przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:378/1100)

Donna Hay "Szybko, świeżo, prosto" - kilka słów o książce 204

stek, makarony, pieczone kurczaki,  pieczone mięsa, jajka na grzankach, kurczak w cieście, zupy, pierożki, żeberka, ryby i krewetki. Na końcu działu również znajdują się słodkości - np. bananowo-karmelowe ciasto, kruchy placek z brzoskwiniami, pudding cytrynowy, panna cotta, creme brulee czy czekoladowe brownie. Trzeci dział - PROSTO - dział przedstawia kulinarne triki, aby z podstawowych składników stworzyć przepisy na każdą okazję(...)morza, tarty, czy risotto. W tym dziale znajdziemy m.in. grillowanego kurczaka w za'atarze, którym zainpirowaliśmy się do wykonania tego wpisu - ( klik ). Ponownie na końcu działu znajdziemy słodkie przepisy - ciasto czekoladowe, tosty francuskie, przepis na ciasto z jabłkami i jagodami, babeczki w czekoladzie, lody, płynna czekolada na zimno czy choćby pieczoną ricottę z miodem waniliowym! Wszystko wygląda pięknie i bardzo

Plate of Joy
Sernik z truskawkami (bez spodu) 171

Jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Mi pomagała córeczka A efekt? Sernik dosłownie rozpuszcza się w ustach. Nasz sernik jest bez spodu, ale wy śmiało możecie przygotować go np. na kruchym cieście lub spodzie z ciasteczek. Taki sernik to idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Można go też śmiało przygotować na świąteczny stół. Spróbujcie. Podstawą dobrego sernika jest dobrej jakości

Słodkie okruszki
Malta - Ciasteczko daktylowe z anyżem (Imqaret) 299

więcej wpływów w danym miejscu się miesza, tym lepsza i ciekawsza kuchnia. Skupiając się wyłącznie na słodyczach, na Malcie równie tradycyjne jest cannolli (sycylijskie rurki z kruchego ciasta z nadzieniem z ricotty), red velvet cake (amerykańsko-brytyjski czerwony biszkopt przekladany kremem) czy właśnie imqaret (smażone na głębokim tłuszczu ciastko z nadzieniem daktylowym, inspirowane kuchnią arabską). Dzisiaj proponujemy imqaret w wersji

Roślinożerni urlopowicze
Mazurek migdałowo-kajmakowy z bezą 204

mój Mazurek przypadnie wam do gustu. Właśnie jestem w trakcie degustacji pierwszego kawałka… mmmm naprawdę pycha J Polecam!!!!! Mazurek migdałowo-kajmakowy z bezą         Składniki: Ciasto kruche: ·        70 g mączki migdałowej (lub migdałów zmielonych) ·        250 g mąki(...)lukrem lub czekoladą. Można użyć kolorowych posypek. Masę kajmakową przełożyć do rondelka, dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu aby się rozpuściła. Kiedy będzie płynna odstawiamy ją na bok. Kruche ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi. Posypujemy śliwkami. Następnie przykrywamy bezą. Na bezę wylewamy jeszcze ciepłą masę kajmakową. Udakorować ozdobionymi motylkami i posypać płatkami migdałowymi

Mania Gotowania
Najpopularniejsze przepisy w 2015 roku 238

życzę szczęśliwego 2016 roku! 1 miejsce zajmuje Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem   Na 2 miejsce spadło Jedwabiste puree ziemniaczane Gordona Ramsaya 3 miejsce zajmuje Najlepsze ciasto kruche na tarty słodkie i słone Michela Rouxa Na 4 miejscu znajduje się Puree z kalafiora Gordona Ramsaya   5 miejsce zajmuje Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą(...)miejsce zajmują Marchewki glazurowane w miodzie Gordona Ramsaya   Na miejscu 9 znalazły się Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami   Na ostatnim 10 miejscu znalazło się Ciasto jogurtowe mojej mamy z owocami   Jeszcze raz smacznego Nowego roku! Karmel

