przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:383/1100)

Tarta z malinami i białą czekoladą 145

kawałeczka. Nie było by pewnie nic w tym dziwnego, gdyby nie to, że jest nas tylko dwójka… Idealna na letnie popołudnia. Tarta z malinami i białą czekoladą – ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (300 g) 150 g zimnego masła (3/4 kostki) 1 jajko 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Nadzienie: 200 g śmietanki 30% (3/4 szklanki) 100 g białej(...)tabliczka) 3 jajka 3 łyżki wiórków kokosowych 150 g – 200 g świeżych malin dodatkowo: cukier puder po posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Kruche ciasto: Ze wszystkich składników zagniatamy jednolite ciasto. Możemy to zrobić ręcznie lub błyskawicznie w malakserze. Władamy na 15-20 minut do lodówki. Ciastem wylepiamy formę na tartę o średnicy

Poezja smaku
Tarta z musem rabarbarowym 154

cukru pudru. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na foremkę na tartę. Spód nakłuwam widelcem. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni.  2. Rabarbar obieram i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka(...)wodą i gotuję do momentu, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie. Dodaję cukier i mieszam. Do gorącego musu wsypuję galaretkę. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na upieczone kruche ciasto. Wyrównuję.  3. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Przekładam do rękawa cukierniczego. Śmietaną ozdabiam brzeg ciasta. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki. W akcji pieczenia "Ciasta

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kruchy sernik z duszonymi jabłkami 196

ogromny apetyt na słodycze:) Ciasto okazało się bardzo dobre, apetyczne i zdaje się, że jego pieczenie powtórzę sobie jeszcze nie raz, nie dwa...:) Polecam:)  Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki; 2 łyżeczki kakao; szczypta soli; 50 g cukru pudru; 1 jajko; 100 g zimnego masła; 100 g migdałów w płatkach (pominęłam); Wykonanie: Mąkę wymieszać z kakao, solą, cukrem(...)wysypać na stolnicę. W pryzmie zrobić wgłębienie i do środka wbić całe jajko. Wokół rozłożyć wiórka zimnego masła i wszystko razem posiekać tak, aby powstały niewielkie grudki. Ciasto wyrobić, uformować w kulę i wstawić do lodówki na około 30 minut. Składniki na masę serową: 500 g twarogu; 125 g cukru pudru; 50 g mąki ziemniaczanej; 4 jajka; 2 łyżeczki startej

In my kitchen
TARTA Z JABŁKAMI 116

jabłkami ? Oczywiście szarlotka. U mnie dzisiaj wersja francuska, która nie tylko cieszy oko, ale i podniebienie. Szybki prosty deser, najlepszy z polskich, słodkich i soczystych jabłek. SKŁADNIKI: na ciasto 1 1/2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany farsz 1 kg słodkich i soczystych jabłek 80 g cukru 20 g cukru waniliowego(...)łyżki wody 1 lekko ubite białko 5 łyżek dżemu morelowego A jak to zrobić: Mąkę wysypać na stolnicę i posiekać w niej masło, dodać cukier, śmietanę i zagnieść kruche ciasto. Odstawić do lodówki na około 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, nawinąć na wałek i wyłożyć na formę. Dokładnie na całości po nakłuwać widelcem i piec 15 minut

Kuchnia w opałach
SERNIK "ZŁOTA ROSA" 2309

białkowej piance pojawiła się "złota rosa". Kiedy na wierzchu pojawiły się delikatne cukrowe kropelki, odetchnęłam z ulgą i poczułam dumę :D. Przepis oryginalny nakazywał zrobienie spodu z ciasta kruchego. Potrzebowałam żółtka do innego wypieku, więc spód sernika zrobiłam z ciasteczek (mniej z nim pracy). Jeżeli nie masz co zrobić z żółtkami, to zdecydowanie lepiej jest upiec spód(...)ciasta kruchego - nic się wtedy nie zmarnuje. Przepisem na tego sernika rozpoczynam tegoroczny sezon świątecznych zdjęć (może ciut za szybko...ale w tym roku mam zamiar wyrobić się ze wszystkimi pomysłami :)). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło

