uzyskanie puszystego sernika z cudowną bezową koroną bez poświęcania mu kilku godzin pracy. Cytrynowa nuta konfitury od MarokoSklep dodatkowo wzbogaci smak i przełamie słodycz. Sprawdźcie sami. Potrzebujemy: CIASTO: 100 g margaryny lub masła, zimnego pokrojonego w kawałki 200 g mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 40 g cukru MASA SEROWA: 500 g sera(...)cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 budyń w proszku bez cukru, może być śmietankowy lub waniliowy szczypta soli BEZA: 4 białka 4 łyżki cukru pudru szczypta soli Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puch, następnie dodajemy
MamaOskarkaWspaniałe połączenie kruchego ciasta ze słodką czekoladą, gruszkami oraz puszystą śmietanką... Mam jeszcze sporo zimowych zapasów, postanowiłam więc coś zrobić z nadmiarem gruszek. Powstało takie oto, niebiańskie ciasto... Ciasto: 150g masła, 1i1/2 szkl. mąki pszennej, jajko, 8 łyżek cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier puder. Zrobić dołek, wbić jajko(...)dodać masło pokrojone w plastry. Posiekać nożem, następnie zagnieść gładkie, kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno blaszki o wym. 25x36cm. Gęsto nakłuć widelcem, piec ok. 15-20min w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 300g kremu czekoladowego Nutella, 1/2 l śmietanki 30%, 2 op. śmietan-fix, 2 słoiki gruszek
Z miłości do słodkościglutenu. Course Desery Cuisine Polska Keyword jablka, pomarańcza Prep Time 30 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 1 hour 10 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 120 g maki ziemniaczanej 130 g mąki gryczanej 90 g mąki quinoa 170 g masła 70 g cukru trzcinowego 1 średnie jajko Składniki na masę jabłkową 1 kg obranych jabłek(...)kruszonkę 40 g wiórków kokosowych 50 g cukru trzcinowego 70 g mąki ziemniaczanej 100 g masła 75 g mąki kukurydzianej Dodatkowo mały słoiczek dżemu pomarańczowego Instructions Składniki na kruche ciasto szybko zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i dołożyć do lodówki na czas przygotowania jabłek. W małej misce umieścić składniki na kruszonkę, zagnieść i również odstawić do lodówki. Jabłka umyć obrać
SprawdzonaKuchnia.plbiałej czekolady 150 ml wody 300 g cukru 200 ml mleka skondensowanego 20 g żelatyny czerwony barwnik Bita śmietana cukier puder Przygotowujemy spód: Połączyć wszystkie składniki jak na ciasto kruche. Schłodzić. Wałkować i wykrajać koła. Piec w przez 7 minut w temp. 180 st C w nagrzanym piekarniku. Przygotować masę. Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Białko ze śmietanką(...)Ambition Żelatynę odcisnąć z wody i rozpuścić lekko podgrzewając. Dolać żelatynę do masy cały czas miksując (nie mogą powstać grudki). Dodać cynamon. Wymieszać. Przelać do foremek o kształcie półkola. Ciasto mrozić przez minimum 2 godziny. Przygotować glazurę lustrzaną: Żelatynę zalać odrobiną wody. Zostawić do napęcznienia. Wodę z cukrem podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać mleko skondensowane i podgrzać. Zestawic
Kuchnia w oparachSkładniki: (na 2 tarty o średnicy około 20 cm. każda) Ciasto 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki krupczatki 160 g. masła szczypta soli 6 łyżek cukru trzcinowego zmielonego na puder (w młynku do kawy) 2 duże łyżki jogurtu greckiego Nadzienie 16 szt. śliwek pół szkl. posiekanych drobno migdałów ok. 2 łyżki cukru trzcinowego 2 spore gałązki tymianku cytrynowego Oraz(...)obie mąki i wymieszaj je z solą i zmielonym cukrem trzcinowym. Dodaj zimne masło i siekaj wszystko nożem, aż z masła powstaną malutkie kawałeczki. Dodaj jogurt i wyrób rękami kruche ciasto. Ciasto podziel na pół i każdą połowę zawiń w osobnym woreczku foliowym. Włóż oba ciasta do lodówki na całą noc. Ciasto po wyjęciu z lodówki podziel na mniejsze kawałki