karmelowy
Tarta z gruszkami 193

Zapraszam na bardzo łatwe ciasto. Najtrudniejsze w przepisie jest oczekiwanie aż się upiecze i będzie można spróbować ;) Tarta jest bardzo smaczna. Smak słodkich gruszek doskonale łączy się z migdałami i kwaskowatymi malinami, a kropkę nad i stawia wanilia. Do tarty najlepiej użyć twardych gruszek - zmiękną w czasie pieczenia. Gruszki(...)można też zastąpić jabłkami. Ja piekłam w 190°C w termoobiegu, ale to zależy od piekarnika. Składniki są podane dla formy o średnicy 22-25 cm i niskim brzegu. Kruche ciasto 200g mąki szczypta soli 90g zimnego masła 50g cukru pudru 1 jajo Wierzch 3-4 gruszki 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki śmietanki 30% 75g gęstego jogurtu

Pełny talerz
Szarlotka wykwintna 416

Ciasto na pewno smaczne. Zresztą lubimy szarlotki. Trochę trzeba popracować i gotowe. SKŁADNIKI  125 g. masła 125 g. cukru 250 g. mąki 1 jajko 2 cukry waniliowe 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na masę: 1 kg jabłek 175 g cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 1 opakowanie(...)cukru waniliowego 1/2 litra soku jabłkowego krem z 2 szklanek bitej śmietany cynamon mielony kawałki grubo startej czekolady WYKONANIE Z  masła, cukru, mąki, jaj, wanilii i proszku robimy kruche ciasto i wkładamy do lodówki na  1/2 godziny do schłodzenia. Jabłka, obrać i zetrzeć. Z soku jabłkowego, cukru, cukru waniliowego, budyniu  ugotować budyń. Starte jabłka wymieszać z cynamonem

W kuchennym oknie Ewy
Sernik na ciemnym cieście 136

Sernik to chyba moje ulubione ciasto. Można go zrobić na wiele sposobów i za każdym razem uzyskać inny efekt smakowy i wizualny. Zazwyczaj robiąc serniki idę na łatwiznę i robię sernik na herbatnikach, z gotowym serem z wiaderka. Taki sernik wychodzi puszysty i delikatny. Ja jednak przyznam szczerze, że wolę serniki(...)cięższe, takie mokre i bardziej zbite, takie jak pamiętam z dzieciństwa. Były one robione z prawdziwego twarogu, jeśli była akurat okazja to czasem nawet z wiejskiego, swojskiej roboty, na kruchym cieście. Dziś postanowiłam zrobić właśnie taki sernik. Zrobiłam je na kakaowym cieście budyniowym. Sernik zrobiłam tylko z 0,5kg sera, więc jest nieduży, ale tak smaczny, że już połowa zniknęła

Waniliowe Improwizacje
Ciasto karmelowiec 208

ciasto pieczone przez moją teściową W smaku wyśmienite i stosunkowo prostę w przygotowaniu. Ciasto idealnie sprawdzi się na święta lub na podwieczorek dla całej rodziny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Ciasto kruche: 4 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 3 szklanki mąki 1 opakowanie margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1/2 litra śmietany kremówki 30% 1/2 szklanki cukru pudru 2 galaretki(...)następnie dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenie i 1/2 szklanki cukru oraz rozdrobnioną na kawałki kostkę margaryny. Całość siekamy nożem na drobną kruszonkę, a następnie dodajemy 4 żółtka i ugniatamy ciasto do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie ciasto dzielimy na dwie połowy (będziemy piec 2 placki). Połówkę ciasta wykłądamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i rozprowadzamy je na całą

Blog kulinarny S9.PL
Kruche babeczki z nutą pomarańczy i nadzieniem jabłkowym 197

Muszę jeszcze przed świętami pokazać Wam te babeczki. To ostatnio HIT w mojej okolicy. Wszyscy je robią:) To dzięki dodatkowi skórki pomarańczowej do ciasta kruchego. U mnie z nadzieniem jabłkowym ale dobre będą też z serem lub makiem. Składniki:  1 jajko całe + 3 żółtka  20 dag cukru pudru  cukier waniliowy  40 dag tłuszczu (1 margaryna + smalec(...)wykonania:   Jajko, żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i miękki tłuszcz rozbełtać.  Dodać mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z pomarańczy (dowolną ilość ale bez przesady). Wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na części. Podsypać mąką. Rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. Jednym kółkiem wylepić foremkę. Na to wyłożyć trochę jabłek dobrze wysmażonych (ewentualnie z kiślem aby były mniej płynne jabłka). Drugim

Cukiernia Pychotki
TARTA Z GROSZKIEM I KIEŁBASĄ 193

dodatkiem tofu. Groszek polecam świeży, jednak poza sezonem też świetnie się nadaje groszek mrożony bądź konserwowy. TARTA Z GROSZKIEM I KIEŁBASĄ (porcja dla 6-8 osób) składniki na ciasto kruche: 150 g masła 270 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka składniki na farsz: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego majeranku(...)jajka rozm. L 150 ml słodkiej śmietanki 18% łyżka mąki pszennej (do zagęszczenia sosu) pęczek natki pietruszki sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku olej do smażenia Sposób przygotowania ciasta: Masło musi być mocno schłodzone. Kroję je na małe kawałeczki i wraz z mąką, solą i proszkiem do pieczenia wrzucam do miski. Rozcieram między palcami masło, mieszając z mąką

W kuchni Karmel-itki
pieczony sernik z rabarbarem... 213

Składniki: CIASTO KRUCHE: mąka tortowa 300 gram, żółtka 2 sztuki "L", cukier 100 gram, margaryna 200 gram SERNIK: jajka 4 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, rabarbar 70 dag, cukier 1 łyżka, cukier puder - ile potrzeba składniki do sernika temperatura pokojowa = mąkę przesiać do miski większej metalowej lub na stolnicę(...)wsypać cukier, dodać zimną margarynę, żółtka i posiekać siekaczką lub nożem, gdy składniki się połączą szybko zagnieść ciasto, poodzielić na dwie części (3/4-1/4) i tę 1/4 zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika do silikonowej formy 28 cm włożyć 3/4 ciasta, palcami wylepić dno i nakłuć widelcem, schować do lodówki na 30 minut obrany rabarbar pokroić na kawałeczki do miski

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta jabłkowa z kratką 255

jabłkami, ozdobioną sympatyczną krateczką na wierzchu. Ciasto robi się bardzo prosto i w miarę szybko - bo trzeba tylko poczekać na jabłka. Przepis dodaję do akcji   Jesienne wypieki . Ciasto kruche: 330 g mąki pszennej 200 g margaryny 110 g cukru pudru szczypta soli 2 żółtka  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie jabłkowe: 1,2 kg obranych jabłek(...)kostkę, włożyć do garnka razem z cukrem i przesmażyć całość, gdy jabłka będą już miękkie dodać cynamon. Wymieszać i ostudzić. Mąkę połączyć z margaryną i pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części - 2/3 i 1/3. Włożyć na 30 minut do lodówki. Formę na tartę posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wyłożyć większą część ciasta. Posypać bułką tartą

Ewusiowe Smaki
Kruche ciasteczka 160

Banalne i szybkie w wykonaniu. Idealne do kawy i herbaty.  Zjesz jednego - nie oderwiesz się :) Potrzebujemy: 2 szklanki przesianej mąki 3/4 szklanki cukru pudru 2

Kolejny blog o gotowaniu
Tarta jeżynowa 190

przeciętny, za to smak samej tarty jest wyjątkowy. Z połączenia śmietany, białek i proszku budyniowego powstała lekka i smaczna pianka okalająca owoce. Polecam wszystkim zwolennikom tart owocowych :-) SKŁADNIKI Na ciasto kruche: 270 g mąki tortowej 130 g masła 65 g cukru 3 żóltka 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie: 500-600 g czarnej jeżyny (u mnie 600 g) 3 białka(...)łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej WYKONANIE Masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać masło, żółtka, cukier i wodę, zagnieść szybko ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury

Passions hobbies life