Przepisy Aleksandry
Tradycyjna szarlotka w nowej odsłonie 131

otrzymać z niego galaretkę. Jeśli do soku dodamy więcej cukru, żelatyna jest zbyteczna. Oczywiście do ciasta można użyć świeżych tartych jabłek po odciśnięciu soku i należy przedłużyć czas pieczenia Ciasto, kruche i pyszne Potrzebujemy 400g mąki pszennej, 250g masła prosto z lodówki, 1 żółtko, 5 łyżeczek cukru, 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, sól do smaku, prażone jabłka lub świeże(...)mąką, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Użyłam tortownicy o średnicy 21cm i małej kokilki do zapiekania o średnicy 11cm. Ciasto rozwałkowałam na 2 odpowiednie placki. Wyłożyłam obie foremki po brzegi, nadmiar ciasta pozostawiłam do dekoracji. Zapiekałam w temperaturze 180st do zrumienienia, wcześniej robiąc w cieście dziurki widelcem. Prażone jabłka wykładamy

Leśny Zakątek
Bananowa chmurka 301

schłodzone. Powyższe składniki zagnieść ręcznie. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut lub dłużej. Blachę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zimnym ciastem wyłożyć dno blachy, ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni przez ok 20 minut. Wystudzić. Galaretka z bananami i ananasem: 4 duże banany puszka ananasów 3 cytrynowe galaretki(...)wody Galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Wystudzić. Odłożyć do lodówki do lekkiego stężenia. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół. Ananasy pokroić na cząstki. Banany wyłożyć na kruche ciasto, a na nie ananasy.  Gęstniejącą galaretkę wyłożyć na owoce, wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki. Krem śmietankowy: 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 250 g serka

kulinarnyswiatdomi
Quiche z zielonymi szparagami 159

Quiche to popularny w kuchni francuskiej placek składający się z ciasta kruchego i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nam smakowało bardzo. Teraz na Was kolej;) Składniki; 15 dkg mąki, 7 łyżek masła, sól, 2 szalotki, 70 dkg zielonych szparag, 2 łyżki masła, 100 ml białego wytrawnego wina, 1/2 pęczka natki pietruszki, 200 ml płynnej śmietany, 4 jajka, sól, pieprz(...)Wykonanie; Z mąki, masła, soli i 2 łyżek zimnej wody zarabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki. Szalotki siekamy. Ze szaragów odcinamy twarde końcówki i gotujemy na osolonym wrzątku ok.12 minut.Osączamy, z każdego szparaga odcinamy 1/3 z czubkiem. Resztę kroimy w kosteczkę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciastem wykładamy formę na tartę. Nakłuwamy widelcem.Wkładamy do piekarnika na 10 minut

Anioły w kuchni
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE Z ŻURAWINĄ 96

PRZYGOTOWANIE: 1 kg sera w wiaderku 1 opakowanie ciasta kruchego ok 400g 6 jajek 1 50 g cukru trzcinowego 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 00 g suszonej żurawiny Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady ok 100 g  100 ml śmietany ja dałam 12% SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:  Formę(...)tarty albo mała formę wykładam papierem do pieczenia a następnie wykładam ciasto. Nadmiar ciasta odcinam następnie wykrawam z ciasta długie paski. W osobnym naczyniu ubijam jajka z cukrem. Następnie dodaję mąkę ziemniaczaną, ekstrakt z wanilii oraz proszek do pieczenia. Mieszam za pomocą łyżki drewnianej. Na koniec dodaję ser oraz żurawinę. Mieszam aż wszystko się połączy. Wykładam

Gotowanie Patki
Makowa tarta ze śliwką od serca! 171

sercami z czekoladą! Jest to cudowny pomysł na ciasto na Święta Bożego Narodzenia, bardzo aromatyczne, wilgotne, o zapachu skórki pomarańczowej, rumu i czekolady! Bardzo gorąco Wam polecam! Zapraszam! SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE: - 120 g masła - 240 g mąki krupczatki - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - cukier waniliowy Delecta - łyżka kwaśnej śmietany - 80 g cukru pudru MASA MAKOWA: - puszka gotowej masy(...)pomarańczowej - 3 łyżki rumu - 15 śliwek kalifornijskich - 10 daktyli - 3 łyżki miodu PONADTO: -posypka Delecta kuleczki zbożowe z belgijskiej czekolady - czekolada biała - czerwony barwnik -czekolada mleczna  WYKONANIE: 1. CIASTO: Wszystkie składniki zagniatamy bardzo szybko. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30 minut. 2. MASA MAKOWA: Masę makową mieszamy ze skórką pomarańczową, namoczonymi w rumie śliwkami i daktylami, miodem. 3. Ciastem

