej(...)pieczeniem z lodówki – powinny mieć temperaturę pokojową. Zaczynamy od spodu na sernik. Wszystkie składniki na spód wkładamy do malaksera i pulsacyjnie łączymy (jeśli nie mamy malaksera zagniatamy ręcznie kruche ciasto). Powstałym ciastem wylepiamy dno tortownicy o średnicy 26 cm i chowamy na 15 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180°C i podpiekamy spód przez około 12 minut. Wyjmujemy

Poezja smaku
Tarta z brukselką i brokułami 233

Składniki: Składniki na ciasto kruche: 1 łyżka oleju rzepakowego, 200 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 jajko, 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu, szczypta soli, 100 g brokuł, ok.15 brukselek, 6 plasterków pora, 1 cebula szalotka, 200 g kwaśnej śmietany 18%, 100 g startego sera żółtego, 3 jajka, 1 łyżka oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo zmielony(...)Miksujemy robotem ok. 2-3 min, do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika

Moniki Smakołyki
Kutia w babeczkach 250

dokładniej to zrobisz, tym łatwiej wyjmiesz babeczki z foremek. Rozwałkuj ciasto na grubość 4-5 mm, dobierz szklankę odpowiadającą średnicą do wielkości foremek i wytnij kółka, a potem uzupełnij ciastem foremki. Zwróć szczególną uwagę na boki babeczek, bo wszelkie zaniedbania wpłyną na estetykę babeczek po upieczeniu :). Spody babeczek nakłuj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około(...)garnka z ciepłą kaszą włóż masę makową, dodaj miód i wymieszaj do rozpuszczenia miodu. Wsyp orzechy i żurawinę, jeszcze raz wymieszaj. Kutie ostudź i przełóż na spody z kruchego ciasta tuz przed podaniem. Składniki pół puszki gotowej masy makowej niepełna szklanka suchej kaszy jęczmiennej pęczak 1 szklanka wody garść suszonej żurawiny 50 g płatków migdałów (opcjonalnie) 50 g orzechów włoskich

Eat me! Fit me!