Delicious Placemój mąż uwielbia makowiec a ja sernik to połączyłam te dwa smaki ze sobą i wyszła pyszna tarta serowo-makowa z bakaliami ,jabłuszkiem i lukrem Składniki: na ciasto kruche: 260g mąki pszennej 150g masła lub margaryny 35g cukru 2 żółtko ok 2 łyżek wody na masę makową: pół puszki gotowej masy makowej HELIO 2 łyżki skórki kandyzowanej HELIO(...)proszku na lukier: łyżka śmietany 18 kilka łyżek cukru pudru, kilka kropli sosu z cytryny dodatkowo 1 jabłko Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 1-2 godz. W jednej misce mieszamy składniki na masę makową na końcu mieszamy z ubitym na sztywno białkiem,a w drugiej miksujemy masło
Swojskie jedzonkoRogaliki można robić na różne sposoby. Mogą być z ciasta kruchego, francuskiego, drożdżowego. Moje ulubione - rogaliki drożdżowe z powidłami. Do swoich rogalików dodałam powidła wiśniowe - te chyba były najlepsze, dżem z cukinii - też dobry i malinowy. Przepis na 32 rogaliki: Składniki: 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 kostki margaryny 50 g drożdży(...)Drożdże połączyłam z cukrem i cukrem waniliowym, pozostawiłam aż się rozpuszczą. Do miski wsypałam mąkę, dodałam śmietanę, miękką, pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, 2 jajka i rozpuszczone drożdże. Ciasto zagniotłam, wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Ciasto podzieliłam na 4 części. Każdą z nich rozwałkowałam i wycięłam 8 trójkątów. Nałożyłam dżem, zwinęłam w rulonik, ułożyłam na blasze wyłożonej papierem
Darcia w kuchniuroczystości. Dość pracochłonne ale na prawdę warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie. Słodycz bezy przełamuje kwaśny dżem porzeczkowy. Na stole prezentuje się pięknie choć niestety bardzo krótko:) Ciasto kruche: ok. 3 szklanki mąki 25 dkg margaryny do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 6 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki szybko zagnieść i podzielić na dwie(...)sztywno. Następnie dodawać stopniowo cukier, Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i lekko zamieszać. Dodatkowo należy przygotować: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki ok. 10dkg pokrojonych orzechów włoskich Jedną połowę ciasta rozwałkować i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarować połowę dżemu, wyłożyć połowę ubitej piany i posypać połową orzechów. Piec ok 30 min w temperaturze 160stC
Maślane ciasteczkoczarnej porzeczki, jednak by podkreślić jego sezonowość dodałam pachnący cynamon oraz orzechy włoskie. Koniecznie skuście się na to połączenie, ciasto zniknęło błyskawicznie. Pleśniak z jabłkami i orzechami Składniki : ciasto: 3 czubate szklanki mąki - 500g mąka tortowa 250 g margaryny 6 żółtek 1 małe opakowanie cukru waniliowego 1łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżeczki kakao beza(...)łyżki dżemu z czarnych porzeczek orzechy włoskie Przygotowanie: Na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy, mieszamy. Dodajemy żółtka oraz posiekana margarynę, zagniatamy szybko kruche ciasto dodając śmietanę. Ciasto dzielimy na 3 części. (część na spód największa ) Do jeden części dodajemy kakao. Częścią ciasta na spód wykładamy blachę, nakłuwamy i wkładamy do lodówki, pozostałe ciasto zawijamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki : Ciasto kruche : 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 20 dkg masła lub margaryny 6 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 l dojrzałych czerwonych porzeczek Pianka kokosowa : 6 białek 1 i 1/2 szklanki cukru 30 dkg wiórków kokosowych Krem budyniowy : 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 6 łyżek cukru 20 dkg miękkiego masła 750 ml świeżego mleka(...)Sposób wykonania : Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko na stolnicę. Dodaj masło pokrojone w cienkie plastry, cukier, posiekaj wszystko nożem. Dodaj żółtka, wymieszaj razem, zagnieć ciasto. Ciasto uformuj w kulkę lub wałek, zawiń w folię , włóż na 40-60 minut do lodówki. Porzeczki dokładnie opłucz, osusz, usuń ogonki. Schłodzone ciasto podziel na dwie równe połowy, rozwałkuj
Przepisy i porady kulinarnejest pyszne. Nie za słodkie i ta chrupiąca kokosowa kruszonka, pycha! Propozycja dla tych, którzy nie lubią proszku do pieczenia. Przepis na blachę o wymiarach 20X30 cm Składniki na ciasto kruche: 150g mąki pszennej 150g mąki ziemniaczanej 50g cukru ½ opakowania cukru waniliowego 150g masła lub margaryny 1 jajko. Składniki na budyń kokosowy: 1 i ½ szklanki mleka krowiego 400 ml mleka(...)mąki ziemniaczanej 50 g cukru 100g wiórków kokosowych 125g schłodzonego masła lub margaryny. Dodatkowo: 500 – 600g czereśni ( dałam mrożone, po wcześniejszym rozmrożeniu) cukier puder do posypania wierzchu. Sposób wykonania ciasta: Do miski wsypać obie mąki, cukry, dodać pokrojone masło lub margarynę. Wszystko wymieszać i rozetrzeć w palcach do otrzymania kruszonki. Dodać jedno jajko i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć
Na słodko lub wytrawnietrakcie rytuałów religijnych. W Rzymie ciasto to nosiło nazwę libum. Wzmiankę o tym wypieku można znaleźć w dziale Katona Starszego „De agri cultura”, gdzie podano przepisy na dwa ciasta” Libum i placenta. Libum składa się z mąki, sera, jajek i miodu, natomiast placenta bardziej przypomina nasze serniki tj. osobno pieczony spód ciasta i ciasto. W Europie sernik stal się popularny(...)dnie piekarnika. Wiedeński – nie posiada kruchego spodu, dzięki czemu cechuje go większa ilość sera. Nazwa deseru może nas zmylić co do kraju pochodzenia. Wbrew skojarzeniom, ten typ sernika wymyślono w naszym kraju – Polsce. Dlaczego „wiedeński” gdyż deser przypomina przysmak Topfenkuchen. Krakowski – to najbardziej znana z polskich odmian deseru. Wyróżnia go kruche ciasto, bakalie, tłusty twaróg i charakterystyczna kratka
Ciastka - domowe słodkościsamej beczki, czyli nadal makowo i świątecznie :). Jeszcze jedna moja stara - nowa propozycja makowa na święta, jak widać z tego samego okresu. Ciasto jest bardzo wilgotne, po prostu, cud, miód, gruszki i mak! Zapraszam :) Składniki: Na spód: 1,5 szklanki mąki tortowej, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %, 4 żółtka, 100 g masła, szczypta soli, 150 g suszonej żurawiny(...)mieszanki bakalii – orzechy, migdały, kandyzowana skórka z pomarańczy, Ponadto: 3 - 4 dojrzałe gruszki średniej wielkości lub gruszki z kompotu cynamon, cukier puder Sposób przygotowania: Spód: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, szczelnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Masa makowa: Mak zalewamy mlekiem i gotujemy przez pół godziny. Odsączamy, mielimy dwa razy. Wino zagotowujemy
Nie tylko w kuchniowocami lata z truskawkami z jabłkami z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem francuska z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki na kruche ciasto: 150g schłodzonego masła 250g pszennej mąki łyżeczka soli 1 jajko Składniki na nadzienie: 0,5 kg świeżego szpinaku kawałek sera pleśniowego lazur 1 cebula 3 ząbki czosnku 10 szt.suszonych
potrawyregionalneHiszpanii. Przywiozłam kilka do Polski i znikały w tempie błyskawicznym. Tym razem postanowiłam więc odtworzyć je w domu i Wam także polecam ten przepis jako alternatywę dla zwykłych kruchych świątecznych ciasteczek.Składniki (na 25-30 ciasteczek):350 g mąki pszennej (trochę więcej niż 2 szklanki)250 g margaryny (1 kostka)100 g zmielonych migdałów1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu100 g cukru pudru(...)czasu do czasu mieszamy. Mieszankę studzimy.Mąkę i migdały przesypujemy do miski, dodajemy cukier puder, cynamon i miękką margarynę pokrojoną na kawałki. Wyrabiamy ręką na jednolitą masę (jak ciasto kruche) i formujemy kulkę. Zawijamy ją w folię spożywczą i odkładamy na 1 godzinę do lodówki.Schłodzoną masę wyjmujemy z lodówki i formujemy z niej polvorones (kształt jak na zdjęciu - długość
Zakręcony Widelec