SMYKWKUCHNI
Sernik kokosowy z chia i pianką z białej czekolady 138

łyżki budyniu śmietankowego Kremowa pianka: 1 szklanka śmietany słodkiej 30% 50 g białej czekolady 1 łyżka cukru pudru Dekoracja: Niebieska posypka z opłatka (waflowa) Wykonanie sernika: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki. Masa serowa: Nasiona chia przesypać do kubeczka zalać mleczkiem kokosowym, zamieszać, odstawić na 20 minut w celu napęcznienia(...)się galaretka. Mielony twaróg, umieścić w misie miksera dodać pozostałe składniki, zmiksować , krótko, po czym wlać mleczko z nasionami i ponownie zmiksować, tylko do połączenia. Masę serową, wylać na kruche ciasto, piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 15 minut, po czym temperaturę pieczenia zmniejszyć do 160*c i piec jeszcze 30 minut. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach

Wanilia i Kardamon
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem oraz 2 urodziny bloga :) 208

oszukujmy się - nie przepadam za tortami ;) Dlatego u mnie sezonowo - ciasto ze śliwkami i budyniem :) Tak się składa, że rok temu z okazji pierwszych urodzin bloga także upiekłam ciasto ze śliwkami hehe :) Jest to jednak zupełna zbieżność a nie umyślne działanie z mojej strony :) Skoro nie tort, to może jakiś konkurs? Długo nad tym myślałam i ostatecznie doszłam do wniosku(...)jednak wolę, aby moje grono odbiorców poszerzało się ze względu na moje kulinarne poczynania, a nie ze względu na chwilową możliwość zdobycia nagrody. Zapraszam Was zatem na pyszne kruche ciasto ze śliwkami i budyniem. Przepis znalazłam tutaj ( klik ) i gorąco polecam to ciasto :) Ciasto wychodzi delikatne w smaku ale się nie rozpada a śliwki w połączeniu z budyniem to idealny

My simple kitchen
Quiche z zielonymi szparagami 108

Quiche to popularny w kuchni francuskiej placek składający się z ciasta kruchego i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nam smakowało bardzo. Teraz na Was kolej;) Składniki; 15 dkg mąki, 7 łyżek masła, sól, 2 szalotki, 70 dkg zielonych szparag, 2 łyżki masła, 100 ml białego wytrawnego wina, 1/2 pęczka natki pietruszki, 200 ml płynnej śmietany, 4 jajka, sól, pieprz(...)Wykonanie; Z mąki, masła, soli i 2 łyżek zimnej wody zarabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki. Szalotki siekamy. Ze szaragów odcinamy twarde końcówki i gotujemy na osolonym wrzątku ok.12 minut.Osączamy, z każdego szparaga odcinamy 1/3 z czubkiem. Resztę kroimy w kosteczkę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciastem wykładamy formę na tartę. Nakłuwamy widelcem.Wkładamy do piekarnika na 10 minut

Anioły w kuchni
Babeczki z czekoladowym sernikiem i bitą śmietaną 139

mnie. Lubię także, gdy cechuje je jakiś zdecydowany smak, forma oraz konsystencja. Te, zdecydowania pasują do moich wymagań ;) Babeczki są jakby zbudowane z idealnie stopniujących pod względem konsystencji elementów - kruche ciasto, delikatna masa sernika, puszysta bita śmietana i rozpływające się w ustach czekoladowe wiórki. BABECZKI Z CZEKOLADOWYM SERNIKIEM I BITĄ ŚMIETANĄ Składniki na ciasto: - 175 gram mąki - 85 gram masła

Życie zamknięte w smaku
Sernik z różą i skórką pomarańczową 127

pudru 2 łyżki kaszy manny 30 g skórki pomarańczowej (kandyzowanej) Tortownica 24 cm Spód: Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę, śmietanę, jajko i cukier. Zagniatamy kruche ciasto. 2/3 ciasta wykładamy na dno tortownicy wysmarowanej margaryną. Ciasto naukłuwamy widelcem i podpiekamy na rumiano w 170*C. Resztę ciasta owijamy folią spożywcza i wkładamy do zamrażarki. Po upieczeniu

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania